[#61] Re: GRY KTÓRE ZMIENIŁY ŚWIAT(GIER)

@tomrollauer, post #1

Asteroids
Dragon's Lair
[#62] Re: GRY KTÓRE ZMIENIŁY ŚWIAT(GIER)

@snajper, post #61

moja zona coraz bardziej zaciekaowiona ta klawiatura podlaczana do telewizora... wlaczylem jej Body Blows .. przeszla 4 poziomy (na yitu polegla) . ..wlaczylem jeje Cannon Fodder .. doszla do 5 misji .. :PPP

a ile przy tym bylo pisku kobiecego i smiechow .. sama przyznala ze bedzie grala pod moja nieobecnosc w Cannon Foodera :))

coraz smielej wypytuje ile gier jest na amige czy mozna jeszcze kupic gry ..ehh milo :) moze tych klawiatur nie bedzie mi wrzucac do szafy

jednak nadal nie moze zrozumiec czemu sie brandzluje przy ogladniu tych samych dem :D

CF mozna wipsac na ta liste

[#63] Re: GRY KTÓRE ZMIENIŁY ŚWIAT(GIER)

@tomrollauer, post #1

The Eidolon - też FPS :) Nie da się zapomnieć klimatu - ten mrożący krew w żyłach dźwięk towarzyszący zbliżaniu się do smoka... Strach było skręcić za róg :P nie to co jakieś marne doomy...
[#64] Re: GRY KTÓRE ZMIENIŁY ŚWIAT(GIER)

@snajper, post #63

a bylo to to na amige ?
bo wydaje mi sie ze to portal spolecznosciowy uzytkownikow Amigi

[#65] Re: GRY KTÓRE ZMIENIŁY ŚWIAT(GIER)

@HOŁDYS, post #64

A mi się wydawało, że tematy dotyczy świata gier.
Może Cię rozczaruję, ale świat gier nie kręci się tylko wokół Amigi.

Autor mógł zapytać o gry które zmieniły świat gier Amigowych, ale tego nie zrobił.

[#66] Re: GRY KTÓRE ZMIENIŁY ŚWIAT(GIER)

@HOŁDYS, post #64

Nie było na Amigę - podobnie jak wielu innych spośród podawanych tytułów: HOMM, C&C, GTA - natomiast takie pozycje jak Doom, Quake, Tetris, Pac Man czy wiele innych klasyków arcade, nie były znowu grami rdzennie amigowymi. Gdyby ograniczyć się do takowych, to zakres byłby _bardzo_ zawężony.
[#67] Re: GRY KTÓRE ZMIENIŁY ŚWIAT(GIER)

@GumBoy, post #65

nie wiem nie znam sie nie gram na PC bo to maszyna do pracy
wole Amige i leciwe platformowki :P

[#68] Re: GRY KTÓRE ZMIENIŁY ŚWIAT(GIER)

@HOŁDYS, post #67

Na PC i Amidze również świat gier się nie kończy.

Poza tym to, że wolisz Amigę nie usprawiedliwia czepiania się kogoś, kto jeśli chodzi o gry komputerowe ma szersze horyzonty. Wolisz Amigę, Twoja sprawa. Ale nie musisz się czepiać, że ktoś wymienił coś z PC. Zwłaszcza, że napisał ściśle na temat.

[#69] Re: GRY KTÓRE ZMIENIŁY ŚWIAT(GIER)

@GumBoy, post #68

Cóż, kiedy za pierwszym razem zobaczyłem Lotus Turbo Challenge 2 - to była miłość od pierwszego wejrzenia. Pałer niesamowity!!!! Wcześniej zrobiła na mnie takie wrażenie chyba tylko gra Double Dragon na Pegasusie. A Metal Gear Solid to materiał na osobny artykuł, tak jak i Final Fantasy. :)
[#70] Re: GRY KTÓRE ZMIENIŁY ŚWIAT(GIER)

@tomrollauer, post #1

Tytuły które zmieniły świat gier i wyszły w pierwszej kolejności na Amigę wg mnie to:
1. The Settlers
2. Another World
3. Pinball Dreams
4. Worms
5. Sensible Soccer
6. Stardust (doczekał się remake na PS3)
7. Cannon Fodder
8. Hired Guns (był remake na PC)

[#71] Re: GRY KTÓRE ZMIENIŁY ŚWIAT(GIER)

@pampers, post #45

> A co powiecie na Impossible Mission? Chyba nie było kontynuacji
> tej genialnej gry..

Była. http://hol.abime.net/2624
[#72] Re: GRY KTÓRE ZMIENIŁY ŚWIAT(GIER)

@tomrollauer, post #1

DUNE II

Kempy: Mission Impossibile nie był niczym szczególnym, w prasie również miał przeciętne oceny.

3 postacie do wyboru, obsługa terminali, jeptack - nic nowego ;)

Ostatnia modyfikacja: 31.08.2009 21:19:04
[#73] Re: GRY KTÓRE ZMIENIŁY ŚWIAT(GIER)

@Hubez, post #72

Hubez napisał(a):

> DUNE II
>
> Kempy: Mission Impossibile nie był niczym szczególnym, w prasie
> również miał przeciętne oceny.
>
> 3 postacie do wyboru, obsługa terminali, jeptack - nic nowego
> ;)

Wiem przecież, ale mój post był wyjaśnieniem do postu pampersa (czy MI miał kontymuację).

---

Wracając do przełomowych gier to nie będzie błędem stwierdzenie że jedną z nich był Pong, który rozruszał cały rynek gier video.

Ostatnia modyfikacja: 01.09.2009 06:53:03
[#74] Re: GRY KTÓRE ZMIENIŁY ŚWIAT(GIER)

@kempy, post #73

Skoro mowa o Pongu, to ja dorzucę do tego równie stary "Adventure". Prawdopodobnie to pierwsza na świecie gra przygodowa (wtedy się mówiło raczej "tekstowa").

[#75] Re: GRY KTÓRE ZMIENIŁY ŚWIAT(GIER)

@kempy, post #73

Jak Pong to i Asteroids i Space Invaders.

[#76] Re: GRY KTÓRE ZMIENIŁY ŚWIAT(GIER)

@tomrollauer, post #1

Titus the fox
[#77] Re: GRY KTÓRE ZMIENIŁY ŚWIAT(GIER)

@snajper, post #66

Nie będę dublował tytułów, które już były wymienione. Z większością się zgadzam. W sumie to nie mam teraz pomysłu na podanie jakiegoś naprawdę rewolucyjnego tytułu, który by nie był już wymieniony w tym wątku. Nie chcę być oskarżany o wpisywanie gier, które nie są rewolucyjne - podam trzy, które dla mnie były a nikt ich tutaj nie wymienił.

Street Rod - po raz pierwszy zetknąłem się z tytułem na PC (i to pod grafiką hercules). Na Amidze tytuł wyglądał i brzmiał znacznie lepiej. W sumie zagranie w ten tytuł na Przyjaciółce było dla mnie szokiem (tym bardziej, że grałem na przemian: Amiga - 386sx). Bardzo podobała mi się konwencja z garażem, tuningiem i zakładami. Nie jestem pewien, czy była to pierwsza gra w takiej konwencji (dla mnie z pewnością), lecz zastosowano w niej pomysły spotykane teraz w nowszych grach serii NFS.

Silent Service
i Silent Service II - zam to z Atari ST. Nie były to pierwsze gry symulujące okręt podwodny, lecz z jakiegoś powodu uważałem je za miodne. Do dzisiaj tak uważam. Solidny kawał taktyki w dość niszowej tematyce. Bez wątpienia autorzy następców serii SS zerkali na ten tytuł.

Crazy Taxi - jeden z bardziej grywalnych tytułów na Sedze Dreamcast. Świetny pomysł i znakomite wykonanie spowodowały pojawienie się tej serii na innych platformach. W grze było coś świeżego.

Zastrzegam, że to moja "prywatna" lista obejmująca gry o których jeszcze nikt nie wspomniał. Są to tytuły specyficzne, które miały "to coś".

EDIT: Jeszcze zapomniałem o Pokemon Pinball na Gameboy'a (w zasadzie gra na wersję kolor, lecz działa na monochromatycznej). Ciekawostką w tym tytule jest cartridge, który posiada wbudowane wibracje. Dzięki temu gra na GB staje się ciekawsza i sprawia naprawdę dużo radochy.

Ostatnia modyfikacja: 02.09.2009 14:11:23

Ostatnia modyfikacja: 02.09.2009 14:11:56
[#78] Re: GRY KTÓRE ZMIENIŁY ŚWIAT(GIER)

@Graf Zero, post #77

Dla mnie osobiście grą, która zmieniła świat (przede wszystkim mój świat) jest Mortal Komat II :) wciąż nie ma miesiąca, abym chociaż kilku walk nie stoczył. Co prawda ostatnio zagrywam się głównie w wersję pięcioprzyciskową, ale mimo wszystko w sercu i pamięci mam jeszcze tę amigową z fajerem
[#79] Re: GRY KTÓRE ZMIENIŁY ŚWIAT(GIER)

@yrkill, post #78

Mortal II :] heh co za czasy :]

Dla mnie osobiscie (jesli chodzi przynajmniej o sektor gier na Amigę) zasługuje na uwagę tytuł Space Hulk. Dlaczego? Bo to gra ponadczasowa..
strategia+logika+FPP.. niesamowity klimat, levele i potwory które powodowały że ciary mi do dziś wychodzą... OK

[#80] Re: GRY KTÓRE ZMIENIŁY ŚWIAT(GIER)

@tomrollauer, post #1

Ja do dzis uwazam, ze za serie civilization powinien byc nobel. Jedyna gra ktora na to zasluguje. Multipokoleniowa, jakze ambitna i rozwijajaca rozgrywka.

Przelomowy byl tez dla mnie silent service na atari 65xe ;) Taka gra na takim malym komputerze w tamtych czasach tak fajnie zrobiona,.... CZAD. Pierwsza gra do ktorej mialem i potrzebna byla papierowa insrukcja obslugi, a ile to siewtedy mialo lat? Ze 12?

Pozniej masa super gier i przelomow ktore nie byly dla mnie przelomowe np fpsy ktore totalnie zmoczylem.

Pozniej diablo II i world of warcraft. Dwa przelomowe pod wzgledem wykonania dziela. O ile cywilizacja nobel za pomysl, i roboczogodziny spedzone nad ambitna rozgrywka przez cale pokolenia, o tyle blizzard z tymi dwiema grami nobel za jakosc i podejscie. To firma, ktora czego sie nie dotknie jest zarypiste, miodne i wypieszczone pod potrzeby graczy. Diablo, Warcraft, Starcraft, World of Warcraft (dzis to odgrzewany kotlet wiec nie ma co oceniac dodatkow, ale ta gra ma juz 5 lat, wciaz 10 mln graczy online, a cala seria lat 15 i wciaz jest najmiodniejsza z mmorpegow, z ktorych zaden nowy nie potrafi wybic sie ponad przecietnosc i zaoferowac czegos co odbije graczy wowowi. Mimo wielu prob.) ;)

Ostatnia modyfikacja: 30.11.2009 04:34:59
[#81] Re: GRY KTÓRE ZMIENIŁY ŚWIAT(GIER)

@tomrollauer, post #1

Na osobna uwage zasluguje mud arkadia ;) Ktory zmienil wiazac na dlugie dni tygodnie i miesiace swiat wielu swoich graczy w tym i mnie;)
Ile tam na liczniku od jakichs dziesieciu lat ? jakies 500dni real....
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem