[#99]
Re: Kilka technik dla Amiga OS
@Hexmage960,
post #98
Dodałem do kodu (plik Draw.c) planowane funkcje pracujące na liście Bobów (obiektów animowanych) - dzięki temu można wygodnie dodawać je do listy.
Na tej bazie można w łatwy sposób dodawać więcej animowanych obiektów.
Ponadto wprowadziłem parę poprawek i usprawnień.
Celem pracy jest uzupełnienie demka by miało to kształt prostej, przykładowej gry korzystającej z biblioteki.
Udało mi się też dodać do grafiki tła więcej detali, a proszę pamiętać, że i to ćwiczę.
Jako, że sam programuję i rysuję, to siłą rzeczy jest ciut trudniej.
Ta gra to ma być rozszerzenie mojej niedawnej strzelanki - kilka obrazków tła (lokacji) oraz kilka postaci przeciwników. Już teraz jest to osiągalne, bo niezbędny system działa.
Grafikiem nie jestem (choć marzy mi się rysować lepiej) - więc opracowanie grafiki należy w moim przypadku do najżmudniejszych zadań. Szczególnie trudno jest mi zachować jakość.
Potrafię jednak w jakimś stopniu programować silnik, czego efektem ta biblioteka. Można na jej bazie stworzyć bardzo ciekawe i zaawansowane produkcje z małymi wymaganiami.
Każda opinia i uwaga co do biblioteki (i postępów w grafice) jest mile widziana.
Tymczasem ja postaram się uzupełnić prezentowane demko biblioteki - przykładową grę - o brakujące elementy.
Pozdrawiam.