[#31] Re: Jakich gier brakuję na A500/A1200 ?

@asman, post #1

brakuje gier podobnych do np peggle, plants vs zombies, tego typu gier zawierających prostą grafikę i fajne pomysły. W sumie fajnie by było jeśli wydane byłyby jakieś konwersje na ami, jednak z drugiej strony moze przydałoby się coś czego nie ma na innych platformach.
[#32] Re: Jakich gier brakuję na A500/A1200 ?

@asman, post #1

Coś w stylu world of goo, albo jakiś inny bridge builder, chyba, że jest coś takiego, a ja o tym nie wiem:)
[#33] Re: Jakich gier brakuję na A500/A1200 ?

@Mir3k, post #31

można jeszcze coś z androida... :)
np takie coś http://www.youtube.com/watch?v=UJElPU--KfM
dość prosty pomysł a wciąga. :)
[#34] Re: Jakich gier brakuję na A500/A1200 ?

@Mir3k, post #33

Jesli portowac/podgladac cos mobilnego to: cut the rope, angry birds :)
[#35] Re: Jakich gier brakuję na A500/A1200 ?

@WojT_GL, post #34

Po co robić porty gier które są powszechnie dostępne na komórkach czy tabletach ?

Pozdrawiam
[#36] Re: Jakich gier brakuję na A500/A1200 ?

@RadoslawF, post #35

Po to żeby w nie pograć na ami. Po to żeby się sprawdzić w kodowaniu i mieć sprawdzony pomysł na grę. Po to, po co robi się porty komputerowych gier na mobile :)
[#37] Re: Jakich gier brakuję na A500/A1200 ?

@asman, post #1

Generalnie uważam, że brakuje nowych produkcji, i najlepiej żeby nie były to porty (a jeśli porty to z optymalizacją specjalnie dla AGA). Mam głowę pełną pomysłów, aż trudno wybrać:

w 2D:
- Mały Warcrafcik, bądź Starcrafcik, ew. najstarszy Command & Conquer (gra strategiczna) na Amigę byłby jak znalazł.
- Nowa wersja Worms DC - Wormsiki Armageddon :) Uwielbiam robale, chyba Team 17 też, skoro tyle poświęcili im tyle tytułów.
- Nowa wersja Lemmings - Lemmings Revolution (choć nie grałem w tę grę).
- Unowocześniona Dune 2 (Dune 2: Reinforcements)

w 3D:
- przeniesienie gry MechFight w świat 3D.
- kontynuacja Alien Breed 3D II (źródełka dostępne), bądź Glooma (Gloom 4: Reunion).

Jak coś mi się jeszcze przypomni to dam znak. Tymczasem ja sam zabieram się, żeby choć jedno z tych marzeń zostało spełnione - chciałbym zostać autorem jednej z tych gier.

Amiga zasługuje jeszcze na nowe produkcje, daję słowo!

Ostatnia aktualizacja: 31.03.2012 00:38:40 przez Hextreme
[#38] Re: Jakich gier brakuję na A500/A1200 ?

@Koyot1222, post #22

Mi brakuje, nowoczesnego, wypixelkowanego shotera. Taki niby prosty z przesowem ekranu z lewej do prawej. Statek lecacy w prawo lub do gory, bez naczenia. Duzo wybuchow.

zdecydowanie :D, chętnie zagrałbym w taki nebula fighter na a1200
[#39] Re: Jakich gier brakuję na A500/A1200 ?

@kutafon, post #38

zdecydowanie, chętnie zagrałbym w taki nebula fighter na a1200 ]tekst pod linkiem

Ta gra z linka ma tyle współnego z pixelowaną grafiką co Platforma Obywatelska z liberalizmem

Ostatnia aktualizacja: 02.04.2012 12:38:43 przez slay
[#40] Re: Jakich gier brakuję na A500/A1200 ?

@slay, post #39

Piękne porównanie, milordzie :D
[#41] Re: Jakich gier brakuję na A500/A1200 ?

@kutafon, post #38

Straszne straszydlo ta nebula. Chodzilo mi o futurystycznego "Banshe" z przesuwem w bok.
[#42] Re: Jakich gier brakuję na A500/A1200 ?

@Koyot1222, post #41

No to R-type się nada :)

A tak ogólnie ja również się podpinam - strzelałki arcadowe jak najbardziej (scrumble albo time pilot)
[#43] Re: Jakich gier brakuję na A500/A1200 ?

@WojT_GL, post #42

Platformówki i bijatyki.
[#44] Re: Jakich gier brakuję na A500/A1200 ?

@asman, post #1

Dobrych bijatyk, najlepiej na PADa (przynajmniej dwa przyciski) i klawiaturę. Dobrych platformówek jak nieoficjalna Giana Sisters 2 z edytorem poziomów (lub innych w których zbiera się dużo diamentów, monet i innych świecidełek, może być od biedy Sonic). Strzelanki w stylu Metal Slug (jeśli da radę, to też z edytorem :P ). Jakiejś gry turowej jak np Gorky 17. Wspomniana strzelanka pionowa ala Varth z automatów lub Mega Typhoon.

Czy masz zamiar coś pisać, może rzeczywiście zrobić sondę z której wybrałbyś grę, której chciałbyś się podjąć napisać? Może jakieś "dotacje" od społeczeństwa by się znalazły?

Ostatnia aktualizacja: 02.04.2012 16:21:41 przez rafgc
[#45] Re: Jakich gier brakuję na A500/A1200 ?

@rafgc, post #44

Chętnie dofinansuje projekt, choć nie ukrywam że najchętniej zobaczyłbym konwersję jednego z podanych prze ze mnie tytułów.

Nowe produkcje, to za dużo roboty, nowa grafika muzyka i nie wiadomo co wyjdzie.

Pisanie gier na gołą A1200 i A500 to strata czasu na te platformy jest sporo gier, natomiast czysto Amigowe gry które wykorzystują choćby dodatkowe 4MB RAM to pojedyncze produkcje.
[#46] Re: Jakich gier brakuję na A500/A1200 ?

@tom256, post #45

Heroes of Might And Magic II i III
wiecie że dwójka HOMM ma wymagania 486 DX2 66, czyli chyba powinna ruszyć na 040 a śmigać na 060 ?
trójka pewnie wymagałaby PPC, ale na pewno Ami by dała radę
był też Panzer general , wymagał tylko 386....
[#47] Re: Jakich gier brakuję na A500/A1200 ?

@tom256, post #45

Ja tez chetnie dofinansuje :) Ale z naciskiem na a500 i a1200 (bo te mam) - i naciskiem na to co podalem (GS 2 to priorytet :))
[#48] Re: Jakich gier brakuję na A500/A1200 ?

@WojT_GL, post #47

asman coś cicho siedzi, może doznał amigowo-gierkowego szoku jak przeczytał co byście chcieli, ciekawe kiedy dojdzie do siebie...

Ostatnia aktualizacja: 02.04.2012 20:35:39 przez parallax
[#49] Re: Jakich gier brakuję na A500/A1200 ?

@Blizzard, post #46

Znow zapomnialem podlinkowac

Ok, myślę że faktycznie dałoby się niektóre projekty zrealizować, ale wydaje mi się że potrzebna by była zrzutka ze strony środowiska, można by zarzucić temat na zagranicznych stronkach i organizować takie Bounty, może znajdą się jakieś utalentowane osobniki do porzeźbienia

Ostatnia aktualizacja: 02.04.2012 20:40:15 przez flops

Ostatnia aktualizacja: 02.04.2012 20:41:05 przez flops
[#50] Re: Jakich gier brakuję na A500/A1200 ?

@flops, post #49

Po co ten trup na Amigę? ;) Najlepiej z każdego gatunku po jednej grze OK
[#51] Re: Jakich gier brakuję na A500/A1200 ?

@tom256, post #45

Ja byłbym za grami na 2MB CHIP + FAST tak jak gra Wasted Dreams.
[#52] Re: Jakich gier brakuję na A500/A1200 ?

@rafgc, post #51

Ja tak samo, plus wersja na OCS.
[#53] Re: Jakich gier brakuję na A500/A1200 ?

@parallax, post #50

Bo tutaj większość roboty jest zrobiona. Produkcja czegoś o wiele prostszego od początku to od razu spisanie jej na straty, bo potrzebny jest cały zespół (a kto go opłaci? )
Zrobić port jest o wiele prościej, bo potrzeba programisty który zna Amigę, a do gry od podstaw potrzeba sztabu grafików, dźwiękowca i b. dobrego kodera lub kilku.
[#54] Re: Jakich gier brakuję na A500/A1200 ?

@flops, post #53

A tam sztabu od razu ;) No najlepiej coś przeportować, nie brałem zbytnio pod uwagę, by ktoś miałby coś "większego" napisać, bo to mało realne ;)
[#55] Re: Jakich gier brakuję na A500/A1200 ?

@parallax, post #54

Ja bym proponował zrobić listę gier do których jest kod i które można by zportować sensownie na Amigę. Można pomyśleć o różnych grach na Amigi o różnych parametrach. Mógłbym się podjąć tworzenia takiej listy i co jakiś czas umieszczania aktualizacji w tym wątku. Później jakaś ankieta, żeby wybrać pierwszeństwo w realizacji, ustalić kwotę bounty itd. i wziąć się do roboty. W ten sposób istnieje szansa że coś nowego powstanie. Zobaczymy jak prace pójdą z pierwszym projektem i czy są chętni do realizowania następnych (nawet równolegle), rozkręcimy tą imprezę i pokażemy że stać nas na nowe produkcje szeroki uśmiech
Mój email to nazwa mojego konta + @o2.pl Tylko bez spamowania proszę

P.S.
To będzie projekt pod kryptonimem PORTALE, a w międzyczasie chętni mogą przecież tworzyć nowe, całkiem Amigowe gierce.
[#56] Re: Jakich gier brakuję na A500/A1200 ?

@sachy, post #29

Inna sprawa - zawsze można przenieść jakąś grę do której udostępniono kod, np. OpenTyrian, Giana Sisters, Free(cokolwiek). Ma to te plusy że grafa i muza już są gotowe, ew. można zrobić up/downgrade. Do tego jeśli jest kod to praktycznie wiekszość problemów programistycznych jest już rozwiązana - a to daje większe prawdopodobienstwo ukończenia projektu, jak i wieksze możlowosci wsparcie przez innych programistow. Z drugiej jednak strony, skoro GS2 moge odpalic na Win, Lin, dingoo, itp. to troche szkoda wysilku. Lepiej by było na podstawie znanego kodu zrobic kolejna platformowke podobna od GS, ale inne poziomy, inna grafa, inne story. Oczywiscie platformowka jest jedynie przykladem.
OMFG
najlepsza gra tego typu ever i zdecydowanie przydałby się port na amigę ok, racja

ps. właśnie siedzę i w nią gram setny raz

Ostatnia aktualizacja: 02.04.2012 22:01:39 przez XoR
[#57] Re: Jakich gier brakuję na A500/A1200 ?

@flops, post #55

Zacna idea, ja niestety nie koduję, ale dysponuję grafikiem (nawet większą ilością) i mogę trochę rozreklamować prace. Mogę również tworzyć scenariusze do nowych gier a także uczestniczyć w testach. Do tego chętnie wesprę inicjatywę finansowo :)
Skoro na c64 co roku wychodzą nowe tytuły to tu w amiświatku też to powinno być możliwe - pewnie istnieją starzy scenowcy którzy umieją pisać i daliby radę?
[#58] Re: Jakich gier brakuję na A500/A1200 ?

@XoR, post #56

No to dlatego mówię, że powinno się zrobić Gianę Sisters II, a właściwie to zmodyfikować już istniejącą na Amigę, czyli przekonwertwać dysk NDOS na DOS, poziomy przenieść do plików, zaimportować poziomy z GS by New Wave, dodać edytor poziomów do tworzenia własnego zestawu plansz, tekstu oraz stworków i innych obiektów. Na ten projekt, można by zorganizować bounty i pewnie troszkę by się uzbierało. Na C64 edytor do pierwszej części już dawno jest. ewentualnie dotrzeć i pogadać z grupą 7A3, którzy zrobili własną wersję Giany Sisters II na C64, czy by nie udostępnili kodu lub udzielili jakichś informacji np na temat fizyki postaci, ewentualnie podjęli współpracę przy wersji na Amigę. Jak będzie edytor, to ludzie będą sami tworzyć level-dyski do tej gry. Gdyby New Wave wzięło w tym udział, to też byłoby dobrze.
[#59] Re: Jakich gier brakuję na A500/A1200 ?

@rafgc, post #58

Niestety do rzucania gornolotnych opinni i wywodow ami ludzi, zawsze nie brakuje. Tlum rozbiega sie jak zwykle w momencie kiedy trzeba rekawy zakasac i wziac sie do roboty.

Jestem zdecydowanie za tym aby nowe tytuly chodzily na gloych konfigach. Taka sytuacja moze odpedzila by na dluzej handlarzy amizlomem, ktorzy uwazaja ze profesjonalny sprzet amigowy to maksymalnie rozbudowany sprzet. Niepotrzebnie nawolujacych do tworzenia programow i gier na rozbudowane konfigi.

Mysle ze wiecej w temacie zrobilby prosty oldschoolowy shooter niz silenie sie na przekladanie na stary sprzet niszowych innowacyjnych nowomodnych gier, mnogich na innych platformach.
[#60] Re: Jakich gier brakuję na A500/A1200 ?

@asman, post #1

http://hdm.atari.pl/

po konsultacji z autorem można zrobić port, gra jest napisana w C, algorytmy mozna przenieść, a grafikę zrobić po amigpowemu.

Piękna to gra i bardzo wciągająca - polecam!
Na AMI skończył bym to kolejny raz, że o edytorze plansz nie wspomnę;)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem