Komentowana treść: Ambient nightbuild 17.09.2006 bez debugu
[#1] Re: Ambient nightbuild 17.09.2006 bez debugu
Pobrałem i zainstalowałem. To bardzo przyjemne uzywac tak martwego systemu jak Morphos :)
gdyby cały Amiświat był równie martwy jak Morphos, nie musiałbym pewnie męczyć OpenOffice na Linuksie ;)
[#2] Re: Ambient nightbuild 17.09.2006 bez debugu

@wali7, post #1

Przyjemnie :)
[#3] Re: Ambient nightbuild 17.09.2006 bez debugu
Fajnie. Chociaż przyznam się, że mi ten debug w tych codziennych nowych wersjach jakoś nie przeszkadza. :) No ale miło, że co jakiś czas jest i "kulturalna wersja". ;)
[#4] Re: Ambient nightbuild 17.09.2006 bez debugu

@wali7, post #1

Gdyby cały MorphOS był na tej samej licencji co Ambient, bylibyście jeszcze bardziej zadowoleni. :) Czego Wam życzę.
[#5] Re: Ambient nightbuild 17.09.2006 bez debugu

@ems, post #4

już tu było wiele razy tłumaczone, że jedno ma się nijak do drugiego.
[#6] Re: Ambient nightbuild 17.09.2006 bez debugu

@quaint, post #5

No to proszę jeszcze raz wytłumaczyć..., serio, zawsze myślałem, że jedno i drugie jest ze sobą bardzo powiązane...
[#7] Re: Ambient nightbuild 17.09.2006 bez debugu

@szumekjac, post #6

chodzi o licencje i system, co wiecej ostatnio, by moc rozwijac ambienta, musiano poprosic autora o dodatkowa klauzule, by nie zlamac licencji. Niestety GPL to jedna z najgorszych licencji.
[#8] Re: Ambient nightbuild 17.09.2006 bez debugu

@Kaczus, post #7

No chyba nie jest taka zła ta licencja... Zalewa nas w końcu GPL-owe oprogramowanie. Dodam, że bardzo dobre oprogramowanie... OK
[#9] Re: Ambient nightbuild 17.09.2006 bez debugu

@szumekjac, post #8

Gdzie nas zalewa, wymien kilka przykladow? Dodatkowo inwestowanie czasu w poprawki w takim oprogramowaniu to czesto strata czasu, chyba, ze nie ma innego wyjscia, ale ogolnie czesto licencje platne sa bardziej liberalne niz GPL. GPL to pomysly typu "wszyscy emeryci maja takie same zoladki".
[#10] Re: Ambient nightbuild 17.09.2006 bez debugu

@Kaczus, post #9

Openoffice, Jądro Linux, Fiefox, Thunderbird, Blender, Apache, Sendmail, Postfix, Qmail, Samba, Gimp, Inkscape, Evolution, Mplayer, K3b, Koffice, Abiword, Gnumeric, Gnome, KDE, mogę jeszcze..., ale to chyba bez sensu... Co masz na myśli pisząc "liberalna licencja"? GPL udostępnia oprogramowanie za darmo wraz z kodem źródłowym. Dla użytkownika oprogramowania, trudno o bardziej liberalne podejście..., ograniczenie zaczyna się dla programistów. Wykorzystanie kodu GPL nakazuje udostępnienie własnego programu na tej samej licencji..., co powoduje lawinowy wzrost softu GPL. No i bardzo dobrze! OK

Ostatnia edycja: 19.09.06 10:44:34

Ostatnia edycja: 19.09.06 10:45:36
[#11] Re: Ambient nightbuild 17.09.2006 bez debugu

@szumekjac, post #10

OpenOffice - LGPL (a nie GPL)
Firefox i pochodne - licencja Mozilli
Jądro linuka - nie wydaje mi się.
Apache - ma swoją licencję.

Inne nie wiem, ale oznacza to że nie sprawdziłeś licencji tylko bez zastanowienia i sprawdzenia wymieniłeś kolejne pakiety. Sugeruję najpierw sprawdzić a później napisać przykłady od nowa.
[#12] Re: Ambient nightbuild 17.09.2006 bez debugu

@grxmrx, post #11

Każdy z tych programów jest rozpowszechniany na wolnej licencji..., LGPL to GPL, a GPL ma wiele swoich pochodnych... Wszystko sprawdzone, zero błędów... Ty lepiej sprwadź co Ci się wydaje, a co nie zanim coś napiszesz...
[#13] Re: Ambient nightbuild 17.09.2006 bez debugu

@szumekjac, post #10

Openoffice, jadra linuxa, firefox, thunderbird, blender, apache, sendmail, qmail czy gnome NIE sa na GPLu. GPL jest jedna najgorsza z licencji OpenSource i z wolnoscia ma malo wspolnego.
[#14] Re: Ambient nightbuild 17.09.2006 bez debugu

@marcik, post #13

No koszmar jakiś...., GPL ma wiele swoich odmian i tyle.... Stanowi rdzeń i punkt odniesienia dla innych wolnych licencji... Tyle... OK Programy które wymieniłeś są GPL-owe.
[#15] Re: Ambient nightbuild 17.09.2006 bez debugu

@szumekjac, post #12

Każdy z tych programów jest rozpowszechniany na wolnej licencji...,

Ale nie na GPLu.

LGPL to GPL, a GPL ma wiele swoich pochodnych...

Ooo, to mi sie podoba . Z niecierpliwoscia czekam na wiecej takich kwiatkow . A tak na powaznie - to moze przeczytaj najpierw te licencje a potem sie wypowiadaja.

Wszystko sprawdzone, zero błędów...

GPL czy LGPL jest niejednoznaczny w niektorych kwestiach.
[#16] Re: Ambient nightbuild 17.09.2006 bez debugu

@marcik, post #15

No to może ty przeczytaj i powiedz w jaki sposób GPL ogranicza wolność... Czekam...
[#17] Re: Ambient nightbuild 17.09.2006 bez debugu

@szumekjac, post #12

Ponawiam sugestię byś jednak sprawdził i zweryfikował listę, którą popełniłeś. Podałeś przykłady programów, które są wg Ciebie na licencji GPL, a fakty są takie że część z nich nie kest na GPLu tylko na innych. Te licencje jednak się różnią więc to nie jest tak, że coś nie ma znaczenia bo i tak są wolne źródła. Dla programistów, którzy na przykład chcą nie udostępniać źródeł swoich programów bądź sterowników czy bibliotek a chcą skorzystać z rozwiązań opartych na wolnych źródłach muszą brać pod uwagę jaka jest licencja tych pakietów. Wtedy to już nie jest obojętne jaka to jest wolność, bo przy GPLu trzeba koniecznie źródła udostępnić.
[#18] Re: Ambient nightbuild 17.09.2006 bez debugu

@szumekjac, post #14

GPL ma wiele swoich odmian i tyle....

Nie GPL a licencje opensource. To jest DUZA roznica.

Programy które wymieniłeś są GPL-owe.

Maluch to w sumie Porsche 911 bo to i to jest male i ma 4 kola prawda?
[#19] Re: Ambient nightbuild 17.09.2006 bez debugu

@grxmrx, post #17

Tak, pisałem o tym GPL ogranicza programistę..., i bardzo dobrze dzięki temu powstaje więcej wolnego oprogramowania OK
[#20] Re: Ambient nightbuild 17.09.2006 bez debugu

@marcik, post #18

BSD i GPL to dwa najbardziej znane korzenie wolnych licencji...
Tyle...
Czekam na wywód na temat ograniczania wolności przez GPL....
[#21] Re: Ambient nightbuild 17.09.2006 bez debugu

@szumekjac, post #16

Ogranicza wolnosc programisty do stanowienia o swoim kodzie. Zasada "albo jestes z nami albo przeciwko nam" ma malo wspolnego z wolnoscia.
[#22] Re: Ambient nightbuild 17.09.2006 bez debugu

@szumekjac, post #19

A zastanawiałeś się może dlaczego te programy czy pakiety, które wymieniłeś, a które nie są na licencji GPL a innej są właśnie na tej innej licencji?
[#23] Re: Ambient nightbuild 17.09.2006 bez debugu

@marcik, post #21

No to ograniczenie to największa zaleta GPL (i jego pochodnych!!!!)... Dla większości to zdrowy rozsądek, a nie ograniczenie wolności... OK
Poproszę jeszcze o wskazanie mi jeszcze jakiejś bardziej liberalnej licencji komercyjnej (takie "argumenty" też padały!)
[#24] Re: Ambient nightbuild 17.09.2006 bez debugu

@szumekjac, post #23

BSD
[#25] Re: Ambient nightbuild 17.09.2006 bez debugu

@kiero, post #24

Komercyjnej!!!!
[#26] Re: Ambient nightbuild 17.09.2006 bez debugu

@szumekjac, post #23

No to ograniczenie to największa zaleta GPL (i jego pochodnych!!!!)

Jak bys przeczytal inne licencje to bys wiedzial ze LGPL nie ogranicza wolnosci programisty do stanowienia o swoim kodzie a BSD wogole niczego nie ogranicza. Naprawde - przeczytaj te licencje zamiast dalej sie kompromitowac ignorancja i zaslyszanymi gdzies sloganami o tym jak to GPL rulez i zbawia swiat.

Poproszę jeszcze o wskazanie mi jeszcze jakiejś bardziej liberalnej licencji komercyjnej (takie "argumenty" też padały!)

A kto tutaj rozmawia na temat licencji komercyjnych?
[#27] Re: Ambient nightbuild 17.09.2006 bez debugu

@szumekjac, post #25

"The BSD License allows proprietary commercial use, and for the software released under the license to be incorporated into proprietary commercial products."
[#28] Re: Ambient nightbuild 17.09.2006 bez debugu

@kiero, post #27

Odwracasz kota ogonem....
[#29] Re: Ambient nightbuild 17.09.2006 bez debugu

@szumekjac, post #28

wyjasnij. bsd to jedna z bardziej liberalnych licencji. duzo lepsza niz gpl.
[#30] Re: Ambient nightbuild 17.09.2006 bez debugu

@szumekjac, post #10

Openoffice - LGPL
Jądro Linux - nie jest na GPLu, bo niemoglbys uruchomic, zadnego niegplowego programu na linuxie
Fiefox, Thunderbird - specjalna licencja Mozilli
Apache Apache License
Koffice - tak jak KDE nie jest na GPLu
KDE - nie jest na GPLu
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem