[#1] GRY KTÓRE ZMIENIŁY ŚWIAT(GIER)
Dzisiejsze gry to tak naprawdę popłuczyny po tym co w latach 90-tych tworzyli ludzie z prawdziwą pasją. Oprawa audiowizualna nie rzuca może dziś nikogo na kolana ale GRYWALNOŚĆ. MIODNOŚĆ.
OTO MOJE PROPOZYCJE gier które zmieniły świat GIER:

Frontier - jako małolat totalny zagrywałem się w "ELITE" Brabena na C-64 (hmmm...C-64...hmmmm..... H.Simpson). Gra była piekielnie trudna i piekielnie wciągająca. Pamiętacie te kosmiczne pojedynki?
Wiele długich lat musiałem czekać na jej remake ale kiedy się pojawił przez miesiąc nie wychodziłem z domu. Frontier mimo wielu błędów był grą niedoścignioną. Produktem mimo swoich bugów, Idealnym. Grafika w tamtych czasach powalała na kolana. Płynność animacji wprawiała w zachwyt. Na jednej dyskietce DD, Braben zmieścił całe universum. Dziś mimo płyt blueray nikt tego nie powtórzył. Było wielu naśladowców ale król pozostał jeden.

W następnych postach postaram się zaprezentować inne z gier które położyły podwaliny dla dzisiejszych produkcji i zachęcam was do tego samego.

[#2] Re: GRY KTÓRE ZMIENIŁY ŚWIAT(GIER)

@tomrollauer, post #1

Jakos niestety malo jest gier na platformie czysto Amigowej ktore po odniesieniu sukcesu konwertowane byly na wszelkie mozliwe inne platformy.
Frontier? Zobacz ze nie mamy od tamtej pory zalewu gier z cyklu "symulator kosmiczny z elementami handlowki". Projekt ciekawy, ale niszowy.

Bardziej stawial bym tu na "Sensible world of soccer" lub "Lotus".

Ostatnia modyfikacja: 29.07.2009 21:24:16
[#3] Re: GRY KTÓRE ZMIENIŁY ŚWIAT(GIER)

@Koyot1222, post #2

Worms ;)

[#4] Re: GRY KTÓRE ZMIENIŁY ŚWIAT(GIER)

@Koyot1222, post #2

Nie zgodzę się. Frontier, jako gra w dużej mierze ekonomiczna, z natury gatunku nie była wielkim hitem, ale... była wielkim hitem :). Pomijając cuda technologiczne (jedna dyskietka, wektorowa grafika), była to gra o naprawdę sporym oddźwięku i licznej grupie fanów. Było kilka prób podszywania się pod Elite, ale nie udało się to zbytnio. Frontier - 1st encounters okazał się porażką, z powodów błędów, ale teraz 4. chyba się robi (!). Dla mnie - wielka gra.

Co do SWOS-a. Ja jestem fanatykiem, moje zdanie się nie liczy.

Inne gry? Czysto amigowe? Z tym gorzej. Bo tytułów epokowych było sporo. Produkty Sida Meiera, przygodówki LucasArtu (MM zwłaszcza), cuda w rodzaju Another World, Tir'na'nOg czy Knightlore. I tak dalej, i tak dalej...

[#5] Re: GRY KTÓRE ZMIENIŁY ŚWIAT(GIER)

@Shoonay, post #3

Oh tak !

A wersja Directors Cut na pewno odmieniłą mój świat. Ostatnio zostałem przez tę grę totalnie pochłoniety. Setki dodatkowych map i jazda :D
[#6] Re: GRY KTÓRE ZMIENIŁY ŚWIAT(GIER)

@tomrollauer, post #1

Hmmm...
Na pewno można zaliczyć do takich gier, Wolfensteina i Doom, oczywiście Quake też, każda z tych gier mocno zmieniła całą branże.
Wolf to w sumie pierwsza poważna gra 3D, Doom, bo było prawdziwe 3D, a Quake bo wszystko łacznie z postaciami miało 3D.

Z naszego Amigowego świata na pewno Civilizacja, gra jak na swoje czasy bardzo mocno rozbudowana, także breathless, gloom i inne były niesamowitymi kamieniami milowymi :)

[#7] Re: GRY KTÓRE ZMIENIŁY ŚWIAT(GIER)

@Olo, post #6

Nie można zapomnieć tutaj o grze Dune 2, która była pierwsza w swoim gatunku a której klonów multum można w dzisiejszych czasach uraczyć.

[#8] Re: GRY KTÓRE ZMIENIŁY ŚWIAT(GIER)

@tomrollauer, post #1

Sądzę, że The settlers. W to sie chyba wszyscy zagrywali albo prawie wszyscy. Nie było w tej grze % przedstawionego procesu budowania budowli. Tu się niemal działo real time wszystko. Tragarz znosi drewno i kamienie budowniczy buduje. Nie było jednego czy dwóch głównych surowców. W tej grze było ich chyba z 30 albo jeszcze więcej. To wszystko na trzech dyskietkach.

Benedykt Dziubałtowski

[#9] Re: GRY KTÓRE ZMIENIŁY ŚWIAT(GIER)

@tomrollauer, post #1

Tak prawdę mówiąc to w amigowych tytułach oblatany nie jestem (jedynie te, które znali wszyscy: Mortal Kombat, Cannon Fodder, Lotus, Turrican itp.)
Jednak grą, która zmieniła oblicze dzisiejszych gier na pewno jest Alone in the Dark, który jest ojcem gatunku (wymierającego już z resztą) survival-horror, to wcale nie Resident Evil był pierwszy :)

A tak pozatym to w dzisiejszych grach liczy się tylko ładna grafika i nic więcej. Gry ambitne i starające się coś pokazać znikają bez echa bo tzw. "mainstream" tego nie łyknie ;) Chociaż nie powiem, żebym nie miał w co grać. Czasami nawet z nowych gier da się wycisnąć trochę miodu, chociaż skończenie gry w 10 godzin nie jest może tym czego oczekuję ;)

Pozdrawiam rotfl

[#10] Re: GRY KTÓRE ZMIENIŁY ŚWIAT(GIER)

@tomrollauer, post #1

Metal Gear Solid

[#11] Re: GRY KTÓRE ZMIENIŁY ŚWIAT(GIER)

@Benedykt Dziubałtowski, post #8

W zasadzie to dało się korzystać tylko z jednej (trzeciej). Na a500 z 0,5mb ramu, nie ładowała się wtedy muzyka, zostawały same dźwięki. Settlers to było coś...

[#12] Re: GRY KTÓRE ZMIENIŁY ŚWIAT(GIER)

@Lorak, post #11

UFO, Civilization, Frontier, Syndicate, Mega-Lo-Mania, Populous, Dune 2,...możnaby tak wymieniać i wymieniać...

[#13] Wolfenstein i Doom

@tomrollauer, post #1

Przełamały hegemonię Amigi w dziedzinie gier, co stało się początkiem jej schyłku jako komputera domowego. Skierowały oczy domowych userów w stronę PC i były pierwszym w historii poważnym czynnikiem wymuszającym lawinowy rozwój, a co za tym idzie, obniżkę cen tych maszyn (drugim był Win95, trzecim - mp3 i divx).
[#14] Re: GRY KTÓRE ZMIENIŁY ŚWIAT(GIER)

@tomrollauer, post #1

Gry które przychodzą mi na myśl (bez szczególnej kolejności): Dune 2, Starcraft, Lemmings, Boulder Dash, Doom, Arkanoid, Mario Bros., Tetris, Pacman, Grand Theft Auto, Sim City, Sega Rally, Quake, Alien Breed, Prince of Persia, Dungeons & Dragons.

W amigowym świecie praktycznie każda produkcja znanych firm była czymś rewolucyjnym.

[#15] Re: GRY KTÓRE ZMIENIŁY ŚWIAT(GIER)

@Minniat, post #14

W jaki sposób PacMan zmienił świat gier?

Z chęcią zobaczyłbym również jakieś informacje o komputerowej grze pod tytułem Dungeons & Dragons.

[#16] Re: GRY KTÓRE ZMIENIŁY ŚWIAT(GIER)

@GumBoy, post #15

Ta, chodziło mi o Dungeon Master :) PacMan, Arkanoid, Boulder Dash były grami bardzo popularnymi, tak że każdy gracz o nich pamięta. Chodziło mi właśnie o to że były bardzo popularne ale mogły nie stanowić takiej rewolucji jak Quake, który spowodował lawinę klonów.

[#17] Re: GRY KTÓRE ZMIENIŁY ŚWIAT(GIER)

@Minniat, post #16

Minniat napisał(a):

> Ta, chodziło mi o Dungeon Master :)

Tak właśnie sobie pomyślałem.

> PacMan, Arkanoid, Boulder
> Dash były grami bardzo popularnymi, tak że każdy gracz o nich
> pamięta.

A wątek miał być o grach które zmieniły świat gier. Hity jakie były wiemy wszyscy z innych wątków i z listy przebojów.

> Chodziło mi właśnie o to że były bardzo popularne ale
> mogły nie stanowić takiej rewolucji jak Quake, który spowodował
> lawinę klonów.

Quake nie spowodował lawiny klonów. Jak powstał, to klonów Dooma już trochę było. Quake jako pierwszy wprowadził postacie w 3D i całkowicie spopularyzował sieciową rozgrywkę w FPS.

[#18] Re: GRY KTÓRE ZMIENIŁY ŚWIAT(GIER)

@GumBoy, post #17

Dune II to pierwsza strategia rozgrywająca się w czasie rzeczywistym
Reszta to jej klony

A gra przez kurtą ludzie zaczęli masowo kupować konsole to
Mario Bros /Super Mario Bros

Ostatnia modyfikacja: 30.07.2009 22:33:25

Ostatnia modyfikacja: 30.07.2009 22:34:02
[#19] Re: GRY KTÓRE ZMIENIŁY ŚWIAT(GIER)

@Dorian3d, post #18

Ten, tego. Czy ja pisałem coś o Dune 2 bądź Super Mario Bros., że tłumaczysz mi te oczywiste rzeczy?

Może przypomnę:

> PacMan, Arkanoid, Boulder
> Dash były grami bardzo popularnymi, tak że każdy gracz o nich
> pamięta.

A wątek miał być o grach które zmieniły świat gier. Hity jakie były wiemy wszyscy z innych wątków i z listy przebojów.

[#20] Re: GRY KTÓRE ZMIENIŁY ŚWIAT(GIER)

@GumBoy, post #19

Nie tłumacze ci
Tylko temat jest GRY KTÓRE ZMIENIŁY ŚWIAT(GIER)
Więc się wypowiadam to zabronione ?
Nie wiem o co ci chodzi

[#21] Re: GRY KTÓRE ZMIENIŁY ŚWIAT(GIER)

@Dorian3d, post #20

Bo tak dziwnie na mojego posta odpowiedziałeś, więc wywnioskowałem, że tłumaczysz coś mi.

A gry które wymieniłeś wymienił wcześniej Minniat, więc wywnioskowałem, że tłumaczysz mi dlaczego je wymienił.

Najwyraźniej nieporozumienie, tak?

Ostatnia modyfikacja: 31.07.2009 12:20:46
[#22] Re: GRY KTÓRE ZMIENIŁY ŚWIAT(GIER)

@GumBoy, post #21

Tak

Ale nie ma się co denerwować bo po co

Ostatnia modyfikacja: 31.07.2009 15:22:39
[#23] Re: GRY KTÓRE ZMIENIŁY ŚWIAT(GIER)

@Dorian3d, post #22

SPACE INVADERS !!!! :P

[#24] Re: GRY KTÓRE ZMIENIŁY ŚWIAT(GIER)

@HOŁDYS, post #23

http://www.playspaceinvaders.info/space_invaders_wall.jpg

[#25] Re: GRY KTÓRE ZMIENIŁY ŚWIAT(GIER)

@Dorian3d, post #22

Spoko. Ja się nie zdenerwowałem. Ton był, jaki był, bo o reputacje dbać muszę ;)

[#26] Re: GRY KTÓRE ZMIENIŁY ŚWIAT(GIER)

@tomrollauer, post #1

Test Drive
(ze szczególnym uwzględnieniem cz. 3)

Ostatnia modyfikacja: 31.07.2009 16:33:23
[#27] Re: GRY KTÓRE ZMIENIŁY ŚWIAT(GIER)

@tomrollauer, post #1

Pinball Dreams.
Warlords (albo King's Bounty) - prekursor HOMM.

Comanche.

Ostatnia modyfikacja: 31.07.2009 19:00:19
[#28] Re: GRY KTÓRE ZMIENIŁY ŚWIAT(GIER)

@tomrollauer, post #1

Another World
Tetris
Pacman
Doom

:)

[#29] Re: GRY KTÓRE ZMIENIŁY ŚWIAT(GIER)

@Katiria, post #28

Ponawiam pytanie. W jaki sposób PacMan zmienił świat gier?

[#30] Re: GRY KTÓRE ZMIENIŁY ŚWIAT(GIER)

@GumBoy, post #29

Odpowiem (PacMan):
- pierwsza gra z w pełni identyfikowalnym bohaterem
- pierwsza gra automatowa, która pokazała że granie może stać się w pełni masową rozrywką (czyli bez względu na wiek i płeć zainteresowanych - inaczej niż np. Space Invaders czy Galaxian ;) )
- pierwsza gra, na której popularności zaczęto zarabiać poprzez sprzedaż gadżetów, produkcję seriali animowanych itp.
- gra, do której w sposób humorystyczny lub symboliczny nawiązywały dziesiątki późniejszych tytułów innych autorów i producentów, chociażby Wolfenstein3D (mapa w kształcie planszy z PacMana i przeciwnicy-duchy), IK+
- gra (seria, postać) do dzisiaj uważana za symbol branży
- całkiem możliwe, że pierwsza gra w swoim gatunku

Mało?

Odnośnie twojej propozycji - MGS(1) uważam za doniosły tytuł i historycznie istotny ale nie zapominaj, że było to tylko przeniesienie w trójwymiar o kilkanaście lat starszego Metal Geara - z zachowaniem fabuły i prawie w całości mechaniki gry. Chcąc np. nazwać MGS-a pierwszą "nowożytną" skradanką popełniłoby się nadużycie bo PSX-owy Tenchu ukazał się kilka miesięcy wcześniej.

Ostatnia modyfikacja: 01.08.2009 00:25:03
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem