[#1] Jakich gier brakuję na A500/A1200 ?
Witam,

Pytanie jak w temacie: Jakich gier brakuje na A500/A1200 ( bez karty gfx ).
Mam na myśli gry które powyższy sprzęt jest w stanie udźwignąć na swoich barkach. Dziękuje

Edit: Konkretne tytuły mile widziane :)
Pozdrawiam

Ostatnia aktualizacja: 30.03.2012 10:51:48 przez asman
[#2] Re: Jakich gier brakuję na A500/A1200 ?

@asman, post #1

Nowych.
[#3] Re: Jakich gier brakuję na A500/A1200 ?

@asman, post #1

Co miało wyjść to wyszło. "Dzięki" dyskietkom zamiast HDD w standardzie mamy kupę kiepskich konwersji z PC.
No, ale skoro już jest takie pytanie, to brakuje porządnych gier przygodowych. Od 1993 roku PC miał masę wspaniałych gier, a Amiga ochłapy
[#4] Re: Jakich gier brakuję na A500/A1200 ?

@asman, post #1

Z chęcia zobaczyłbym Angry Birds i Canabalt. Ten drugi, zdaje się, jest nawet na Commodorka. Aż wstyd, że nie ma jej na A500

Brakuje mi też kulek na dobrym poziomie, ala Frozen Bubble.

Ostatnia aktualizacja: 30.03.2012 10:53:03 przez _arti
[#5] Re: Jakich gier brakuję na A500/A1200 ?

@asman, post #1

Mi brakuje Giana Sisters 2 :)
Platformówek dla Ami jest co nie miara, ale zawsze mi ich brakuje :)
[#6] Re: Jakich gier brakuję na A500/A1200 ?

@asman, post #1

Wolfenstein 3D ;)
[#7] Re: Jakich gier brakuję na A500/A1200 ?

@asman, post #1

Ja jestem zwolennikiem RPG takich jak black crypt czy EOB, takie w których drużyna przesuwa się o krok i obraca o 90*, nigdy nie zapomne jak grałem po raz pierwszy w BC, te dźwięki monsterków robiły na mnie niesamowite wrażenie, normalnie się bałem :)
a tak z innej beczki, przepisałem ten kod z Twojego artykułu na "boxo" do storm C i mi nie działa :)
czy muszę coś pozmieniać w kodzie ?
[#8] Re: Jakich gier brakuję na A500/A1200 ?

@asman, post #1

Tryb multiplayer online gry The Settlers. Za takie coś mógłbym solidnie zapłacić.
[#9] Re: Jakich gier brakuję na A500/A1200 ?

@sordan, post #8

Albo coś takiego jak soldat :)
[#10] Re: Jakich gier brakuję na A500/A1200 ?

@QUAD, post #7

Witam,

Ja znalazłem jeden babol w pliku timer.c i napisałem już erratę we wstępie do następnej części. Błąd nie jest krytyczny, tylko boxo działa za szybko.

Podeślij mni na mejla ja zainstaluje storm C i sprawdzę jeszcze dzisiaj jak da radę.

Pozdrawiam
[#11] Re: Jakich gier brakuję na A500/A1200 ?

@asman, post #1

Ja bym zobaczył jakąś platformówkę i bijatykę. Tu by może się ankieta przydała :)

Grx mógłby dodać możliwość zakładania ankiet założycielom tematów OK

Ostatnia aktualizacja: 30.03.2012 11:48:35 przez parallax
[#12] Re: Jakich gier brakuję na A500/A1200 ?

@asman, post #1

Ultima Underworld, Betrayal at Krondor, System Shock, Strike Commander... mogę wymieniać w nieskończoność. Bez HDD w standardzie i trochę szybszych "bebechów" Amiga nie mogła dostać tych gier. O ile w tamtym czasie Betrayal at Krondor byłby do zrobienia, o tyle reszta bez szans na Amigę
[#13] Re: Jakich gier brakuję na A500/A1200 ?

@azazel44, post #12

Należało by wytypować najpierw rodzaj gry, a później już samą grę, bo tak można wymieniać i wymieniać :) Najlepiej przez ankietę OK
[#14] Re: Jakich gier brakuję na A500/A1200 ?

@parallax, post #13

Co to da ? Nikt ich nie napisze, a i z nieba nie spadną.
Szybka i droga Ami(cośtam) + DOSBox daje dostęp do tysięcy doskonałych gier z PC lub pecet za 100zł
[#15] Re: Jakich gier brakuję na A500/A1200 ?

@azazel44, post #14

Czyli uważasz, że ten temat nie ma sensu?
[#16] Re: Jakich gier brakuję na A500/A1200 ?

@asman, post #1

Ja sądzę, że brakuje np.: takich w stylu "labiryntowo-strzelających" albo "lot statkiem kosmicznym i atak" ewentualnie "dwóch ninja walczy z wrogami" itp.
[#17] Re: Jakich gier brakuję na A500/A1200 ?

@asman, post #1

Na A1200 z turbiną: Diablo 1, Fallout, Fallout 2 szeroki uśmiech Szkoda że nie ma do tego źródeł, gdyż to by było to. Grafika 640x480 8bit, na AGAtach dało by radę to jeszcze uciągnąć (wersja przyjazna dla systemu z RTG dla tych co ją mają). Myślę że prostsze gry tego typu byłby mile widziane na Amige i mogłyby być sprzedawane komercyjnie.
[#18] Re: Jakich gier brakuję na A500/A1200 ?

@flops, post #17

Master OF Orion 2 dorzucę.

A Fallouta 2 ma rozprawoanego killapp.
[#19] Re: Jakich gier brakuję na A500/A1200 ?

@flops, post #17

Według mnie, przydałyby się nowsze gry, ale takie, co by ruszyły na takiej Amidze. po co Ci Diablo 1 na Amidze? Tak na pokaz by się przydał, czemu nie ;) Chyba, że sprawi Ci zajebistą frajdę granie w tą grę po raz któryś tam (o ile grałeś w nią) , tylko, że na na Ami, tak? ;)
Coś nowszego panowie i panie! ;)
[#20] Re: Jakich gier brakuję na A500/A1200 ?

@parallax, post #19

Kółko i krzyżyk.
[#21] Re: Jakich gier brakuję na A500/A1200 ?

@parallax, post #19

No i wychodzi na to, że to PC był maszyną do gier, a Amiga... ma swoje TOP 10 ;)
[#22] Re: Jakich gier brakuję na A500/A1200 ?

@asman, post #1

Mi brakuje, nowoczesnego, wypixelkowanego shotera. Taki niby prosty z przesowem ekranu z lewej do prawej. Statek lecacy w prawo lub do gory, bez naczenia. Duzo wybuchow.

Drugi typ to platformowa strzelanina, ala snesowa Contra, gdzie 1 lub 2 graczy na ekranie sieka na lewo i prawo. Hodry biegajacych ludzikow do wystrzelania. Obowiazkowo z paralaksem :)

Trzeci typ, nowoczesny celowniczek z przesuwanym ekranem. Cos w mechanice ala operation wolf ale w klimatach Virtua cop. Mozna ewentualnie z biegajacym ludzikeim na dole ekranu ala Wild guns

Raz do roku jak by sie cos takiego ukazalo to bym chetnie kase na cos takiego wydal :) Wszystkie 3 bym kupil.
[#23] Re: Jakich gier brakuję na A500/A1200 ?

@asman, post #1

[#24] Re: Jakich gier brakuję na A500/A1200 ?

@sordan, post #8

Spróbuj pod FS-UAE.

Ostatnia aktualizacja: 30.03.2012 13:02:53 przez Shoonay
[#25] Re: Jakich gier brakuję na A500/A1200 ?

@asman, post #1

Dobrych RPGów stanowczo brakuje więcej. Chętnie bym zobaczył np. serię Czarnego Oka, chociażby Realms of Arkania. No chyba że wreszcie się zmotywuję i odpalę ADOMa na Amidze, to wtedy nic więcej mi nie trzeba.
[#26] Re: Jakich gier brakuję na A500/A1200 ?

@asman, post #1

Ja bym zagrał coś w stylu worms-ów, Diggers-ów, Lemmings-ów albo Benefactor-ów itp. lubię małe ludziki :)
[#27] Re: Jakich gier brakuję na A500/A1200 ?

@tom256, post #18

Z tym master of orion 2 to mi smaków narobiłeś, kiedyś jak kolega mi pokazał tą grę to się nie mogłem od niej oderwać.
A jak po czasie się go zapytałem jaką rasą najbardziej lubi grać to mi powiedział że randomami :D do dzisiaj z tego lejemy.
[#28] Re: Jakich gier brakuję na A500/A1200 ?

@QUAD, post #27

Zawsze możesz odpalić Imperium Terranium 2. Chyba nawet lepsze jest.
[#29] Re: Jakich gier brakuję na A500/A1200 ?

@asman, post #1

Moim zdaniem pytanie jest źle postawione, raczej powinno być takie:

"Na jaką grę na Amigę wydałbyś 25zł".

...i tu może Koledzy rzucą kilka deklaracji:)

Nie chodzi mi ile mozna zarobic na tym bo na Amidze wiadomo ze niewiele, ale swiadomosc ze cokolwiek jest niezla motywacja. No i sa systemy typu "Donate".

Inna sprawa - zawsze można przenieść jakąś grę do której udostępniono kod, np. OpenTyrian, Giana Sisters, Free(cokolwiek). Ma to te plusy że grafa i muza już są gotowe, ew. można zrobić up/downgrade. Do tego jeśli jest kod to praktycznie wiekszość problemów programistycznych jest już rozwiązana - a to daje większe prawdopodobienstwo ukończenia projektu, jak i wieksze możlowosci wsparcie przez innych programistow. Z drugiej jednak strony, skoro GS2 moge odpalic na Win, Lin, dingoo, itp. to troche szkoda wysilku. Lepiej by było na podstawie znanego kodu zrobic kolejna platformowke podobna od GS, ale inne poziomy, inna grafa, inne story. Oczywiscie platformowka jest jedynie przykladem.
[#30] Re: Jakich gier brakuję na A500/A1200 ?

@sachy, post #29

Ale prawda jest taka, że mało komu się chce przenosić "większy projekt" na Amigę ;)
A na pewno już z polskich Amigowców ;) Leniuchy i tyle ;) O braku czasu tu nie ma mowy OK
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem