[#1] Jaka gra zrobiła na was najwiêksze wrażenie?
Chciałbym napisać o kilku sytuacjach, gdy byłem pod wielkim wrażeniem tego, co widziałem na ekranie...

Około roku 90 chciałem zakupić C64. Gdy pochwaliłem się tym koledze, powiedział żebym uzbierał więcej pieniędzy i kupił Amigę500, bo jest o wiele lepszym komputerem... Ma aż 500 KB pamięci, lepszy procesor, lepszą grafikę i stację dysków... Odpowiedziałem mu jednak, że po co mi więcej pamięci w komputerze. Najważniejsze są gry i na Commodorze będę mógł pograć w wiele fajnych tytułów. Do tej pory nie widziałem żadnego tytułu odpalonego na jakimkolwiek 16-bitowym komputerze, nie wiedziałem więc że może być jakakolwiek różnica w grafice i dźwięku... Do tej pory były tylko 8-bitowe komputery Sinclaira, Atari i Commodore. Nie zdawałem sobie sprawy że coś mogło wyglądać inaczej... Przecież jak grało się na powyższych komputerach, to grafika była prawie taka sama... Minął jakiś miesiąc od mojego zakupu C64 z magnetofonem... Zacząłem sobie zdawać sprawę że magnetofon dość ogranicza granie w lepsze i większe tytuły, ale to było wszystko co mi doskwierało... Nadszedł dzień, gdy kolega kupił Amisię 500... Zaprosił mnie i drugiego od niedawna posiadacza C64 do siebie i odpalił bodajże jedyną posiadaną gierkę - Future Wars. Zobaczyłem pierwszy ekran pierwszej oglądanej gry na Amisi i... byłem w szoku! Od razu wiedziałem że musze mieć ten komputer! Ta rozdzielczość! Ta grafika! Ten dźwięk!

Miesiąc później miałem już swoją Amisię . Drugi posiadacz C64 również Okres pierwszej fascynacji grami na tym komputerze wspominam z rozrzewnieniem do dzisiaj... Lotus, Millenium 2.2, Turrican, SWIV, Eye of the Beholder 2, Gods, Civilization, Frontier, Prince of Persia, Another World... Te tytuły zrobiły na mnie szczególnie duże wrażenie, choć było na Amidze wiele innych tytułów, które również mi się podobały...

Drugi wielki raz zachwyt nad możliwościami sprzętu miałem kilka lat później... Były to czasy gdy Amisia już została w tyle, rządziły gry na PC, lecz nie było jeszcze akceleratorów grafiki. Gdy zobaczyłem Tekkena i Wipeouta na PSX-ie, z płynnymi 60 lub 30 klatkami animacji na sekundę, z pełnym 3D to byłem drugi raz w życiu pod naprawdę wielkim wrażeniem.

Trzeci zachwyt... Gdy ukazał się World of Warcraft i zobaczyłem jak kolega gra w tą grę, na czym polega rozgrywka online z dziesiątkami graczy, jak można rozmawiać i robić inne rzeczy z żywymi osobami, jak postać idzie, idzie, idzie, a świat w porównaniu do gier offline wydaje się nie mieć końca - byłem pod niezłym wrażeniem... Jednak trzeci raz zachwyciłem się gdy brałem udział w walkach, w których uczestniczyły dziesiątki graczy naraz... Takich przeżyć nie są w stanie zapewnić żadne gry offline...

Napisze jeszcze o jednym tytule z PC, który jest moją chyba ulubioną grą do dzisiaj... Thief. Tytuł dość leciwy, ale przez wszystkie lata grania nie spotkałem się z inną grą, która powodowałaby u mnie w czasie grania ciarki na plecach... Rozgrywka w tej grze polega raczej na unikaniu przeciwników i chowaniu się w cieniu. Widok przedstawiony jest z perspektywy osoby pierwszej. W połączeniu z przedziwnym światem fantasy-industrialnym tworzy to razem niesamowity klimat. Naprawdę nie tzrzeba widzieć przeciwników, by się ich bać... wystarczy, że mając słuchawki na uszach bardzo wyraźnie ich słyszysz...Szczerze polecam...

Czasy dzisiejsze... Już nie jestem w stanie cieszyć się i być zachwyconym grami tak jak kiedyś... Za dużo się widziało wszystkiego, za bardzo wzrosły moje wymagania... Stare czasy już nie wrócą... Np. grafika w najnowszych grach jest owszem bardzo ładna, ale to tylko małe kroczki do tego co już jest... Nie ma skoku jakościowego, jaki dokonał się przy przejściu z 8 na 16 bitów oraz z 2D i nieakcelerowanego i niepełnego 3D na pełne 3D z płynną animacją w lepszej rozdzielczości...

W grach offline dziś jest po prostu coraz więcej polygnów, a firmy powinny skupić się na elementach które by zmieniły na plus samą rozgrywkę - zwiększyć interaktywność, swobodę, wielkość świata... Teraz są tytuły, które mają w pewnym zakresie któryś z tych elementów, ale brak im innych...

Heh, World of Warcraft mi się znudził, i dziś gram z nowszych tytułów tylko w 1 grę - Civilization IV. Poza tym wolę odpalić stare tytuły z Amisi, DOS-a lub Commodora...

Żeby być znów zachwyconym możliwościami sprzętu, trzeba by chyba na 10 lat wyjechać na bezludną wyspę i po tym okresie zobaczyć, co oferuje świat gier... Na razie chyba jednak jest za słaby sprzęt i za leniwi producenci, którzy chodzą tylko utartymi ścieżkami... Poza tym biorąc pod uwagę element ważniejszy od grafiki - miodność - przyszłość gier jest raczej w grach online...

Jeśli ktoś chciałby podzielić się swoimi uwagami, wrażeniami z grania, to prosze bardzo... Podzielcie się też, jakie tytuły (szczególnie Amigowe) zrobiły na was duże wrażenie...
[#2] Re: Jaka gra zrobiła na was najwiêksze wrażenie?

@Marioosh, post #1

Intro Cytadeli. Mialem wtedy 11 lat i amige 600 z 1 mb. To byl szok "film 3d" digatliowana gatka po polsku miodzio jak na tamte czasy.

Benedykt

[#3] Re: Jaka gra zrobiła na was najwiêksze wrażenie?

@Marioosh, post #1

Na mnie niestety żadna gra Amigowa nie zrobiła wrażenia, gdyż wychowywałem się na PC przez wszystkie lata i ciężko było zachwycić się np. grafiką Settlersów po zobaczeniu Warcrafta 3... Mimo to zdziwiłem się na widok Quake2 na Amidze- nie wiedziałem kiedyś że ten komputer tyle może!. Myślę, że jedyne co w najbliższym czasie może nas zachwycić to gry na PlayStation3- w końcu to sprzęt, któremu nic innego póki co nie podskoczy... Jeśli do tego programiści włożą trochę serca do gry a nie tylko pracy nad ilością polygonów to czeka nas renesans w świecie gier.

[#4] Re: Jaka gra zrobiła na was najwiêksze wrażenie?

@Lord_10up, post #3

Po erze ZX Spectrum kupiłem A500 i grałem w bzdury typu Bunny Bricks, jak zobaczyłem intro Another World to autentycznie szczena mi opadła i długo nie mogłem się pozbierać. :P
[#5] Re: Jaka gra zrobiła na was najwiêksze wrażenie?

@Sylwester, post #4

W sumie... mi przypomniało mi się intro Another World i gra ta swoją specyficzną grafiką mnie powaliła- bez zbędnych efektów i blurów- po prostu wektorowy tryb, niespotykany w grach na PC. Tak samo było z Flashbackiem i OnEscapee.

Ostatnia modyfikacja: 01.09.06 14:22
[#6] Re: Jaka gra zrobiła na was najwiêksze wrażenie?

@Lord_10up, post #5

Mnie powalily gierki:
Black Crypt,Ishar 2,Super Frog,Lotus,Benefactor,
Furry of the furries. Te gry mi bardzo zapadly w pamiec,aa jeszcze Centurion z tlumaczeniem PL :D.

[#7] Re: Jaka gra zrobiła na was najwiêksze wrażenie?

@Lord_10up, post #5

Ja miałem to szczęście mieć Ami jeszcze zanim PeCety miały jakikolwiek udział w rynku gierc. Te wszystkie CGA EGA hehe .. dopiero troszku później jak VGA zadomowiło się na rynku przewaga PC zaczęła być wyraźna. Owszem - można było mieć PeCeta z taką grafą wcześniej - ale jakoś nikt taką gotówką nie dysponował coby można było sobie go kupić.

Na mnie wrażenie zawsze robiły wstawki animowane. Potem obrazki statyczne , muzyka... klimat panowie, klimat.
Z gier na PC to podobał mi się stareńki Wolfenstein dopóki nie zagrałem w Legend of Valour. Do tej pory nie przelazłem gry - trudna jak cholera hyhy.
[#8] Re: Jaka gra zrobiła na was najwiêksze wrażenie?

@TJindy, post #7

Na mnie najwieksze wrazenie zawsze robila na amidze muzyka ze zdigitalizowana mowa lub spiewem.

Do dzis pamietam jak nie moglem wyjsc z podziwu jak uslyszalem muzyka z czolowki "Alladyna". Pamietam tez muzyke z 'sensible world of soccer', cannon fodder i gods

[#9] Re: Jaka gra zrobiła na was najwiêksze wrażenie?

@Lorak, post #8

na mnie żadna ponieważ choc jestem mlody (4 mies temu skonczyłem 12) i tyle samo ma moja amisa to mam to po starym nie gram 2 mies temu bodajrze pusciłem setlersa to nie wiedziałęm jak zniego wyjsc Esc myszka nie pomogło więc Ctrl+A+A .Czasami tak znudów na WinUae odpale mini arcanoida
:)

[#10] Re: Jaka gra zrobiła na was najwiêksze wrażenie?

@Marioosh, post #1

Na 8-bitowcach: Boulder Dash, Montezuma's Revenge, H.E.R.O.

Wraz z kupnem Amigi zarzuciłem gry (były na Amidze ciekawsze zajęcia). Zacząłem grać dopiero, gdy pokazały się pierwsze gry FPP. Najbardziej wciągnął mnie Alien Breed 3D (jedynka) - do dziś żałuję, że nikt nie zrobił wersji "deluxe" w wyższej rozdzielczości. Inne pozycje, które zapadły mi w pamięć to NemacIV, Doom (pod ShapeShifterem, w czasach, gdy nie istniał jeszcze port na Amigę) i Quake - pierwszy, wyjątkowo powolny port z 1996 roku. Jak kupiłem PPC to trochę pograłem w HereticaII i QuakeII, ale to już nie było to.

Natomiast mój typ na niekwestionowaną grę wszechczasów to Might&Magic w wersjach VII i VIII. To moja największa fascynacja w tej dziedzinie rozrywki. Dziewiątka już nie do końca - autorzy chcieli stworzyć nową jakość, ale wielu rzeczy nie dopracowali. Szkoda, że nikt tego nie chce przeportować na Amigę - nawet 060 bez PPC mogłaby sprostać wyzwaniu.
[#11] Re: Jaka gra zrobiła na was najwiêksze wrażenie?

@Marioosh, post #1

To były piękne czasy, gdy Amiga robiła wrażenie na pecetowcach. Fajnie było zobaczyć, jak koledzy podniecali się krzykiem mew w "Pirates!" albo muzyczką w "Canon Fodder" :)

[#12] Re: Jaka gra zrobiła na was najwiêksze wrażenie?

@Marioosh, post #1

1. Super Frog i to dwa razy. Po raz pierwszy na A600 - ta grafika, muzyka i przede wszystkim genialne, do dziś niedoścignione, sterowanie. Po raz drugi SF zaskoczył mnie, gdy odpalałem go na A1200 - wiedziałem, że gra jest OCS, więc nie oczekiwałem żadnych fajerwerków - nie wziąłem jednak pod uwagę, że w A600 miałem 1MB RAMu, a w A1200 10 megsów. Zbierałem szczenę z podłogi...
2. The Settlers - za wszystko.
3. Cytadela - odpaliłem grę i grałem tak długo, aż przeszedłem całą (ponad 24 godz. w jednym ciągu).

[#13] Re: Jaka gra zrobiła na was najwiêksze wrażenie?

@APC74, post #12

Super Frog i to dwa razy. Po raz pierwszy na A600 - ta grafika, muzyka i przede wszystkim genialne, do dziś niedoścignione, sterowanie. Po raz drugi SF zaskoczył mnie, gdy odpalałem go na A1200 - wiedziałem, że gra jest OCS, więc nie oczekiwałem żadnych fajerwerków - nie wziąłem jednak pod uwagę, że w A600 miałem 1MB RAMu, a w A1200 10 megsów. Zbierałem szczenę z podłogi...
A jaka dokładniej różnica? Bo ja grałem tylko na A1200...
[#14] Re: Jaka gra zrobiła na was najwiêksze wrażenie?

@madman15, post #13

żaba robiła częściej dyn dyn :D

[#15] Re: Jaka gra zrobiła na was najwiêksze wrażenie?

@madman15, post #13

Sama żaba się nie zmieniła, za to otoczeniu przybyło szczegółów i klatek animacji, np. monety ładniej się kręcą, combosy (przyspieszenie, niewidzialność itd.) wyglądają lepiej...

[#16] Re: Jaka gra zrobiła na was najwiêksze wrażenie?

@Pinto, post #14

TO PROFANACJA!
Wielbiciele Super Froga znajdą Cię i spalą na stosie! ;)

[#17] Re: Jaka gra zrobiła na was najwiêksze wrażenie?

@pwe, post #9

na mnie najwieksze wrazenie zrobilo niesmiertelne shadow of the beast 2... ten klimat i ta grafika

[#18] Re: Jaka gra zrobiła na was najwiêksze wrażenie?

@jimiche, post #17

Największe wrażenie???
Na C128:
RickDangerus2 i PPHamer - fajna muza i grafika bardzo dobrej jakości.

Na Ami:
Super Stardust - sekwencja lotu w tunelu;
Banshee - możliwość strzelania do żołnierzy;
Alladin - wspaniała muza i grafika, zwłaszcza perfekcyjne utwory;
Genetic Spicies (czy jakoś tak) - za to że dało się zrobić coś takiego na ami;
Chaos Engine - wspaniały shooter, czyste arcade;
Alien Breed - kolejny shooter ale z zajebistym mrocznym klimatem zwłaszcza Tower Asault, te walające się ciała kolonistów;
Disposible Hero - najlepsza jak dla mnie strzelanka, dobry system power-up'ów, no i te detale;
Flink - bodajże ostatnia gra Psygnosis na ami, miała piękną grafikę;
Agony - gra taka sobie, ale grafika i muza na początku powalają;
(...na pewno było i jest coś jeszcze)

Na pc:
Blood2 the chosen - mroczny klimat i możliwość strzelania z dwóch pistolców;
Lomax - bardzo fajna platformówka (ach Psygnosis się kłana), nie wiedziałem że na pc można zrobić tak dobre 2d;
Fallout - świat po zagładzie atomowej, klimat, złożoność świata, system + nuke-cola;
WingCommander - fajna strzelanka w kosmosie z jeszcze fajniejszą muzą;
(i kilka mniej znanych)

[#19] Re: Jaka gra zrobiła na was najwiêksze wrażenie?

@ZigZag85, post #18

Witam!

Jak ktos z was wspomnial o Another World to przyszlo mi jedno do glowy...
Kiedys pojechalem z kolesiami na Christmas Party do Tarnowa i wtedy to wlasnie pojawilo sie na big screenie intro do wyzej wymienionej gry. Niby nic specjalnego bo juz je wczesniej widzialem na ami kolesia (sam mialem wtedy C64 ze stacja dyskow), ale okazalo sie ze puszczane ono bylo wlasnie z C64!!! Jezeli dobrze pamietam to jakas grupa z polskiej sceny chciala ja przeportowac ale nie wiem czy wyszlo cos wiecej z tego niz intro...

Jezeli chodzi o gierki amigowe to nie mozna nie wspomniec o takich tytulach jak Napalm czy Exodus-szczegolnie ten drugi porazil mnie pozytywnie grafika i dzialaniem na moim Apollo 040...
[#20] Re: Jaka gra zrobiła na was najwiêksze wrażenie?

@APC74, post #15

Hmmm.... z tego co pamiętam to super frog ładował się praktycznie cały do ramu (A1200) i nie doczytywał między poziomami, chyba że w A500 miałeś więcej niż 1MB. A czy animacja była płynniejsza? Wsumie nie zauwarzyłem różnicy.

[#21] Re: Jaka gra zrobiła na was największe wrażenie?

@toki, post #19

Pierwsza gra to Frontier - nigdy się nie spodziewałem że można tyle upchnąć na jednej dyskietce.

Druga to MYST a raczej demo z MACD. Właśnie kupiłem Mediatora i kartę GFX. To był skok.

[#22] Re: Jaka gra zrobiła na was najwiêksze wrażenie?

@MarekB, post #21

na mnie najwieksze wrazenie wywarła Dune II, od niej zaczeła sie moja miłośc do strategi :) Poza tym podobał mi sie gunship 2000, nei wiem co w nim widziałem, bo byłem, ale patrzenie na to jak moj Ojciec uzbraja eskorte przynosiło mi wielką frajdę :D
[#23] Re: Jaka gra zrobiła na was najwiêksze wrażenie?

@Mir3k, post #22

Na mnie największe wrażenie zrobił Frontier. Już gdy widziałem go na screenshotach w SecretService mi się spodobał, a gdy wreszcie go odpaliłem na mojej Ami, siedziałem do drugiej w nocy:) Potem przez 2 miesiące grałem wyłącznie w niego :D

[#24] Re: Jaka gra zrobiła na was najwiêksze wrażenie?

@MarekB, post #21

BTW: posiadaczom PC-tów polecam wydaną ostatnio grę "Darkstar One", w której znalazłem klimat Frontiera :D
http://darkstarone.ascaron.com/gb/gb_darkstarone/home/home.php

[#25] Re: Jaka gra zrobiła na was najwiêksze wrażenie?

@Marioosh, post #1

Rok 1994. Mortal kombat. Tłukłem w tą grę non stop przez kilka miesięcy!

[#26] Re: Jaka gra zrobiła na was najwiêksze wrażenie?

@Marioosh, post #1

Jak dla mnie na Ami powstało wiele gier, które wywarły na mnie ogromne wrażenie. Jednak po namyśle zdecydowałem się wymienić grę SWOS, która dostarczyła mi niezapomnianych przeżyć. Strzelane bramki słabym rywalom i tym owiele mocniejszym, możliwość zwalniania każdej z akcji i oglądania ich w nieskończoność, własna kariera klubowa jako trenera biernego (co nigdy mi nie wystarczało) i czynnego, możliwość tworzenia własnych skrótów meczów, bogata gama wyboru rozgrywek (Mistrzostwa Świata, europejskie puchary, rozgrywki ligowe, Liga Mistrzów), opcje kupna/sprzedaży zawodników i trenowania ich przy pustych trybunach... Właściwie mógłbym jeszcze długo wymieniać. To wszystko sprawia, że ta gra bardzo mi się spodobała i przyciągnęła mnie do komputera na wiele godzin. A kiedy toczył się mecz o Mistrzostwo Świata, w którym sterowałem jedną z drużyn, byłem prawie tak niepewny co za chwilę może się wydarzyć, jakby na prawdziwym Mundialu w finale grała Polska (ale czy to w ogóle jest możliwe?). SWOS dzięki swojemu rozbudowaniu i mnogością opcji oraz grywalnością jest grą, która zrobiła na mnie bardzo wielkie wrażenie, ale nie mogę powiedzieć iż największe, ponieważ nie chcę krzywdzić innych amigowych tytułów, których też nigdy nie zapomnę. W zasadzie trochę się dziwię, dlaczego tak rzadko padał ten tytuł (jak do tej pory) w tym temacie, ponieważ wiem, że SWOS jest tutułem bardzo cenionym przez wiele osób. Ale każdy ma w końcu prawo do własnego zdania. ;)
[#27] Re: Jaka gra zrobiła na was najwiêksze wrażenie?

@Dawi, post #26

A na mnie to jednak Another World i HUGO - to była po prostu miazga. Inne PLATFORMY, że się tak wyrażę, miały tylko PISk rozpaczy ;)
[#28] Re: Jaka gra zrobiła na was najwiêksze wrażenie?

@Marioosh, post #1

Grywalnoscia Boulder Dash na malym Atari, natomiast grafika Draconus. Takze na Atari.
Na C64 chyba Turrican - na telewizorze mozna bylo sie pomylic z grami na Amige ;)
Na Amidze...wszystko robi na mnie wrazenie. Chocby sam fakt ze uzywam 14-letniego sprzetu i nie wiele mu brakuje do dzisiejszego, ale jesli chodzi o gry...to port Heretica odpalony na BlizzardziePPC i AGA...alez to smigalo - przeszedlem cala gre i wszystkie swiaty :P

Ale to wszystko to jeszcze nic. Gra ktora tak naprawde powalila mnie na kolana to Resident Evil na PSX. Przez pierwsza i druga czesc stracilem chyba ze dwa lata zyciorysu. Przechodzilem kilka razy, zdobywalem bonusy, Hunki, Tofu...pozniej zabralem sie za Tomb Raidera...dotrwalem do polowy czwartej czesci i dalem spokoj...teraz wszystkie gry wydaja mi sie juz banalne. Wiec gram w starocie na Ami i emulatorach. Czasami mysle jeszcze RE Code Veronika na PS2.

Nastepna faza gier ktora nas powali to raczej beda juz tylko gry wirtualne "oszukujace" mozg. Niestety pewnie ludzie beda czesciej potrzebowac psychologa...a moze juz dawno siedzimy w tym Matrixie ;)
[#29] Re: Jaka gra zrobiła na was najwiêksze wrażenie?

@Dawi, post #26

Swos był mistrzostwem i do tej pory jest :) ale nie wywarł na mnie z poczatku wielkiego wrazenia - grając zawsze dostawalem w dupe od Ojca :P
Przy okazji przypomina mi się jak do domu trafiła do mnie amisia 1200 i po raz pierwszy zobaczyłem wormsy :) Pamiętam jak moj kolega który miał wormsy armagedon na swoim pececie a zazdrościł mi moich directorów cutów :)

PS do tej pory na PC nie znalazłem bardziej grywalnej gry od swosa :)
[#30] Re: Jaka gra zrobiła na was największe wrażenie?

@Mir3k, post #29

SWOS jest świetny, szkoda tylko, że tak rzadko trafia się okazja aby z kimś rozegrać meczyk :(

Uwielbiałem też zagrywać się w CannonFodder, pamiętam jak cieszyłem się gdy doszedłem do bodajże ósmej misji, niestety po kilku sekundach od Go For It! było już Game Over :) Wtedy byłem tak mały, że nie wiedziałem co to jest opcja SAVE.

Duck Tales - w to grałem jeszcze wcześniej, największe wrażenie robiła na mnie mumia polująca na kaczki w ciemnych jaskiniach, jak już się pojawiała i słychać było straszne dźwięki, to aż chowałem się pod stół ;)

Ostatnia modyfikacja: 04.09.06 23:36
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem