nie do końca miałem obcykanego edytora video. :) Co prawda tu nadal jest czarna ramka, ale ona już była w oryginale (video zapisane z lemonamiga). Przy okazji dźwięk nagrany z wampira, bo w końcu udało mi się postawić na nogi hakerski system audio. Wiedziałem, że mój Terratek jednak jest za ebisty.
Tyle że muza tu nie poszła z samej gry, tylko modułek puszczony w playerze - bo podczas gry pomija niektóre nutki. Możliwe, że to przez zakłócenia różnorakie, które występują podczas wyświetlania obrazu z portu RGB.
Hmm.. no i niektóre sceny wyglądają zdecydowanie lepiej, ale pozostałe, szczególnie te mocno rozpikselowane- fatalnie.. Bez poprowadzenia za rączkę tego filtra nie będzie dobrych efektów, szczególnie w przypadku materiałów mocno rozpikselowanych/ w niskiej rozdzielczości
Jako że swego czasu bawiłem się w obróbkę grafiki (czego efekty można znaleźć np na AmiNecie) to mogę się wypowiedzieć że przy umiejętnym stosowaniu odpowiednich filtrów przy przeskalowaniu można uzyskać znacznie lepsze efekty. Ale należy pamiętać że wymaga to trochę doświadczenia, zabawy oraz dostosowania ustawień do konkretnej grafiki. Wszystko "z automatu" jest raz lepsze raz gorsze, to tak jak w powiedzeniu "jak coś jest do wszystkiego...".
Edit: Według mnie (chociaż więcej mógłby powiedzieć ktoś profesjonalnie zajmujący się grafiką) cały ten filtr nie jest przystosowany do czegoś co by można nazwać "ręcznym antyaliasingiem". Większość dobrych grafik w pixelarcie jest tworzonych z uwzględnieniem przejść pomiędzy poszczególnymi kolorami których ten algorytm praktycznie nie uwzględnia. I jak zauważył jeden z przedmówców efekt wygląda lepiej przy większej palecie barw, program chyba powstał z myślą o zdjęciach.
Ostatnia aktualizacja: 04.05.2020 09:58:14 przez Solo Kazuki
Panowie, gwoli wyjaśnienia - zmiana rozdzielczości w filmie Snajpera nie ma nic wspólnego z A.I., którą używam do obrazków.
Na filmie to prosta interpolacja, wspomagana filtrami.
A.I. praktycznie rysuje obrazek od nowa ;) Jej pracę trudno nazwać filtrem.
Zaraz, zaraz.
To że filmik jest przeskalowany, to wiemy, ale ja nie o tym, że jest "wyższa rozdzielczość", tylko "myślałem", że przy okazji filmik został przejechany tytułowym filtrem tego wątku, czyli A.I.
@Snajper przejechałeś to A.I.?
Ostatnia aktualizacja: 04.05.2020 18:06:54 przez BULI
hehe... @michalmarek77 naklamal ludziów i wprowadza zamieszanie. :)
Oczywiście, że do skalowania każdej klatki został użyty tytułowy program (co zresztą zostało zaznaczone w opisie filmiku na yt). W sumie nie wiedziałem nawet, że istnieje taki program, o którym pisze @Artur Jarosik, więc może trochę bez sensu dołożyłem sobie pracy (eksportowanie klatek VirtualDubem, upscaling Gigapixelem i później sklejanie tego i ewentualna edycja w DaVinci Resolve). Jak skończę składać intro Settlersów, to wypróbuję i porównam efekty.
Zwracam honor. Choć, kurcze, Snajper. Coś to tak paskudnie zrobił...
To powinno wyglądać przynajmniej tak jak pierwsza połowa poniższego materiału (intencjonalnie połowa po A.I / połowa po zwykłym przeskalowaniu bez żadnej obróbki)
Zwracam honor. Choć, kurcze, Snajper. Coś to tak paskudnie zrobił...
to nie ja zrobiłem. To A.I. i programiści.
To powinno wyglądać przynajmniej tak jak pierwsza połowa poniższego materiału (intencjonalnie połowa po A.I / połowa po zwykłym przeskalowaniu bez żadnej obróbki)
i wyglądałoby, gdyby Amiga miała możliwości graficzne SNES-a (za to muza tu lipna brzmi trochę jak MIDI z SB Pro).
enyłej - Settlersy gotowe.
z tym mi trochę zeszło, bo musiałem na koniec "zsynchronizować" tło muzyczne wompiura z tą zrzuconą z WinUAE. A w zasadzie dźwięki. Do tego miałem dylemat z wyborem opcji w jednej ze scen mianowicie (pierwsza wersja z suppress noise = 100, tak jak reszta filmiku, a druga z 0):
na tej pierwszej fragment z niebem wygląda dużo lepiej, ale domki przypominają jakieś plamy. Ostatecznie zdecydowałem się dla tej sceny użyć innych ustawień.
BTW - ciekawość: w WinUAE scena z biegnącymi dzieciakami z odptaszoną opcją "
cycle exact" wygląda jakby dzieciory wpadły do szamba:
(to wersja WHDLoad z A1200, na A500 z dyskietek tylko jeden dziecior miał zielone włosy).
Ostatnia aktualizacja: 06.05.2020 03:38:26 przez snajper
Mnie zastanawia jak udało Ci się zrobić "wide" screen, z zachowaniem proporcji i rzeczywiście poszerzonym polem widzenia?!
Doklejałeś to ręcznie? Wątpię, chociaż się da w przypadku tej sceny, bo ekran jest tylko przesuwany w jednej płaszczyźnie, więc zawsze możemy dokleić kawałek z jednej i drugiej strony, byle nie dojechać do końca ekranu, bo tu trzeba by kombinować, ale też się da w przypadku takiej sceny
a co to za problem? Zrobić na końcu projekt w określonej rozdzielczości i zaimportować przeskalowane obrazki (plus odpowiednia opcja skalowania w ustawieniach projektu albo określonej sceny - jak ktoś woli, to można sobie rozciągnąć zaimportowane obrazki na cały obraz ;)). Oczywiście w razie potrzeby można wszystko podoklejać, no ale przecież nie w każdym obrazku z osobna, tylko na osi czasu przy edycji video. :) Tak np. wygląda moje stanowisko pracy, z dodanym zielonym nad sceną i pomarańczowym pod, i ustawieniem composite mode "darken" dla jednej sceny:
Ostatnia aktualizacja: 06.05.2020 10:56:26 przez snajper
Oj Snajper- ty mi nie rzeczy oczywistych jak skalowanie itp.
Tu jest poszerzony widoczny obszar animacji, nie przez skalowanie tylko dodanie obszaru (więcej obrazu w obrazie).
Tak po prostu tego nie zrobisz, teraz jak analizuję to da się to zrobić przyzwoitym programem do edycji wideo nawet bez gotowych skryptów/makr (robota na 3 warstwach + odpowiednie przesunięcie czasowe materiałów).
Ten patent w przypadku tej gry będzie działać, tylko w przypadku końca sceny/przesuwu tzw "dojście do ściany" będzie kłopot, ale też można trochę z tym pokombinować i trochę oszukać.
Ten patent nie zadziała z "normalnym filmem", gdzie są pojedyncze statyczne sceny itp.
aaa, sorry - nie zauważyłem, do którego posta była tamta odp. ;)
próbowałem trochę kombinować z wydobyciem obrazków z ADF-a, ale odpowiedź okazała się prostsza: https://giphy.com/gifs/ps4-PxE7Ph7u7dXzi
gif: https://media.giphy.com/media/PxE7Ph7u7dXzi/giphy.gif
Uploaded: 09/14/2016 :)
michalmarek77 oszukuje :P (no chyba że to on tamtą animację złożył ;) źródło prowadzi do jakiegoś forum gejmingowego)
Ostatnia aktualizacja: 06.05.2020 18:13:36 przez snajper
Oczywiście, że idę na łatwiznę.
Jakbym nie szedł, to nie korzystałbym z pomocy A.I :P
Podpowiem - gif jest z neogaf-a (na którym to faktycznie także się udzielam, choć chyba bardziej na resterze)ez, zrobił go FatBoyTim i od kilku lat jest ze mną zawsze i wszędzie :P
poczekajcie tylko jak wezmę się za gify robione przez SunhiLegend :P
Tu małe porównanie:
Ostatnia aktualizacja: 06.05.2020 18:24:52 przez michalmarek77
Super sprawa z tą "rozszerzoną rzeczywistością" neogaf-a
Już wiem jaki trik zastosuję przy "poprawianiu jakości" niektórych materiałów video, przy konwersji np 4:3->16:9 - że też wcześniej na to nie wpadłem..
wreszcie coś, na co wszyscy czekali z zapartym tchem - Superfrak.
powiem szczerze, że nawet jak na superfraka wyszło zadziwiająco kiepsko (i to mimo kombinowania z różnymi opcjami dla każdej sceny). Literki poucinane, na niebie miejscami pojawia się jakaś siatka, a sama kreska też taka jakby komuś drżała ręka przy rysowaniu.
Dla porównania tak wygląda dobrze narysowana ładna pani ze skalowaniem 560x300 ➡️ 3366x1800 (i oryginał):
Wygląda jakby działało na zasadzie wyszukiwania krawędzi a potem korzystając z tych
krawędzi robi obraz w wyższej rozdzielczości.
Przy małej liczbie pikseli się gubi.
Gdzieś 10% tego co pokazałeś się nadaje.
No nie wiem, nie wiem...
Z doświadczenia - nie liczy się ilość pikseli (większość rzeczy zrobiłem z 320x180) a sama scena, którą obrabia.
Najważniejsza jest kompresja obrazu źródłowego -im mniejsza (wcale) tym lepiej.
To ma główny wpływ na wynik.
choć tu posłużyłem się paroma innymi narzędziami i trwa to łącznie milion lat. :/ Bez skalowania tylko pół miliona. Ale ktoś coś musi z tym w końcu zrobić Jak ktoś ma squirwiela w oryginale, to proszę tu wkleić - to znacznie przyspieszy pracę.
Tutaj użyłem Topaz Video AI. Niestety nie można ustawić żadnych parametrów co jest dość dziwne. Blur jest zbyt duży. Zrobiłem jeszcze powtórne przetworzenie (ponad 2 godziny) ale dwukrotnie skasowałem video
Ostatnia aktualizacja: 10.05.2020 13:20:00 przez Artur Jarosik
ja potestowałem większość narzędzi z ich strony, Video AI najmniej tu daje.
DLATEGO trzeba było wziąć sprawy we własne ręce. Poniżej fragment, który jak dotąd wyedytowałem. Nie pomagał w tym fakt, że w Topaz Adjust AI można sobie ładować tylko pojedynczy obrazek ani że tego g*wna nie da się w żaden sposób zautomatyzować Ma to dołączony filtr do photoshopa, który da się też użyć w gimpie, tyle że wszystko co on robi to odpalenie właściwej apki ze wskazaną warstwą. x|
do poszczególnych scen użyłem jednego z 2-3 presetów (Bright and Detailed/Sunset/Daylight). Przy czym z tego co widzę, po renderowaniu i aplołdzie wyszło to biednie, jakby wyprane z kolorków. Preset sunset jest bardzo fajny (choć do pory dnia na filmie ma się nijak), bo uwydatnia drzewka i inne szczegóły, ale właśnie on niestety tutaj stał się wyblakły, mimo że w edytorze tak źle to nie wygląda.
użyłem też denoisa i wyostrzenie.
muza oczywiście z wompierza. (tylko też trzeba będzie na koniec wymieszać to jakoś z FX-ami).
Ostatnia aktualizacja: 11.05.2020 01:28:34 przez snajper
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies
(ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach.
Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy
niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki
internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.