Dzisiejsze gry to tak naprawdę popłuczyny po tym co w latach 90-tych tworzyli ludzie z prawdziwą pasją. Oprawa audiowizualna nie rzuca może dziś nikogo na kolana ale GRYWALNOŚĆ. MIODNOŚĆ.
OTO MOJE PROPOZYCJE gier które zmieniły świat GIER:
Frontier - jako małolat totalny zagrywałem się w "ELITE" Brabena na C-64 (hmmm...C-64...hmmmm..... H.Simpson). Gra była piekielnie trudna i piekielnie wciągająca. Pamiętacie te kosmiczne pojedynki?
Wiele długich lat musiałem czekać na jej remake ale kiedy się pojawił przez miesiąc nie wychodziłem z domu. Frontier mimo wielu błędów był grą niedoścignioną. Produktem mimo swoich bugów, Idealnym. Grafika w tamtych czasach powalała na kolana. Płynność animacji wprawiała w zachwyt. Na jednej dyskietce DD, Braben zmieścił całe universum. Dziś mimo płyt blueray nikt tego nie powtórzył. Było wielu naśladowców ale król pozostał jeden.
W następnych postach postaram się zaprezentować inne z gier które położyły podwaliny dla dzisiejszych produkcji i zachęcam was do tego samego.
Jakos niestety malo jest gier na platformie czysto Amigowej ktore po odniesieniu sukcesu konwertowane byly na wszelkie mozliwe inne platformy.
Frontier? Zobacz ze nie mamy od tamtej pory zalewu gier z cyklu "symulator kosmiczny z elementami handlowki". Projekt ciekawy, ale niszowy.
Bardziej stawial bym tu na "Sensible world of soccer" lub "Lotus".
Nie zgodzę się. Frontier, jako gra w dużej mierze ekonomiczna, z natury gatunku nie była wielkim hitem, ale... była wielkim hitem :). Pomijając cuda technologiczne (jedna dyskietka, wektorowa grafika), była to gra o naprawdę sporym oddźwięku i licznej grupie fanów. Było kilka prób podszywania się pod Elite, ale nie udało się to zbytnio. Frontier - 1st encounters okazał się porażką, z powodów błędów, ale teraz 4. chyba się robi (!). Dla mnie - wielka gra.
Co do SWOS-a. Ja jestem fanatykiem, moje zdanie się nie liczy.
Inne gry? Czysto amigowe? Z tym gorzej. Bo tytułów epokowych było sporo. Produkty Sida Meiera, przygodówki LucasArtu (MM zwłaszcza), cuda w rodzaju Another World, Tir'na'nOg czy Knightlore. I tak dalej, i tak dalej...
Hmmm...
Na pewno można zaliczyć do takich gier, Wolfensteina i Doom, oczywiście Quake też, każda z tych gier mocno zmieniła całą branże.
Wolf to w sumie pierwsza poważna gra 3D, Doom, bo było prawdziwe 3D, a Quake bo wszystko łacznie z postaciami miało 3D.
Z naszego Amigowego świata na pewno Civilizacja, gra jak na swoje czasy bardzo mocno rozbudowana, także breathless, gloom i inne były niesamowitymi kamieniami milowymi :)
Sądzę, że The settlers. W to sie chyba wszyscy zagrywali albo prawie wszyscy. Nie było w tej grze % przedstawionego procesu budowania budowli. Tu się niemal działo real time wszystko. Tragarz znosi drewno i kamienie budowniczy buduje. Nie było jednego czy dwóch głównych surowców. W tej grze było ich chyba z 30 albo jeszcze więcej. To wszystko na trzech dyskietkach.
Tak prawdę mówiąc to w amigowych tytułach oblatany nie jestem (jedynie te, które znali wszyscy: Mortal Kombat, Cannon Fodder, Lotus, Turrican itp.)
Jednak grą, która zmieniła oblicze dzisiejszych gier na pewno jest Alone in the Dark, który jest ojcem gatunku (wymierającego już z resztą) survival-horror, to wcale nie Resident Evil był pierwszy :)
A tak pozatym to w dzisiejszych grach liczy się tylko ładna grafika i nic więcej. Gry ambitne i starające się coś pokazać znikają bez echa bo tzw. "mainstream" tego nie łyknie ;) Chociaż nie powiem, żebym nie miał w co grać. Czasami nawet z nowych gier da się wycisnąć trochę miodu, chociaż skończenie gry w 10 godzin nie jest może tym czego oczekuję ;)
W zasadzie to dało się korzystać tylko z jednej (trzeciej). Na a500 z 0,5mb ramu, nie ładowała się wtedy muzyka, zostawały same dźwięki. Settlers to było coś...
Przełamały hegemonię Amigi w dziedzinie gier, co stało się początkiem jej schyłku jako komputera domowego. Skierowały oczy domowych userów w stronę PC i były pierwszym w historii poważnym czynnikiem wymuszającym lawinowy rozwój, a co za tym idzie, obniżkę cen tych maszyn (drugim był Win95, trzecim - mp3 i divx).
Gry które przychodzą mi na myśl (bez szczególnej kolejności): Dune 2, Starcraft, Lemmings, Boulder Dash, Doom, Arkanoid, Mario Bros., Tetris, Pacman, Grand Theft Auto, Sim City, Sega Rally, Quake, Alien Breed, Prince of Persia, Dungeons & Dragons.
W amigowym świecie praktycznie każda produkcja znanych firm była czymś rewolucyjnym.
Ta, chodziło mi o Dungeon Master :) PacMan, Arkanoid, Boulder Dash były grami bardzo popularnymi, tak że każdy gracz o nich pamięta. Chodziło mi właśnie o to że były bardzo popularne ale mogły nie stanowić takiej rewolucji jak Quake, który spowodował lawinę klonów.
> PacMan, Arkanoid, Boulder
> Dash były grami bardzo popularnymi, tak że każdy gracz o nich
> pamięta.
A wątek miał być o grach które zmieniły świat gier. Hity jakie były wiemy wszyscy z innych wątków i z listy przebojów.
> Chodziło mi właśnie o to że były bardzo popularne ale
> mogły nie stanowić takiej rewolucji jak Quake, który spowodował
> lawinę klonów.
Quake nie spowodował lawiny klonów. Jak powstał, to klonów Dooma już trochę było. Quake jako pierwszy wprowadził postacie w 3D i całkowicie spopularyzował sieciową rozgrywkę w FPS.
Odpowiem (PacMan):
- pierwsza gra z w pełni identyfikowalnym bohaterem
- pierwsza gra automatowa, która pokazała że granie może stać się w pełni masową rozrywką (czyli bez względu na wiek i płeć zainteresowanych - inaczej niż np. Space Invaders czy Galaxian ;) )
- pierwsza gra, na której popularności zaczęto zarabiać poprzez sprzedaż gadżetów, produkcję seriali animowanych itp.
- gra, do której w sposób humorystyczny lub symboliczny nawiązywały dziesiątki późniejszych tytułów innych autorów i producentów, chociażby Wolfenstein3D (mapa w kształcie planszy z PacMana i przeciwnicy-duchy), IK+
- gra (seria, postać) do dzisiaj uważana za symbol branży
- całkiem możliwe, że pierwsza gra w swoim gatunku
Mało?
Odnośnie twojej propozycji - MGS(1) uważam za doniosły tytuł i historycznie istotny ale nie zapominaj, że było to tylko przeniesienie w trójwymiar o kilkanaście lat starszego Metal Geara - z zachowaniem fabuły i prawie w całości mechaniki gry. Chcąc np. nazwać MGS-a pierwszą "nowożytną" skradanką popełniłoby się nadużycie bo PSX-owy Tenchu ukazał się kilka miesięcy wcześniej.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies
(ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach.
Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy
niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki
internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.