[#61] Re: Jaka gra zrobiła na was najwiêksze wrażenie?

@c3h6, post #60

nooo było tego sporo...

- trylogia Shadow of the Beast
- Perihelion
- Curse of Enchantia
- Premiere
- Dreamweb
- Turrican II
- Guy Spy
- Walker
- Heimdall
- Universe
i wiele wiele innych
[#62] Re: Jaka gra zrobiła na was najwiêksze wrażenie?

@Marioosh, post #1

Chronologicznie to bćdzie:

Czasy pionierskie - lata 1986-92

1.
Unipolbrit 2086 w szkole podstawowej rok 1986:

- Gwiazdki (gra logiczno-zrćcznościowa napisana przez polskich informatykow; zreszta pierwsza gra komputerowa w ogole z zyciu),
- Knight Lore, Bomb Jack, Commando, Fred, Sabre Wulf... i masa inncyh

2.
Atari 800Xl z magnetofonem u kolegi (thx Maja! :D), co za klawiatura, slynna tecza i dzwiek... luty 1987:

- Zorro, Nadral (synteza mowy i te narastajace dzwieki jak konczyla sie energia - normalnie zabijalo), Road Race, Bruce Lee, Karateka, Silent Service, Tomahowk, Last Starfighter i... wszystko co bylo w tamtym czasie...

Atari 65Xe ze stacja dyskow (wlasne "juz") grudzien 1989:

- Zybex (gra w dwie osoby), Draconus, Robbo (to byl czad!), Sokoban... demka...

3.
Commodore 64 ze stacja dyskow, wakacje 1992:

- Turrican 2, Gunship, Red Storm Rising (wow! to byl symulator!), tylko dema i nauka-kodowanie w asmie... Boski sprzet do tej pory zaluje, ze sprzedalem z kolekcja gier i dem... a swoje wypociny i intra uroczyscie sformatowalem (oj byl czlowiek glupi...)

4.
Wczesny PC At z SVGA i Covoxem (potem SB) marzec 1993:

- Another World, Spear Of Destiny, Silent Service 2, Gunship 2000, Dune 2 (sorry - jest lepsza na PC niz na Ami)... brak dem :(

5.
Stary kumpel Maja przytargal jakies demo od nowego kolesia z Polibudy - State Of The Art. Dwugodzinne ogladanie non-stop i decyzja o rezygnacji z zamowionego PC 386Sx marki... Commodore i zakupieniu A1200 z monitorem - wrzesien 1993

- Turrican 2, Turrican 3, Dune 2, Another World, Silent Service 2, Gunship 2000, Cannon Fooder, Walker, Alien Breed 3D i Killing Grounds (jak juz bylo turbo) i... 4 najbardziej genialne gry:

Deluxe Galaga, Locomotion, Dynablaster oraz najlepiej wydana gra ppod kazdym wzgledem (jak dla mnie i ludkow z grupy) - ta ta...

H I R E D G U N S

Tluklismy w nia w czterech po pare tygodni non-stop. Kazdy przeciwko kazdemu (to bylo lepsze niz Doom :)... Taaa... To, ze przerwano prace na wersja PC to SKANDAL! Generalnie jednak Ami to byla SCENA, SCENA i TYLKO SCENA... gierki w miedzyczasie...

Lata bardziej wspolczesne - rok 1996 do czasow wspolczesnych.

6.
Nintendo 64 - marzec 1997 (to bylo bodajze 2 miechy przed premiera w Europie, ale moze sie myle... )

Mario 64, Mario Kart,Turok (tutaj nasi koderzy powiedzieli: o widzisz... tak wyglada zajeb...y mip-mapping), Pilot Wings (boskie!), Lylat Wars i wszystko co bylo, bo pracowalem w tym czasie w firmie ktora byla importerem N na PL

7.
Sega Dreamcast - wakacje 2000

Soul Calibur (dla mnie gra wszechczasow za caloksztalt), Quake 3, Unreal Tournament, Sonic, Ecco The Dolphin (ooo... to tez oryginalne)

8.
PC AthlonXp 1.6, GF4Ti

tylko Combat Mission non-stop jakies 3 lata i... juz tylko ogladacz dem

8.
Nintendo GameCube - maj 2004

Mario Kart, Mario Party, Star Fox... generalnie gry Nintendo

9.
PC Athlon64 GF7600Silent

tylko Battlefield2 i dema...

to tyle w duzym skrocie...

Pozdrawiam OK

Ostatnia modyfikacja: 16.01.07 20:54
[#63] Re: Jaka gra zrobiła na was najwiêksze wrażenie?

@Marioosh, post #1

Jeżeli chodzi o amigę to niesamowite wrażenie zrobił na mnie... uwaga... DeluxePaint III na A600 ! Te niesamowite animacje które robił mój brat ;) .

Mile jeszcze wspominam te setki ludzików biegających po ekranie w The Settlers. To był zachwyt - "patrz! ten niesie belkę!, a ten worek! o archeolog!" :) .
[#64] Re: Jaka gra zrobiła na was najwiêksze wrażenie?

@Deftronic/..., post #62

..dodam jeszcze dla niewtajemniczonych, ze Unipolbrit 2086 to polski klon Zx Spectrum pracujacy rowniez pod systemem CP/M.... Rozmiary: duzy ihihihi ale klawa lepsza niz oryginal....

[#65] Re: Jaka gra zrobiła na was najwiêksze wrażenie?

@Marioosh, post #1

Coz, ciekawy temat. Z tego co mowisz to rowniez i ty zauwazyles to co pewnie wielu z nas... (? nas), ze ostatnio jesli o swiat gier chodzi to nastapila pewna stagnacja, i ten stan raczej w najblizszym czasie sie nie zmieni. Co do producentow, a czy widziales kiedys zeby ktos zarzynal kure ktora znosi zlote jajka? Strategia marketingowa polega na sprzedaniu nawet jakiegos bubla w miare jak najlepiej. Po co sie wysilac? Piszesz na grze 18!, "Przeklenstwa", "Sceny gorszace", dajesz reklame w pismie i puszczasz produkt niekoniecznie udany. Oszczedzasz na testach, otwierasz forum, uzytkownicy sami pisza co jest nie tak z programem, wydajesz jakiegos patcha, dodatki i jest cool.
Kiedys tworzenie pierwszych gier bylo jak sztuka, trzeba sie bylo mocno napracowac zeby kilka pixeli i ich przygody chwycily za serce, a bardziej za portfel potencjalnego nabywcy, wielu sie ta sztuka udala. No ale jak to bywa znalezli sie lepsi lub gorsi nasladowcy...
Teraz to tylko rynek odbiorcow... Coz zeby cos sprzedajnego wydac trzeba na czyms oszczedzic. Zauwazylem pewna tedencje, gry z przepiekna grafika maja krotki scenariusz (albo schematycznie wydluzana na sile faze gry, az do znudzenia). Te z dlugim i dobrym scenariuszem maja zwykle kiepska grafike, i czasem dobra muzyke. No a te ktorym wszystkiego brakuje patrz wyzej maja 18! itd...
Koszmarna reklama staje sie dla mnie tekst "kup "to" bo rozeszlo sie np w 20 mln nakladzie...."

Z tego co zauwazylem to wiekszosc opisuje gry ktore zrobily na nim wrazenie graficzne, coz ale grafika to nie wszystko...

Nes/Pegazus

1.Super spy hunter (ta gierka to full wypas, moze nie za ciekawa graficznie ale mocno meczy raczki i grywalnosc praktycznie jak ze "szczelawek" z salonow gier z lat 80 tych)
2. Banana Prince (wow, ta platformowka jest naprawde ok, duze fajne lewele, duzo bossow, duzo lamiglowek, i cos co ciagnie cie do gry nawet po latach, muzyczka tez niczego sobie, prawdziwy atut)
3. Adventures of lolo (I,II,III) (Super gra logiczna. mnostwo puzli do rozwiazania, grafika prosta ale gra z humorkiem)
4. Contra (Probotector) (ech zdarza mi sie co jakis czas jeszcze raz przejsc te gre, niesamowita grywalnosc)
Automaty

1. Metal slug (niezaleznie od czesci od 1-3, zawsze super grafa, swietna zabawa i wielokrotna radosc przejscia)
2. Soul edge (super grafika, super muzyka, super grywalnosc, kupe kasy wywalilem na ten tytul)

Amiga

1.Settlers (wow, grafika dzis nawet jest ok, muzyka? Po co komu muzyka kiedy wiatr kolysze drzewami, od czasu do czasu cos chrzeknie w mlynie, woda zachlupocze. Pelen relaks, dodatkowo wysilanie szarych komorek. Nie spotkalem sie jeszcze z tytulem ktory by mnie tak odporezyl przy graniu, po prostu gra sie bardzo przyjemnie, jak dla mnie)
2. Super frog (animacja intro, Erich Shwartz rulezz !!, Grafika od biedy da sie przelknac, ale muzyka ech.... Miodzio! rywalnosc Ok!)
3. Lotus (I,II,III) (Super, moze nie za specjalna grafika, ale cos w niej hipnotyzuje i nie pozwala odejsc, w polaczeniu z grywalnoscia straszny pozeracz czasu.
4 Zeewolf2 (czad!)
5. Onescape (caloksztalt, bardzo ladna ujmujaca gra, tylko to ckliwe zakonczenie...)
6. Dreamweb (mrocznosc, fajne zagadki, niezla muzyka. Grafika? Po co tej grze grafika, ta co jest wystarczy. Calosc super, jak dobry kryminal)

Amiga CD32

1. Microcosm (ech szkoda ze to tylko jeden taki tytul na te konsolke, grywalnoc moze czasem iryrujaca ale jak sie przymknie oko na kilka niedociagniec to reszta powala na kolana. czasem bola paluszki od wciskania manipulatorow. Super)
2. Jetstrike (moze nie specjalna grafika ale zato cala reszta, grywalnosc, dlugos gry, mnogosc opcji super muzyka, czyni te gre perelka. Bylem powalony jakoscia soundtracku, wtedy, teraz i pewnie jeszcze jakis czas bede.)
3. Fightin spirit (full wypas jesli chodzi i bijatyki na Ami, perla, super super super!)

Snes
1:Mariany, nieazlenie od czesci (wow!)
2. Stunt race FX (ech, cud miod i orzeszki)
3. Donkey kong country (Cool!!! I i II i III) Cudowna kolekcja!
4. Secret of evermore (perelka, jak takie cudko mozna bylozmiescic w taki malym szarym pudelku)
5. Zelda III (niepowtarzalna, jedyna, piekna, urokliwa, fascynujaca...)

PSX
1. Gran Turismo (chyba nic juz nie wymyslono lepszego w dziedzinie scigalek 3D, widzialem lepsze lub gorsz klony, popluczyny tego tytulu)
2. Wipeout 2097 (plus za muzyke, reszta nawet ok)

Pc...?
Wyszlo cos ciekawego po wolfensteinie? ...

GBA

1. Mario super star saga (oplaca sie dla tej gry kupic konsolke, ja tak zrobilem, jestem bardzo zadowolony)
2. Need for speed underground 2 (szok, jak sie dalo cos takiego zrobic i odpalic na 512 kb ramu... szok... i nawet da sie grac? szok...)
3. Wario land 4 (super platformowka, ladna grafika, muzyka i fajnie sie gra.)

Ostatnia modyfikacja: 20.01.07 20:31
[#66] Re: Jaka gra zrobiła na was najwiêksze wrażenie?

@Marioosh, post #1

Ponieważ lubię strategie, zarywałem kiedyś noce nad "Empire". Czy wiecie, że nawet dziś lubię tą gierkę, pomimo jej strasznego ubóstwa?
Jako połaczenie strategii i zręcznościówki wysoko w rankingu stało u mnie "Steel Empire". Miałem nawet oryginał!. Aha, i "Dungeon Master" też miałem oryginalny
Nic nie pobije według mnie North&South, Giana Sisters, MegaLoManii i kultowego Beach Head - to były podstawowe gry w czasach Amigi500.
A pamięta może ktoś Celtic Legends? - całkiem fajna gra a'la Warlords.
No i teraz przypomniałem sobie hit logiczny z czasów c-64 - "PIRACY". pomysł

[#67] Re: Jaka gra zrobiła na was najwiêksze wrażenie?

@Deftronic/..., post #62

a swoje wypociny i intra uroczyscie sformatowalem (oj byl czlowiek glupi...)

Kurde! Mogles dac, to bym przerobil to na D64 (takze kasetowe wersje poszlyby z dyskietki) :(

sorry - jest lepsza na PC niz na Ami

Przewaznie tak bylo. Zamiast wyciskac siodme poty z A1200, to ironicznie ograniczali aby to szlo na dziadowskiej A500. A i tak nic nie zarobili :(

Sega Dreamcast

Zadroszcze tej konsoli RE Code Veronica (fakt ze jest to teraz na PS2), A ja probuje kolejny raz podejsc do Silent Hilla 2 na PC i jednak... kupie sobie PS2 :) Pozniej przyjdzie czas na Silent Hille ;)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem