[#31] Re: Jaka gra zrobiła na was najwiêksze wrażenie?

@Marioosh, post #1

U mnie to jest tak, że jak już jest gra, to najważniejsza jest dla mnie muzyka i klimacik a zaraz potem grafa, ale tej nie musi być (czego dowodem jest na pewno fakt, że Final Fantasy część pierwsza to dla mnie jedna z najbardziej wciągających gier, wręcz koolax).

No więc jeżeli o Amigę chodzi to na pewno Lionheart, zabija! Niesamowita grafika, którą po prostu trzeba zobaczyć, szczególnie pierwszy poziom. Grywalność super, no i muzyka i wszystko po prostu. Ta gra wywiera na mnie wrażenie do dziś, wpływowa jak cholewa!

Potem zapewne Jim Power, może się wydać dla kogoś hardkorowo trudna, ale to nieprawda, można ją przejść w 45 minut około, bo przechodziłem po kilka razy - złapało mnie heh, a przy tym muzyka robi swoje.

Beneath A Steel Sky to kolejny majstersztyczek, byłem pozytywnie nakręcony widząc pomysły i animacje.

Właśnie... animacje... interko w Cytadeli pokazywałem znajomym dawniej :). To była 100% multimedia. A animacje w Syndicate, który notabene za pięknie nie wygląda, ale grywalność ma na kolejne 100% - wystarczy, że interko zobaczę do Syndicate'a a cała gra nabiera "prestiżu", dobra robota.

Nie wiem dlaczego kiedyś kręciła mnie jak nie wiem co gierka Death Mask? Jakiś klimat tam był, etc. Pograłem teraz i zrobiłem wielkie yyy ale dam jeszcze kiedy szansę tej grze sprzed lat. W każdym bądź razie domniemywam, że był tam niezły klimat gdzieś dalej :).

Exodus... może grywalność nienajwyższych lotów jak w DuneII, który ma w sobie to cuś, ale ogólnie wielka klasa, ekstra eksplozje i reakcje łańcuchowe takich "wybuszków". A jeżeli chodzi o polski rynek rodzimych gyjer komputerowych to tylko Łowca Głów bije na łeb na szyję Exodusa ;) ;b. Pudełko z Exodkiem mam na półce, moja duma Amigowa.

AlienBreed3dII, no po prostu byłem porażony widząc to gdzieś w dziewięćdziesiątych latach. Muzyka jak w filmie "Thing" ("Coś") Carpentera, film i gra po prostu wymiata klimatem i wszystkim innym.

Było tego jeszcze ale kto by to czytał, cu!

[#32] Re: Jaka gra zrobiła na was najwiêksze wrażenie?

@Marioosh, post #1

Hudson Hawk - jedna z lepszych gier w historii amigi.

[#33] Re: Jaka gra zrobiła na was najwiêksze wrażenie?

@Marioosh, post #1

Dine II, Dune II, Dune II - dla tej gry kupilem Amige. Kazda wolna chwila (nawet krotka) byla dosc dluga, aby po dyskotece wyjechac harwesterem po przyprawe. :)

[#34] Re: Jaka gra zrobiła na was najwiêksze wrażenie?

@11MASTEr, post #33

moja przygoda z grami zaczela we wczesnych latach 80-tych
najpierw gralem na przenosnych konsolach kupowanych na bazarze od ruskich.
gry: jajka, wyscigi, osmiorniczka, kucharzyk, mysliwy, tetris

pozniej zobaczylem prawdziwe komputery na zywo: atari, spectrum i elwro (bylo to na kolku informatycznym zorganizowanym przez straz pozarna dla dzieci :)
gry: jet-pac, river raid

szok byl kiedy moj wujek wypozyczyl atari 2600 na weekend
gralem dzien i noc az mi oczy bolaly i glowa z braku odpoczynku, jedzenia i picia, trzeba mnie bylo sila odciagac od grania (wylaczali tez prad na noc zebym cal noc nie gral:) gry: galaga, galaxians, pacman, arkanoid

nastepnym przelomem w moim zyciu bylo dostanie spectrum od mojego wujka w prezencie, gralem non stop, pozniej zaczelem pisac w basic i sciagac programy z radia - tak w dawnych czasach kiedy nikt nie martwil sie piractwem mozna bylo sciagnac gre/program z radia - w nocy byly one puszczane i mozna bylo sobie nagrac na magnetofonie :)
gry: r-type, cj's in the usa, bomb jack, exolon, commando, ikari warriors

kolejny sprzet ktory mnie przyciagnal to pegasus/ nes podobalo mi sie szybkie wczytywanie gier (jezeli ktos pamieta czasy kiedy wgrywalo sie gre na magnetofonie marki grundig i zwiazane z tym problemy - to mnie zrozumie)
gry: seria mario, zlota piatka, ikari warriors

w miedzyczasie mialem kontakt z c64 ale to nie byl juz taki szok jak poprzednio.
duze wrazenie zrobily na mnie automaty w salonach gier - wyprzedzaly one wtedy jakosciowo wszystkie sprzety do grania.
gry:thunder cross 2, r-type, chelnov, twin eagle, toki

pozniej wujek poznal mnie z synem jego kolezanki z pracy, ten kolega - Tomek mial na poczatku spectrum 128, a pozniej kupil amige 500 wtedy to juz stalem sie maniakiem amigi i nie wyobrazalem sobie lepszego sprzetu do grania, gralem z kumplem non stop, uciekalem ze szkoly, czasem nawet nocowalem u niego w weekendy :) wiele osob sie u niego schodzilo na wspolne granie i picie (tego tez sie tam nauczylem
bylem do tego stopnia uzalezniony od gier ze na lekcjach myslalem jak przejsc np: bossa w grze lub rysowalem mapy do gier na podstawie opisow z top secret czy gamblera
gry:project-x, lion heart, ishar-2, walker, dune I i II, fury of the furies, myth, leander, death wings, turrican I,II,III, apidya II, pinball dreams, fantasies, lotus I, II, III

era pc w grach 3d - na poczatku moglem sobie tylko pomazyc o pc, ceny kompow byly wtedy kosmiczne, dostalem wtedy od wujka amige 1200
wtedy zaczelo sie granie hardcorowe w domu w strategie i rpgi wczesniej nie moglem grac w taki typ gier u kogos bo takie gry wymagaja wiele czasu na przejscie.
gry:dune I, II, ishar II, alien breed wszystkie czesci, stardust

nastepna byla multimedialna amiga cd32 z klawiatura i gry z super wstawkami fmv.
gry: microcosm, james pond, super stardust, liberation, banshee, chaos engine aga, galaga aga

kolejny sprzet to psx, kiedy zobaczylem u kumpla "demo one" z dinozaurem i trojwymiarowe gry battle arena toshinden, tekken, wipeout, loaded, warhawk to nie moglem uwierzyc ze takie cos jest mozliwe na tak malej maszynce, bylem do tego stopnia podniecony tym co zobaczylem ze nagralem na kasecie video dema z gier i ogladalem je wiele razy w domu, a pozniej pozyczalem tez kumplom i wszyscy byli napaleni na psx'a.
gry:final fantasy 7 i 8, wipeout 2097, ridge racer, pandemonium, tomb raider, loaded, g-darius, tekken 2 i 3, resident evil 1, 2 , 3, apocalypse, one, mortal kombat trilogy.

skladam pc (386) ze zlomu - z czesci ktore komus sie zepsuly lub byly za wolne, poznaje gry na pc ( na sprzecie mozna ogladac slideshow, a nie pograc) nastepnie modernizuje troche pc tak ze da sie grac w quake i unreal (gry 3d mnie wciagaja szczegolnie fpp) troche gram w dune 2, do czasu gdy wychodzi command and conquer - i kolejny raz kask zerwany ze lba :) jestem juz wiernym fanem westwood - wszystkie ich rts-y ukonczylem :)
gry: quake3 - zalozylem klan, w ktorym gralem przez 3 lata na modemie, ale rachunki po 500-600zl ostudzaly moj zapal do gry.

znowu konsola pod dachem tym razem sega dreamcast, pozniej playtation 2 - super plynna grafika w wysokiej rozdzielczosci i miodne gry przyciagaja mnie do tej konsoli do dzis
gry:resident evil veronica, zero gunner 2, ikaruga, sega rally 2, millenium soldier, gunbird 2, giga wings 2, street figheter zero 3, soul calibur,final fantasy x

w tym roku (2006) gralem jeszcze troche na pc i emulatorach mame32, winuae, chankast itp. do dzis wlaczam quake3 zeby nie wyjsc z wprawy :)
ale miesiac temu kupilem konsole xbox 360 i teraz na niej gram, nowe gry na ta konsole wzbudzily we mnie na nowo podziw i zainteresowanie grami.
gry:burnout revenge, kameo, GRAW, chromehounds, rage racer 6, oblivion

sprzetem na ktory czekam z niecierpliwoscia jest playstation 3, mam nadzieje ze czeka mnie kolejny szok jakosciowo dobrych gier

sorry za dlugi post, ale i tak staralem sie skrocic ile sie da, kto czuje nostalgie za starymi dobrymi czasami ten mnie zroumie.

jedna bardzo wazna rzecz ktora bym chcial przekazac na koniec jest to ze
licza sie gry ktore maja dusze, bo sam sprzet nawet najszybszy jest niczym jezeli nie ma gier z dusza.

Ostatnia modyfikacja: 25.09.06 09:25

Ostatnia modyfikacja: 25.09.06 09:28

Ostatnia modyfikacja: 25.09.06 09:29

Ostatnia modyfikacja: 25.09.06 09:30

Ostatnia modyfikacja: 25.09.06 09:31
[#35] Re: Jaka gra zrobiła na was najwiêksze wrażenie?

@powerzx, post #34

Ponieważ nie jestem już pierwszej młodości miałem tć niecodzienną możliwość obserwowania jak powstawała legenda Amigi.W Łodzi gdzie mieszkam było takie miejsce gdzie parć razy przeżyłem szok obserwując co ta maszynka potrafiła.Chodzi mi o klub o nazwie Fafik przy ul.A struga gdzie przez wiele lat odbywały sić niedzielne giełdy komputerowe.Klimatu i zapachu tego miejsca nie zapomnć do konca życia.To właśnie w Fafiku na pierwszym stoisku od wejścia na którym swój sprzćt miał rozstawiony niejaki Oskar, zobaczyłem po raz pierwszy grć Another World po prostu na kilka chwil zamarłem,zaraz potem na stoisku obok kupiłem paczkć dysków MF 2DD i płacąc po 2 zł za nagranie każdej z dyskietek wszedłem w posiadanie tej gry,gdzie te czasy bez ustawy antypirackiej.Ta gra zawładnćła moim umysłem, wymagała od gracza myślenia,zrćczności i bardzo dobrego refleksu po prostu do dziś uważam ja za niezapomniany kultowy klasyk a końcowy motyw muzyczny to już mistrzostwo świata.
Patrząc wstecz na amigowe tytuły naprawdć miałbym kłopot ze wskazaniem najlepszego ale z całą pewnością stwierdzam że Another World to gra która na moim amigowym życiu odcisnćła ogromne pićtno,szkoda tylko że takich giełd,tamtego klimatu i takich gier już nie ma
Pozdrawiam wszystkich którzy bywali na giełdzie w Fafiku OK

Ostatnia modyfikacja: 25.09.06 10:32
[#36] Re: Jaka gra zrobiła na was najwiêksze wrażenie?

@APC74, post #15

Mówisz poważnie? Najzwyklejsza wersja ECS różni się na Amidze 500 i na Amidze 1200? Nic o tym nie wiedziałem. Zauważyłem tylko, że gra się buforuje do pamięci, przez co można grać jeszcze raz bez wczytywania z dyskietki. Ale i tak wersja WHD rules! Może jest ktoś chętny na rejestrację? Sporo nowych ksywek się pojawia, więc może ktoś się znajdzie.

[#37] Re: Jaka gra zrobiła na was najwiêksze wrażenie?

@Marioosh, post #1

Duzo bylo takich ale z pewnoscia...

Elvira the mistress of the dark
Alien breed
Another world
Battle chess
The secret of the monkey Island
Shadow of the beast
Flashback
Turrican 2
Black Crypt
Mortal Kombat
The Settlers
....

i wlasnie sam juz zapomnialem szeroki uśmiech
[#38] Re: Jaka gra zrobiła na was najwiêksze wrażenie?

@selur, post #37

Elektrobody :)

[#39] Re: Jaka gra zrobiła na was największe wrażenie?

@Benedykt Dziubałtowski, post #2

Intro z gry Alien Breed Tower Assault CD32 , microcosm CD32 , Superstardust CD32, Civilization I na A500, Napalm, breathless, Myst I, genetic Species a przede wszystkim intro ... dużo tego było.
Jest też parę gier na pece jak np Myst III, czy Ghost Recon: Advanced Warfighter, ale Amigowe gry jakoś lepiej się wspomina, a i do takiego Napalm czy Myst I często wracam, a te nowe gry.. są na raz i już.

[#40] Re: Jaka gra zrobiła na was najwiêksze wrażenie?

@Olo, post #39

Olo napisał(a):

a te nowe gry..
> są na raz i już.

Hmm, ja wczoraj przeglądałem pisemko "CD-Action", którego namiętnym zbieraczem jest mój brat. Mało nie spadłem ze stołka, gdy w recenzji którejś gry (chyba "Bard's Tale") napisano, że na jej ukończenie potrzeba 20 godzin Normalnie mnie zatkało. W śp. "Gamblerze" czytałem kiedyś, jak ktoś opisywał, że na liście dyskusyjnej graczy, pewien człowiek zamieścił posta, że kupił "Full Throttle", skończył w 5 godzin i ruszył do sklepu z reklamacją, czemu tak krótko mógł grać! :D Ja się wtedy śmiałem, nie sądziłem, że tak "długo" będzie się grać w przyszłe gry...
Po prostu ręce opadają, nowe gry nie mają KOMPLETNIE grywalności. Ja w takiego "Ambermoona", który był na 9 dyskietkach tłukłem parę MIESIĘCY, a tu mi piszą, że grę się da skończyć w 20 godzin. Ręce opadają... jak dobrze, że zarejestrowałem WHDLoad i mogę oddać się rozrywce przez duże "R". A nie w te multimedialne głupoty...

Ostatnia modyfikacja: 05.10.06 09:43
[#41] Re: Jaka gra zrobiła na was najwiêksze wrażenie?

@OSH, post #40

Długość czasu gry nie świadczy o jej miodności. Są ludzie którzy znane tytuły takie jak Fallout czy Quake kończą w kilkanaście minut. To taki sport sam w sobie i nie oznacza to bynajmniej, że te gry są beznadziejne. Mylisz bowiem czas potrzebny do skończenia z efektywnym czasem gry. Ambermoon'a, gdybyś wiedział jak skończyć, przeszedłbyś w kilkanaście, a gdyby walki trwały krócej, to nawet w kilka godzin. Np. podejrzewam, że maniak Another World potrafiłby przejść ją w czasie do 20 minut.

Dzisiejsze gry przygodowe/fps mają średni czas gry do 15-stu godzin co w zależności od umiejętności, samozaparcia i chęci przekłada się na 20-100 godzin zabawy. :)

Ostatnia modyfikacja: 08.10.06 00:43
[#42] Re: Jaka gra zrobiła na was najwiêksze wrażenie?

@Marioosh, post #1

Fajny temat..skrobne posta...

Zanim udało mi się zakupić moją pierwszą amige pogrywałem troche u kolegi na A500...Były to gierki platformowe, których tytułów już dziś nie pamiętam...szczególnych emocji jednak nie było...

Później drugi znajomy z C-64...Masa kaset, masa gier...bez rewelacji...Oczywiście grało sie dnie i noce, ale nic nie chwytało za serce...

W roku 1994 kiedy skończyłem 8 lat i wpłynęła grubsza gotóweczka z komunii udało się...Piękna Amiga CDTV i skrzynka gier...
Pamiętam że za wszystko zapłaciłem 950 zł na nowe pieniądze...

No i pierwsza gra...Wings Of Fury...bombardowaniom japońskich wysepek nie było końca...świetna muzyka...sam miód...grywam do dziś...

Później przewinęło się mnóstwo świetnych tytułów: Lotus, Cannon Fodder, Test Drive, Lemmingi...itd itp...

Nic jednak nie przebije Sensible World Of Soccer...Zakochałem sie w tej grze...Wszystkie te FIFY, PESY i inne badziewie możecie sobie grać...Ja po 11 latach grania w tę grę...ciągle z tą samą pasją rozgrywam mecze...W kryzysie kiedy nie miałem żadnej amigi grałem na PC...i tak do dziś...

Drugi nieśmiertelny tytuł na weekendowe wieczory z kumplami przy piwie to Speedball 2...Moge grać i grać i grać...

Nie wiem jak to jest, ale tytuły PCtowe wogóle mnie nie bawią...
Sama myśl - gra zajmuje 3GB, cudo grafika, dźwięk, wszelkie inne efekty i rozwiązania...a nudzi się po miesiącu...
Na Amisi zajmuje jedną dyskietke...i dlatego musi być zrobiona z pasją i pomysłem na tyle wielkim, aby była grywalna...i tak jest...

Na dzień dzisiejszy mam 4 Amigi w domu...jedną u kolegi...i mam nadzieje, że jak bede już za stary i nie bede miał czasu zapuścić SWOSa...na którejś z nich zrobią to moje dzieci :]
[#43] Re: Jaka gra zrobiła na was najwiêksze wrażenie?

@Marioosh, post #1

Na Ami:
1.Cannon Foder - szczegolnie intro, a wlasciwie to genialna piosenka:)
2.Seattlers
3.Myst (najpierw zadziwilo mnie demo na Ami, potem zadziwil mnie caly Myst, wlasciwie cala seria, na pc)
4.I gra ktorej nigdy nie wyrzuce z dysku, gra niczym wlasciwie nie zachwycajaca, ale ja przy niej spedzilem wiele nocy i wiele dni (chociaz nie znosze gier tego typu, co jeszcze bardziej podkresla wyjatkowosc tej gry) - PSV Eindhover.

Na Pc:
1.Wyzej wspomniany Myst
2.I gra ktorej nigdy nie wyrzuce z dysku - Operation Flashpoint.

[#44] Re: Jaka gra zrobiła na was najwiêksze wrażenie?

@Marioosh, post #1

Na amigę ogromne wrażenie zrobiły:
Dune II, Space Crusade, Mortal Kombat II, Alien Breed (1 i 2) oraz Indiana Jones (ech, te żonglowanie dyskietkami :P ). Dziś mało grywam na amisi, za to zająłem się męczeniem konsol, zwłaszcza Gamecube`a i NDS`a (co taki Gamecube potrafi z 48 megami RAM to szał). Jednak jak przypominam sobie jak ojciec grał w Space Hulka, a ja z strachem w oczach nasłuchiwałem jak potworki skrzeczały i zarzynały jego oddział marines, albo pierwsze, nie udane podejście do Settlersów (nie potrafiłem nic zrobić) to mi się łezka w oku kręci....
[#45] Re: Jaka gra zrobiła na was najwiêksze wrażenie?

@Nightmare, post #44

W skrocie, kolejnosc dowolna:

-Dune 2
-Cannon Fodder
-Spiky Holder
-Goblins
-Apache
-Course Of Enchantia
-Warcraft (1 i 2)
-Lotus (Cala seria)
-Theme park!
-The Setlers
-Gunship 2000
-Wings!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

i wiele innych...z czego w wiekoszosc z nich gram do dzis i na Amidze i to z wyboru:)

[#46] Re: Jaka gra zrobiła na was najwiêksze wrażenie?

@MrT, post #45

Na C64:

- Lemmings - widziałem wcześniej u kumpla na a500 i wersja C64 nie była gorsza
- Creatures II - ta grafika ...

Amiga:

- Ufo - grafika, klimat i kop jakiego gra dostała po dołożeniu w 1995 roku FASTu do a1200
- Alien Breed 3D - prawie zawaliłem pierwszą klasę liceum
- Alien Breed 3D II - marzeniem było mieć sprzęt na którym możnaby wygodnie pograc
- Super Stardust - grafika ! tunele !
- XTR - hit kazdej imprezu z kumplami w liceum
- GALAGA AGA - absolutny imprezowy hit ponad hity - przez 3 lata trwała rywalizacja kto więcej punktów natrzepie
- Worms DC - jak wyżej
- Dune II - po prostu wciągnelo do reszty

PSX:

Final Fantasy VII - gra , ktora czytasz jak ksiazke, idealna historia, opowiedziana tak, ze czujesz sie jej czescia
Gran Turismo II - OGROMNY wybor aut kilkudziesieciu marek, kto nie zagral niech zaluje !

PC:

- Wolfenstein - zobaczyłem go w 1992 jak miałem C64 z magnetofonem i ruskim telewizorem czarno białym

[#47] Re: Jaka gra zrobiła na was najwiêksze wrażenie?

@Marioosh, post #1

Na Amidze u mnie bezapelacyjnie Frontier. Ta gra zabrała mi kilkanaście miesięcy z życia.
Na drugim miejscu jest The Settlers. Potem jeszcze Civilization, Dune II, Worms, Alien Breed 3D...
Więcej nie pamiętam, a przecież w czasach giełdowych przewinęło się przez mój twardy dysk setki tytułów.
Ach! Zapomniałem o UFO. w to też grałem namiętnie przez kilka miesięcy.
A z gier na PC: Civilization II, Quake II - w jedynkę nigdy nie grałem i Heroes of Might&Magic 3 i znowu UFO.
No i ZX Spectrum - mój pierwszy komputer, nie licząc krótkiego epizodu z ZX81. Tutaj namiętnie grałem w Knight Lore, Pentagram i Alien 8.
[#48] Re: Jaka gra zrobiła na was najwiêksze wrażenie?

@twardy, post #46

- GALAGA AGA - absolutny imprezowy hit ponad hity - przez 3 lata trwała rywalizacja kto więcej punktów natrzepie

Ta gra na najniższym poziomie trudności i bez ogranczeń na kasę jest właściwie nieskończona (w sensie: po dobrze rozegranych pierwszych levelach i 700 kasy i znajomości secretu* nie da się przegrać!!) Grałem tak z 6 godzin chyba i musiałem przestać, bo ranek zawitał. :) Nie pamiętam już ile wtedy punktów miałem...

* - po ukazaniu się po raz ósmy Hurry Up!, pojawia się na środku bezbronny obiekt do zestrzelenia, a w nim mnóstwo kasy!!! (jak się weźmie na Scope dwóch alienów, to 8 razy spoko się wytrzyma z Plasmą np.) Wiem oczywiście, że Secretów jest sporo więcej.

PS. Jakby ktoś chciał wersję PC-tową, to jest Warblade.

[#49] Re: Jaka gra zrobiła na was najwiêksze wrażenie?

@kempy, post #41

Np. podejrzewam, że maniak Another World potrafiłby przejść ją w czasie do 20 minut.
Mnie się udało bez zbytniego pośpiechu w 25 minut...niestety, aż sam byłem zdziwiony że tak krótko... :(

[#50] Re: Jaka gra zrobiła na was najwiêksze wrażenie?

@Marioosh, post #1

Na mnie największe wrażenie (czytaj również "wciągnęły") zrobiły następujące gry na Amidze (wg kolejności):

1.) Elite II Frontier (bezapelacyjny zwycięzca. Nie wiedziałem że po latach zrobię porządne spolszczenie tej gry, he he he)

2.) A-Train (do dziś nie wiem jaki fenomen tkwi w tej grze, że przykuwa mnie do monitora na długie godziny - może miłość do kolei i kolejek elektrycznych?)

3.) Dune II (bez komentarza - nie tylko ja jej uległem)

4.) Reunion (wciągnął mnie na kilka miesięcy - najlepsza strategia kosmiczna jaka wyszła na Amigę. Polecam również inne super hity tych zdolnych Węgrów ale już na PC, tj: Imperium Galactica, Imperium Galactica II (najlepsza moim zdaniem ze wszystkich), Hegemonia i Nexus - The Jupiter Incident)

5.) Civilization (kupę miesięcy grałem)

6.) The Settlers (j.w.)

7.) Jaguar XJ 220 (moim zdaniem najlepsza samochodówka na Amidze)

8.) Cała seria Alien Breed (zwłaszcza część II na AGA) (bez 3D)

9.) Shadow Of the Beast III (fenomenalna muza)

10.) Syndicate (powinien być 4 ale nie chce mi się zmieniać - ultra hit - do dziś nie ma godnego następcy)

I to tyle... .

Pozdrawiam

Azzorek

[#51] Re: Jaka gra zrobiła na was najwiêksze wrażenie?

@Azzorek, post #50

Najwieksze wrazenie wywarlo zobaczenie u mojego brata ciotecznego we wczesnych latach 90tych ... Sensible Soccer 92/93

Potem kolejne wersje Swosa - gram w te gierki do dzis i sie nie nudza. Szkoda ze tak skaszanili ta nowa wersje 2006 (ale juz na pc).

I jeszcze :

Cannon Fodder 1&2

i ...

polska gierka Rockstar ! kozak , chyba jedyna gra w swoim rodzaju po dzis dzien z taka fajna fabula, wykonaniem i grywalnoscia OK

ps. bylo jescze kilka tytulow na inne platformy (szczegolnie seria championshi manager od italia 95 (to akurat tez na amige :P ) i pozniej football manager )
[#52] Re: Jaka gra zrobiła na was najwiêksze wrażenie?

@kutafon, post #51

Najwieksze....trochę głupio,ale bardzo lubiłem Maupiti Island:D...tak wiem moze były lepsze, ale ona miała coś w sobie:D:D nawet chciałem napisać pełną solucje(jeśli jest to możliwe;), ale wyszły problemy na uczelni(takie info dla PopoCop:)). Przez wiele lat była to gra nie do przejścia....
Ja ją skonczyłem po 7 latach....ale nadal nie wiem jak odszyfrować wiadomości z tej głupiej książki Marie.....zręsztą POLECAM...gra na długie jesienne wieczory(przez parę lat ) OK ;)

[#53] Re: Jaka gra zrobiła na was najwiêksze wrażenie?

@mlody669, post #52

Muszć sić przyznać, że zaczynałem wcześnie :) od ZX Spectrum i jego klonów, choć mój pierwszy własny komputer to C64.

Komodorek to niezapomniana maszyna, szał platformówek z nieśmiertelym Rickiem Dangerousem na czele oraz pierwsze miłości do symulatorów: Battle of Britain i tuz w postci F-14 Tomcat.

Potem zobaczyłem Amigć, dodam w czasach, w których najmocniejsze znane mi pecety to 286 16MHz, a XT i AT to pojedyncze sztuki w firmach (bo drogie; przynajmniej w Polsce).
Pierwsze uderzenie to Lemingi (tak :)) a potem to już przyszło... miłość do strategii.

Dune II i bezsenne noce,
Frontier - miesiące latania (ta gra to ewenement! 600 KB i OGROMNY wszechświat - naprawdć lubić nieograniczone, lub choćby bardzo wielkie mapy), w sieci prowadzone są serwisy na jej temat, trochć żal, że mam tak mało czasu,
Syndicate - jakość grafiki i scenariusz, za który można nasłać USMarines na autorów (oczywiście w ramach wojny z terroryzmem :) )
Battle Isle I i II, Front Line - znakomite, heksagonalne plansze, turowe, miodzio
Cywilizacja - a ja czćść I, amigowską kocham najbardziej..
Piraci - może mało strategi ale jakie fajne morze :)
Colonial Conquest II - zarwałem całe noce aby przetestować nowy poziom trudności, a jak kończyłem, to zaczynałem od początku - bo bćdzie inne losowanie planet i można inaczej budować ;)
Rampage - 1 dyskietka, dwa zamki, ileś tram dział i... niesamowita miodność zwłaszcza przeciwko sobie!! Jak ktoś ma to bardzo poproszć, bo moja dyskietka padła :(

Nie mogć zapomnieć o platformówkach i strzelaninach:
Super Frog - ech,...
Galaga - klasyk, znany mi jeszcze z automatów ale wersja na Ami jest nie do pobicia
Shadow Of The Beast II - horror, niesamowite wrażenia!
..i wiele innych, których już nie pamićtam z tytułu.

Muszć przyznać, że w czasie Ery Amigi na pececie praktycznie nie grałem, jedynie Wolfstein na 486 przez jakiś czas zajął moją uwagć, ale ogólnie brakowało mi tego czegoś, klimatu.
Przeładowanie grafiką i zmniejszenie "wyobraźni" potrzebnej do gry u mnie konkretnie spowodowało zniechćcenie. FPP nie "krćcą" mnie prawie wogóle, strategie z niesamowitą grafiką to chyba nie na moje oczy :), no może Ogame bo przeciwnicy są żywi i jest ich dużo :)

[#54] Re: Jaka gra zrobiła na was najwiêksze wrażenie?

@Skotos, post #53

A przypomniala mi sie jeszcze jedna gra, tym razem wielosobowa. Nazywala sie chyba James Bond 007 czy jakos tak. Mozna bylo grac czterema graczami. Nie zapomne jak z bratem i kuzynami scisnieci przed klawiatura w to lupalismy:D

[#55] Re: Jaka gra zrobiła na was najwiêksze wrażenie?

@Mat, post #54

Dla mnie z C64 to: Montezuma's Revange, Shinobi, Eternal, KrockOut III, Street Fighter. To bylo dawno i gdybym mocniej pomyslal :) to by jeszcze cosik wskoczylo... aaa jeszcze taka fajna gra, ktora sie nazywala basic ;).

A Amiga (troche wiecej pamietam tym razem): AB3D, SuperStarDust, SlamTilt, Pinball Dreams/Fantasies, DuneII, Ruff'n'Tumble, XTreamRacing (Mat tutaj tez byla kompresja przed klawiatura :D ), Mortal Kombat II, Brian The Lion, Nickey Boum, Cool Spot, Another World, Flashback... . Pewnie byloby tych gierek wiecej, ale to sa dla mnie te bardziej niezapomniane :).

Ostatnia modyfikacja: 11.01.07 16:44
[#56] Re: Jaka gra zrobiła na was najwiêksze wrażenie?

@Marioosh, post #1

Ami - Jumping Jack'son, Cannon Fodder, Quake
C-64 - Giana Sisters
Atari - Montezuma's Revenge
Atari ST - Elf
Speccy - Three Weeks In Paradise
Amstrad - Harrier
Gameboy Color - Montezuma's Revenge

[#57] Re: Jaka gra zrobiła na was najwiêksze wrażenie?

@Lokaty, post #55

...na C64 Montezume dawalo sie skonczyc????

[#58] Re: Jaka gra zrobiła na was najwiêksze wrażenie?

@c3h6, post #57

Nie przeszedlem, ale z tego co wiem to nie...

[#59] Re: Jaka gra zrobiła na was najwiêksze wrażenie?

@Lokaty, post #58

Nie wiem jak jest z tą Montezumą, ale mnie się udawało na ekranie z tym bożkiem tupiącym nogą wskakiwać do okienka gdzie wyświetlał się wynik. :) Tak jak autorowi dopisku do tego artykułu w którym wyjasniono czy MR da się skończyć, czy też nie:

http://www.idn.org.pl/users/lesz/legend/montezuma.html

Ostatnia modyfikacja: 14.01.07 23:36
[#60] Re: Jaka gra zrobiła na was najwiêksze wrażenie?

@kempy, post #59

Tak, znam tą wypowiedz autora. Myslalem jednak ze ta "wpadka" zdarzyla sie tylko w wersji na Atari. Mnie rowniez udalo sie tam wskoczyc - w to okienko Jednakze faktycznie gry nie skonczylem co nie zmienia faktu ze gra byla swietna. Wie ktos czy jest moze wersja na Ami, czy tylko pod emulatorem?

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem