[#1] whdload Amiga 1200 2MB ( bez dodatkowego RAM/Turbo)
Witam,
czy jest już może jakaś lista gier które działają na czystej Amidze 1200 2MB bez turbo/ram z WHDLOAD. Kilka pozycji udało mi się odpalic więc mogę podać jako poczatek takiej listy.

pozdrawiam
Pyzio
1
[#2] Re: whdload Amiga 1200 2MB ( bez dodatkowego RAM/Turbo)

@pyzio2, post #1

Pozdrawiam wszystkich użytkowników, którzy poprzez ascezę usiłują pokonać wymagania pakietu WHDLOAD .... tylko pytanie, po co ? .....
[#3] Re: whdload Amiga 1200 2MB ( bez dodatkowego RAM/Turbo)

@pyzio2, post #1

WHDLoad chyba potrzebuje do działania więcej niż 2 MB Ram.
[#4] Re: whdload Amiga 1200 2MB ( bez dodatkowego RAM/Turbo)

@pyzio2, post #1

http://www.whdload.de/docs/en/need.html
[#5] Re: whdload Amiga 1200 2MB ( bez dodatkowego RAM/Turbo)

@biax, post #4

Link nie działa pomysł
[#6] Re: whdload Amiga 1200 2MB ( bez dodatkowego RAM/Turbo)

@parallax, post #5

mi jednak około 10 gier udało się odpalić na whdload przy 2Mb . A po co ? bo nie moge kupic fast ram nigdzie 4mb/8mb a na drozsze turbo nie mam kasy.
1
[#7] Re: whdload Amiga 1200 2MB ( bez dodatkowego RAM/Turbo)

@parallax, post #5

Działa, działa ...
[#8] Re: whdload Amiga 1200 2MB ( bez dodatkowego RAM/Turbo)

@pyzio2, post #6

Zapuść wici na PPA- Dział - Gieła, Allegro, EfunzinE ...... Zawsze coś się trafi :) naprawdę w dzisiejszych czasach "golas" nie nadaje się do prawie niczego ....
[#9] Re: whdload Amiga 1200 2MB ( bez dodatkowego RAM/Turbo)

@pyzio2, post #1

[#10] Re: whdload Amiga 1200 2MB ( bez dodatkowego RAM/Turbo)

@biax, post #8

Zapuść wici na PPA- Dział - Gieła, Allegro, EfunzinE ...... Zawsze coś się trafi usmiech naprawdę w dzisiejszych czasach "golas" nie nadaje się do prawie niczego ....

Nadaje się świetnie do gier odpalanych BEZ whdload? Nadaje się do słuchania modułów i zabawy trakerami? Nadaje się do zrzucania adfów gier niedosowych na dyskietki? Whdload to duża wygoda ale w latach świetności Amiga jakoś się bez niego obywała.
1
[#11] Re: whdload Amiga 1200 2MB ( bez dodatkowego RAM/Turbo)

@conrdd, post #10

Bardzo duzo gier w latach 90-tych posiadalo wersje HDD (albo installer na osobnej dyskietce, albo osobny release pod install), byly warezowe installery, byly wersje preinstalowane w paczkach LHA/LZX - do wyboru do koloru. Wszystko smigalo ladnie na A1200 z 2MB chip - wystarczy do nich dotrzec (polecam koncowe plyty kolekcji Bird). WHDLoad to wspolczesny kombajn, o "wspolczesnych" wymaganiach sprzetowych, a nie zloty srodek na gry do "golasa".

1
[#12] Re: whdload Amiga 1200 2MB ( bez dodatkowego RAM/Turbo)

@F7sus4, post #11

No właśnie pomysł Jest pełno też takich instalerów, które nie były razem z grą, potrafią uruchomić grę z dysku twardego resetując komputer w razie potrzeby większej ilości pamiątki pomysł
[#13] Re: whdload Amiga 1200 2MB ( bez dodatkowego RAM/Turbo)

@F7sus4, post #11

I ja tak używałem Amigi, instal na hdd, czasami ręczny instal i pisanie assignów w s-s.
Człowiek się więcej starał, uczył systemu, wiedział gdzie co wpisac aby odniosło efekt.
WHDLoad przypomina trochę ideologię mac osa, każdy plik uruchamia program i robi to z miejsca jakiegokolwiek/któregokolwiek/gdziekolwiek...ok, racja

Ostatnia aktualizacja: 29.05.2013 19:26:20 przez Voyox
[#14] Re: whdload Amiga 1200 2MB ( bez dodatkowego RAM/Turbo)

@Voyox, post #13

"Człowiek się więcej starał, uczył systemu, wiedział gdzie co wpisac aby odniosło efekt."
To prawdapomysł
[#15] Re: whdload Amiga 1200 2MB ( bez dodatkowego RAM/Turbo)

@parallax, post #14

Trochę czasu na to poświęciłem ale mysle że znajdzie się troche osób którym taka paczka moze się przydać. Jest to wersja 1.0 zatem moze posiadac pewne niedociągnięcia czytaj pare gier może się uruchamiać ale nie działać w pełnym tego słowa znaczeniu.

Owszem według niektórych 2mb i whdload to masochizm potwierdzam w przypadku niektórych gier czas ładowania gry jest spory. Jednak nie każdego stać kupić A1200 (300pln) plus gadżety za kolejne 300pln aby komfortowo bawić się z WHDLoad.

Kompilację i system można sobie przygotować pod WinUAE wystarczy zwykły dysk 3,5 cala za pomoca takiej oto przelotki: link lub karta CF z popularnymi na allegro adapterami.

Pełna lista tytułow dostepna tutaj link

Aby móc przejrzeć tą bazę należy pobrać ten program do zarządzania kolekcją płyt CD/DVD
link

Kompilacja znajduje się na sendspace z tym że nie mam tam konta premium zatem po 31 dniach linki znikną. W wyszukiwarce na sendspace wystarczy wpisać whdload amiga pokaże się 9 linków z archiwum do pobrania. Archiwum zawiera także przygotowany pod kątem gołej A1200 system zawiera kilka ulepszeń ale bez zbędnych fajerwerków. Do dyspozycji użytkownika pozostaje prawie 1,7 Mb Chip.

Powodzenia

Ostatnia aktualizacja: 29.05.2013 21:00:31 przez miro_78
[wyróżniony] [#16] Re: whdload Amiga 1200 2MB ( bez dodatkowego RAM/Turbo)

@biax, post #2

Pozdrawiam wszystkich użytkowników, którzy poprzez ascezę usiłują pokonać wymagania pakietu WHDLOAD .... tylko pytanie, po co ? .....

Pakiet nie ma wymagań , tylko mają poszczególne gry. Po co uruchamiać whdload na 2mb ramu? A czemu nie? I czemu uważasz to za ascezę? A co w przypadku CD32, gdzie rozszerzenia pamięci są prawie w ogóle niedostępne? Mimo to powstała spora kompilacja z grami, właśnie na CD32 i na 1200 też działa z powodzeniem. Nie każdy musi mieć fast ram, żeby się dobrze bawić. Mówiąc że "golas" nie nadaje się do niczego to równie dobrze można powiedzieć, że w dzisiejszych czasach Amiga nie nadaje się do niczego.
1
[#17] Re: whdload Amiga 1200 2MB ( bez dodatkowego RAM/Turbo)

@Maniu, post #16

Napisałem prawie, a to robi różnice...
[#18] Re: whdload Amiga 1200 2MB ( bez dodatkowego RAM/Turbo)

@pyzio2, post #1

Możesz sobie poszukać składanki 888in1 na CD32, tam większość gier działa z whdload.
[#19] Re: whdload Amiga 1200 2MB ( bez dodatkowego RAM/Turbo)

@rafgc, post #18

Jakiś czas temu widziałem u niejakiego Maxsofta na youtubie filmik w którym odpalana była składanka cd333 z cd32 na A1200 2 MB chip+ dysk twardy. Z tego co pamiętam była to aukcja A1200 w infinitiv na allegro i w treści tej aukcji był ten film (który mnie zaciekawił)

Maxsoft rozwiązał sprawę tak że jedna bootowalna partycja na dysku nazywała się CD0 - na nią była wrzucona cała zawartość kompilacji dla CD32. Amiga sią bootowała jak z CD (z tej spreparowanej partycji). Wielodyskowe gry działały na gołej A1200. Pamiętam na pewno filmik z MK2 w akcji i ładowało się to dość sprawnie. Tutaj kanał tego użytkownika --> http://www.youtube.com/user/Maxsoft9?feature=watch

Warto nadmienić ze w.w. kompilacje dla CD32 to zwykłe slave whdload spreparowane przy użyciu pakietu WHDLoadCD32 --> http://whdload.de/docs/en/cd32.html

Skoro działa to sprawnie na gołej CD32 (68020 + 2 MBChip) to na A1200 też musi.

Fajnie by było jakby kolega Maxsoft się wypowiedział w tym temacie (na pewno ma konto portalowe :) )

EDIT: Znalazłem ten filmik z kompilacja na CD32 odpalana z CD0 --> http://www.youtube.com/watch?v=yOTrqBO6qDk

Ostatnia aktualizacja: 30.05.2013 19:24:57 przez miroll
1
[#20] Re: whdload Amiga 1200 2MB ( bez dodatkowego RAM/Turbo)

@miroll, post #19

To jest osobna wersja dla CD32? Nie wiedziałem.
[#21] Re: whdload Amiga 1200 2MB ( bez dodatkowego RAM/Turbo)

@Ender, post #20

Jest instalowana razem z WHDLoad (WHDLoadCD32) wersja ta jest przystosowana specjalnie dla gołej CD32 i ( jak twierdzi dokumentacja ) nie uruchomi się, gdy posiadamy FAST itd. (czyli PROModule i SX odpadają). Za to nie korzysta z klucza. Ma też mniejsze wymagania pamięciowe od pełnego WHDLoad - dzięki usunięciu z wersji dla CD32 wielu funkcji.
I tu może być problem - bo to, że jakąś grę da się uruchomić na gołej CD32 nie znaczy, że pójdzie ona na gołej A1200 - bo może jej zabraknąć właśnie tych 100-200KB, które ma do swojej dyspozycji CD32 dzięki "wykastrowaniu" WHDLoadCD32, do uruchomienia.
[#22] Re: whdload Amiga 1200 2MB ( bez dodatkowego RAM/Turbo)

@APC74, post #21

Czyli tak gdybym miał CD32 + promodule to mogę sobie uruchomić normalne WHDLOAD? Mam klucz.
[#23] Re: whdload Amiga 1200 2MB ( bez dodatkowego RAM/Turbo)

@APC74, post #21

Właśnie zabieram sie do robienia testów na UAE z emulowanym tylko 2 MB Chip - zdam relacje jak poszlo to bootowanie z CD0.
[#24] Re: whdload Amiga 1200 2MB ( bez dodatkowego RAM/Turbo)

@miroll, post #23

No więc tak - SPRAWDZONE!

Krok po kroku:

- podmontowałem sobie zawartość plytki cd-200 w daemon tools
- skopiowałem całość do folderu roboczego
- odpaliłem UAE
- wybrałem typową dla gołej CD32/A1200 konfiguracje 2 MB chip/ 0 Fast
- podmontowałęm mój katalog CD-200 jako bootowalna partycje o nazwie CD0
- odpaliłem emulator - pięknie mi sie z tej partycji zabootowałą Amiga i uruchomiła kompilacje gier :)

Wnioski:

Pograłem chwile w gry które się lubią doczytywać często - MK1. MK2 , Elfmania. Występuje typowe miganie przy doczytywaniu jak na klasycznym WHDLoad ale jest go o wiele mniej i o wiele rzadziej niż na pełnym WHDLoad. DA SIĘ GRAĆ ! :)

Wiec tym samym mamy chyba raz na zawsze załatwiony temat WHDLoad na GOŁEJ A1200 :)

Niemniej jednak i tak każdemu polecam kartę turbo z 030 bo to już daje pełen komfort użytkowania Amigi :)
1
[#25] Re: whdload Amiga 1200 2MB ( bez dodatkowego RAM/Turbo)

@Ender, post #22

Oczywiście. OK
[#26] Re: whdload Amiga 1200 2MB ( bez dodatkowego RAM/Turbo)

@Ender, post #22

Wersja whdload dla cd32 nie korzysta w ogóle z klucza, ale za ma wiele ograniczeń spowodowanych standardowym wyposażeniem konsoli. (np. 2mb chip )
Warto poczytać dokumentację.
[#27] Re: whdload Amiga 1200 2MB ( bez dodatkowego RAM/Turbo)

@Norbert, post #26

Za to w zupełności wystarcza do odpalenia większości gier pod ECS na A1200/CD32 z tylko 2MB CHIP. Jeśli ktoś doposaży sobie swój komputer, to może przejść na standardowy whdload.
[#28] Re: whdload Amiga 1200 2MB ( bez dodatkowego RAM/Turbo)

@rafgc, post #27

jest ktoś w stanie wystawić taki build systemu (bez workbencha) ze wszystkimi ficzerami (pcmcia driver, okrojony whdload od cd32 , manager plików etc ) do gołej 1200 ?
ten soft jest normalnie darmowy więc chyba można udostępnić ;)
pozdrawiam
Pyzio
[#29] Re: whdload Amiga 1200 2MB ( bez dodatkowego RAM/Turbo)

@pyzio2, post #28

Musisz sobie spreparować partycje specjalna CD0 z taka składanka - tak samo jak ja zrobiłem. Inaczej to nie ruszy. Sprobuj odpalic WHDLoadCD32 na A1200 teraz i zobaczysz jaki będzie komunikat :)

Innymi słowy jestes skazany na uzywanie takiej gotowej kompilacji. Mozesz sobie karte CF przygotowac pod UAE, wpiąć ja w przejsciowke CFIDE i zabootować amige jak z dysku. Wystarczy Ci mała karta 512MB. Możesz takich kart miec kilka (z kilkoma kompilacjami gier dla CD32). Sa do sciagniecia na torrentach bodajze 4 takie kompilacje cd222, cd35,cd444 i cd888.

Innej metody odpalenia WHDLOADCD32 na golej amidze 1200 po prostu nie ma.
1
[#30] Re: whdload Amiga 1200 2MB ( bez dodatkowego RAM/Turbo)

@miroll, post #29

tak robiłem już kilka takich systemów przez winuae ale cos mi np nie chce pojsc pcmcia i do tego zabieraja duzo pamieci... myslalem ze ktos ma dopieszczony build do golasa ;)
pozdr
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem