[#1] Exec, to koniec Amigi ?
Witam!

Od dluzszego czasu przygladam sie roznym portalom zwiazanym z Amiga. Portale sa lepsze i gorsze, ale sa. Cieszy, ze sa jeszcze osoby chetne do redagowania takich stron. Niestety, albo stety, polskie portale bardzo sie zroznicowaly - mamy caly wachlarz od slabych do najlepszych.
Kiedys, z duzym zainteresowaniem sledzilem, oprocz PPA tez Execa i ACP. Teraz na polu walki pozostal jeden bardzo dobry gracz - PPA. ACP to trup, a Exec robi wszystko, aby zniechecic amigowcow do Amigi. Sledzilem ostatnie newsy i posty, az noz sie w kieszeni otwiera, zwroty od nasladujacych systemow do smarkaczy, od najlepszych komputerow eyetechu do super programow amigowych rodem z MOSa (oczywiscie nie wspomina sie o tym). Na szczescie sa jeszcze osoby, ktore nie bujaja w oblokach i informuja o Amidze i OS4. Jak myslicie, czy exec to koniec Amigi ?

[#2] Re: Exec, to koniec Amigi ?

@noowy, post #1

to nie konieć amigi tylko polskie wydanie WrongPlanet :) (oczywiście nie mówię tu o wszystkich redaktorach ;) )
[#3] Re: Exec, to koniec Amigi ?

@noowy, post #1

Hmmm polityka prowadzenia exec-a jest dosc dziwna .. :D . Co prawda przyczynia sie do wojen w srodowisku.Ale mamy demokracjie wiec kazdy prowadzi portal jak chce.Ale mysle ze nie zaszkodzilo by nikomu jak ludzie odpowiedzialni za exec-a zmienili by sposob podawania newsow :)

MYSLE ZE WYNIKO BY Z TEGO WIELE DOBREGO :D

-----------------------------------------
Pegasos II G3 User :)

Project Xenocide Member :D

www.projectxenocide.com

[#4] Re: Exec, to koniec Amigi ?

@Drako^lM, post #3

Masz racje, Exec, bardziej dzieli niz laczy. Przykre, bo niektorzy pisza cuda o Ami (a1) z eyetechu, niestety zabugowany sprzet musi miec m.in karte dzwiekowa i kontroler IDE na PCI, do tego zawal serca, ze eyetech nie bierze pod uwage gwarancji i nie wymienia wadliwej plyty a1 na poprawiona, albo chociaz ZADARMO dosyla dzwiekowke i karte konrolera IDE. Poki co, to eyetech robi wszystko, zeby Ami zginela.
[#5] Re: Exec, to koniec Amigi ?

@noowy, post #4

w przypadku A1 sprawa wyglada duzo gorzej.Jednak nie nalezy zapominac o mA1 jak narazie dziala . Plyta jest bardzo droga do tego kozysta z bardzo drogich pamieci .Ale to nic przeciez to amiga.Ale moglo byc inaczej.AmigaINC mogla wybrac bplan ale tego nie zrobili poniewaz rzekomo plyta nie spelniala wymagan.Dlatego wybrano eyetech tlumaczac sie ze wyskoka cena bedzie gwarantem jakosci wykonania plyty itp ... Jak wyszlo wszyscy wiemy.I co plyta pegasos prezentuje sie znacznie lepiej wizualnie i jakosciwo.Do tego dziala bez problemu z G4 jak i kozysta z DDR-ow .
Ja uwazam ze produkty firmy eyetech + mai nie powinny nosic nazwy amiga

-----------------------------------------

Pegasos II G3 User :)

www.projectxenocide.com

[#6] Re: Exec, to koniec Amigi ?

@Drako^lM, post #5

Zastanawia mnie, jakie zalozenia miala A INC w stosunku do producenta plyt. Dlaczego dopuszczono, do tego, ze wprowadzono niewlasciwie dzialajace plyty do obiegu! Kazda normalna firma wymienilaby plyty uzytkownikom oraz zerwala umowe z producentem wadliwych plyt.

Zastanawia mnie tylko, czy w mikro A1 mozna uruchomic proc G4, skoro eyetech ma obie plyty, to co za problem podmienic moduly procesora ? Chyba ze jest jakis ukryty blad w mikroA1 :(

[#7] Re: Exec, to koniec Amigi ?

@noowy, post #6

Hmm a z jakiego powodu w peg1 nie byl dostepny z G4. Co powodowalo bledy i nie zostalo umieszczone w peg 2 :)
------------------------------------------------

PegasosII G3 User :)

www.projectxenocide.com

[#8] Re: Exec, to koniec Amigi ?

@noowy, post #6

Ale gadacie glupoty
A tak na marginesie to micro pociagnie G4 grzyz ma dosyc szybka plyte glowna 133 a to jest przygotowane taktowanie dla G4
Ale nastepca sie pieknie prezentuje
64bitowy PCI
AGP4
i wiele innych ciekawych rozwiazan szybsza plyta
A tak na marginesie to w czym sie tak pieknie prezentuje pegasos tym ze ma port IEEE1394 400Mbit wstyd i w dodatku nie chodzi i USB 1.1

[#9] Re: Exec, to koniec Amigi ?

@Denver, post #8

Myslalem ze a1/mikroa1 maja usb1.1 hmmm....
[#10] Re: Exec, to koniec Amigi ?

@Denver, post #8

Dziwne, bo myszke podlaczylem nieopatrznie pod usb... no i dziala, ale
moze to jakis oszukany pegaz :)

[#11] Re: Exec, to koniec Amigi ?

@Kaczus, post #10

ja tez mam oszukanego, bo daziala mi aparat foto, drukarka, kluczyk z 256 MB ...
[#12] Re: Exec, to koniec Amigi ?

@Kaczus, post #10

ja tez mam oszukanego, bo dziala mi aparat foto, drukarka, kluczyk z 256 MB ...
[#13] Re: Exec, to koniec Amigi ?

@Drako^lM, post #7

Już sobie wszystko sami dopowiedzieliście. Szkoda tylko, że AOne była głównie dostępna z G4 i nikt tej nieszczęsnej Articii nie wydłubywał. No i ta płyta działa. A microA1 jest tylko poprawioną miniaturą tej płyty. Nie ma żadnych nowych kluczowych układów. Ale, nie ma jak teorie spiskowe.

[#14] Re: Exec, to koniec Amigi ?

@pini, post #13

Skoro poprawiona, to czemu eyetech nie wymienil wadliwych plyt a1 ? Jak do tego odnosi sie prawo konsumenckie ?
[#15] Re: Exec, to koniec Amigi ?

@pini, post #13

nie ma tez jak walczacy obronca ktory sam z checia uzywal by pegaza2 z os4 zamiast teronow....

[#16] Re: Exec, to koniec Amigi ?

@Denver, post #8

Hmm.. wyjde znowu na złęgo, trolla i wogóle na "be" człowieka ale:

A tak na marginesie to w czym sie tak pieknie prezentuje pegasos tym ze ma port IEEE1394 400Mbit wstyd i w dodatku nie chodzi i USB 1.1

No więc
- microA1/AmigaONE też mają USB 1.1, tylko że AmigaONE ma niedziałające (ktoś źle przylutował kondensatorki i są problemy z odmontowaniem urządzeń USB;) )
- AmigaONE też ma LAN , ale on sprawia problemy jeżeli kożystamy z DMA (nie pamiętam już, tyle tych błędów że każdy może się pogubić)
- AmigaONE ma kontroler HDD który ma ciekawe właściwości, po prostu nie działa :)
- AmigaONE posada też karte muzyczną o tych samych parametrach co kontroler HD, na też nie działa. Pewnie producenci troszczyli się o nasz słuch ;))
- AmigaONE...pewnie coś jeszcze ma "wspaniale" działającego ;)

P.S. AInc. tłumczyła wysokie koszty A1, "jakością wykonania" więc jeżeli TO jest jakość, to ja nawet nie chce myśleć jak wygląda płyta nowej amigi bez tej jakości
[#17] Re: Exec, to koniec Amigi ?

@noowy, post #14

Nie odnoszę się do "jakości" obsługi klientów tylko do sugestii jakoby z AOne nie działały G4.
[#18] Re: Exec, to koniec Amigi ?

@noowy, post #1

A ja redaktor eXeca napisze Wam, ze w nowym numerze Total Amiga jest reklama 7447A CPU Modules dla Amigi One i micro Amigi One, no ale pewnie mi nie uwierzycie, bo jestem z eXeca. :) Redacja PPA wie tyle w temacie AmigaOS 4, ile znajdzie w sieci na ten temat. W redakcji PPA nie ma osoby ktora uzywa tego systemu. W redakcji eXeca jest 5 osob, ktore codzienie tego systemu uzywaja. Ja codzienie pisze newsy na eXecu z mojej micro Amigi i nie wiem dlaczego mialbym cos przekrecac - pisze o tym co widze na swoim blacie AmigaOS 4. Prosze sobie zobaczyc na moj ostatni artykul na eXecu. No, ale jezeli dla Was bardziej wiarygodbny jest ktos, kto czesto NIGDY nawet nie widzial AmigaOS 4 w dzialaniu to macie problem. Proponuje przyjechac na spotkanie GGUA w maju, zobaczyc micro Amige, zapoznac sie z redakcja eXeca i pozbyc sie kompleksow. Zapraszam!
[#19] Re: Exec, to koniec Amigi ?

@pini, post #17

Dla wielu jakosc obslugi klienta=jakosci produktu
[#20] Re: Exec, to koniec Amigi ?

@SZAMAN, post #18

hmm jedyny problem w tym ze do Gliwic mam jakies 450 km wiec przyjazd odpada . No chyba ze na AM bedzie pokaz to czemu nie :)

--------------------------------------
PegasosII G3 User :)

www.projectxenocide.com
[#21] Re: Exec, to koniec Amigi ?

@SZAMAN, post #18

Z calym szacunkiem do Ciebie, ale wydaje mi sie, ze PPA wiecej robi dla Amigi i srodowiska niz exec, ktory przez redaktora piiiiiii psuje opinie sobie, portalowi, Amidze i srodowisku.

Czy nie lepiej byloby, zeby ludzie posiadajacy A1/mikroA1 czy OS4 na A1200 przeszli do PPA ? wtedy Exec umarlby smiercia naturalna.
[#22] Re: Exec, to koniec Amigi ?

@Olo, post #16

Chopcy gratuluje wiedzy nie ma co nic dodac nic ujac port ieee1394 to nie jest niestety USB
tylko fireware a uzylem nazwy standardu gdyz fireware jest zastrzezone dla firmy SONY

[#23] Re: Exec, to koniec Amigi ?

@Drako^lM, post #20

AEM chyba ;), w tym roku wezmę przyczepkę i przywioze tyle sprzętu że całą salę zapełnię
[#24] Re: Exec, to koniec Amigi ?

@noowy, post #19

A co ma piernik do wiatraka? (jakość obsługi do niby niedziałającego G4)
Szkoda słów.
[#25] Re: Exec, to koniec Amigi ?

@Denver, post #22

Z tego co napisales to rozumiem ze usb 1.1 w pegu nie dziala...

Lepiej miec 1394 niz go nie miec wcale, ale zawsze mozna jeszcze jeden slot PCI w a1 zapelnic....
[#26] Re: Exec, to koniec Amigi ?

@Denver, post #22

Tia, norma, "sekta OS4" zmienia temat jak pokaże się paluszkiem to co jest fe u nich

W sumie mogłem napisać tak:

A tak na marginesie to w czym sie tak pieknie prezentuje pegasos (..)

i tu wklej dalszy ciąg mojej odpowiedzi :D , dalej będziesz czepiał się iee1394? :D

A pozatym co ja tam wiem, przecież jestem człowiekiem nie z tej epoki
[#27] Re: Exec, to koniec Amigi ?

@pini, post #24

Jak userzy wsadza i bedzie dzialac bez problemu to spoko. Narazie nie slyszalem aby ktos wsadzil G4 do mA1 (i nie dziwie sie, ze boja sie eksperymentow przy braku gwaranacji).
[#28] Re: Exec, to koniec Amigi ?

@Drako^lM, post #20

Nie chce Cie martic, ale AM w tym roku raczej nie bedzie (takiego organizowanego w Lodzi przez efunzine i inne firmy).

Ja osobiscie nie wyobrazam sobie krytykowania sytemu operacyjnego i komputera, ktorego nie widzialem w akcji, wiec o troche zdrowego rozsadku apeluje do wszystkich w tej dyskusji! :)
[#29] Re: Exec, to koniec Amigi ?

@pini, post #24

Jesli chodzi o G4 to jakos sie nie doczekalem, zeby np posiadacz a1 pozyczyl posiadaczowi mikro a1 modul G4, czemu?

Dla mnie jakosc produktu to nie tylko sam produkt, ale i obsluga posprzedazna i ew. serwis, chyba to normalne.

Wyobraz sobie, ze kupujesz super sprzet za 4000pln, tyle kosztuje bo jest wysokiej jakosci. Potem okazuje sie, ze jest wadliwy. Wkurzasz sie bo wydales duzo kasy na super jakosciowo sprzet.

Co w takim wypadku robisz? Normalnie to reklamujesz sprzet u sprzedawcy/dystrybutora/producenta. Ten powinien naprawic/wymienic/oddac gotowke klientowi posiadajacemu wadliwy towar. Czy tak zrobil eyetech?

Odpowiem, wypina sie d... do klienta, ktory zaplanil niemala sume....
[#30] Re: Exec, to koniec Amigi ?

@noowy, post #29

Nigdy polityka obsługi Eyetechu mi się nie podobała. A co do G4 jeszcze raz, ostatni. Niby w Peg1 nie było G4 bo Articia. To pytam jakim cudem w AOne były G4?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem