to, że na drodze produkcji tej animacji był używamy program, który ma AI w nazwie (co istotne - jako skrótowiec od "artificial intelligence" , a nie zbitek liter w dowolnym wyrazie).
zawsze możesz napisać do autorów programu, wyrażając swoje niezadowolenie i że żądasz zmiany mylącej nazwy na Topaz Gigapixel Zwykły Upscaling Z Filtrem.
Za dużo wyostrzania okropne artefakty np. w oczach kolesia z kowadłem.
Kolory na początku lepsze, ale jak AMY schodzi ze schodów okropne, za ciemne.
A później ,jak Amy idzie, znowu za jasne ale dalej bardziej żywe.
Ja spróbowałem w tej kolejności przeskalowane Topaz Video Enhance AI,
wszystkie 8242 klatki odszumione Topaz Gigapixel AI oraz wyostrzone Topaz Sharpen AI.
Nie, nie robiłem każdej klatki osobno, da się to zautomatyzować!.
Dane:
Jedna klatka waży ok 12MB razy 8242 daje prawie 100GB :)
Skalowanie Topaz Video Enhance AI 2h, odszumianie Topaz Gigapixel AI 4h,
wyostrzanie Topaz Sharpen AI 8h (+4h ponieważ połowa była źle z mojej winy :/)
Przydało by się jeszcze"ożywić" kolory.
Wciąż niestety występują artefakty ale taki materiał źródłowy
Ostatnia aktualizacja: 16.05.2020 22:25:55 przez Artur Jarosik
Jedyną opcją jest dotarcie do materiału źródłowego i przetworzenie klatek jego animacji.
Jeśli źródło jest kiepskiej jakości, ze znaczną kompresją (a już w ogóle ze stratną) to AI wiele nie zdziała. Szum traktuje jako część danych i traktuje je na równi z pozostałością po źródle.
Poniżej taki sobie przykład, gdy korzysta się ze starego źródła. Jest nieźle ale mogłoby by być znacznie lepiej (link z youtuba bo nie wrzucę tu 170 megabajtowego gifa :) )
Swoją drogą, Ruff'n'Tumble peknie odnalazłby się w dzisiejszej rzeczywistości.
Prawdę mówiąc, jest tak precyzyjnie przygotowany, że spokojnie powinien być sprzedawany w swej pierwotnej wersji za niezłe $. Kupiłbym. Na wszystkie zabawki. A co :)
w internetach raczej tego nie ma, bo gdyby było, to od dawna byłoby na jutubie. Zapewne ma je tylko sam autor, o ile w ogóle ktokolwiek. Ja podczas swoich poszukiwań dotarłem najdalej do takiej fajnej stronki: unofficial-cd32-ports.blogspot.com
ale na tej płytce też nie ma. I ogólnie całe to CDXL to jakiś lipny format - nawet wompierz z ledwością to odtwarza, z tych większych rozdziałek. Kto to w ogóle wymyślił i po co, i komu to potrzebne...
Ostatnia aktualizacja: 17.05.2020 16:24:48 przez snajper
Ja spróbowałem w tej kolejności przeskalowane Topaz Video Enhance AI,
wszystkie 8242 klatki odszumione Topaz Gigapixel AI oraz wyostrzone Topaz Sharpen AI.
Nie, nie robiłem każdej klatki osobno, da się to zautomatyzować!.
no spoko, to mi jeszcze powiedz, jak zautomatyzować Topaz Adjust AI i będzie gitara (poza stosowaniem jakichś auto-mouse-movero-clickerów). Bo akurat w tych pozostałych to wiele kombinować nie trzeba, skoro one przerabiają obrazki hurtowo.
skłirwiel trochę wyładniony denoise-denoise-sharpen-stabilize:
choć dalej ma pikselozę.
Ostatnia aktualizacja: 17.05.2020 17:32:06 przez snajper
ok, koniec spamowania skłirwielem na dziś... Ten tutaj jest ładniej wyblurowany (tak jak pierwsza przerobiona wersja z okładki CD), tyle że niestety kosztem rzęs. :/
Snajper, czy to natywna rozdzielczość obrazka?
Wydaje mi się, że natywną powinno być 320x240. Wtedy nie będziesz mieć "schodków"
Generalnie zasadą jest, że przy obróbce obrazu zwyczajnie przeskalowanego z 320x240 do 640x480 (uprzednio) AI odbierze te czterokrotnie większe piksele za odpowiednią formę obrazu i wg tego dokona skalowania. W dużym skrócie - wyjdzie źle :)
źródłowe obrazki są w 640x400, tak jak je wkleiłem. :) Te dwa wziąłem z CD, mieszczą się w Animations/ES_Productions/Multimedia/AmyCGColor i AmyAttack.16
AI nieźle poradziła sobie z zadaniem zremasterowania materiałów video gry.
Rendery z pierwszej połowy lat 90-tych nadal są koszmarne ale aktorskie materiały video (mniej niż 320x200, 15 klatek) wyglądają świetnie!
Ostatnia aktualizacja: 10.06.2020 17:49:57 przez michalmarek77
dla odmiany dwóch kolesi po operacji Face Depixelizerem:
przy okazji chciałbym w tym miejscu zauważyć, że tzw. Doomguy zeżarł kawał tortu Turricanowi. W Doomie 2016 wynieśli go, kurła, do rangi bohatera w superzbroi, i to było działanie w pełni świadome, bo ktoś porównał te dwie gry i skumał, że bieganie i strzelanie bezimiennym kolesiem w kasku, który tylko rozgląda się na prawo i lewo nie daje takiego funu jak bieganie postrachem demonów odzianym w w superzbroję. A że Turrican od lat leży odłogiem i nikt o nim nie pamięta, to można sobie bezpardonowo wypełnić niszę, jakkolwiek by to nie brzmiało.
i tak to właśnie, kurła, jest, kiedy się ludzie czają 20 lat
Ostatnia aktualizacja: 21.06.2020 09:06:31 przez snajper
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies
(ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach.
Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy
niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki
internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.