@wali7,
post #2
@Krystian
Jeżeli Twój komputer PC udostępnia złącze COM lub LPT w bardzo prosty sposób możesz podłączyć swoją
Amigę 500 do sieci! Wystarczy wtedy jeden prosty kabel, tzw. Null-Modem w przypadku złącza COM, albo tzw. Par-Net w przypadku złącza LPT.
W Amidze te złącza to odpowiednio Serial i Parallel.
Nawet nowoczesne PC mają te złącza! Mam u siebie z płytą Gigabyte B760M DS3H DDR4.
Kupisz taki kabelek bez problemu. Serdecznie polecam
tego sprzedawcę. Super solidny.
Ja u siebie mam Amigę po sieci za pomocą połączenia Serial z COM. Używam kabelka z podanego linku. Par-Netu nie testowałem.
Dzięki temu rozwiązaniu wygodnie będziesz mógł kopiować również popularne archiwa LHA na Amigę (szczególnie z serwisu
https://aminet.net). Jak i kopiować swoje dane z Amigi na PC. Wystarczy podłączyć kabelek do złącza w Amidze.
Kiedy pierwszy raz odkryłem ten sposób i użyłem programu Amiga Explorer, byłem zachwycony.
Ze strony PC mam kupione złącze COM i zamontowane z tyłu obudowy ATX. Tak najwygodniej.
Gotek (pozwala nagrywać obrazy dyskietek poprzez złącze USB) jest na pewno też dobrym rozwiązaniem, ale wymaga instalacji.
Warto też myślę uświadamiać kolegów, że można nagrywać dyskietki - ale można też kupować gry w wersjach oryginalnych na dyskietkach. Takie gry uruchomisz od razu na swojej Amidze 500.
Ostatnia aktualizacja: 24.08.2025 14:16:44 przez Hexmage960