[#31] Re: whdload Amiga 1200 2MB ( bez dodatkowego RAM/Turbo)

@pyzio2, post #30

Chyba się nie rozumiemy.

Z pcmcia nie zabootujesz A1200.

Musisz spreparowac karte CF jako dysk twardy z jedna partycja.
Nazwa tego urządzenia musi być CF0: etykieta woluminu musi być "CD32" inaczej nie bedzie działać składanka Cd200 (i te pochodne pozostale).

Żadnej pcimci w to nie mieszaj. Po prostu wpinasz karte spreparowana w uae na przelotce CF=IDE w miejsce dysku twardego wewnatrz A1200 (na płycie głownej). Odpalasz A1200 i Ci sie sama uruchomi skladanka gier z CD32. Wybierasz z menu odpowiednia gre i tylko w ten jedyny sposob to bedzie działać. W żaden inny.

Musisz wypiąć obecny dysk twardy (czy tam karte Cf) w zależności co masz i w jego miescje wpiąc ta spreparowana (ala plyta CD). Jeśli narobisz sobie za dużo partycji na obecnym dysku to musisz pamiętać ze to zezera pamiec chip ktorej nie ma za wiele (bufory na kazda partycje).

Dokładny sposób opisałe pare postów wyzej (tyle ze z UAE i z katalogiem robiacym za dysk) Ty sobie spreparujesz karte CF w tym UAE i wepniesz ja zamiast obecnego dysku w Amidze

Nie wiem jak mam to wytłumaczyć bardziej łopatologicznie...
1
[#32] Re: whdload Amiga 1200 2MB ( bez dodatkowego RAM/Turbo)

@miroll, post #31

Z PCMCIA nie mozna zabootowac, ale mozna sobie spreparowac dyskietke (czy skrypt na hdd) ktora bedzie uaktywniac CF na PCMCIA i przekieruje dalsze uruchamianie juz z CF jako "plyta CD".
1
[#33] Re: whdload Amiga 1200 2MB ( bez dodatkowego RAM/Turbo)

@Norbert, post #32

tzn system po zbootowaniu z hdd-cf nie widzi mi cf0 czyli drugiej karty CF wpietej w pcmcia (Sandisk EC-32CF 32Mb :), probowałem kilka roznych systemow mozliwe ze to wina karty, pod winuae dzialala i sie spartycjonowala idealnie.
dzieki
pozdr
[#34] Re: whdload Amiga 1200 2MB ( bez dodatkowego RAM/Turbo)

@pyzio2, post #33

Przyjedź na AmiParty 19-21 lipca to pomogę Ci ustawić CF i skonfigurować system ładnie :)

Spróbuj wszystkie pliki dotyczące PCMCIA CF przegrać ręcznie do odpowiednich katalogów.

Ostatnia aktualizacja: 02.06.2013 14:15:56 przez Sir_Lucas
1
[#35] Re: whdload Amiga 1200 2MB ( bez dodatkowego RAM/Turbo)

@pyzio2, post #33

Jeżeli wszystkie pliki są na swoim miejscu, to w CLI wpisz mount cf0: i powinno działać. Czasem dzieje się tak, że mimo że urządzenie jest zamontowane, nie jest dostępne. Czasem pomaga wpisanie w CLI cf0:. Da się zrobić tak żeby karta się montowała przy bootowaniu. Trzeba ikonkę cf0: przerzucić z Storage/Dosdrivers (jak się mylę to proszę mnie poprawić) do Devs/Dosdrivers.

Kokretnie to compactflash.device do Devs, CF0.info do Devs/Dosdrivers i doinstalować pakiet fat95 z Aminetu. Łaski nie robi, musi działać.

Ostatnia aktualizacja: 07.06.2013 22:55:19 przez Red_Bullet
1
[#36] Re: whdload Amiga 1200 2MB ( bez dodatkowego RAM/Turbo)

@Red_Bullet, post #35

zasadniczo to tak robiłem , ogarnałem sobie teraz dysk 20 gb 2,5'' to bede mogl potestowac jeszcze karte CF 2gb w pcmcia i zobacze moze sie cos poprawi ;)
dzieki
[#37] Re: whdload Amiga 1200 2MB ( bez dodatkowego RAM/Turbo)

@pyzio2, post #36

Ano, bo zapomniałem. Karta która działa w przelotce CF2IDE wcale nie musi działać na przelotce PCMCIA i na odwrót. Mam dwie karty SanDisk Extreme III 4GB i obie działają w PCMCIA, karta Nikona 16MB też działała. Na temat innych się nie wypowiem bo nie używałem.
[#38] Re: whdload Amiga 1200 2MB ( bez dodatkowego RAM/Turbo)

@Red_Bullet, post #37

Witam odgrzebuję temat, bo mam bardzo podobny problem.
Zakupiłem sobie kartę CF z adapterem i taśmą z eBay.
Karta jest przygotowana typu plug & play.
Jest system plików SFS, ustawiony max transfer, zainstalowany classicWB, whdload + inne programy i gry.

No więc włożyłem to maleństwo do środka, Amiga pięknie uruchamia WB i na tym praktycznie koniec zabawy. :(
Bo na 20 gier które chciałem uruchomić żadna nie działa.
Dostępnej pamięci mam około 500kb po uruchomieniu systemu.
Także to pewnie jest ta przyczyna.
wyskakują 2 komunikaty, raz jeden, raz drugi.
Jeden to coś w stylu can't allocate shadowmem, a drugi że nie ma wystarczająco pamięci.

Zastanawiam się teraz nad kupnem tej Sakury albo akceleratora, ale zanim się zdecyduję, zanim znajdę co chcę i zamówię to minie sporo dni, a co dopiero jeszcze oczekiwanie na przesyłkę, a ja chciałbym pograć choć trochę już teraz.

Mógłby mi ktoś wytłumaczyć jakoś tak łapotologicznie (czyt krok po kroku) jak odpalić gry z dysku żeby było więcej tej pamięci?

Tyle co wiem na teraz to to, że muszę wejść do bootmenu, wcisnąć boot with no start sequence i dalej coś klepać ręcznie.
Niestety za biegły w tym nie jestem, a poradnika jakiegoś nie mogłem znaleźć.

Myślałem, że jednak coś odpalę na tym, a tu dosłownie nic.. najprostsze gry z A500 nie chcą działać, masakra.
1
[#39] Re: whdload Amiga 1200 2MB ( bez dodatkowego RAM/Turbo)

@zmiennik, post #38

po resecie wcisnij i przytrzymaj lewy przycisk myszy,
dostaniesz nowe menu i mozliwosc odpalenia gier z najwieksza dostepna pamiecia

Zainteresuj sie tą listą

Ostatnia aktualizacja: 20.06.2014 23:10:31 przez Norbert
[#40] Re: whdload Amiga 1200 2MB ( bez dodatkowego RAM/Turbo)

@Norbert, post #39

dzieki wybawco!
teraz co nie co działa :)

a co do tej listy, to jest problem taki, że po wejściu w te dodatkowe opcje nie widzę ile mam dostępnej pamięci.
To nie wiem jakie gry pójdą, a jakie nie?

Ostatnia aktualizacja: 21.06.2014 01:28:33 przez zmiennik
[#41] Re: whdload Amiga 1200 2MB ( bez dodatkowego RAM/Turbo)

@zmiennik, post #40

Na pewno nie masz więcej niż 1,9 MB Chip. Tak więc odpala się jedynie te gry, które mają takie wymagania.
[#42] Re: whdload Amiga 1200 2MB ( bez dodatkowego RAM/Turbo)

@mailman, post #41

Trzeba tez pamietać, żeby przy niektórych grach wylączyć PRELOAD
[#43] Re: whdload Amiga 1200 2MB ( bez dodatkowego RAM/Turbo)

@Norbert, post #42

Na pewno nie masz więcej niż 1,9 MB Chip.

Wychodzi na to, że gry wymagające 0.5mb chip + 0.5mb other mem nie chodzą.
Czyli mimo, że mam przykładowo 1.5mb chip wolnej pamięci to nie uruchomie takich gier bo one chcą other mem a nie więcej chip, szkoda.

Trzeba tez pamietać, żeby przy niektórych grach wylączyć PRELOAD

właśnie, na tej liście jest sporo gier które wymagają przykładowo tylko 0.5mb chip + (jakaś pamieć do preload)
Rozumiem, że po takim zabiegu powinny się odpalać?

Jak to zrobić? :)
[#44] Re: whdload Amiga 1200 2MB ( bez dodatkowego RAM/Turbo)

@zmiennik, post #43

Rozumiem, że po takim zabiegu powinny się odpalać?

Teoretycznie, ale w praktyce różnie to bywa.

Jak to zrobić? :)

Zakomentować PRELOAD w tooltype danej ikonki uruchamiającej slave'a.

Może jednak warto kupić SRAM 4MB na PCMCIA za 200 zeciszy i mieć święty spokój ...
[#45] Re: whdload Amiga 1200 2MB ( bez dodatkowego RAM/Turbo)

@zmiennik, post #43

Może warto również spróbować opcji NoFileCache, WHDLoad będzie wtedy wszystko na bieżąco zapisywać na dysku zamiast przechowywać w pamięci, np. save-y.
1
[#46] Re: whdload Amiga 1200 2MB ( bez dodatkowego RAM/Turbo)

@strim_, post #44

Zakomentować PRELOAD w tooltype danej ikonki uruchamiającej slave'a.

a tak po polsku? :) nic z tego nie kumam, sorry wb to dla mnie jeszcze zagadka.
Mam wyedytować jakiś plik w danej grze edytorem tekstu, tak?
ale który plik, można jakoś to przejrzyściej?

Pamięć czy turbo dokupię na bank, ale troche wiedzy nie zaszkodzi w razie jakby padł :P no i bede mógł grać w coś czekająć na przesyłkę.

A tak apropo czy dobrze rozumiem, że jak gra wymaga 0.5mb chip + 0.5mb other to za Chiny jej nie włączę bo mam other mem 0?
czy można jakoś sztucznie emulować pamięcią chip other mem?

Ostatnia aktualizacja: 22.06.2014 00:58:40 przez zmiennik
[#47] Re: whdload Amiga 1200 2MB ( bez dodatkowego RAM/Turbo)

@zmiennik, post #46

a tak po polsku? :) nic z tego nie kumam
Musisz kliknąć na ikonę z której uruchamiasz grę pod whdload i albo wybrać z meny Icon - na górnej belce WB pozycję Information... , albo po kliknięciu (w obu przypadkach tylko raz) użyć kombinacji klawiszy Prawa Amiga + I.
Pokaże się okno. Teraz żeby zakomentować jakąś opcję musisz wziąć ją w nawias, w tym wypadku musisz mieć (Preload) zamiast Preload. Przez to Whdload nie będzie brać tej opcji pod uwagę. Natomiast w przypadku NoFileCache, jeśli będziesz jej chciał użyć, musi być bez nawiasów. Wszystkie obecne opcje są w oknie "Tool Types:" Po wpisaniu tego co tam chcesz wpisać/wymazać nie zapomnij użyć Save bo inaczej twoje zmiany nie zostaną zapisane.
Jeżeli chcesz dodać pozycję do Tool Types, której tam jeszcze nie ma, klikasz na pustą linię pojawi się wtedy kursor obok przycisku "DEL" i tam wpisujesz co chcesz żeby się pojawiło, zatwierdzasz Enterem i już.

Jeśli chodzi o pamięć to po prostu spróbuj, bo other może znaczyć cokolwiek ; )

Ostatnia aktualizacja: 22.06.2014 01:12:31 przez Radek_Cz
[#48] Re: whdload Amiga 1200 2MB ( bez dodatkowego RAM/Turbo)

@Radek_Cz, post #47

dzieki wielkie za odp z ss, ale niestety chyba u mnie jest coś nie tak, bo nie moge wejść w information w ogóle.

Klikam na ikonke uruchamiającą Lotus 3, potem prawy klawisz amiga + I albo z menu na górze information i nic w sumie sie nie robi, tylko z 400kb pamieci dostępnej znika na 150kb ale żadne okno mi się nie otwiera...
Nie wiem co jest grane, szkoda że to nie działa.
Tak czy inaczej, dzieki.
[#49] Re: whdload Amiga 1200 2MB ( bez dodatkowego RAM/Turbo)

@zmiennik, post #48

Uruchom komputer bez sekwencji startowej. Wpisz LOADWB, a po chwili ENDCLI. Teraz "przekop" się przez foldery do gry, która Cię interesuje i zrób, co napisał Radek.
[#50] Re: whdload Amiga 1200 2MB ( bez dodatkowego RAM/Turbo)

@zmiennik, post #46

Gry ktore wymagaja 0.5mb chip + 0.5mb other pamieci powinny dzialac na 2MB chipu tez, bo to w sumie jest potrzebne 1.5MB pamieci plus pamiec uzywana przez sam slave i WHDload, wiec powinno zadzialac. Odpal Amige bez startup-sequence, dalej wpisz sciezke np.
cd "dh2:gry/Lotus III"
WHDload Lotus3.slave
Nie laduj WB, bo na to szkoda pamieci, tak samo jak uzywanie ikon w Twoim przypadku, tylko czyste CLI.
[#51] Re: whdload Amiga 1200 2MB ( bez dodatkowego RAM/Turbo)

@Don_Adan, post #50

dzieki chłopaki!

poszło, uruchomiłem Lotusa 3 i Superfroga, które wcześniej sie nie odpalały...
reszty nie sprawdzałem, ale teraz pewnie spora liczba gierek pójdzie.

Jest tylko jeden problem:
obojetnie jaka to gra, podczas gdy jest "loading" i gra muzyka w tle to ucina obraz i dźwięk i tak co chwile do momentu aż nie wgra, że już ja gram.

Np w lotusie całe intro ścina + scina strasznie obraz i dzwiek jak laduje mape przed samym wyścigiem
w Pushover całe intro ścina i po każdej planszy, w czasie gry jest ok.
w Superfrog za każdym razem ścina przed rozpoczęciem planszy, w czasie gry ok.

w momencie gdy już ja gram fizycznie to jest ok, problem tylko podczas intro, ładowania, itd...
I to nie zależnie od preload, bo zakomentowałem to tylko Lotusie, a w innych grach też się tak dzieje.

No, ale chyba to kwestia już nie do przeskoczenia bez dodatkowej pamięci, chyba że to ma jakiś związek z tym NofileCash co pisał wcześniej Radek, a zbytnio nie wiem o co chodziło?
[#52] Re: whdload Amiga 1200 2MB ( bez dodatkowego RAM/Turbo)

@zmiennik, post #51

To jest efekt zakomentowania parametru PRELOAD. Gra nie wczytuje się cała do pamięci, lecz robi to fragmentami, a za każdym razem gdy musi nastąpić doczytanie, WHDLOAD "przełącza się na system".

Innymi słowy - coś za coś. Lekarstwem jest dokupienie rozszerzenia pamięci.
[#53] Re: whdload Amiga 1200 2MB ( bez dodatkowego RAM/Turbo)

@zmiennik, post #51

To może być też wina NoFileCache (zacina nawet jak masz włączone Preload), chyba, że nie użyłeś tej opcji, wtedy jest tak jak napisał mailman.
[#54] Re: whdload Amiga 1200 2MB ( bez dodatkowego RAM/Turbo)

@glon, post #53

To może być też wina NoFileCache

a możesz mi wyjaśnić co to jest, albo gdzie sie to przestawia/edytuje i co to robi?

tak jak pisałem wyżej PRELOAD zakomentowałem tylko dla lotusa, ale to nic w sumie nie dało...
bo teraz usunąłem te nawiasy i nie widzę żadnej różnicy...

najwięcej mi dało ominięcie WB wg wskazówek Don_Adan, to to sprawio że lotus3 i superfrog chodzi...

Ostatnia aktualizacja: 22.06.2014 20:35:43 przez zmiennik
[#55] Re: whdload Amiga 1200 2MB ( bez dodatkowego RAM/Turbo)

@zmiennik, post #54

Wpisz:
whdload lotus3.slave nofilecache
choc watpie zeby to cos dalo.
[#56] Re: whdload Amiga 1200 2MB ( bez dodatkowego RAM/Turbo)

@Don_Adan, post #55

nic nie dalo dodanie tego nofilecache, jest to samo...

tutaj filmik wrzuciłem jak to wygląda z lotusem u mnie, ale dokładnie to samo dzieje się w superfrogu, pushover, pang...
podczas gdy urywa obraz i dźwięk, zielona dioda zapala się jaśniej, co chciałem pokazać przy końcówce filmiku.
https://www.youtube.com/watch?v=xujLWzyOelA
[#57] Re: whdload Amiga 1200 2MB ( bez dodatkowego RAM/Turbo)

@zmiennik, post #56

Przy wyłączonej opcji PRELOAD jest to absolutnie normalne, musisz dokupić RAM.
Akurat Lotus III dobrze chodzi z dyskietek, więc nie rozumiem po co się męczysz z WHDLoad.
Ciekawi mnie jedynie sprawa przygasającej diody, nie miałem nigdy A1200.
[#58] Re: whdload Amiga 1200 2MB ( bez dodatkowego RAM/Turbo)

@zmiennik, post #56

Nic na to nie poradzisz chyba, że dokupisz rozszerzenie pamięci (już chyba o tym pisałem). W dokumentacji slave do Lotus 3 czytamy:

Game requires 1.0 MB Chip Mem (+ 2.0 other memory for preload option)

Ty nie masz tyle pamięci, więc gra Ci zadziała, ale PRELOAD już nie pójdzie i gra będzie doczytywać dane tak, jakby to robiła z dyskietki. Z racji tego, że WHDLoad to coś jakby degrader, odłącza się od systemu, a więc na moment doczytywania z fizycznego obrazu musi połączyć się z tym systemem czego efektem są te przerwania. Dioda nie ma tutaj związku - widoczne tak jest przy WHDLoad, że gdy próbuje nawiązać łączność z systemem włącza filtr (co jest sygnalizowane jaśniejszym świeceniem diody Power).
[#59] Re: whdload Amiga 1200 2MB ( bez dodatkowego RAM/Turbo)

@zmiennik, post #56

Ja to rozumiem tak, niech mnie ktoś najwyżej poprawi.

• PRELOAD, działa w ten sposób, że WHDLoad wczytuję dane na zapas, dzięki czemu jak gra potrzebuje coś doczytać z dysku jest to już uprzednio wczytane do pamięci.
    Wyłączenie tej opcji powoduję, że gra za każdym razem jak coś doczytuję z dysku przełącza się na chwile do WB, czego skutkiem jest zacinanie się dźwięku i/lub migotanie obrazu.
  • NoFileCache, działa podobnie, ale na odwrót. WHDLoad, aby przyspieszyć działanie gry, gdy ta chce coś zapisać na dysku WHDLoad przechowuje to w pamięci, a na dysk zrzuca, podczas wyjścia z gry (wyjścia z gry z powrotem do WB, nie przez reset Ami) lub gdy pamięć się zapełni (tego na 100% nie jestem pewny, ale chyba tak jest).
    Wyłączenie tej opcji powoduję, że za każdym razem przy zapisie danych na dysk następuję chwilowe przełączenie do WB, czego skutkiem jest zacinanie się dźwięku i/lub migotanie obrazu.
[#60] Re: whdload Amiga 1200 2MB ( bez dodatkowego RAM/Turbo)

@glon, post #59

Literówka się wkradła, miało być:
"Włączenie opcji NoFileCachce powoduje (...) zacinanie się dźwięku i/lub migotanie obrazu."
W sensie jak jest włączone NoFileCachce to się zacina.

Ostatnia aktualizacja: 22.06.2014 23:55:33 przez glon
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem