Norbercie, kolejny raz porada z gatunku, jakie skrytykowalem.
Oczywiscie, mam te wszystkie gry w WHDLoad na twardym dysku na A1200. To, co mnie interesowalo to stworzenie sobie kolekcji dyskietkowej pod A500/A600.
Jestem w pelni swiadomy roznic w kompatybilnosci OCS/ECS i Kick 1.3 vs Kick 2.0, takze nie musisz mi tego tlumaczyc. Rowniez zbyt dlugo posiadalem Amige, by nie wiedziec, ktore konkretnie gry, czego oczekuja. Wlasciwie, wbrew pozorom pozycji wymagajacych konkretnie OCS, Kickstartu 1.3 i kombinacji 512kB Chip + 512kB Fast/Slow jest niewiele.
Glownym problemem sa, oczywiscie, walniete obrazy. Dziwi mnie, ze trafily do obiegu. 15 lat temu wspoltworzylem archiwum D64 na Commodore 64, ktore obecnie funkcjonuje jako FTP arnold.c64.org i w 99% ludzie wrzucali sprawne dyskietki. My, jako moderatorzy, mielismy obowiazek, testowac te gry i porownywac z prywatnymi releasami.
W przypadku ADFow z sieci, MD5 i CRC32 oczywiscie nie pokrywaja sie z tymi, ktore zgrywam prywatnie. Mowa np. o Mortal Kombat 2 z intrem Prestige - to jedyny release, jaki chodzil po gieldach. W sieci jest dziurawe archiwum drugiej dyskietki, brakuje 76 (strona 0) i 78 (strona 0 i 1) sektora. Odpowiednia kombinacja postaci i planszy zawiesza gre. Kopia "gieldowa" z 1992 roku nie ma tego problemu. Sprawa jest ewidentna.
Archiwum sprawnych i sprawdzonych gier rosnie, chociaz musze przyznac, ze w wiekszosci przyczyniaja sie do tego zbiory prywatne, glownie od ludzi, ktorzy maja w piwnicach A500/A500+ i podobne sprzety. Archiwum zamierzam udostepnic, gdy zostanie skompletowane - na chwile obecna znajduje sie tam 200 gier. Nie ukrywam, ze zewnetrzne zrodla, o ktore prosilem bylyby bardzo pomocne - kompletowanie 100% sprawnych gier wlasnymi metodami jest bardzo czasochlonne.