kategorie:
[#61] Re: Wymagania gier na Amigę

@mastaszek, post #60

Z wymaganiami w kosmos się zgodzę. Ostatnio kupiłem grę Bunnito's Feast. Do dzisiaj nie uruchomiłem jej na A1200 bo brakuje chip RAMu. 8MB Fast RAM nie pomogło, TF1260 również. Gra wymaga 2MB ChipRAM, a mnie chyba troszkę zjada kick 3.2.3. Piszę oczywiście o uruchamianiu z Amiga DOS. Gra jest piękna, ale niestety wymagania ma bardzo dziwaczne (jak dawne demka AGA sprzed 2000 roku głównie od TBL).

Co do wyciskania z A500, to oczywiście scrolli, paralaxy i multiplexingu nie użyję, bo nie potrafię. Ale mam na myśli grę z różnymi zagadkami. Nie zacznę projektować poziomów, póki nie zaprogramuję wszystkich obiektów i zdarzeń w grze, a tych przybywa narazie
1
[#62] Re: Wymagania gier na Amigę

@Sventevith, post #58

200 Euro to jest tanio?
I ja pisze o rozszerzeniu pamieci fast do A500 a nie o karcie turbo.
Dodanie karty turbo do A500, powoduje ze to juz nie jest A500, tylko cos na ksztalt A3000 bez slotow Zorro.
Wiec taka gra, to nie jest juz wtedy gra na A500, tylko gra na A3000.
[#63] Re: Wymagania gier na Amigę

@Sventevith, post #58

Ja mam rozne Amigi, ale to nie oznacza, ze gre ktora wymaga wiecej niz 1MB RAM, np. taka co potrzebuje 4 MB lub 8 MB fast i 68020+ nazwalbym gra na A500. Bo to jest wtedy juz gra na A1200, nawet jak ma mala ilosc kolorow.
[#64] Re: Wymagania gier na Amigę

@tukinem, post #61

Wymagania ta gra ma normalne, czyli 2MB chip.
Po prostu kick 3.2 jest skopany jesli chodzi o bzdurne zuzywanie pamieci chip.
Podobno w wersji 3.2.3 mieli juz to poprawic, ale chyba nie do konca.
O ile zrozumialem doca, to zwrocili 16 KB chip, o ile to prawda.
A kick 3.2 marnowal 28 KB chipu, wiec jeszcze 12 KB sie marnuje.
Jesli chcesz sprobowac uruchomic ta gre na swoim konfigu to sprobuj uzyc loadera z Jump AGA demo.
Tylko zamiast Jumpa ma sie uruchamiac Bunnito's Feast. .
Czyli musisz wyedytowac startup od Jump AGA demo.
[#65] Re: Wymagania gier na Amigę

@Don_Adan, post #62

To rozwiązanie jest rozsądne cenowo. 8Fast+IDE
[#66] Re: Wymagania gier na Amigę

@koczis, post #65

to jest tańsze i z PL

https://allegro.pl/oferta/kontroler-dysku-twardego-8mb-fast-dla-amigi-500-a500-8mb-ide2-17144898094
1
[#67] Re: Wymagania gier na Amigę

@Don_Adan, post #64

Nie powiedziałbym, że kick 3.2.3 jest skopany.

Do odgrywania starszych demek AGA używam bootowalnego z ADFa filemanagera o nazwie ClickDOS z Aminetu. Wyświetla on wolną pamięć.

Na żywej Amidze 1200 wraz z kickiem 3.2.3 oraz na emulatorze z tym kickiem program ten wyświetla mi 1992 kB wolnego chipu.

Nie mam kickstartu 3.1, więc tylko na emulatorze przetestowałem ile wyświetli wolnej pamięci. 1974 kB.

Który kick jest bardziej skopany?

Jeszcze wrócę do wymaganego 1MB fast ram. To jak najbardziej prawidłowe nawet przy A600. Ktoś może uruchamiać grę spod Workbencha. Jeśli gra wymaga minimum 1 MB fastu, a system pożre nam prawie pełne 8 MB które posiadamy w Amidze to gra się zawiesi. Zarówno w takim przypadku wymaganie wolnego 1 MB fast jest prawidłowe bo nie wymaga rozszerzenia 1MB a tylko minimalnej wolnej ilości pamięci.

@CezaryKl: do Amigi 600 również niedrogie są pamięci Fast RAM. Nawet można budżetowo sobie 4 MB dokupić tak, jak ja na początku zrobiłem. A później oczywiście tylko apetyt rośnie...

Ostatnia aktualizacja: 19.06.2025 14:42:47 przez tukinem
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem