[#1] ACA 620 czy Furia.... alboco?
Z wolna , ale kompletnie bez pośpiechu zaczynam rozglądac się za więkzą pamięcią i przyspieszeniem mojej A600.

Na sieci widzę dostępność w zasadzie od ręki tylko 4 w tym 3 turbo rozwiązań. Poza 9,5 MB jest to ACA 620, i dwie Furie z i bez FPU.

ACA 620 wydaje się mieć jednak większą od Furii pamięć. Jakie są wasze opinie co do tych alternetyw. Mnie specjalnie pęd na kiepsko dostępne Vampire nie dotyczy. W zasadzie to A600 z 2MB chip i 9,5 Fast by stykało, ale jednak wypadałoby chyba miej jakieś turbo. Tym bardziej , że moja Ami wciąż wykorzystywana jest zawodowo. Co więc powiecie o ACA 620 vs Furia?
[#2] Re: ACA 620 czy Furia.... alboco?

@xtro, post #1

Bierz to co jest teraz dostępne na rynku , płacisz i za dwa trzy dni masz. Furie możesz kupić od ręki. ACA 620 możesz nabyć tylko z drugiej ręki. Jak masz kasę i chęć rozbudowy A600 to po co się zastanawiać tym bardziej że Vampire ciebie nie kręci.
Obie karty turbo chyba mają osiągi podobne.
[#3] Re: ACA 620 czy Furia.... alboco?

@xtro, post #1

Ech, lubię PPA za tą zbawienną możliwość ignorowania całych wątków.
[#4] Re: ACA 620 czy Furia.... alboco?

@xtro, post #1

Wiesz wątek skończy się jak zwykle tzn. kup A1200. A ja napiszę kup sobie NG np. jakiegoś Maka albo SAM. Za cenę A600 + Furia spokojnie dostaniesz Maka z licencją MorphOS-a i nie będziesz się zastanawiał nad 9 mb ram. Jak chcesz, to sprzedam ci mojego, a ja sobie kupię licencję na G5.
[#5] Re: ACA 620 czy Furia.... alboco?

@xtro, post #1

O ile dobrze pamiętam serialowątek jakiś czas temu to z furią miałeś problemy. Jeśli tak było to kup inną kartę. Nie spodoba się to sprzedasz. Poeksperymentuj, w tym przecież jest frajda.
[#6] Re: ACA 620 czy Furia.... alboco?

@xtro, post #1

Użytkuję ACA620 , karta sprawuję sie świetnie pod WB , bardzo dobrze współpracuje z WHDLOAD ,posiada dodatkową pamięć 2,5Mb , którą można wykorzystać jako ramdysk (ACA620RD) i zachowuję się RAD: więc można zainstlować np. WB1.3 i softkick 1.3 i mamy a500 uruchamianą z ramdysku .Jedyne co mi się nie podoba w tej karcie to poszatkowana pamięć .Mamy niby 10,5 MB fast ale po uruchomienu WB mam w jednym kawałku jakieś 3,5MB.

Ostatnia aktualizacja: 13.02.2018 20:10:35 przez wojtek9989
[#7] Re: ACA 620 czy Furia.... alboco?

@misiek2, post #5

Też sobie przypominam że już jakąś turbo miał. Ehh szkoda czasu.... .
[#8] Re: ACA 620 czy Furia.... alboco?

@djpiotrs, post #7

Wtedy to była walka z furią
[#9] Re: ACA 620 czy Furia.... alboco?

@xtro, post #1

Furia
+ najszybsze 020 ever;
+ koprocesor (jeśli masz tę właśnie wersję);
- słaby kontakt prowadzi do częstych zwiech;
- robi się ciepła więc wymaga wiatraczka;

ACA620
+ mega stabilna i dobrze trzyma kontakt;
- wyraźnie wolniejsza niż Furia

Różnice w pamięci są marginalne, poza tym i tak
jest ona mega pofragmentowana, więc niektórych rzeczy
nie uruchomisz (np. emulator Maka)
[#10] Re: ACA 620 czy Furia.... alboco?

@mikecios, post #8

Wiesz wątek skończy się jak zwykle tzn. kup A1200. A ja napiszę kup sobie NG np. jakiegoś Maka albo SAM. Za cenę A600 + Furia spokojnie dostaniesz Maka z licencją MorphOS-a i nie będziesz się zastanawiał nad 9 mb ram. Jak chcesz, to sprzedam ci mojego, a ja sobie kupię licencję na G5.

Tak Panowie. Miałem Furię, jak i wpadałem w Furię z jej powodu. A1200.... też miałem ale wysprzedałem wszystkie. Zostawiłem tylko sprzęt na którym realnie pracuję i mam gdzie go na stałe postawić gotowego do pracy.

Przypomnę tylko: Mojej A600 (obecnie jedynie z trzema usprawnieniami: dodatkowy 1MB Chip z zegarem, HD tradysyjny mechaniczny i Rom 3.5 zaprogramowany przez jednego z forumowiczów) używam głównie profesjonalnie. Służy do nagrywania prezentacji na różne potrzeby tak by finalną publikacją był dysk DD samostartujący z serią obrazków. Dotąd na Deluxe Video, ostatnio o czym też był wątek na ShoWiz (dzięki wszystkim tu za pomoc w znalezieniu tej apki). Jedną ze "stacji roboczych" którą utrzymuję z premedytacją przez sentyment na Amidze CDTV jest emiter plansz dla lokalnej sąsiedniej wspólnoty pod kablówką - nic wiekliego - kilka klatek, ale statysfakcja jest ogromna. Chciałem zmienić ten komputer na terminal z Windows Embeded (mam nawet kupiony konwerter sygnałów na PAL), ale jak piszę to dla mnie historyczny komputer postawiony w piwnicznej stacji ok 97/98 roku i działający non stop z autostartującym dyskiem. Postanowiłem nadal ten sprzęt utrzymać puki sprawny. Miał wprawdzie niedawno małą awarię chyba pierwszy raz od tych 20 lat - a dokładnie padła oryginalna od CDTV stacja zewnętrzna , którą szybko podmieniłem na nieoryginalną (ale też qltową DF1: GoldenImage). W sumie najcennejsze są te doznania że coś może jeszcze ta amisia zawodowo robić, ba nawet delikatny przychód generować, choć są to sumy rzędu 100 zł... Dodam że owa Amiga CDTV pozyskana zresztą onegdaj od znanego szerzej z reklam w MA Arwal'u ma wbudowany przełacznik Kickstartu 1.3/3.0 i bodaj Elboxowskie lub Elsatowckie rozszerzenie o 1,8 Slow.

I tak zasadniczo ta konfiguracja A600 mi styka, ale chciałbym mieć ciut lepszą. Jak się dowiedziałem od Lotharka moja wcześniej nabyta Furia miała problem z widzeniem HD bo kabelek był za długi. Miałem pozatym ogromny problem z osadzeniem jej na procku. Zacisk był tak ciasny że chyba użyłem z 20 kg nacisku by powoli z każdej strony nacisnąć ją na procek. W końcu system odpalony z dyskietki zobaczył sprzęt , ale niestety HD nijak się nie dało odpalić, co zdyskwalifikowało ten egzemplarz F 020 FPU.

To co poczytałem na PPA z tekstów wcześniejszych świadczy , że może to być problem tego konkretnego egzemplarza. Pozatym AGA 620 od wersji 2 wydaje się mniej kłopotliwa w osadzeniu i wygląda na to , że ma więcej pamięci.

I tu moje pytanie. Na stronie producenta pisze, że ma ona 16 MB, w sklepach z kolei że to 10.8 + 5 ....

Ile tak naprawdę (bez mapowania romu) można uzyskać pamięci dodatkowo do już posiadanych 2 MB Chip? Czy da się w ACA właczyć dodatkowe 15.5 MB jako Fast? Bo na tym mi bardziej zależy niż na szybszym procku Furii?
[#11] Re: ACA 620 czy Furia.... alboco?

@xtro, post #1

Furia ma taką samą pamięć jak ACA, a może nawet więcej. Po pełnej konfiguracji możesz dostać 8MB fast + 2.5MB slow. Do tego bezproblemową koegzystencję 8MB fast i PCMCIA. Do tego jest łatwo dostępna i z gwarancją.
[#12] Re: ACA 620 czy Furia.... alboco?

@xtro, post #10

The maximum amount of fast memory that can be used with the ACA620 is 10.8MByte.

Reszta może iść na ramdisk. I jeszcze reszta jako maprom, który też fajnie działa w Furii (mapuję 2.05 na 3.x).

Ostatnia aktualizacja: 13.02.2018 21:45:54 przez tbone
[#13] Re: ACA 620 czy Furia.... alboco?

@_arti, post #9

- słaby kontakt prowadzi do częstych zwiech;
- robi się ciepła więc wymaga wiatraczka;

Miałem dwie sztuki i nic takiego nie zaobserwowałem. Widziałem jednak film, w którym Lotharek nagrywał online "naprawę" "niedziałającej" Furii jednego z nabywców. Naprawa polegała na odpowiednim wciśnięciu karty na procesor . Lotharkowe Furie po zamocowaniu można podnieść za kartę razem z całym komputerem.

Co do drugiego, tak, robi się ciepła, jednak żaden z moich egzemplarzy po 6 godzinach ciągłej pracy nie dawał zwiech etc. Nie były gorące, choć miałem jedynie fabrycznie zamontowane radiatory.

...ale może to przypadek?
[#14] Re: ACA 620 czy Furia.... alboco?

@tbone, post #12

Oki - jasne. W Furii natomiast na stronie Lotharka zdaje się było, że w przypadku Furii lite bez FPU mamy 5MB, a w FPU napisano 9,5MB (mniemam że 8 Fast i 1,5 Slow).
[#15] Re: ACA 620 czy Furia.... alboco?

@Drakon, post #13

Nie sądzę. Moja też pracuje bezproblemowo. Nie doświadczyłem żadnych zwiechów.
[#16] Re: ACA 620 czy Furia.... alboco?

@Drakon, post #13

Miałeś z FPU czy bez? Bo bez FPU podobno nie grzeje się tak OK
[#17] Re: ACA 620 czy Furia.... alboco?

@xtro, post #14

Miałem lite'a, mam z fpu. Obie mają tyle samo pamięci.
[#18] Re: ACA 620 czy Furia.... alboco?

@Bartek2075, post #16

Obie bez koprocesora. Może tu tkwi różnica w temperaturach.
[#19] Re: ACA 620 czy Furia.... alboco?

@xtro, post #1

Zapomniałeś o karcie 9T wstyd .

Ostatnia aktualizacja: 14.02.2018 09:08:02 przez Dorian3d
[#20] Re: ACA 620 czy Furia.... alboco?

@xtro, post #1

które to podejście
[#21] Re: ACA 620 czy Furia.... alboco?

@polutuje, post #20

Co do podejść tak realnie drugie teoretycznie z czwarte lub piate...
Ale jak pisałem wyżej w zasadzie ta A600 z 2MB mi wystarcza, no może fajniej było jeszcze z 9,5 MB.

Co do 9T gdzieś mi na forum to śmignąło. Jakie to ma parametry i gdzie ewentualnie nabyć lub zamówić zlutowanie? Jeka toto kosztuje?
[#22] Re: ACA 620 czy Furia.... alboco?

@xtro, post #21

"w zasadzie ta A600 z 2MB mi wystarcza, no może fajniej było jeszcze z 9,5 MB."

to może wystarczy Ci samo rozszerzenie FAST, które składał kiedyś Architect1200?
[#23] Re: ACA 620 czy Furia.... alboco?

@xtro, post #21

Kup sobie laptopa za cenę furii zainstaluj WinUAe lub FSUAE emuluj A600 może z szybszym prockiem większym ramem i po sprawie, jak ci nie przypasi zmienisz konfig lub sprzedasz lapka. Piszę całkiem serio. Jeżeli wykorzystujesz ją profesjonalnie to? A może MiniMig lub MIST?
[#24] Re: ACA 620 czy Furia.... alboco?

@charliefrown, post #22

W sumie tak... no właśnie zrobiłem się trochę w bambuko, bo jak zamówiłem Furię 020 z którą miałem problem i potem się pozbyłem to odsprzedałem też 9,5 MB... i zostałem z gołą 2 MB Chip A600. Ale w sumie jak mam wydać kasę na 9,5 MB to wolę ciut dopłacić i mieć dopalacz bo w takim razie więcej rzeczy będę mógł robić na oryginalnej ami , a nie jak teraz pod emulatorem. W zasadzie A600 to zaczęła być głównie nagrywarką dyskietek. Stąd mój powrót do koncepcji turbo. Nie ukrywam też, że mam listę modyfikacji mojej stacjonarnej A600 tak praktycznie od zera która obejmuje:

- 1 MB Chip RTC (KUPIONE)

- wymiana stacji DF0: na dobrze przerobioną/oryginalną (obecnie mam niezdarnie przez siebie przerobioną , która chodzi tak se, ale nie ma zdolości do lutowania - to co zrobić)

- zastąpienie dysku mechanicznego HD (lubie szum dysku , ale bardzo podnosi tempereturę w obudowie) płytką taką kątową do podpięcia CF lub krócutkim kabelkiem z czytnikiem SD

- w końcu kupienie kabla RGB-EURO (teraz mam nakjrotszy jak sie da czincz)

- czytnik CF na PCMCIA by łątwiej przenosić rzeczy z PC

- karta sieciowa na Praranell (jest dostępna takowa ostatnio w sieci) bo jednak fajnie by znowu Ami była w sieci

- sampler nowy jakiś HiFi bo chcę pobawić się w pewien pomysł nagrywania pogadanek na Amidze (choć może wydać się to dziwne)

- i wreszcie Turbo z dodatkowym Fast lub może faktycznie samo fast...

Chciałbym mieć V2 bo mi ta karta koszerności nie psuje.... ale jest to raz drogie , 2 nie dostępne od ręki. Ale może kiedyś...

Sumując wychodzi sporo wydatków na które nie mam tak od ręki środków ale powoli to TYM RAZEM zrobię, bo moja Ami na to zasługuje, a u mnie nie jest to tylko hobby (bardzo się przynajmniej o to staram :)

Kup sobie laptopa za cenę furii zainstaluj WinUAe lub FSUAE emuluj A600 może z szybszym prockiem większym ramem i po sprawie, jak ci nie przypasi zmienisz konfig lub sprzedasz lapka. Piszę całkiem serio. Jeżeli wykorzystujesz ją profesjonalnie to? A może MiniMig lub MIST?

Mam na kilku kompach kilkadziesiąt dobrych konfiguracji UAE w tym zrobiłem sobie z magicznego pikokomputerka MK808 (Android TV) miniamisię na HDMI w konfigu wypasionym 3.1 i 3.9. To to już mam.... chodzi o fan z mlaskania dyskietką i klawiaturą na oryginalną Amigą... choć najbardziej porządana przezemnie byłaby A500 bo taką miałem pierwszą, ale z braku miejsca mam A600 (która najbardziej mi się podoba podobnie jak C116/+4 na których wyrażnie była wzorowana designowo).

Ostatnia aktualizacja: 14.02.2018 14:17:28 przez xtro
[#25] Re: ACA 620 czy Furia.... alboco?

@xtro, post #24

Oki już sobie wyszukałem po obrazkach na wyszukiwarce , że powyższe 9T Ninetails ma wg Sysinfo:

Czyli jest 020 na 30 MHz jak mniemam bez koprocka i 9 MB Ram. Z tego co pamiętam tu na forum składał to rafgc od którego zdaje się miałem rozszerzenie pamięci w 2 wersjach i który chyba właśnie to magiczne rozszerzenie składał/składa?

Ostatnia aktualizacja: 14.02.2018 16:27:18 przez xtro
[#26] Re: ACA 620 czy Furia.... alboco?

@xtro, post #25

Posiadam, chwalę i polecam. Z tą kartą nie ma takich cyrków jak z Furią, gdzie w jednym wątku ludzie pisali. Nie trzeba niczego konfigurować - nakładasz na proca i działasz już bez s-s. No może setpatch warto odpalić, dla zyskania odrobiny prędkości.

@Dorianie, masz tę kartę podkręconą, że taki wiatrak wstawiłeś, czy to dla lepszego chłodzenia?
[#27] Re: ACA 620 czy Furia.... alboco?

@Umpal, post #26

No to zostaje się wywiedzień czy ktoś to jeszcze robi , za ile, i czy np. faktycznie nie zamówić podkręcenie na 35 MHz
[#28] Re: ACA 620 czy Furia.... alboco?

@Umpal, post #26

Miałem 9T , polecam według mnie najlepsza karta do A600OK , zero problemów .
[#29] Re: ACA 620 czy Furia.... alboco?

@zorkadar, post #28

Czyli już wiem że z wielkiej Czwórki 9,5 MB, Furia, ACA020 i 9T najbezpieczniej 9T. Ok - skąd wziąść 9T?
[#30] Re: ACA 620 czy Furia.... alboco?

@xtro, post #29

Nie wiem , ale też chętnie znowu kupie.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem