[#61] Re: Amiga VS PC (DOS) games

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #59

] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [ napisał(a):

> http://xboxspot.pl/Aktualnosci/3235,0,Lost_Planet_Xbox_360_vs_PC.aspx

no i?

[#62] Re: Amiga VS PC (DOS) games

@El Amigos, post #52

Do el Amigosa. W GODS jest dużo lepszy dźwięk na amidze. W wersji PC słychać tylko jakieś wybuchy (podkręć głośność xD)
[#63] Re: Amiga VS PC (DOS) games

@Hareton, post #58

Przytłaczająca większość interesujących mnie gier nigdy nie będzie dostępnych pod Windows - ukażą się wyłącznie w wersjach konsolowych. Dopiero w dalszej kolejności można przytaczać pozostałe argumenty, ale nie dla każdego muszą one już mieć znaczenie: że łatwość obsługi, że brak stresu że gra się nie uruchomi, że jest pewność że za dwa lata nadal będę mógł uruchamiać na tym sprzęcie nowe gry i że będą działały optymalnie, że nie ma problemów z konfiguracją sprzętu i oprogramowania, że lepsze "doznania" (TV vs monitor), żę multiplayer nawet do 4 graczy przy jednej konsoli itp. Dla mnie akurat te rzeczy mają duże znaczenie i preferuję właśnie ten typ rozrywki - co nie znaczy, że na PC nie gram.
Można więc spytać w ten sposób - czy to nie przypomina czasów Amigi? Wrzucało się dyskietkę "z boku klawiatury" i chwytało za joya/myszkę - gracze DOSowi zaś mieli pod górkę - skonfigurować UMA/XMS/EMS i kartę dźwiękową (czy w ogóle gra ją obsłuży?), nerwówka "czy się uruchomi czy jednak będę potrzebował te 4MB pamięci?" - wszystko w złowieszczym cieniu tabelek Norton Commandera czy innego XTree Golda na sprzęcie kosztującym tyle co 3 Amigi :)
Oczywiście trochę przesadzam - a końcowy rezultat mógł być lepszy (krótsze loadingi (z HD), bardziej kolorowa grafika, lepszy dźwięk (ale GUS to już chyba czasy późniejsze niż te, o których mówimy?)). Ale uważam, że ogólny experience lepszy był na Amidze [w czasach - tu się chyba mniej więcej zgadzamy - mniej więcej do 1993 roku].

Tak na marginesie - wspomniany tu Xbox mocno przypominał mi Amigę500. Główne podobieństwo, oprócz gigantycznego poziomu piractwa :), zachodniego "pochodzenia", dostępności najlepszych (moim zdaniem) gier swoich czasów to również zamknięta architektura. Co prawda posiadacze skanapkowanych A1200 może mogą już dzisiaj o tym nie pamiętać ale komputery z tej rodziny z rozmysłem nie były sprzętem projektowanym pod kątem łatwej rozbudowy - tylko sprzętem na pograniczu komputera domowego i konsoli do gier.
Przypomnę - nieco upraszczając - że od strony sprzętowej Xbox to płyta główna "legacy-free" (podobnie jak np. nowe Maki!) czyli pozbawiony balastu w rodzaju kontrolera FDD, portów COM, LPT czy PS/2 oraz BIOSu, na bazie czegoś, co można śmiało uznać za protoplastę pierwszych generacji chipsetu nForce, 733MHz Celeron i 64MB (i tak sporo w porównaniu do 32MB PS2) pamięci współdzielonej między wszystkie układy (CPU, GPU - już z shaderami).
Zaletą zamkniętej architektury jest m.in. to, że twórcy oprogramowania mogą optymalizować swoje produkcje pod kątem konkretnej konfiguracji sprzętu, no i z biegiem czasu uczą się żyłować możliwości sprzętu (czy Ruff'n Tumble mógł ukazać si w 1985 roku? Albo Superfrog?). Jeśli ktoś nie widział, to zapewniam, że tych 64MB wystarczało na produkcje tak dobre technicznie, że mózg stawał (a wtrącę znowu amigowy akcent - http://www.youtube.com/watch?v=9yoYKQlOaO0 - gra autorstwa Digital Illusions, twórców słynnych amigowych pinballi, z muzyką Olafa Gustoffsona który do tamtych pinballi przygotowywał ścieżki dźwiękowe :) ).
Na Xboxie nie można uruchomić Windowsa a pod Windowsem nie ma do dzisiaj funkcjonalnego emulatora czy wrappera dla gier xboxowych. Chociaż w teorii - "Wintel" - dla mnie Xbox to Xbox, nie pecet.

Ostatnia modyfikacja: 23.08.2008 00:13:02
[#64] Re: Amiga VS PC (DOS) games

@szuler, post #61

to ze cytat jest z tamtego watku, mozna tak walkowac w nieskonczonosc.

[#65] Re: Amiga VS PC (DOS) games

@galu, post #63

Racja.

Tylko GUS był rzeczywiście trochę później i spowodował, że Pecet zaczął wreszcie brzmieć konkretnie (sample! nie "dzwięki" MIDI).

[#66] Re: Amiga VS PC (DOS) games

@innuendo, post #62

Aaaa. Ja jak jestem tutaj, to zawsze foobar2k leci w tle. A wszelkie pliki na youtube wyciszam, bo to zwykle okropna jakość dźwięku.

[#67] Re: Amiga VS PC (DOS) games

@C2H5OH, post #60

Zieew, na wszystkie Twoje dociekliwości-złośliwości dotyczące mojego komputera (sprzętu) odpowiadam zdecydowanym TAK. Nie potrzebuję programu antywirusowego, bo na codzień korzystam z innych systemów a moja Vista rzadko ma styczność z internetem. W porywach jest to dużo więcej niż 30 procent SUBIEKTYNIE ODCZUWANEJ WYDAJNOŚCI PRZEKŁADAJĄCEJ SIĘ NA RESPONSYWNOŚĆ bo autorzy "drobiazgów" wrzucanych do traya przez takie programy najwyraźniej intensywnie majstrują przy priorytetach. Rozumiem, że zaraz zmyjesz mi głowę wykładem na temat API Win32 na którym zapewne zjadłeś zęby ... Nie? Szkoda.

Wyjaśnij mi proszę, dlaczego pod każdym innym systemem nie mam potrzeby płacenia za ochronę antywirusową, tylko daruj sobie "argumenty" takie jak popularność czy domniemana jednolitość konfiguracji. Czy aby nie dlatego, że ten proceder przynosi ogromne zyski a producent systemu mniej lub bardziej aktywnie ten proceder wspiera?
Ja chcę mieć komputer (konsola to też komputer) i chcę swobodnie i efektywnie z niego korzystać. Jak coś się nie nadaje do użytku, to ja tego nie używam.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem