[#31] Re: Gry na Amigę. Dołącz!

@Commodore128D, post #30

Pytanie ile czasu robi się gry na oba systemy, które w pełni wykorzystują ich potencjał.
1
[#32] Re: Gry na Amigę. Dołącz!

@rbej1977, post #26

No, właśnie…
[#33] Re: Gry na Amigę. Dołącz!

@rbej1977, post #24

A 14700k to pewnie ze 1000000 mops..
[#34] Re: Gry na Amigę. Dołącz!

@oldman, post #3

topowe gry na c-64 wyglądają czesto graficznie znacznie lepiej niz topowe gry na Amige (pomijając oczywiste roznice wynikające z ograniczeń sprzętowych)
To jest zasadniczy błąd, jaki popełniają fani systemów 8-bitowych oceniając gry na Amigę. Nie można pomijać tych oczywistych różnic wynikających z ograniczeń sprzętowych. Większe możliwości graficzne oznaczają wymagany większy poziom umiejętności i większy nakład pracy. W dodatku odbiorca ma wtedy, choćby podświadomie, większe oczekiwania. Dopiero gdy będziemy porównywać wygląd gry nie zważając na różnice sprzętowe, możemy dokonać sensownej oceny. Wtedy się okaże ile są warte topowe gry na małe Atari czy C-64.
[#35] Re: Gry na Amigę. Dołącz!

@Krashan, post #34

Dopiero gdy będziemy porównywać wygląd gry nie zważając na różnice sprzętowe, możemy dokonać sensownej oceny. Wtedy się okaże ile są warte topowe gry na małe Atari czy C-64.

Porównajmy gry z Amigi z tymi z PS5. Wtedy się okaże ile są warte topowe gry na A500 i A1200.
1
[#36] Re: Gry na Amigę. Dołącz!

@Krashan, post #34

Wtedy się okaże ile są warte topowe gry na małe Atari czy C-64

no więc patrząc na obecne gry na Amigę... mniej więcej tyle samo, ze wskazaniem na stronę C64 :)

Co do reszty zgoda. Robiłem gry na C64 i robię na Amigę (od dawna ;) ) i na Amigę jest więcej roboty. Nie trudniej, jak już się wie co się robi, ale jest więcej roboty.
1
[#37] Re: Gry na Amigę. Dołącz!

@Commodore128D, post #1

Tutaj kolega "GUMIX" od 19 lat pisze grę "Golden Axe 2":

https://www.ppa.pl/forum/hyde-park/13741/golden-axe-2#m744707

Tytuły powstają, ale sam widzisz, że potrafi to trwać kilkadziesiąt lat.
[#38] Re: Gry na Amigę. Dołącz!

@rbej1977, post #35

Porównajmy gry z Amigi z tymi z PS5. Wtedy się okaże ile są warte topowe gry na A500 i A1200.
Dokładnie tak. Są dziś niewiele warte, jakby nie naginać rzeczywistości. Jednocześnie pokazują, że im mocniejsza platforma, tym więcej pracy wymaga gra, żeby - jak na tę platformę - została uznana za dobrą. Czy jeden człowiek może zrobić dobrą grę na C-64? Może. Na Amigę OCS? Jeżeli jest naprawdę dobry i pracowity i się dobrze napnie, też może. Na Amigę AGA? Wątpię. Na PS5? Heh.
[#39] Re: Gry na Amigę. Dołącz!

@c64portal, post #36

na Amigę jest więcej roboty

I temu na Amigę dziś wychodzi tak mało dobrych gier. Raczej brak chętnych na spędzanie długich miesięcy za darmochę.
[#40] Re: Gry na Amigę. Dołącz!

@Krashan, post #38

Jasne. Oczywiście. Jednak czy nie uważacie, że rozdrobnienie amigowego świata, też jest problemem? Mnogość systemów i konfiguracji, kart rozszerzeń, RTG etc. To chyba też istotne, prawda?
[#41] Re: Gry na Amigę. Dołącz!

@amikoksu, post #39

No mi tego nie musisz mówić.
Mam rozgrzebaną grę (mojego Robota) w Scorpion Engine. Demo wydane - działa. Nie mam ograniczeń innych niż czasowe... i chyba brak wytrwałości i związaną z tym motywację.

@Commodore128
i oczywiście, że rozdrobnienie środowiska to też problem. jak myślisz ile razy zastanawiałem się czy moją grę robić OCS czy AGA? Wg mnie, wbrew temu co napisał Krashan tutaj dużej różnicy w nakładzie pracy nie ma. Koniec końców każda decyzja wiąże się z tym że społeczność będzie podzielona i będzie marudzić.
Rozwiązanie? Robić grę dla siebie a nie dla społeczności i tak pewnie większość gier na Amigę (i nie tylko) powstaje.
[#42] Re: Gry na Amigę. Dołącz!

@Commodore128D, post #40

Wydaje mi się, że to akurat nie duży problem. I tak najczęściej wraca się do golasów A500/A1200.
[#43] Re: Gry na Amigę. Dołącz!

@c64portal, post #41

i chyba brak wytrwałości i związaną z tym motywację.

Motywatorem tu by mogło być odpowiednie wynagrodzenie.
1
[#44] Re: Gry na Amigę. Dołącz!

@amikoksu, post #43

napisałeś coś co usunąłem z mojego poprzedniego komentarza ;)
To musiała by, jak dla mnie być pełnowymiarowa praca z wynagrodzeniem, wtedy bym się podjął robienia gier i na C64 i na Ami.

Inaczej to nadal będzie tylko hobby i znająć mnie miałbym momenty słabości i zniechęcenia, a jak to się skończy (tzn gra za którą społeczność płaci i jej nie dostaje) to chyba nie muszę pisać ;)

Ostatnia aktualizacja: 11.03.2026 09:50:07 przez c64portal
1
[#45] Re: Gry na Amigę. Dołącz!

@c64portal, post #36

Robiłem gry na C64 i robię na Amigę (od dawna ;) ) i na Amigę jest więcej roboty. Nie trudniej, jak już się wie co się robi, ale jest więcej roboty.
OK
Twoja wiedza jest szczególnie ciekawa. Czy uważasz, że zrobienie 4 kolorowej gry w 320x200 z animowaną postacią i 16 kolorowym tłem na Commodorku jest trudniejsze od zrobienia gry w HAM z interlace (320x512) na Amigę OCS?
[#46] Re: Gry na Amigę. Dołącz!

@amikoksu, post #42

Tak zauważyłem, że na klasyku wraca się do golasów, ewentualnie HDD i RAM rozszerzony.
[#47] Re: Gry na Amigę. Dołącz!

@Commodore128D, post #46

Dziś często porównuje się gry do hiciorów z lat 90 i duża większość pomykała na A500 i A1200. Także żeby zrobić dobrą, dobrze wyglądającą grę na Amigę wcale nie potrzeba RTG i szybszych procesorów itp. od tych oryginalnych z A500, 1200. Jak by powstało coś na miarę Ruff ’n’ Tumble, to chyba nikt by nie narzekał. I raczej te rozdrobnienie amigowego świata to nie przeszkoda. Gracze bez względu na to jak mają rozbudowaną Amigę odpalili by takiego Ruff ’n’ Tumble 2 na OCS.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem