[#1] programowanie romu
Mam pytanie, gdyz chcę mieć rom 3.1, a wszędzie są zawrotne ceny. Czytałem gdzieś tutaj na forum, że można zaporogramować kość. Jednak jest taka zagwostka dla mnie - kości sa dwie, a obraz romu jest w jednym pliku. Pytanie: Czy obie kości się probramuje tym samym obrazem romu, czy sa jakieś róznice i musze zdobuć obraz romu w dwóch plikach?
Dziękuję za odpowiedź - będę bardzo wdzięczny, bo właśnie zaopatrzyłem sie w moja pierwszą amige kilka miesięcy temu i złapałem bakcyla na maksa i teraz chce rozszerzyć moją Ami 1200 :)
[#2] Re: programowanie romu

@Guayar, post #1

Program SaveRom Tadka Knapika ma opcję zrzucania do dwóch plików, w jednym są bajty parzyste a w drugim nieparzyste.

[#3] Re: programowanie romu

@Sylwester, post #2

A w takim razie to jak zaladuje obraz romu 3.1 pod WinUAE i uzyje tego programu SaveRom i zrzuce obraz na dwie czesci to zadziala i po zaprogramowaniu kosc i bedzie wszystko oki?
[#4] Re: programowanie romu

@Guayar, post #3

nie bedzie oki. bedziesz zwyklym zlodziejem.
[#5] Re: programowanie romu

@Valwit, post #4

a kogo okradne?? kto teraz wytwarza nowe romy? Prosze podaj mi producenta, a z checia sie z nim skontaktujhe w celu nabycia nowiutkich romow 3.1, probowalem kupic z drugiej reki, ale okazala sie lipa i popsute. Zamiast pisac, ze bede zlodziejem podaj mi namiar firmy produkujacej romy 3.1 i wcale sie nie wymigam od zakupu
[#6] Re: programowanie romu

@Guayar, post #5

ps. aha - posiadam oryginalne kosci, tyle tylko, ze popsute i stad pytanie tego typu
[#7] Re: programowanie romu

@Guayar, post #5

Najszybciej kupisz (nowe) ROMy 3.1 razem z AmigaOS3.5. Ja tak właśnie zrobiłem jak tylko ukazał się AmigaOS3.5 (zamówiłem go z ROMami). A AmigaOS3.5 kupiłem w Elboxie. Polecam do nich się zwrócić o ROMy 3.1.
[#8] Re: programowanie romu

@Guayar, post #6

Skąd wiesz że popsute. Moze nie do tego modelu Amigi?
[#9] Re: programowanie romu

@kmilota, post #8

oczywiscie, ze do tego modelu - kupilem romy od amigi 1200 i je wsadzilem do amigi 1200
[#10] Re: programowanie romu

@Guayar, post #3

Będzie oki pomijając stan prawny :) który był już wielokrotnie omawiany, ciekaw tylko jestem czy np. Elbox sprzedaje te romy oryginalne by Commodore czy dłubią je sami na np. epromach.
[#11] Re: programowanie romu

@Sylwester, post #10

nawet jak dlubia, to maja na to licencje.
[#12] alez prosze bardzo

@Guayar, post #5

http://www.vesalia.de/ w pole wyszukiwarki wpisujemy "kickstart" i zamawiamy. w czym problem?
[#13] Re: programowanie romu

@Valwit, post #11

kto ma licencje? prosze o konkrety
[#14] Re: programowanie romu

@Guayar, post #13

poza tymo ile mi wiadomo Commodore zezwalal na posiadanie obrazu romu jesli sie ma oryginalne kosci. Ja mam oryginalne kosci - wiec legalnie mam obraz romu - a to czy obraz romu mam na HD czy nagrane na kosciach chyba nie ma wiekszego znaczenia czyz nie? Bo chyba nosnik nie ma wiekszego znaczenia?
[#15] Re: programowanie romu

@Guayar, post #13

mailto: info@elbox.com
[#16] Re: programowanie romu

@Guayar, post #14

Guayar napisał(a):

> poza tymo ile mi wiadomo Commodore zezwalal na posiadanie
> obrazu romu jesli sie ma oryginalne kosci.

commodore moze i tak, nastepni wlasciciele praw juz nie.

> Ja mam oryginalne
> kosci - wiec legalnie mam obraz romu - a to czy obraz romu mam

nie.

> na HD czy nagrane na kosciach chyba nie ma wiekszego znaczenia
> czyz nie? Bo chyba nosnik nie ma wiekszego znaczenia?

w tym momencie robisz kopie posiadanego oryginalu. a to. niezaleznie od tego na co pozwalalo s.p. C= 10 lat temu. legalne z cala pewnoscia nie jest. prawa ma obecnie kmos, mailnij i zapytaj o zgode.
[#17] Re: programowanie romu

@Valwit, post #16

A co z kopiami zapasowymi oryginalnego oprogrmowania? To jest legalne - a oprogramowani romu to w koncu oprogramowanie romu też podchodzi pod ten paragraf. Wiec jeśli zrobie kopię zapasową oprogramowania na romie na nośniku jakim jest kość to według prawa zrobiłem kopie zapasową, a więc jestem z nim zgodny czyż nie?
[#18] Re: programowanie romu

@Sylwester, post #10

To są epromy na licencji Amiga International Inc.
[#19] Re: programowanie romu

@Guayar, post #9

A wsadziłeś je dobrze? Nie będą działać jak nie będą na właściwych miejscach.
[#20] Re: programowanie romu

@Guayar, post #13

Elbox.
[#21] Re: programowanie romu

@Guayar, post #17

Guayar napisał(a):

> A co z kopiami zapasowymi oryginalnego oprogrmowania?

kopie romu pod to nie podpadaja, dlatego caly twoj wywod mozez OKDR.
Sprawa jest prosta jak drut: albo kopiujesz i zyjesz z tym ze np ja cie bede nazywal zlodziejem, albo kupujesz sobie rom w elboksie cyz innej vesalii, albo wynajmujesz prawnika ktory robi ci odpowiedni dupochron i wtedy jestes calkiem szczesliwy. wybor nalezy do ciebie.
[#22] Re: programowanie romu

@Guayar, post #1

...jacy to wszyscy od razu się uczciwi zrobili - aż nie wierzę własnym oczom!
[#23] Re: programowanie romu

@Guayar, post #1

No własnie widzę, aż mi sie nie chce wierzyć, że taki np Valwit ma wszystko super oryginalne........
[#24] Re: programowanie romu

@apaullo, post #23

alez nikt od ciebie tego nie wymaga. a ja nie widze potrzeby tlumaczenia sie przed byle (...)
[#25] Re: programowanie romu

@Guayar, post #1

no dokończ skoro taki odważny jesteś...pilnujesz przestrzegania prawa, chwali Ci się, ale bez wyzwisk, to nie jest potrzebneValwit napisał(a):
[#26] Re: programowanie romu

@Guayar, post #1

A ja trochę zamieszam, co mi tam szeroki uśmiech - Daję głowę że u KAŻDEGO jak by poszukać to znajdzie się coś "legalnego inaczej" - choćby pożyczona jakaś płytka z MA lub AMINET-u. Pożyczona? To nie można z niej KORZYSTAĆ, bo żeby korzystać trzeba nabyć pełne prawa do tego, czyli inaczej kupić. A pożyczone to nie kupione. Więc?
"Kto jest bez winy, niech pierwszy rzuci kamieniem!" szeroki uśmiech
[#27] Re: programowanie romu

@Guayar, post #1

...a wracając do tematu, wg. mnie jak posiadam A1200 a wraz z nią LEGALNE kości kick-startu, to mam pełne prawo do kopiowania ich czy to do pliku, czy w inne kości dla włąsnego zabezpieczenia się! Kupiłem? Zapłaciłem? Więc mam prawo do kopii bezpieczeństwa. I nie walcie tu farmazonów że to kradzież, bo to jakiś absurd!
Kupiłem gazetę? Kupiłem. Kto mi zabroni zrobić z niej ksero, bo boję się że mi dzieciak ją podrze? No?! Zabronione to jest? Nie, więc robię "kopię bezpieczeństwa". Zaznaczam - dla siebie samego a nie dla sąsiada.

Ech.. temat rzeka - nie do rozwiązania.
[#28] Re: programowanie romu

@Valwit, post #21

a rom to nie program, a kosc to nie nosnik? dlaczego nie podpadaja?
[#29] Re: programowanie romu

@AlaN, post #27

Ja wlasnie myslę o kpoii dla siebie, a że mam oryginalne kości[u] nie zamierzam czerpać zysku, sprzedawać, rozdawać - tylko w ten sposób jak sie robi kopie bezpieczeństwa CD na wypadek porysowania. Uważam, że nie ma różnicy pomiędzy programem rom, a innymi programami, a kość na której się znajduje to tak samo nośnik danych jak CD-rom, wardy dysk, flashrom itp. Wykładnia prawa jest jedna - kopa bezpieczeństwajest legalna. pod warunkiem posiadania legalnej wersji oryginalnej. Jeśli zabezpieczenie się na wypadek utraty danych (czyt. zepsucia romów) jest kradzieżą to ja zaczynam wątpić w prawo. Nie uważam sie za kogos kto ma czyste sumienie, ale ta dyskusja miała mi w pierw pomóc w zrobieniu takiej kopii, co sądzę, że mimo wszystko wobec litery p[rawa jest dozwolone. Szczegolnie, ze na romy wydalem 80 zl z drugiej reki (oryginalne) i nie usmiecha mi sie palcic jeszcze 99zl w elboxie - co daloby sume 170 zl za same romy. Prawdopodobnie zdecyduje się kupić oryginalne, ale nie wykluczam próby ze zrobieniem kopii zapasowej - nie tylko dla bezpieczeństwa ale także dla doświadczenia i nauki. W końcu jestem żółtodziobem w tym świecie i chcę się rozwijać. Sądziłem też, że takie działanie jest okej, gdyż spotkałem sie z tym na tym forum, że ktośprogramował sobie rom i tylko chcialem rozwiązac wątpliwości z tą czynnością związane czy to natury technicznej czy etycnznej.
oto moję oświadczenie
w pełni władz umysłowych i fzycznych i z całą odpowiedzialnością je tu przedstawiłem by jakoś zakończyć tę dyskusję podsumowując ją i wszystkie fakty przytaczając dla dobra sprawy i Amigi.
Amen
[#30] Re: programowanie romu

@Guayar, post #29

w pelni wladz przeczytaj sobie odpowiednie artykuly prawa polskiego. google ci je znajdzie.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem