W sumie tak... no właśnie zrobiłem się trochę w bambuko, bo jak zamówiłem Furię 020 z którą miałem problem i potem się pozbyłem to odsprzedałem też 9,5 MB... i zostałem z gołą 2 MB Chip A600. Ale w sumie jak mam wydać kasę na 9,5 MB to wolę ciut dopłacić i mieć dopalacz bo w takim razie więcej rzeczy będę mógł robić na oryginalnej ami , a nie jak teraz pod emulatorem. W zasadzie A600 to zaczęła być głównie nagrywarką dyskietek. Stąd mój powrót do koncepcji turbo. Nie ukrywam też, że mam listę modyfikacji mojej stacjonarnej A600 tak praktycznie od zera która obejmuje:
- 1 MB Chip RTC (KUPIONE)
- wymiana stacji DF0: na dobrze przerobioną/oryginalną (obecnie mam niezdarnie przez siebie przerobioną , która chodzi tak se, ale nie ma zdolości do lutowania - to co zrobić)
- zastąpienie dysku mechanicznego HD (lubie szum dysku , ale bardzo podnosi tempereturę w obudowie) płytką taką kątową do podpięcia CF lub krócutkim kabelkiem z czytnikiem SD
- w końcu kupienie kabla RGB-EURO (teraz mam nakjrotszy jak sie da czincz)
- czytnik CF na PCMCIA by łątwiej przenosić rzeczy z PC
- karta sieciowa na Praranell (jest dostępna takowa ostatnio w sieci) bo jednak fajnie by znowu Ami była w sieci
- sampler nowy jakiś HiFi bo chcę pobawić się w pewien pomysł nagrywania pogadanek na Amidze (choć może wydać się to dziwne)
- i wreszcie Turbo z dodatkowym Fast lub może faktycznie samo fast...
Chciałbym mieć V2 bo mi ta karta koszerności nie psuje.... ale jest to raz drogie , 2 nie dostępne od ręki. Ale może kiedyś...
Sumując wychodzi sporo wydatków na które nie mam tak od ręki środków ale powoli to TYM RAZEM zrobię, bo moja Ami na to zasługuje, a u mnie nie jest to tylko hobby (bardzo się przynajmniej o to staram :)
Kup sobie laptopa za cenę furii zainstaluj WinUAe lub FSUAE emuluj A600 może z szybszym prockiem większym ramem i po sprawie, jak ci nie przypasi zmienisz konfig lub sprzedasz lapka. Piszę całkiem serio. Jeżeli wykorzystujesz ją profesjonalnie to? A może MiniMig lub MIST?
Mam na kilku kompach kilkadziesiąt dobrych konfiguracji UAE w tym zrobiłem sobie z magicznego pikokomputerka MK808 (Android TV) miniamisię na HDMI w konfigu wypasionym 3.1 i 3.9. To to już mam.... chodzi o fan z mlaskania dyskietką i klawiaturą na oryginalną Amigą... choć najbardziej porządana przezemnie byłaby A500 bo taką miałem pierwszą, ale z braku miejsca mam A600 (która najbardziej mi się podoba podobnie jak C116/+4 na których wyrażnie była wzorowana designowo).
Ostatnia aktualizacja: 14.02.2018 14:17:28 przez xtro