[#31] Re: Amigowe strategie

@wali7, post #30

Sorry, że się powtarzam - WHDLoad. I muzyka gra :D
[#32] Re: Amigowe strategie

@Liluh, post #7

Idąc dalej, Knights&Merchants - zdecydowanie.
Pytanie dotyczylo strategii, ktore rusza na 68k, a Knights&Merchants jest tylko pod PPC. Idac tym tropem moglbym tez dodac "Dune 2000" pod emulatorem PSX na AONE.

[#33] Re: Amigowe strategie

@wali7, post #30

wali7 napisał(a):

> Utopia była niezła, a muzyka to w końcu Pachelbel (jeden
> modulik, ale zawsze). Tak przy okazji - da się przekonać Utopię
> aby na A1200 grała muzykę? U mnie nigdy nie chciała, zapewne z
> uwagi na fakt nie posiadania pamięci slow-ram, której
> poszukiwała utopia. Da się jakoś przemapować pamięc - bo to by
> pewnie pomogło?

Ja grałem w Utopię na A2000, ale popróbuj jakichś degraderów. Chyba w jakimś widziałem opcję udawania pamięci pod 0xC0000000.
[#34] Re: Amigowe strategie

@Korni., post #1

Cześć! Jeżeli lubisz lub lubiałeś Civilization to obowiązkowo wypróbuj FREECIV
[#35] Re: Amigowe strategie

@Marek Perkowski, post #34

Civlilization nie jest RTS'em!
RTS to skrót od 'real time strategy'. Jako klasyczny przykład takiej gry można podać Dune 2. Civilization nie jest grą tego typu bo w niej akcja podzielona jest na tury, każdy wykonuje oddzielnie, w swojej turze ruchy. Wiesz, RTS'em takie np. szachy i inne ich rozbudowane klony być nie mogą

[#36] Re: Amigowe strategie

@grxmrx, post #35

Fakt. Z tego co się orientuję jest możliwość wyłączenia opcji tur, ale nie jestem całkiem pewien. Rzecz w tym, że Freeciv jest grą sieciową - jednocześnie bodaj do 30 klientów. Czyli jakaś tam namiastka RTS. Więcej informacji na stronie polskiej Freeciv. A swoją drogą jest tam ciekawostka w rodzaju - na Ami nie można sobie w tego typu gry pograć. Tylko Wielki Błękitny Brat jest w stanie zapewnić grę. Ciekawe dlaczego, jeżeli sam interfejs użytkownika bije na łęb interfejs wersji PoCo.
[#37] Re: Amigowe strategie

@mailman, post #29

Ja za Exodusa dałem 25 zł+przesyłka (oczywiście ORYGINAŁ) i powiem szczerze, wściekły jestem, że go tak mało ludzi kupiło, i nie powstała Husaria:(

[#38] Re: Amigowe strategie

@Marek Perkowski, post #36

Freeciv nie jest RTS`em nawet w 1% :)
Jak sama nazwa wskazuje "Freeciv - becouse the Civilization should be free", klasyczna turowka, to, ze sieciowa i do kilkudziesieciu graczy nic nie zmienia.

Inna sprawa, ze to naprawde fajna gra i przez swoj open source dostepna od dawna dla bardzo wielu systemow, w tym, od przeszlo 4 lat dla AmigaOS. Jako ciekawostka, z kilku wersji ktore sprawdzalem zdecydowanie najgorzej spisuje sie wersja pod winde :)
[#39] Re: Amigowe strategie

@Liluh, post #38

> Inna sprawa, ze to naprawde fajna gra i przez swoj open source
> dostepna od dawna dla bardzo wielu systemow, w tym, od przeszlo
> 4 lat dla AmigaOS. Jako ciekawostka, z kilku wersji ktore
> sprawdzalem zdecydowanie najgorzej spisuje sie wersja pod winde
> :)

I ta "fajność" jest najważniejsza.
Pero
[#40] Re: Amigowe strategie

@Korni., post #1

istniała jeszcze taka gra, turówka, Perfect General.
Jeśli ktoś ma do niej jakieś dodatkowe dyski to bardzo proszę o kontakt...
[#41] Re: Amigowe strategie

@mailman, post #29

mozna exodusa sprobowac kupic odrazu z pierwszej rekipod slandsales@go2.pl, ale kupowalem b.dawno wiec nie gwaratuje
ze sie uda.
[#42] Re: Amigowe strategie

@Marek Perkowski, post #39

Właściwie do RTS-ów, wcale nie na siłe można zaliczyć Syndicate. Nie ma time-acceleratora :)

[#43] Re: Amigowe strategie

@Korni., post #1

Jest jeszcze SCIONS o niesamowitej grywalności (podobny do Warcrafta), dziwne że nikt go do tej pory nie wymienił, potrafi przykuć do późna w nocy.

[#44] Re: Amigowe strategie

@Korni., post #1

a ta gra wogole wyszla? ja widzialem tylko demowke.. byla na chyba 2giej plytce ACS'u.
[#45] Re: Amigowe strategie

@mailman, post #29

Nie wiem ale może też MEGALOMANIA i POWERMONGER I/II
:)

[#46] Re: Amigowe strategie

@margines, post #44

A ja mam takie pytanie: możecie podać nazwy RTS' ów amigowych, ale podobnych do Exodusa, NApalma, ew. Foundation/Settlers ? Chodzi mi o te z nowszych.

[#47] Re: Amigowe strategie

@Lord_10up, post #46

Jedynie co jeszcze zostało to Earth 2140, innych nowszych strategi amigowych nie znam i chyba tez innych nie ma :(
[#48] Re: Amigowe strategie

@Korni., post #1

a K240?
[#49] Re: Amigowe strategie

@Korni., post #1

Najlepsza Startegia na Age to było oczywiscie Dune 2 : Battle for Arakkis Matka wszystkich RTS-ów :D to były piękne czasy.

[#50] Re: Amigowe strategie

@Korni., post #1

Hmmm. Wiecie co chłopaki? Tak sobie siedzę i czytam wszystkie te odpowiedzi w tym poście dochodząc do ciekawej konkluzji. Otóż "Real Time Strategy" czyli w skrócie "RTS" to w wolnym tłumaczeniu "Strategia w czasie rzeczywistym". Oznacza to, że nie można używać opcji akceleracji lub spowalniania czasu, i że czas (czyli wszystkie wydarzenia mające miejsce w grze) nie może być wstrzymywany przez gracza. Jeśli tak to żadna gra na Amigę 68xxx nie była RTS (nawet Dune II);). W Dune II podczas gry wystarczy wejść do ShipYard i po sprawie, albo do Starport'u - czas stoi tam w miejscu! Na pewno RTS'em jest "Emperor Battle for Dune" na PC - trzecia następczyni "Dune II Battle for Arrakis". Jeśli jednak pominąć moment pauzowania się gry w niektórych sytuacjach wymuszonych działaniami gracza, to Reunion wspaniałego węgierskiego Teamu (który stworzył później na PC m.in. wspaniałe dwie części "Imperium Galactica" - polecam wszystkim fanom Reuniona szczególnie drugą część ;)) też nie jest RTS'em gdyż ma opcję przyspieszania czasu (przytrzymaj PPM na pasku daty). Natomiast niewątpliwie RTS'em (myśląc w kategoriach gry Dune II) jest gra osadzona w świecie fantasy "REALMS" (przeszedłem wszystkie krainy :D).

Pozdrawiam

[#51] Re: Amigowe strategie

@Azzorek, post #50

Najlepszym RTSem jest OGAME (www.ogame.pl). Tam na pewno czasu sie nie da zatrzymac.
[#52] Re: Amigowe strategie

@XaVeR_, post #51

OGame strasznie mnie znudził, choć czasami sobie pogrywam, ale raczej robię tam za farmera ;).
Jednak wolę gry, w których cały czas się gra, dlatego też wkręciłem się w www.arkaria.rpg.pl pewien czas temu, no rts to to nie jest...
Marzy mi się za to gra w Exodusa przez sieć, czy możliwe jest jakieś udawanie null modemu przez ethernet?

[#53] Re: Amigowe strategie

@Azzorek, post #50

Reunion jest bardzo dobrą grą, ale niewątpliwie jedna rzecz w tej grze sprawia, że trochę traci. Mianowicie liniowa akcja i to do tego stopnia, że jak się nie wyrobisz z badaniami i wyposażeniem wojska w najnowsze osiagnięcia, to Cię zeżrą.
Nie lubię gier, gdzie wczytywanie save'ów od nowa może nawet nie pomóc bo trzeba zacząc od nowa :/.

Fajnym RTS-em jest też na Amigę "Breed 96", autorem jej jest Damian Tarnawsky.

Populous to już klasyka! Ma ktoś może plik "s32-1.pif" do PopulousII? Podmieniłem ten plik i da się grać, ale wolałbym mieć oryginalnie...

SimCity i SimCity2000 też już klasyczne bardzo bardzo :).

No i Diggers to w sumie też lekki Real-Time Strategy... Bardzo fajna gra.

Tak z tematów około-rtsowych lub w ogóle nie-rtsowych:

- Przypomniała mi się moja ulubiona gra na Dreamcasta z elementami RPG: Phantasy Star Online, tam nie można nawet włączyć pauzy w trakcie gry...
- Ja jednak bardziej przepadam za turówkami. A pamięta ktoś Archona z c64? Jest kool, naprawdę kool!!!

[#54] Re: Amigowe strategie

@BagoZonde, post #53

Archon ? Czyżby to ta 'turówka' w klimatach szchowego fantasy ;) ? Pamiętam.
[#55] Re: Diggers

@BagoZonde, post #53

No i Diggers to w sumie też lekki Real-Time Strategy... Bardzo fajna gra.

Ja bym Diggersów nie zaliczył do gier strategicznych, a do RTS-ów to już w ogóle. Zresztą nigdy nie uznawałem Diggersów za "fajną grę". Nudna jak flaki z olejem
[#56] Re: Diggers

@mailman, post #55

No wiesz, jakaś tam strategia jest, jak kopać tunele, jak zorganizować transport na powierzchnię, budowanie mostów, wagoników no i ciągłe monitorowanie górników czy któryś nie dostaje właśnie bęcków od przeciwnika lub jakiś duchów. No i kiedy najbardziej opłaca się sprzedać minerały.
Muzyka w trakcie gry jest fajna, na początku nudna, ale potem się rozkręca i ta magia.
Ja tam Diggersów lubię, kwestyja gustu :).

[#57] Re: Amigowe strategie

@whitesand, post #54

Zgadza się, niesamowita gra jak dla mnie!!! Grywalność 100%. Turowa gra na planszy z lekką dawką magii (Summon Elementale, Revive'y, etc.) i w trakcie walki: zręcznościowy element. Wyszła tego cała trylogia, część druga: Archon Adept i trzecia: Archon Exciter.

[#58] Re: Diggers

@BagoZonde, post #56

No to moja wersja jest chyba jakaś popsuta. Zarówno CD32 jak dla AGA nie jest czymś nad wyraz skomplikowanym, lecz nudnym. Kopanie jak kopanie. Pomysł fajny, lecz niestety cała reszta jego realizacji jest kiepska. Na przykład - ukończyłem grę bez korzystania ani razu ze sprzętu. Po prostu kopałem zawsze w poziomie, a gdy kopacz miał już cztery kryształy teleportowałem go do domku, aby sprzedał fanty. I tak w kółko. Szkoda kasy i czasu na kupowanie sprzętu skoro on nie przechodzi z etapu na etap. Nie ma co oszczędzać energii kopacza, którą traci po upadku z dużej wysokości, gdyż wystarczy, że odpocznie i automatycznie odzyska energię. Trzeba ich tylko pilnować, aby się nie nudzili w swoich zajęciach... Jest tego więcej...

Szykuję recenzję (w weekend pewnie skończę), więc będziesz mógł wytoczyć w komentarzach kontrargumenty lub przygotować swoje "inne podejście" (do czego już zachęcam). :D
[#59] Re: Diggers

@mailman, post #58

Ja mam wersję CD32 wraz z grą Oscar (dzięki R-Tea za tą płytkę, pamiętasz? :).
Tu zgadzam się całkowicie jeżeli chodzi o zastosowanie sprzętów i bajerów. Nie opłaca się kupować wiercideł, bo ich używanie jest ograniczone i rzeczywiście gra ma kilka minusów przez to, ale fajnie jest sobie pobawić się i pobudować windy, teleporty. Możnaby lepiej wykorzystać użyteczność maszyn.

"Polemiczny" to ja nie jestem, ale jakiś komentarz dorzucę pewnie, więc uważaj na słowa, hehe ;).

Ja nie mogę ukończyć gry, bo od kiedy nie mam cd TEAC a nagrywarkę LG - nie wczytuje mi poprawnie mapy i wchodzenie do sklepu wczyta się tylko wtedy, gdy wyłożę i włożę krążek do napędu, może muszę zwolnić napęd na 2x choć jest taka opcja w IDEfix przez który emuluję CD32.

Miłego pisania recenzji :). Można wiedzieć w jakim edytorze piszesz? Wiesz, taki wywiadzik mały ;).

[#60] Re: Amigowe strategie

@BagoZonde, post #59

Właśnie pogrywałem sobie w Defender Of The Crown na Amisi i muszę stwierdzić, że wersja na c64 jest o niebo lepsza?! Ale nawet pograłem sobie i zdobyłem sporo terenów i już miałem się zabierać za atak na zamki, aż tu nagle... zawiesiło się.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem