moja przygoda z grami zaczela we wczesnych latach 80-tych
najpierw gralem na przenosnych konsolach kupowanych na bazarze od ruskich.
gry: jajka, wyscigi, osmiorniczka, kucharzyk, mysliwy, tetris
pozniej zobaczylem prawdziwe komputery na zywo: atari, spectrum i elwro (bylo to na kolku informatycznym zorganizowanym przez straz pozarna dla dzieci :)
gry: jet-pac, river raid
szok byl kiedy moj wujek wypozyczyl atari 2600 na weekend
gralem dzien i noc az mi oczy bolaly i glowa z braku odpoczynku, jedzenia i picia, trzeba mnie bylo sila odciagac od grania (wylaczali tez prad na noc zebym cal noc nie gral:) gry: galaga, galaxians, pacman, arkanoid
nastepnym przelomem w moim zyciu bylo dostanie spectrum od mojego wujka w prezencie, gralem non stop, pozniej zaczelem pisac w basic i sciagac programy z radia - tak w dawnych czasach kiedy nikt nie martwil sie piractwem mozna bylo sciagnac gre/program z radia - w nocy byly one puszczane i mozna bylo sobie nagrac na magnetofonie :)
gry: r-type, cj's in the usa, bomb jack, exolon, commando, ikari warriors
kolejny sprzet ktory mnie przyciagnal to pegasus/ nes podobalo mi sie szybkie wczytywanie gier (jezeli ktos pamieta czasy kiedy wgrywalo sie gre na magnetofonie marki grundig i zwiazane z tym problemy - to mnie zrozumie)
gry: seria mario, zlota piatka, ikari warriors
w miedzyczasie mialem kontakt z c64 ale to nie byl juz taki szok jak poprzednio.
duze wrazenie zrobily na mnie automaty w salonach gier - wyprzedzaly one wtedy jakosciowo wszystkie sprzety do grania.
gry:thunder cross 2, r-type, chelnov, twin eagle, toki
pozniej wujek poznal mnie z synem jego kolezanki z pracy, ten kolega - Tomek mial na poczatku spectrum 128, a pozniej kupil amige 500 wtedy to juz stalem sie maniakiem amigi i nie wyobrazalem sobie lepszego sprzetu do grania, gralem z kumplem non stop, uciekalem ze szkoly, czasem nawet nocowalem u niego w weekendy :) wiele osob sie u niego schodzilo na wspolne granie i picie (tego tez sie tam nauczylem

bylem do tego stopnia uzalezniony od gier ze na lekcjach myslalem jak przejsc np: bossa w grze lub rysowalem mapy do gier na podstawie opisow z top secret czy gamblera
gry:project-x, lion heart, ishar-2, walker, dune I i II, fury of the furies, myth, leander, death wings, turrican I,II,III, apidya II, pinball dreams, fantasies, lotus I, II, III
era pc w grach 3d - na poczatku moglem sobie tylko pomazyc o pc, ceny kompow byly wtedy kosmiczne, dostalem wtedy od wujka amige 1200
wtedy zaczelo sie granie hardcorowe w domu w strategie i rpgi wczesniej nie moglem grac w taki typ gier u kogos bo takie gry wymagaja wiele czasu na przejscie.
gry:dune I, II, ishar II, alien breed wszystkie czesci, stardust
nastepna byla multimedialna amiga cd32 z klawiatura i gry z super wstawkami fmv.
gry: microcosm, james pond, super stardust, liberation, banshee, chaos engine aga, galaga aga
kolejny sprzet to psx, kiedy zobaczylem u kumpla "demo one" z dinozaurem i trojwymiarowe gry battle arena toshinden, tekken, wipeout, loaded, warhawk to nie moglem uwierzyc ze takie cos jest mozliwe na tak malej maszynce, bylem do tego stopnia podniecony tym co zobaczylem ze nagralem na kasecie video dema z gier i ogladalem je wiele razy w domu, a pozniej pozyczalem tez kumplom i wszyscy byli napaleni na psx'a.
gry:final fantasy 7 i 8, wipeout 2097, ridge racer, pandemonium, tomb raider, loaded, g-darius, tekken 2 i 3, resident evil 1, 2 , 3, apocalypse, one, mortal kombat trilogy.
skladam pc (386) ze zlomu - z czesci ktore komus sie zepsuly lub byly za wolne, poznaje gry na pc ( na sprzecie mozna ogladac slideshow, a nie pograc) nastepnie modernizuje troche pc tak ze da sie grac w quake i unreal (gry 3d mnie wciagaja szczegolnie fpp) troche gram w dune 2, do czasu gdy wychodzi command and conquer - i kolejny raz kask zerwany ze lba :) jestem juz wiernym fanem westwood - wszystkie ich rts-y ukonczylem :)
gry: quake3 - zalozylem klan, w ktorym gralem przez 3 lata na modemie, ale rachunki po 500-600zl ostudzaly moj zapal do gry.
znowu konsola pod dachem tym razem sega dreamcast, pozniej playtation 2 - super plynna grafika w wysokiej rozdzielczosci i miodne gry przyciagaja mnie do tej konsoli do dzis
gry:resident evil veronica, zero gunner 2, ikaruga, sega rally 2, millenium soldier, gunbird 2, giga wings 2, street figheter zero 3, soul calibur,final fantasy x
w tym roku (2006) gralem jeszcze troche na pc i emulatorach mame32, winuae, chankast itp. do dzis wlaczam quake3 zeby nie wyjsc z wprawy :)
ale miesiac temu kupilem konsole xbox 360 i teraz na niej gram, nowe gry na ta konsole wzbudzily we mnie na nowo podziw i zainteresowanie grami.
gry:burnout revenge, kameo, GRAW, chromehounds, rage racer 6, oblivion
sprzetem na ktory czekam z niecierpliwoscia jest playstation 3, mam nadzieje ze czeka mnie kolejny szok jakosciowo dobrych gier
sorry za dlugi post, ale i tak staralem sie skrocic ile sie da, kto czuje nostalgie za starymi dobrymi czasami ten mnie zroumie.
jedna bardzo wazna rzecz ktora bym chcial przekazac na koniec jest to ze
licza sie gry ktore maja dusze, bo sam sprzet nawet najszybszy jest niczym jezeli nie ma gier z dusza.
Ostatnia modyfikacja: 25.09.06 09:25
Ostatnia modyfikacja: 25.09.06 09:28
Ostatnia modyfikacja: 25.09.06 09:29
Ostatnia modyfikacja: 25.09.06 09:30
Ostatnia modyfikacja: 25.09.06 09:31