[#1] Gry na Amigę. Dołącz!
Cześć. Proponuję dyskusję o tym dlaczego nie powstają na Amigę fajne gry. Ostatni rok dla Commodore 64 to wysyp brylantów: A pig Quest, Musketeer, Quod Init Exit Iio. Tego jest więcej… Większość – jest komercyjnym sukcesem – zwraca się autorom i generuje zyski. Dla 4 systemów Amigi (OS 4.1, Os 3.X, Morphos, AROS) nie widzę tego trendu. Porty gier – tylko jak coś ograłem (zapłaciłem) na Windows/Mac/Nintendo/PSX to po co? Mam 4 hipotezy, które (mam nadzieję) zmotywują Was do dyskusji:
1) Problemem jest zbyt wiele systemów
2) Problemem jest za mała społeczność
4) Kłopot, to różne konfiguracje sprzętowe, które ograniczają popyt (czyt. u mnie nie działa)
5) Czysty przypadek – w tym roku powstanie mnóstwo komercyjnych hitów na wszystkie 4 systemy amigowe.
Dziękuję z spoko dyskusję.
3
[#2] Re: Gry na Amigę. Dołącz!

@Commodore128D, post #1

Omawiane to już było.

Główny problem jest taki, że gry na Amigę powinny być znacznie bardziej zaawansowane niż na kompy 8/16bit. Nikt za darmo, bądź dla wąskiego grona osób nie będzie ślęczał miesiącami nad kodem / grafiką, żeby komuś sprawić bądź nie sprawić przyjemność.

Temat wałkowany wielokrotnie.

Game Over.
7
[wyróżniony] [#3] Re: Gry na Amigę. Dołącz!

@Commodore128D, post #1

mnie to najbardziej bawi ze topowe gry na c-64 wyglądają czesto graficznie znacznie lepiej niz topowe gry na Amige (pomijając oczywiste roznice wynikające z ograniczeń sprzętowych), troche tak jakby na Amige nie było zdolnych grafików lub wszyscy przesiedli sie na C-64 żarcik taki
4
[#4] Re: Gry na Amigę. Dołącz!

@Hubez, post #2

Dzięki za głos. Czy, na pewno powinny być? Wobec tego, po co retro? Ja szukam gier prostych, które zaskoczą mnie wykorzystaniem sprzętu, pomysłem...
[#5] Re: Gry na Amigę. Dołącz!

@Hubez, post #2

Nikt za darmo, bądź dla wąskiego grona osób nie będzie ślęczał miesiącami nad kodem / grafiką, żeby komuś sprawić bądź nie sprawić przyjemność.

Niby racja ale C-64 to przecież też niszowa retro platforma z ograniczoną społecznoscią (patrząc z dzisiejszego punktu widzenia)
2
[#6] Re: Gry na Amigę. Dołącz!

@oldman, post #3

Fajnie, że odpowiedziałeś! Myślę, że oni są, ale portują...
2
[#7] Re: Gry na Amigę. Dołącz!

@Commodore128D, post #6

Fajnie, że odpowiedziałeś! Myślę, że oni są, ale portują...

Doceniam dobre porty na Amige, chociaż traktuje je bardziej jako tech dema i nie ukrywam serce mi mocniej do nich nie bije bo to po prostu kolejne porty i jak juz miałbym zagrać to pewnie wybrałbym oryginał na emulatorku.

Ostatnia aktualizacja: 10.03.2026 18:00:59 przez oldman
[#8] Re: Gry na Amigę. Dołącz!

@Commodore128D, post #1

Te trzy przykłady hitów które podałeś to nadal wygląda na skakanie po platformach z gejmplejowym rodowodem w wczesnych latach 80-tych. 40 lat doświadczenia w robieniu tego samego to nie dziwota, że nareszcie na C64 te gry wyglądają w miarę dobrze. :)
2
[#9] Re: Gry na Amigę. Dołącz!

@Commodore128D, post #1

Bo na Amigę twórcy gier wolą najpierw brać kasę, a potem może zrobić grę. Kasa jest, a gry nie ma, więc dla autora lepiej, bo nie musi ślęczeć miesiącami nad kodem

Są też tacy, co latami dopracowują kod gry i wolą o tym pisać na forum. Wątek ma wtedy 30 razy więcej wierszy niż kod gry
3
[#10] Re: Gry na Amigę. Dołącz!

@oldman, post #5

Niby racja ale C-64 to przecież też niszowa retro platforma z ograniczoną społecznoscią (patrząc z dzisiejszego punktu widzenia)

Społeczność C64 nie traci czasu na wieczne kłótnie i ciągłe podziały, więc ma czas i ludzi na tworzenie dobrych gier.
2
[#11] Re: Gry na Amigę. Dołącz!

@kempy, post #8

Rozumiem Ciebie. Ale na Amidze Super Frog wciąż na liście Top…
[#12] Re: Gry na Amigę. Dołącz!

@oldman, post #5

Na C64 łatwiej stworzyć coś co wykorzysta możliwości C64.

Ciężko aby jedna osoba napisała fajną grę wykorzystując w pełni możliwości RTG, PowerPC i 128Mb RAM.
1
[#13] Re: Gry na Amigę. Dołącz!

@Commodore128D, post #11

Nie do końca. W Polsce SUPERFROG się nie przyjął, za granicą może tak. Polacy wybrali go jako jedną z najgorszych gier na AMIGĘ.

1
[#14] Re: Gry na Amigę. Dołącz!

@Commodore128D, post #11

Rozumiem Ciebie. Ale na Amidze Super Frog wciąż na liście Top…

Nie grałem w podane prze Ciebie gry, ale rzucę odważnie hasłem, że pewnie superżaba nadal grywalnością je przeskakuje.

Co prowadzi to pewnej konkluzji - topowe komercyjne produkcje robione za normalne pieniądze przez utalentowanych pełnoetatowców w czasach świetności pięćsetki czy tysiac dwusetki są bardzo trudne do przeskoczenia przez obecnych amatorów z łapanki. a jeśli już znajdzie się jakiś uzdolniony szaleniec lub ich grupa to taka gra powstaje latami vide np. reshoot proxima 3.

Ostatnia aktualizacja: 10.03.2026 18:22:42 przez kempy
2
[#15] Re: Gry na Amigę. Dołącz!

@Commodore128D, post #1

Naprawdę nie wychodząpomysł? No to klik. Zawęziłem tylko lata 2020-2026, a podejrzewam, że to nie wszystkie tytuły dodane do bazy.......
1
[#16] Re: Gry na Amigę. Dołącz!

@Hubez, post #12

Ciężko aby jedna osoba napisała fajną grę wykorzystując w pełni możliwości RTG, PowerPC i 128Mb RAM.

Wystarczy że będzie wykorzystywała w pełni możliwości A1200 z 4mb fast i hdd. Wystarczy grafika w 2d.

Ostatnia aktualizacja: 10.03.2026 18:30:16 przez rbej1977
[#17] Re: Gry na Amigę. Dołącz!

@rbej1977, post #16

Kolega nie określił parametrów komputera. Może wystarczy, że powstanie gra na miarę A1000 - czyli 256Kb ram i OCS, a może oczekuje produktu na miarę PPC z Mediatorem.

Ostatnia aktualizacja: 10.03.2026 18:41:17 przez Hubez
4
[#18] Re: Gry na Amigę. Dołącz!

@Hubez, post #13

Naprawdę: Lista
Miejsce 3 na ponad 1000 tytułów, to jednak wysoko, prawda?
[#19] Re: Gry na Amigę. Dołącz!

@Commodore128D, post #1

Problemem jest brak ludzi, którzy mogą zrobić coś dobrze. Aby zrobić coś dobrze, potrzeba pieniędzy, a nie realizować marzenia w ramach hobby, które niekoniecznie przyniesie oczekiwane wynagrodzenie za trud.
2
[#20] Re: Gry na Amigę. Dołącz!

@oldman, post #5

Zobacz co potrafi płyta Ulitmate :)
[#21] Re: Gry na Amigę. Dołącz!

@Hubez, post #12

Wystarczy Aga w hires i niech wykorzysta chociaż 030...
1
[#22] Re: Gry na Amigę. Dołącz!

@mailman, post #19

Chciałbym, żeby tacy ludzie byli. Żeby tworzyli... Żeby to się rozwijało. Musi być niuans, który powoduje, że na Commodorku się opłaca, a na Ami niekoniecznie... Celem dyskusji (oprócz radochy gadania) jest ustalenie tego drobiazgu i pomysł na odwrócenie trendu?
[#23] Re: Gry na Amigę. Dołącz!

@Commodore128D, post #18

To musisz napisać do redakcji TOP-SECRET bo stamtąd pochodzi ta lista. Niech przeliczą głosy ponownie.

2
[#24] Re: Gry na Amigę. Dołącz!

@kaka, post #21

Wystarczy Aga w hires i niech wykorzysta chociaż 030...

Rpi 500 z AGS 3.0 to ok.2500 mips. Ciekawe jaką grę idzie stworzyć przy tej mocy, chociaż pewnie będzie po drodze 100 wąskich gardeł.
1
[#25] Re: Gry na Amigę. Dołącz!

@rbej1977, post #24

I najlepiej aby to napisała jedna osoba "po godzinach".
1
[#26] Re: Gry na Amigę. Dołącz!

@Hubez, post #25

To jest przykład że tak też można. Tylko że na C64.

https://sarahjaneavory.itch.io/
1
[#27] Re: Gry na Amigę. Dołącz!

@Hubez, post #13

Chciałbym zobaczyć Hansa Klossa na Amigę w tamtych latach. Redakcję poniosła fantazja a la Bajtek.
[#28] Re: Gry na Amigę. Dołącz!

@AD99, post #27

Rzekomo Polacy tak zagłosowali
1
[#29] Re: Gry na Amigę. Dołącz!

@Commodore128D, post #1

Brak finansowania i zwroty z inwestycji. Jak ktoś rzuci 200k, to zrobi się grę na poziomie
[#30] Re: Gry na Amigę. Dołącz!

@flops, post #29

Cześć. Dobrze. Uważasz, że finansowanie na C64 jest inne?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem