[#61] Re: Nowa gra logiczna na klasyka

@pinior, post #45

Gra Ci się może nie podobać, Twoja sprawa. Jest to gra która, powstała w krótkim czasie i to pierwsza jego gra . Zamiast zachęcać Ty demotywujesz ludzi. Kolejne gry pewnie będą lepsze . Ja jestem pod wrażeniem że komuś się w ogóle chce pisać gry na amige .
[#62] Re: Nowa gra logiczna na klasyka

@Benedykt Dziubałtowski, post #47

Nie lepiej by ściany w innym kolorze? pomysł
[#63] Re: Nowa gra logiczna na klasyka

@Benedykt Dziubałtowski, post #49

Lepiej co klocek pomysł
[#64] Re: Nowa gra logiczna na klasyka

@kjb666, post #59

Używam tylko WinUAE.
[#65] Re: Nowa gra logiczna na klasyka

@Leon, post #64

:)
[#66] Re: Nowa gra logiczna na klasyka

@Benedykt Dziubałtowski, post #1

Fajnie się zapowiada i dobrze, że nie skończyło się tylko na gawędach- trzymam kciuki OK
[#67] Re: Nowa gra logiczna na klasyka

@Dorian3d, post #61

Ja to bym chciał programować choćby całe życie dla AMI. Czas by się też znalazł.
Tylko nie umiem języka... i niestety dla chcącego nic trudnego u mnie nie zadziała - po prostu jestem ciemnogrodem w tych sprawach.
[#68] Re: Nowa gra logiczna na klasyka

@R_J_MacReady, post #67

jestem ciemnogrodem w tych sprawach

Każdy kiedyś był, ale niektórzy zaczęli się tym bawić, a przez zabawę łatwiej się nauczyć :)

Używając instrukcji print,input,if,goto, można zrobić fajną grę tekstową, tylko trzeba mieć z tego frajdę.
[#69] Re: Nowa gra logiczna na klasyka

@kjb666, post #68

Kiedyś zrobiłem sam grę od podstaw w assemblerze pod DOSem, paletki ;) ale te czasy były bardzo dawne i wiadomo, że język programowania Amigi to inna sprawa.. może kiedyś?
[#70] Re: Nowa gra logiczna na klasyka

@R_J_MacReady, post #69

może kiedyś?

Nie wiem pomysł

Gra się ciekawie zapowiada OK Oby plansz było więcej jak dziesięć OK
Sześćdziesiąt? pomysł Jak by było sto, to już by było nie źle pomysł
[#71] Re: Nowa gra logiczna na klasyka

@R_J_MacReady, post #67

Chcieć znaczy móc. Jak nie chcesz to nie możesz. Zobacz sobie ten watek z jakimi problemami się borykałem na samym początku.

Zasadniczo to co napisano post niżej jest prawdą. if goto input i już możesz pisac grę tekstową. Dorzucisz komend paste bob i gra może być z obrazkami. Opanujesz tablice to możesz sobie zrobić mapę komnat do gry. Ja się na chwile obecną jestem bardzo początkującym programistą. Klepanie kodu sprawia mi spora trudność ale.... jak pierwszy raz zobaczyłem na ekranie chłopka co chodził jak mu każe i dotarło do mnie, że to mój kod go ożywił.....bezcenne :)

Benedykt Dziubałtowski
[#72] Re: Nowa gra logiczna na klasyka

@Leon, post #58

U mnie z czasem kiepsko, ale mogę pomóc w miarę moich możliwości. Co konkretnie potrzebujecie - edytor do plansz ?

Ostatnia aktualizacja: 04.01.2013 11:16:32 przez asman
[#73] Re: Nowa gra logiczna na klasyka

@asman, post #72

Przydałaby się osoba, która zna się na programowaniu w AMOSie. W grze występuje kilka błędów, których nie można łatwo wyeliminować. Czasem postać zamiast zatrzymać się przed kafelką wpada do jej środka. Zapalanie lampek pojawia się z małym opóźnieniem. Po dodaniu kilku poziomów gra nie działa stabilnie. Jeśli chodzi o resztę czyli grafikę, dźwięki, poziomy to zostały już przygotowane i zostaną dołączone jak tylko Benek upora się z błędami w kodzie. Ja niestety w programowaniu nie mogę mu pomóc bo się nie znam.
[#74] Re: Nowa gra logiczna na klasyka

@Leon, post #73

Spoko, ja znam trochę Amosa. Wyślę mejla do Benka z prośbą o wysłanie źródła i obadam.
[#75] Re: Nowa gra logiczna na klasyka

@kjb666, post #68

tylko trzeba mieć z tego frajdę

Benek ma frajde i zrobil, tak jak umial, a nie bylo latwo i sporo juz osiagnal skoro widze tego ludziaka chodzacego po planszy :). Nam sie nie chce kiwnac golym palcem wystajacym z lewej skarpetki to robimy wsparcie moralne Benka, ale zawsze znajda sie jakies czorne (wlasciwie brunatne;) ) łowce jak pinior.
[#76] Re: Nowa gra logiczna na klasyka

@Benedykt Dziubałtowski, post #1

@Benedykt @Leon
Gra wygląda fajowo! Wszystkiego dobrego i powodzenia w projekcie!
[#77] Re: Nowa gra logiczna na klasyka

@gx, post #75

"Nam sie nie chce kiwnac golym palcem wystajacym z lewej skarpetki.."

Glownym problemem amigowcow jest nie tyle chec robienia czegokolwiek, co nagminne wypowiadanie sie w imieniu, lub za innych/pozostalych amigowcow.
[#78] Re: Nowa gra logiczna na klasyka

@selur, post #77

Glownym problemem amigowcow jest nie tyle chec robienia czegokolwiek

za Ciebie nie wypowiadalem sie, a chec to troche za malo i tyle moge dodac :D . a krytykowac to kazdy umie... jak mowil pewien klasyk.
[#79] Re: Nowa gra logiczna na klasyka

@gx, post #78

Gra cały czas się rozwija. Tutaj jej test na Amidze 500.

Benedykt Dziubałtowski
[#80] Re: Nowa gra logiczna na klasyka

@Benedykt Dziubałtowski, post #79

Całkiem dobrze wygląda OK
Co jeszcze dojdzie?pomysł
[#81] Re: Nowa gra logiczna na klasyka

@Benedykt Dziubałtowski, post #79

Z tego co widać, to chyba fatalnie gra się dżojem, chłopek za szybko zapyla. Da się kursorami?
W Boulderdash chyba też byłoby trudno grać dżojstikiem.
.
[#82] Re: Nowa gra logiczna na klasyka

@rePeter, post #81

Da sie grac z klawiatury. Robocik już jest spowolniony.

Benedykt Dziubałtowski
[#83] Re: Nowa gra logiczna na klasyka

@Benedykt Dziubałtowski, post #82

Możesz gdzieś wystawić aktualną wersję?
[#84] Re: Nowa gra logiczna na klasyka

@rePeter, post #83

Nie bardzo ma sens bo dzisiaj z Leonem mamy kolejna nockę i zmiany następują dosłownie co chwilę.

Benedykt Dziubałtowski
[#85] Re: Nowa gra logiczna na klasyka

@Benedykt Dziubałtowski, post #84

Niebawem premiera.

Benedykt Dziubałtowski
[#86] Re: Nowa gra logiczna na klasyka

@gx, post #78

Chęci to podstawa. Pamiętam mękę z asmem na c64, a szczególnie z obsługa złożonych przerwań, ale nie ma sie co poddawać. A co do poruszonej przez kogoś nieznajomości języka ( wnioskuje, ze chodziło o język programowania), to jest to niewielki problem. Problem w programowaniu leży w algorytmach, a nie w samym języku, ale wszystko jest do opanowania. Wystarczy podejść do nauki z uśmiechem, a nie od razu się poddawać. Gratuluję twórcom szaltera chęci. Może zachęci to więcej osób do zabawy z programowaniem.
[#87] Re: Nowa gra logiczna na klasyka

@zajebutek, post #86

Problem w programowaniu leży w algorytmach, a nie w samym języku, ale wszystko jest do opanowania.

eee, problem lezy gdzie indziej ...
[#88] Re: Nowa gra logiczna na klasyka

@gx, post #87

eee, problem lezy gdzie indziej

Oczywiście. Podobnie jak w sieci, tak i w ami-światku, a więc również i na ppa.pl panuje zasada 90 - 9 -1, oznaczająca, że 1% użytkowników kreuje jej zasoby, 9% komentuje, a 90% jest widzami. Przeliczając to na ami-światek bez problemu widać, że amigowe zasoby (teksty, programy, gry, dema), kreuje ledwie garstka osób, bo taki jest nasz owy 1%.

Dodatkowo ppa.pl to wręcz bezdenne "wysypisko" programistów teoretyków, którzy są w stanie poświęcić dziesiątki godzin na bezowocne polemiki i - jak ja to nazywam "ami - programowanie teoretyczne", niż napisać choćby 5 linijek kodu.

Ostatnia aktualizacja: 24.01.2013 15:13:45 przez slay

Ostatnia aktualizacja: 24.01.2013 15:13:56 przez slay
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem