kategoria: Szukam gry
[#1] Szukam nazwy gry
Jak nazywa sie gra w której bohater(nie pamietam jaki) skakał w górę lub dół( nie pamietam moze obie opcje) i zapalało sie żarówki/żarówkę. Pamiętam jeszcze gdy przeszło sie gre lub trzeba było wrzucić następną dyskietkę była animacja jak "ludek"(bohater gry)idzie po falowanej ścieżce z desek. Dzieki za pomoc. Pozdrawiam.
[#2] Re: Szukam nazwy gry

@Krzymirka, post #1

W jakich latach grałeś w to na Amidze?
1
[#3] Re: Szukam nazwy gry

@Krzymirka, post #1

Coś takiego Great Giana Sisters?
[#4] Re: Szukam nazwy gry

@Tomski, post #3

A od kiedy to w Gianie Sisters zbiera czy zapala się jakieś żarówki??? Panie, tu forum amigowe to każdy amigowiec Gianę zna albo przynajmniej powinien
1
[#5] Re: Szukam nazwy gry

@amikoksu, post #2

To był gdzieś 2000 rok. Miałem wtedy 10 lat i Amige 1200 bez twardego dysku którą dostał starszy brat na komunie. szeroki uśmiech
[#6] Re: Szukam nazwy gry

@Krzymirka, post #5

Jesteś pewny że to były żarówki? Kolorystykę kojarzysz? Jakieś charakterystyczne dźwięki?
1
[#7] Re: Szukam nazwy gry

@Krzymirka, post #5

[#8] Re: Szukam nazwy gry

@Dorian3d, post #7

Nie oscar... Nie dennis... Pamietam ze były poprostu poziomy jakby podłogi cos chyba trzeba było zbierać i na końcu zapalić żarówkę. Tak to pamietam.szeroki uśmiech Jestem pewny ze byla to żarówka.

Ostatnia aktualizacja: 14.01.2025 10:32:05 przez Krzymirka
[#9] Re: Szukam nazwy gry

@Krzymirka, post #8

James Pond 2: Codename RoboCod

Jest żarówka na końcu etapu, jest chłopek skaczący w górę lub dół, bywają falujące podłogi. Nie zgadza się druga dyskietka.

Ostatnia aktualizacja: 14.01.2025 10:48:22 przez mastaszek
[#10] Re: Szukam nazwy gry

@mastaszek, post #9

Sprawdzałem. Niestety to tez nie jest ta gra.

Ostatnia aktualizacja: 14.01.2025 11:13:02 przez Krzymirka
[#11] Re: Szukam nazwy gry

@Krzymirka, post #10

[#12] Re: Szukam nazwy gry

@Madman, post #4

Yyyy ja pamiętam ją z C64:). Ludzik podskakiwał, walił głową wylatywały różne rzeczy, był porażany prądem to i może żarówki widziałem;).
[#13] Re: Szukam nazwy gry

@Tomski, post #12

Tylko tu żarówki się zapalało.
I teraz pytanie czy te żarówki miały namalowany gwint. Niby szczegół ale może być istotny. Kolorowe były?
W PP Hammer można by po latach pomylić z żarówkami te buteleczki.

Ostatnia aktualizacja: 14.01.2025 12:34:04 przez amikoksu
1
[#14] Re: Szukam nazwy gry

@amikoksu, post #13

Niestety to tez nie PP Hammer. Żarówka na bank świeciła na jeden kolor była to ciepła barwa światła. Tzn jak w normalnej żarówce. Na 70% były widzialne te druciki w środku zarowki gdy byla zgaszona. Ciężko o jakies jeszcze wspomnienia. Na końcu gry postać idzie w animacji brązowym falowanym drewnianym jakby mostem na fioletowym tle(tego nie jestem pewny) i idzie tak caly czas. Wydaje mi sie że nie dalo się rozpocząć wtedy gry na nowo tylko zostawał reset Amigi.
1
[#15] Re: Szukam nazwy gry

@Krzymirka, post #14

Wydaje mi sie jeszcze że coś sie zbierało i żarówka którą się zapalało była jedna na runde/level.
1
[#16] Re: Szukam nazwy gry

@Krzymirka, post #14

Jak idzie po tym moście, to widok jest z boku/z góry/3d? Idzie w prawo/lewo? Jakiej wielkości jest postać - jak lemming/jak PP Hammer/jak Shadow of the Beast? Ma ten chłopek jakąś broń? Występują w grze jacyś przeciwnicy? Jeśli tak, w jaki sposób się ich pozbywa?

Gra jest sterowana joystickiem?

Ostatnia aktualizacja: 15.01.2025 00:23:02 przez mastaszek
[#17] Re: Szukam nazwy gry

@mastaszek, post #16

Pseudo 3D idzie w prawo kamera z boku. Postać idzie w prawo jest wielkości postaci z zoola czy oscara nie ma broni w grze (na 99%) Coś raczej sie zbiera żeby byla możliwość na koncu oświecić ta żarowke. Przeciwnikow raczej brak. Z tego co pamietam to ta postać jest jakby na środku i niby idzie ale tak naprawdę to ten falowany most z brązowych desek porusza sie pod jego nogami. Pozdrawiam.

Ostatnia aktualizacja: 15.01.2025 08:07:03 przez Krzymirka
[#18] Re: Szukam nazwy gry

@Krzymirka, post #17

To moze być to.

[#19] Re: Szukam nazwy gry

@Marcin27411, post #18

No ale w Arabian Nights żarówka się pojawia, gdy bohater ma jakiś pomysł, poza ty jednak ma broń i nie ma tam chyba falującego mostku.
[#20] Re: Szukam nazwy gry

@Krzymirka, post #1

The New Zealand Story ?
[#21] Re: Szukam nazwy gry

@Krzymirka, post #1

Tutaj również są żarówki, ale raczej to nie ta gra bo one są w drugim levelu (czas w filmie 14:37)

[#22] Re: Szukam nazwy gry

@tukinem, post #21

Kurcze to nadal żadna z gier które proponujecie.
Dodam jeszcze że levele były skonstruowane tak że podłogi były równe bardzo proste coś jak w dennisie w levelach the Park. Żarówka która była do zaświecenia miała widoczny gwint i stała w pionie gwint na dole szkło żarówki u gory. Dziękuję wszystkim za zainteresowanie. Mam nadzieje ze uda sie w końcu znaleźć tą gre.
[#23] Re: Szukam nazwy gry

@Krzymirka, post #22

I jeszcze jedna sprawa. Wydaje mi sie że sporo było tych leveli do przejścia. Gra była bardzo prosta wydaje mi sie że była na czas.
[#24] Re: Szukam nazwy gry

@Krzymirka, post #23

No to jeszcze pytania:
- piszesz, że to takie pseudo 3D ale rozumiem, że szło się w prawo cały czas?
- widok był z boku czy może z ukosa?
- czy scrolling był płynny czy też po dojściu do krawędzi planszy ta zmieniała się na następną?
Na Amiga Hall of Light można zawęzić wyniki wyszukiwania do tytułów o różnych parametrach no ale do tego są potrzebne m.in. takie informacje o jakie zapytałem wyżej
[#25] Re: Szukam nazwy gry

@Madman, post #24

Nie. Sama gra jest 2D. Animacja wyglada jak pseudo 3D. W grze chodziło sie: prawo lewo skoki góra dół. Nie było czegoś takiego jak dojście do konca planszy i zmiana obrazu jakby dalsza cześć levelu czy następny poziom. Następny poziom uruchamiała zapalona żarówka.
[#26] Re: Szukam nazwy gry

@Krzymirka, post #25

Czy jest możliwość, że grałeś w to jednak na jakimś innym sprzęcie niż amiga? Bo albo to nie na amigę, albo jakaś mało popularna gra, może jakiś public domain.
[#27] Re: Szukam nazwy gry

@Krzymirka, post #25

Animacja wyglada jak pseudo 3D.

Jeśli widok był zboku, to pewnie chodzi o efekt paralaksy.

----EDIT

Z podanymi tymi parametrami co na ekranie, jest to któraś z wyszukanych?

https://amiga.abime.net/games/list/?disks=2&category-id=12&dimension-id=1&scrolltype-id=6

Może zmień parametry wyszukiwania, masz większe szanse na znalezienie od nas ;)

Ostatnia aktualizacja: 15.01.2025 12:21:50 przez karolb
[#28] Re: Szukam nazwy gry

@mastaszek, post #26

Nie ma takiej możliwości. Tylko amiga 1200.
[#29] Re: Szukam nazwy gry

@Krzymirka, post #1

Moze Black Lamp, ale ta gra jest jednodyskowa.
Ewentualnie Bulbmaster ale to jest nowa gra.
[#30] Re: Szukam nazwy gry

@Krzymirka, post #28

Na A1200 chodziły też gry z A500.

----edit

@Don_Adan:
Tym kierowałem się już dawno temu, ta gra to jest taka zagadka, że chyba życia nam zabraknie

Ostatnia aktualizacja: 15.01.2025 15:37:25 przez karolb
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem