kategoria: C++
[#121] Re: [C] Silnik 3D

@arturB, post #118

Dostępny nowy build z dodanym dzwiekiem przez AHI. Nie jest idealnie jak u mateusza ale dzwiek w trakcie rozgrywki, stworzony przez scenowca robi gęsią skórke . Mam nadzieję że się nie zniechęci i dowiezie dźwięk do końca projektu. Tymczasem... Troche poprawek i wydajnosc w fps dosłownie nieznacznie spadła. Oprócz streamowanego dźwięku w tle, są też sfx w trakcie gry. Proponuje zwrócić uwagę czy na unit0 w AHI nie jest tylko 1 kanał bo wtedy brzmi jak spod kołdry. Do pobrania z Axion na itch

Ostatnia aktualizacja: 13.02.2026 15:18:39 przez arturB
4
[#122] Re: [C] Silnik 3D

@arturB, post #121

Testowałem na Pistormie i nawet w rozdzielczości 1280x720 jest ponad 40fps. szeroki uśmiech
3
[#123] Re: [C] Silnik 3D

@arturB, post #121

Jak obiecałem, że przed Wielkanocą tak na itch-u wylądował update z Axion. Wreszcie działa AI przeciwnika. Niezbyt jeszcze szokuje mądrością ale przynajmniej coś się dzieje. Frustrująco-męczący kawałek projektu się zaczął. Dobrej zabawy. I Wesołych Jajek.
10
[#124] Re: [C] Silnik 3D

@arturB, post #123

Ze tak zapytam.
Zeby to testowac na Amidze jak wczesniej, trzeba bylo sciagnac na jakis inny sprzet i dopiero przezucic a Amige.
A czy mozna to samo udostepnic na jakims immym serwerze, a zeby bylo mozna pobrac np. IBrowse.
Bylo by to troszke prostrze.
Pozdrawiam
[#125] Re: [C] Silnik 3D

@mwb113, post #124

Jak wszystkie gry wydawane na platformie itch.io. IB nie obsłuży jej poprawnie. Fajnie by było jakby istniał klient do tej strony na Ami.

Pytanie o paletę. Nie znam się na oprogramowaniu, dlatego też laicko zapytam Obiekty w grze wyglądają trochę obdarte z barw. W ilu kolorach przewidziany jest projekt. I czy nie można by zastosować np. roztrzasania, jeśli obiekty mają być zrobione w małej ilości kolorów.

Ostatnia aktualizacja: 07.04.2026 14:33:51 przez don_rafito
[#126] Re: [C] Silnik 3D

@don_rafito, post #125

Gra używa palety 32 kolory - chociaz nie znaczy, ze w tej chwili wykorzystuje je, lub jest zoptymalizowana pod ta paletę. Nie. Narazie pracuje nad wlasciwym dzialaniem silnika starajac sie czasem dolozyc troche czasu do poprawejk grafiki. Zalozenie projektowe bylo takie zeby dalo sie uruchomic na ECS - czego juz powoli zaczynam zalowac. No ale coz. Postaram sie w najblizszym czasie dorobic auto-aktualizacje, zeby nie trzeba bylo wchodzic nigdzie po update - byle byc podlaczonym "do neta".
6
[#127] Re: [C] Silnik 3D

@mwb113, post #124

Problem zostal rozwiązany. Gra ma updater - jesli masz Amige online. Wystarczy pobrac aktualizacje i ... jest. Bez lha, pendrivow etc. BTW zauwazylem ze dzis o 22:00 user Ghettofinger Gaming robi streama z Axiona. Ale nie wiem czy na tym etapie nie bede zalowal...
7
[#128] Re: [C] Silnik 3D

@arturB, post #127

Problem zostal rozwiązany. Gra ma updater - jesli masz Amige online. Wystarczy pobrac aktualizacje i ... jest. Bez lha, pendrivow etc.

SUPER OKOKOK
[#129] Re: [C] Silnik 3D

@arturB, post #126

Oto przykłady zastosowań redukcji ilości kolorów. Bez i z zastosowaniem roztrząsania (dithering) Pattern i Floyd-Steinberg.
Oba są dostępne w PPantcie.

Można by je użyć przy redukcji kolorów w teksturach obiektów. Myślę, że lepiej by to wyszło, niż obecnie.

Ostatnia aktualizacja: 14.04.2026 19:35:57 przez don_rafito
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem