kategoria: C++
[#61] Re: [C] Silnik 3D

@waldiamiga, post #59

To chyba nie jest kwestia CPU, bo na pistormie odpalam w PAL i też mam równe 9fps
[#62] Re: [C] Silnik 3D

@TomcioPaluszek, post #61

na pistormie odpalam w PAL i też mam równe 9fps

Ale ja (bo to o mnie chodziło) nie odpalam w PAL, tylko na karcie graficznej (Radeon 9250 w Mediatorze).
W rozdzielczości 640x480 mam w idlu kilkanaście (IIRC ~18) fps, a jak strzelam lub się przesuwam - spadki są do 3-4 klatek na sekundę.
W wyższych rozdzielczościach w ogóle się nie da grać (ciemność widzę).
3
[#63] Re: [C] Silnik 3D

@Merde, post #62

Ok. Zdaje sobie sprawe ze PAL to jakby 3x wolniej ale c2p jakie mam, to pewnie szczyt bizancjum. Zero oszczednosci optymalizacji i refleksji nad tematem. Dodam ze to od poczatku bylo pod RTG a PAL dorobilem kilka dni temu. Tak ze tego... Co do ciemnosci to wlasnie w ostatnim buildzie zauwazylem ze na wolnych maszynach z rtg w wysokiej rozdzielczosci nie dziala wlasciwie rozjasnianie od czarnego stad ciemnosc. Ale na szybkich configach tak sie nie robi. Dojde o co kaman. Teoretycznie da sie odpalic na 040/ecs. Ale skoro na 060/60 jest 5fps to szalu raczej nie bedzie. Owszem sa pola do optymalizacji jeszcze ale mysle ze 060/100 rtg dla 640x480 to bedzie sensowne minimum.
2
[#64] Re: [C] Silnik 3D

@arturB, post #63

Daj jeśli można pod wos to się też sprawdzi. Ja mam 060/66 jutro sprawdzę.
1
[#65] Re: [C] Silnik 3D

@arturB, post #55

Vampir V2 A500

- 960x540 19fps podczas ruchu pierwszego statku zaraz po uruchomieniu gry, strzelanie to 5-7fps, obroty na PPM (prawy przycisk myszy), 5-9. Demko grywalne, responsywne.
W 640x360 29fps, 9fps, 9fps, 8-11.

Pistoorm RPI4

- AGA PAL 640x512 4 fps - kiepsko to chodzi, mało responsywne,
320x512 8fps, 320x256 16fps tutaj już lepiej, ale trzeba zdjąć okulary, albo wyregulować odbiornik.
1
[#66] Re: [C] Silnik 3D

@arturB, post #63

3
[#67] Re: [C] Silnik 3D

@waldiamiga, post #66

Blizzard 060/66 PPC
640x480 Radeon 12-16fps przeważnie 16 na planszy głównej
Jak się strzela lub przesuwa ekran to pokazuje 4fps

Ale jak to chodzi to wydaje się jakby fps było więcej.
Generalnie ładnie się zachowuje elegancko się odpala działa menu sprawnie i wyjście do WB jest ok.
3
[#68] Re: [C] Silnik 3D

@mwb113, post #67

Tak. Tez zauwazylem ze jakby o 1fps podawalo mniej niz jest. Moze niedokladnos przeliczania. Przyjrze sie temu pozniej bo to akurat mniej istotne. Nowe rysowanie ktore testuje powinno podbic troche framerate zarowno na rtg jak i pal. Marzy mi sie nie mniej niz 10 fps na 060/100. Sam licznik fps przerobie troche zeby nie zżerał kawalka wydajnosci.
[#69] Re: [C] Silnik 3D

@arturB, post #68

Przesteruj go trochę, by podawał np. zamiast 10, to 12 fps. Wszyscy będą zadowoleni
4
[#70] Re: [C] Silnik 3D

@waldiamiga, post #69

Hej
Odpaliłem na v1200.
Pod AGA 320x256 pokazywało średnio 6 fps,
ale generalnie odczucie było jak najbardziej grywalne.

Natomiast nie mogłem odpalic rtg 320x256
Otwierał mi nadal screen pod pal aga.

W dodatku nie za każdym razem demko się odpalało
Byla zwiecha po kliknięciu ikonki.

Myślę że na spokojnie pod aga pal powinno być ze 20fps.
Uzyj c2p kalmsa 030/040. Ale widzę że mimo iż mamy textutowane obiekty 3d, to jednak jest ich kilka i rysujesz to na pustym tle. W sensie nie generujesz 320*256 pixeli na klatkę. 80% ekranu jest puste. Dodam tylko ze quake pod aga mi śmigał mega płynnie. ;)

Ostatnia aktualizacja: 13.10.2025 19:58:50 przez mateusz_s
1
[#71] Re: [C] Silnik 3D

@mateusz_s, post #70

Ha, ha... cos wspomnialem ze moje c2p jest lekko mowiac "na sztuke"? Nie zglebialem tematu tak jak Ty. Jestes kilka krokow do przodu bez dwoch zdan. Jest na liscie "to do". Mam jeszcze troche dlubania z sama grą.
1
[#72] Re: [C] Silnik 3D

@arturB, post #71

Mam jeszcze troche dlubania z sama grą.

Masz na myśli "inteligencję" wroga?
[#73] Re: [C] Silnik 3D

@koczis, post #72

Ot to to. No i jest jeszcze tryb modyfikacji dywizjonu ktorym dowodzisz. boosty, bronie, Rnd, customizacja. Chcialbym zeby najblizszy publiczny build mial juz cos z Ai wlaczone
1
[#74] Re: [C] Silnik 3D

@arturB, post #73

Zrobilem upload wersji z poprawionym nieco c2p dla maszyn bez RTG. Powinno byc okolo 2x szybciej. Bez assemblera wiecej nie wycisne. Zglaszany byl tez problem pod AOs4 ktory mam nadzieje "zalatalem"
1
[#75] Re: [C] Silnik 3D

@arturB, post #73

Za bardzo nie szalej. Bo chciałbym jeszcze za życia w To zagrać. Haha szeroki uśmiech
1
[#76] Re: [C] Silnik 3D

@koczis, post #75

noo niestety, gamedev nawet na Amigę to nie taka prosta sprawa.

Firma w której pracuje od ponad 3 lat siedzi nad grą mobilną, do tej pory pozmieniało się wszystko z 5 razy,
obecnie niby gra jest juz grywalna, ale co chwila jest jakis problem.

Czesto jest tak, że jak już sie uporamy z technicznymi aspektami, np. coś wyświetlić w miarę płynnie
itp, czyli jak juz zrobimy proof of concept, to potem juz samej treści nie chce się za bardzo robić :)
Nie wazne czy to gra na smartphona czy na Amigę, rok, dwa lata to minimum.

No chyba ze gra polega na prostym odbijaniu kulki od brzegów ekranu ale na tym też ludzie polegli :)

Zwykle na poczatku idzie prosto, cała energię wrzucamy w to żeby np. nam się ściany szybko rysowały w FPS-ie, ale potem dochodza inne rzeczy typu: ogarnąć logikę samej gry, jak obsługiwać przeciwników, postęp w grze itp.
To zaczyna przytłaczać z czasem..

Mnie mój shooter tez już zaczyna przyttłaczać więc "cofam" się do technicznych aspektów poprawiając
fundamenty bo to szybciej schodzi :)
4
[#77] Re: [C] Silnik 3D

@mateusz_s, post #76

Nie, cofa, nie cofaj- czekamy na godnego shootera poziomu chociażby M.A.C.E. z AOS4 ok, racja
2
[#78] Re: [C] Silnik 3D

@arturB, post #74

Mój system ze starego dysku, odpalany na WinUAE jako 060/AGA....

[#79] Re: [C] Silnik 3D

@waldiamiga, post #78

Hmm... Nie wiem jak to sprawdzic. Mam wszedzie zainstalowane cybergraphx a tu wyglada jakby probowal otworzyc. Przyjrze sie tematowi w wolnej chwili. Chyba nikt nie otwieral przed Toba na sprzecie bez RTG
[#80] Re: [C] Silnik 3D

@arturB, post #79

Dlatego ja duży nacisk kładę na prawidłowe otwieranie zamykanie, obsługę błędów itp.
Jak robiłem teraz audio mixer - to więcej się namęczyłem żeby to wszystko prawidłowo
zaalokować i pozwalniać potem. I to na sucho sprawdzam czy potem zostaje tyle samo pamięci co przed uruchomieniem. Bo potem nagle ci wywala i szukaj wiatru w polu.
[#81] Re: [C] Silnik 3D

@mateusz_s, post #80

Oj z ucieczkami po pare kilobajtow przy wejsciu/wyjsciu sie namordowalem. Jakis zapomniany buforek na wierzcholki zyje sobie swoim zyciem i nagle po 40 probach nie masz 1Mb ramu a Ty spac nie mozesz. To nie Java ze garbage collector posprzata
[#82] Re: [C] Silnik 3D

@waldiamiga, post #78

Mam to samo próbując odpalić grę na 020/ECS (tak wiem ) OS 3.1
Sprawdziłem w snoopdos, że otwiera bibliotekę cybergraphics.library, ale mimo wszystko gra rzuca błędem. Może chodzi o wersję tej biblioteki ?

Na A500+ z pistormem i os 3.2 normalnie odpala w PAL, ale tam jest nowsza wersja biblioteki (w romie ??)

Ostatnia aktualizacja: 14.10.2025 16:49:56 przez TomcioPaluszek

Ostatnia aktualizacja: 14.10.2025 16:50:59 przez TomcioPaluszek
[#83] Re: [C] Silnik 3D

@arturB, post #81

uruchomiłem jeszcze raz tym razem pod RTG 640x400, fps średnio pisało 59 fps.
ale jak wchodziłem w tryb chyba obrotu to pokazywało 6-7 fps,
wiec cos tu nie tak.

ps. uruchomilem rowniez w 640x512 pod PAL
generalnie fajnie to wygladało na telewizorku CRT,
no ale fps 1 pokazywało hehe
[#84] Re: [C] Silnik 3D

@mateusz_s, post #83

No to jest tak, ze jak nie ma zmian elementu na ekranie to go nie przerysowuje wkolko. Dlatego masz 59 fps. Poza jakimis particlami w tle niewiele sie dzieje. Cos zaczyna latac, to masz framedropa do circa 29fps. Ale jak cos sie zaczyna mocno dziac - np ruch kamery w scenie, to wszystko przelicza dookola. Modele pomimo ze maja po powiedzmy do 200-250 trojkatow, to trzeba je posortowac, wyliczyc oswietlenie powierzchni , zrobic transformacje itd. Nie przypadkiem taki Homeworld tez potrzebowal "troche" wiecej niz Pentium 100. Nie wiem dlaczego, ale vampir nie wypada najwydajniej. Skoro na 060/100mhz w 640x480 mam przy ruchu sceny powiedzmy 6-7fps to wyglada ze na Warpie ustawionym na 110Mhz moze byc szybciej niz na Vampku Niewazne. Pokombinuje sie jeszcze. Uruchamiales ostatni build z poprawionym c2p dla PAL?
[#85] Re: [C] Silnik 3D

@arturB, post #84

MorphOS 3.19, rozdziałka 1680x1050 - bezruch 59 fps, obrót - spadek do 19 fps. Rozdziałka 640x480, bezruch - 30 fps, obrót - 30 fps. (!!)
Może ktoś z szanownych kolegów potwierdzić, czy tylko jak tak mam.
[#86] Re: [C] Silnik 3D

@waldiamiga, post #85

Tak. Tez tego nie rozumiem ze na Macbooku 1280x854 59/29 a 640x480 30/30. I widac ze to nie jest 60fps i blad pomiaru. Tak jakby jakies skalowanie obrazu scinalo odswiezanie ?
1
[#87] Re: [C] Silnik 3D

@arturB, post #81

Latwo tego uniknac poprzez wykorzystanie memory pools (dla KS 3.0 i wyzej) albo funkcji execa Allocate do alokowania z prywatnej pamieci, ktora mozna zwolnic jednym FreeMem.
Mozna tez dodawac zaalokowana pamiec do tc_MemEntry w strukturze tasku - zostanie ona zwolniona automatycznie przy zakonczeniu dzialania tasku.
1
[#88] Re: [C] Silnik 3D

@arturB, post #81

A ja znalazłem taki "bug" .. nie wiem jak kliknąłem, ale jeden ze statków wpadł w nieskończoną pętlę obrotu ;)

4
[#89] Re: [C] Silnik 3D

@arturB, post #1

no to chyba zapowiada sie pierwsza dedykowana gra pod A4000 od czasow sredniowiecza.
Posiadacze A4000 beda w koncu zadowoleni, po tych 40 latach czekania

p.s.
tylko postaraj sie ja sklepac w 2-3 lata, bo jak to dluzej potrwa to czesc starych amiowiec moze tego nie dozyc
[#90] Re: [C] Silnik 3D

@Rafael/ARMO, post #88

kosmiczny transportowiec przeszedl z trybu battle w tryb "amiga demo" z krecacymi sie wektorkami OK
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem