[#31] Re: Amiga VS PC (DOS) games

@MinisterQ, post #26

3D jak 3D, CD32 nie ma nawet fastu. Oznacza to, że jako sprzęt z definicji nierozszerzalny, została wypuszczona na rynek w konfiguracji obniżającej ponad dwukrotnie jej nominalne osiągi. Commodore to była jednak debilna firma.
[#32] Re: Amiga VS PC (DOS) games

@Daclaw, post #31

Right. Jakiś P Tysczenko, specjalista od cięcia. Szkoda że sobie nie obciął...
[#33] Re: Amiga VS PC (DOS) games

@C2H5OH, post #32

Tak sobie czytam ten wątek i postanowiłem dorzucić parę słów od siebie.

Commodore to dla mnie firma, w której coś takiego jak postęp techniczny traktowano jak zło konieczne. Nowe modele Amigi pojawiały się rzadko i oferowały bardzo mało ulepszeń względem starszych modeli. Ile lat można ciągnąć serię opartą na MC68000? Po co tracić pieniądze na konstruowanie modeli typu A500+ i A600?
A1200 powinna pojawić się na rynku już w 1991 r., a CD32 w 1992 r. Na tą ostatnią w dniu premiery powinno być kilkadziesiąt nowych gier wykorzystujących w pełni kości AGA i pojemność płyty. Dodatkowo każda gra dla CD32 powinna uzyskać zgodę od C= na jej wydanie - byłby to impuls dla producentów gier aby tworzyć gry nowe, a nie odgrzewane kotlety z czasów A500.

[#34] Re: Amiga VS PC (DOS) games

@PopoCop, post #33

Commodore to dla mnie firma, w której coś takiego jak postęp techniczny traktowano jak zło konieczne. Nowe modele Amigi pojawiały się rzadko i oferowały bardzo mało ulepszeń względem starszych modeli. Ile lat można ciągnąć serię opartą na MC68000?

Mi to przypomina historię Syrenki. Samochód ten, który w latach 50-tych odpowiadał mniej-więcej ogólnie przyjętemu poziomowi, produkowany nieprzerwanie przez 3 dekady z kosmetycznymi tylko ulepszeniami, w latach 80-tych był już tylko żałosny. Przypadek Commodore jest jednak o tyle niezwykły, że nie zdarzył się w PRL-u.
[#35] Re: Amiga VS PC (DOS) games

@Daclaw, post #34

Dużo było takich przypadków w PRL'u.

[#36] Re: Amiga VS PC (DOS) games

@PopoCop, post #33

Nic dodać, nic ująć. Może tylko to, że Commodore nie było jedyną firmą, która sobie nie poradziła - z gigantów lat 80-tych (domowokomputerowo-konsolowych) na tym rynku funkcjonują dzisiaj chyba tylko dwie firmy: Apple i Nintendo... Nawet IBM, którego w zasadzie ten wątek powinien dotyczyć, nie ma obecnie nic wspólnego z rynkiem PeCetów.

Obiecane skany - Gambler 12/94: Wrzucam ten tekst nie dlatego, że jakoś szczególnie dotyczy Amigi - bardziej jako nostalgiczną ciekawostkę dla zainteresowanych - był to jeden z pierwszych w Polsce artykułów, które próbowały prezentować rzeczywiste światowe trendy hardware'owe (a chyba pamiętacie, że pół komputerowej Polski siedziało wtedy na 8-bitowych Atari a 386/A1200 było uważane za naprawdę high-endowy sprzęt)... Ale najciekawsze jest to, że autorami było dwóch ówczesnych Amigowców, w tym były redaktor naczelny "Amigowca" Inną ciekawostką jest ilustrująca tekst grafika Tomasza Bagińskiego, który podobno też używał wówczas Amigi (4000) - czytałem w jednym z wywiadów ;)

Artykuł jest bardziej zapowiedzią nadchodzącej dopiero rewolucji, a pisany był przed zachodnią premierą PSX i Saturna i na 4 lata przed wydaniem Metal Gear Solid i Gran Turismo Danych technicznych z zamieszczonych na końcu tabelek nie powinno się traktować zbyt poważnie, bo jest to "suche" zestawienie parametrów (jak ktoś widział grę na CD32 w 800x600 lub w 262tys. kolorów to niech się pochwali :) ).

http://www.galu.info/download/nre/nre1b.jpg
http://www.galu.info/download/nre/nre2b.jpg
http://www.galu.info/download/nre/nre3b.jpg
http://www.galu.info/download/nre/nre4b.jpg
http://www.galu.info/download/nre/nre5b.jpg
http://www.galu.info/download/nre/nre6b.jpg
http://www.galu.info/download/nre/nre7b.jpg
[#37] Re: Amiga VS PC (DOS) games

@galu, post #36

Nic dodać, nic ująć. Może tylko to, że Commodore nie było jedyną firmą, która sobie nie poradziła - z gigantów lat 80-tych (domowokomputerowo-konsolowych) na tym rynku funkcjonują dzisiaj chyba tylko dwie firmy: Apple i Nintendo...

Apple tylko dlatego, że się zunifikowało z PC. Mamy obecnie w polsce mały renesans tej marki (albo niedawno mieliśmy, bo nie wiem czy jeszcze on trwa), którego przyczyną jest wyłącznie to, że wreszcie można na Macu odpalić Winsowsa i używać grzybowych programów. W oczach ludu ma więc ten komputer obecnie aż trzy zalety. Przedtem miał tylko dwie - ładne, dobrze kojarzone logo i ładny design. A więc jest tak jak już kiedyś pisałem - świat nie potrzebuje już alternatywnych komputerów, zaakceptował peceta jako standard i dobrze mu z tym.
[#38] Re: Amiga VS PC (DOS) games

@Daclaw, post #37

Może nie tyle design co naprawdę niezłe wykonanie - chociaż pewnie zaraz zleci się stado ludzi twierdzących, że mieli po 7 iMaców i wszystkie im się same z siebie porozpadały a od ostatniego to nawet firanka się zapaliła. Dla mnie ten sprzęt dzisiaj nie ma żadnych zalet, jakbym miał wywalić pieniądze na notebooka bez ograniczeń to kupiłbym Sony (swego czasu ta firma projektowała a nawet produkowała notebooki dla Apple) a jak z ograniczeniami to ... Samsunga R70 z którego własnie piszę te słowa ... Świat peceta nie zaakceptował, conajwyżej część zaakceptowała (wielbiciele warczących grzejników pod biurkiem), reszta wzięła to, co było dostępne. Pozostaje cieszyć się, że świat ma peceta SERDECZNIE DOŚĆ, czego dowodzą wszystkie te maleńkie notebooki i stacjonarna wersja Eee Asusa czy entuzjazm wokół Cherrypal (który obecnie współdzieli kłopoty związane z opóźnieniem MPC5121 z Genesi, ale to inna historia). Ogólnie chyba idzie ku dobremu, czyli ... wraca stare. Komputer mały, lekki, z cienkim kablem zasilającym i Basiciem (obecnie Linuksem) w ROMie ...

PS: Przypomnijcie sobie, jak pod koniec lat 90tych fanboje peceta reagowali na komputer podłączony do telewizora, albo czarną mysz czy klawiaturę ... przecież to było "takie nieprofesjonalne" ...

Ostatnia modyfikacja: 19.08.2008 13:43:17
[#39] Re: Amiga VS PC (DOS) games

@Hareton, post #38

(wielbiciele warczących grzejników pod biurkiem)

Tu mała złośliwostka ;)
Czy to nie przypadkiem właśnie Amigowcy polowali w latach 90-tych na największe big-towery AT, jakie tylko dało się znaleźć, po to tylko, żeby trzymać w nich powietrze (czyli płytę główną A1200 + 1 dysk + 1 cedeka)? ;)
[#40] Re: Amiga VS PC (DOS) games

@Daclaw, post #39

Fakt:), to byly czasy pogoni za "profesjonalizmem".

[#41] Re: Amiga VS PC (DOS) games

@galu, post #17

Może mało wniosę do tematów ale kolega galu napisał, że Syndicate chulał na 386 i vga w 640x480 co prawdą nie jest. To że chulał to prawda, ale to było tylko 320x240 jak wszystkie gry w VGA. Miałem ten sprzęt i nie przypominam sobie żeby jakakolwiek gra miała wyższą rozdzielczość.

Co do głównego wątku to Amiga do gier w 90' przynajmniej w Polsce nie miała równych. Co z tego, ze w 94' rodzice wydali fortune na 386dx 4ram VGA jak za dźwięk odpowiadał PC Speaker co w porównaniu do Amigi rozwalało odbiór gry. No i starsze gry faktycznie na Amisi wyglądają lepiej bo na PC często były tylko wersje CGA ew. EGA vide North&South. Mam sentyment do obu platform z tego okresu, ale obiektywnie cena/jakość/ilość gier itp. Amiga zdecydowanie wygrywa. Tak z 8 do 2 (te 2 pkt. dla PC za Wolfa i Dooma xD)
[#42] Re: Amiga VS PC (DOS) games

@innuendo, post #41

Miałem ten sprzęt i nie przypominam sobie żeby jakakolwiek gra miała wyższą rozdzielczość.

Settlersy miały.
[#43] Re: Amiga VS PC (DOS) games

@innuendo, post #41

Hmm... Pamiętam doskonale Dune II na PC - muzyką i dźwiękiem "zabijała" Amigę nawet na moim AT z SB. W grze Chuck Yager Air Combat trzeba się było napocić aby włączyć dźwięk w SB (ręczne dopisanie parametrów do pliku BAT metodą prób i błędów), ale jak już zadziałało - było super. W Lemmingach podobnie. Red Baron, Strike Commander, F16 Falcon (blisko 20 MB na HD!), F15III i w ogóle symulatory na PC - wszystkie wykorzystywały już zalety architektury PC. Titus The Fox, Prehistorik, Silent Srvice II czy nowy X-Wing - nie miały z dzwiękiem na kartach problemu (często miały opcję odtwarzania dzwięku na Covox'ie). Dla mnie połowa roku 1993 kojarzyć się będzie z przejęciem pałeczki w dziedzinie bardziej zaawansowanych gier przez PC. Pamiętam dokładnie, bo sam w tym okresie sprzedałem swojego PC, aby kupić A1200 (Scena!). I w klimacie nowych gier był to krok w tył.

Wciąż miałem jednak dostęp do rozbudowanego PC (w 1992 do 386DX40, 4 MB i SB; w połowie 1993 do 486DX50 8MB z SB). Dał się już wtedy odczuć schyłek Amigi w dziedzinie gier, Z WYJĄTKIEM - zręcznościówek (duże sprite'y, parallax scrolle itp. to była domena Ami jeszcze przez jakiś czas).
Aaa.. i jeszcze różnej maści Pinballe - tutaj Amiga rulezowała :). No i scena. Do czasu kiedy pojawił się Nooon (No!)...

Stare gry na CGA, EGA to już inna bajka. W momencie upowszechnienia się VGA sprawa była przesądzona.

[#44] Re: Amiga VS PC (DOS) games

@innuendo, post #41

Pecetowy Syndicate wymagał karty VGA i działał w najwyższym trybie graficznym VGA - 640x480x16. Inne gry w tym trybie to np. A-Train czy The Incredible Machine. Ciekawą kwestią jest to, że w 1993 roku te "lepsze" (Sim City 2000, Syndicate) pecetowe wersje wymagały już 4MB RAMu.
Wiadomo, że 15 lat temu nie funkcjonował jeszcze u nas zdrowy rynek komputerowy, ale w połowie 1993 roku AT/1MB z VGA i dyskiem 20MB oraz monitorem mono kosztował ponad 2x tyle co A500/1MB/modulator...
[#45] Re: Amiga VS PC (DOS) games

@mailman, post #5

"I showed early games on purpose as I think that is more fair. The Amiga 500 was released in 1987, so I'm obviously going to show games as close to that as possible" to zdaje sie sam autor napisal.

[#46] Re: Amiga VS PC (DOS) games

@snajper, post #42

Jedynka Settlersow chodzi na 320x240.
Chyba ze chodzi o Settlers II, to inna sprawa.
[#47] Re: Amiga VS PC (DOS) games

@Andrzej Drozd, post #46

tak, ale w opcjach da sie przelaczyc na 640x480

[#48] Re: Amiga VS PC (DOS) games

@Banderas, post #47

A wspominał już ktoś jaka dziwna muzyka w najlepiej "umuzycznionej" pecetowej GUSowej wersji Settlersów? ;)

Ostatnia modyfikacja: 21.08.2008 09:53:24
[#49] Re: Amiga VS PC (DOS) games

@Banderas, post #47

Aha, nie zauwazylem, bo ja..bo...o ile sobie przypominam, to tak naprawde na pececie gralem i przeszedlem tylko jedna gre - Atlantis.
Od dwoch lat probuje przejsc Silent Hilla 2, ale...brakuje magii. Ja sobie musze w koncu kupic PlayStation2. Bo nawet z wypiekami na oczach obserwowalem jak ktos gra na PC w kolejne czesci Silent Hilla, ale jak to dotknac, nie majac za soba jeszcze drugiej czesci? :P

Coz, pokolenie A1200/PSXa ;)
[#50] Re: Amiga VS PC (DOS) games

@PopoCop, post #33

Commodore to dla mnie firma, w której coś takiego jak postęp techniczny traktowano jak zło konieczne. Nowe modele Amigi pojawiały się rzadko i oferowały bardzo mało ulepszeń względem starszych modeli.

Mogły sobie oferować mało, byle ukazywały się często. Tak naprawdę marketing to zwykle stek bzdur, na które lud prosty się łapie niezależnie od rzeczywistych przesłanek. Byleby odpowiednio często rzucać coś "nowego" i odpowiednio głośno wrzeszczeć: NOWOŚĆ! ŚWIEŻOŚĆ! INNOWACJA! Firma Apple z powodzeniem stosowała technikę pozornego rozwoju w linii klasycznej Maców. Ukazały się ze dwa miliony modeli oparte na procesorze 030, różniące się obudową, ilością RAMu czy też wolniejszą lub szybszą szyną. PowerMaców też było w piip na podobnej zasadzie. Skoro więc firma Commodore spartoliła obsługę pamięci w modelu A4000, należało szybko przekuć to w sukces i wypuścić za pół roku model A4500 z poprawionym tym błędem; za następne pół - model A4600 z 8MB fastu, większym dyskiem i procesorem 040/33; za następne pół roku - A4700 z 16MB fastu, 040/40 i cedekiem, itp. Każda wersja w innej obudowie i za każdym razem z wrzaskiem NOWOŚĆ, INNOWACJA.
[#51] Re: Amiga VS PC (DOS) games

@Daclaw, post #50

No, tak. Niestety Commodore jakby dzierzawilo Amige. Stad zaniedbanie jej na rzecz niewypalonego pomyslu CommodorePC.
[#52] Re: Amiga VS PC (DOS) games

@reactor, post #1

Obejrzałem całość i w GODS nie zauważyłem różnicy. A cała reszta... Cóż, szkoda że w obecnych grach na DX9 i DX10 nie ma aż tak wielkich różnic w wyświetlaniu grafiki. To by było wreszcie coś, co można dostrzec z już daleka i to na małym wyświetlaczu. ;)

[#53] Re: Amiga VS PC (DOS) games

@snajper, post #42

LBA Little Big Adventure, o ile dobrze zapamiętałem tytuł i fakt wysokiej rozdzielczości tj 640x480. I ta gra zapowiadała koniec Amigi jako najlepszego komputera do gier..

Ostatnia modyfikacja: 21.08.2008 11:03:15
[#54] Re: Amiga VS PC (DOS) games

@Andrzej Drozd, post #49

Andrzej Drozd napisał(a):

> Od dwoch lat probuje przejsc Silent Hilla 2, ale...brakuje
> magii.

Brakuje ci magii w SH2? To nie tykaj innych gier lepiej. Ta gra to jedna z najlepszych gier w jakie grałem, tak mniej-więcej na równi z UFO.
[#55] Re: Amiga VS PC (DOS) games

@madman15, post #54

Zle zrozumiales. Brakuje magii na pececie.
Ja chce tak jak bylo na PSX w pierwsza czesc. Dlatego bez PS2, bedzie bardzo ciezko. :)
Pecet nie na da nigdy tego, co moze dac konsola. :)

Dodane: Pomysl, zalaczasz konsole, jakis duzy TV (mozna tez puscic calosc jakims projektorem na ekranie), siedzisz w fotelu, trzymasz dzojpad, nie przejmujesz sie ze peceta masz w internecie, z odpalonym GG, nie widzisz klawiatury, fe juz dosc tych komputerow - po prostu Ty i SilentHill2...

Ja to jeszcze nie mam tak zle, poniewaz caly net mam na Amidze :P
Sorki, ale w takie gry zaczalem grac na konsoli i pecet to juz nie to. :)
Albo np. Tomb Raider. Przeciez granie w to na pececie to jakas wielka kara by byla. :)

Ostatnia modyfikacja: 21.08.2008 12:23:05
[#56] Re: Amiga VS PC (DOS) games

@Andrzej Drozd, post #55

To wszystko można mieć na pececie. Notebook z wyjściem TV i z joypadem.. Magia to jest w momencie nabywania konsolowych gier, które prawie zawsze kosztują drogo..
[#57] Re: Amiga VS PC (DOS) games

@Andrzej Drozd, post #55

Druga sprzeczność: Pecet nigdy nie da tego co może dać konsola.

Tylko że niektóre konsole to.. pecety np: XBox

To jest ciąg dalszy słynnej amigowej flamewar. Kiedy na Amigę przestały wychodzić gry, amigowcy kupowali konsole i kontynuowali atak na CePety.. Cepety były są i będą bardzo dobrymi platformami do gier. Nie znaczy to że konsole są złe..

Ostatnia modyfikacja: 21.08.2008 16:04:24
[#58] Re: Amiga VS PC (DOS) games

@C2H5OH, post #57

Piszę z peceta więc powiedzmy, że to nie jest flamewar: pecet to komputer z systemem operacyjnym firmy Microsoft, tak? No to przepraszam, ja piszę ze stacji unixowej. Kupując peceta muszę zapłacić rocznie circa about 200 pln abonamentu za ochronę antywirusową. Proszę mi nie pisać o żadnych torrentach i crackach bo nikt kto ma trochę oleju w głowie takich rzeczy nie używa. Po uiszczeniu opłaty instaluję sobie w systemie złośliwy program, który utrudnia oglądanie dem czy używanie niekomercyjnego softu, ale to jeszcze jest do przełknięcia. Najlepsze jest to, że instaluję sobie złośliwy program który średnio zabiera mi 30% mojego nowego (i zwykle dość drogiego) komputera i w dodatku PŁACĘ ZA TO. Odpalam sobie nowe demo (ewentualnie w to miejsce wstawcie sobie legalnie kupioną w sklepie nową grę, bo ja w gry pecetowe nie gram) a mój nowy nabytek zaczyna wściekle mielić dyskiem i demo leci z 30 do 4 FPS. Zdenerwowany i zniesmaczony wciskam ESC i myślę, że przeczekam. Niestety Super Duper Symantec Panda Koala McDonalds KFC Łopata Kcpersky Kowalsky Security Suite Toolkit Plus Family Edition to program złośliwy i gdy po 15 minutach znowu odpalam demo (grę) on wraca do porządkowania swojej arcy-ważnej bazy danych ... człowieku nie pisz, że XBox (pierwszy) to pecet. I nie porównuj jakiejkowleik konsoli z pecetem, od Atari 2006 aż po PS3. I żadnego NORMALNEGO komputera (nawet Atari ST) też.

A w temacie: "nasze" gry w wersji dosowej są zwykle ładniejsze, ale komfort ich uruchamiania jest odpychający. Już lepiej poszukać wersji na SEGA 16bit, SNES albo ... Jaguara (choć emulacja tego ostatniego jest puki co taka sobie).

Ostatnia modyfikacja: 21.08.2008 16:58:30
[#59] Re: Amiga VS PC (DOS) games

@reactor, post #1

To prawie jak konflikt Amiga vs PC :D hehehehe by?em wtedy za Amig? :) Teraz sam jestem dziad... tfu mam pieca, a nawet dwa ...

http://xboxspot.pl/Aktualnosci/3235,0,Lost_Planet_Xbox_360_vs_PC.aspx

[#60] Re: Amiga VS PC (DOS) games

@Hareton, post #58

Coś bełkotliwie napisane, ale służe pomocą. Darmowy kompleksowy antywirus (do celów niekomercyjnych jest za darmo) to sophos antywirus. O zeżeraniu 30% zasobów nie ma mowy. W przypadku jak sprzęt dostaje czkawki, sprawdź czy kupiłeś dostateczną ilość pamięci (symboliczna cena), sprawdź sprzęt pod kątem konfiguracji programowo/sprzętowej, ew oddaj do serwisu.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem