[#31] Re: GRY KTÓRE ZMIENIŁY ŚWIAT(GIER)

@galu, post #30

Zapomniałeś też dodać że dr Kelso też uwielbiał pacmana ;) (to tylko dla fanów Scrubs ;) )

EDIT: Stunt Car Racer jeżeli nie mylę nazwy z c64. Taka gierka gdzie jeździło się mocnym bolidem po dziwnych torach. Potem Stunts. Ta gra rządzi.

Ostatnia modyfikacja: 01.08.2009 01:00:09
[#32] Re: GRY KTÓRE ZMIENIŁY ŚWIAT(GIER)

@tomrollauer, post #1

Descent - pierwsza gra FPP, w której gracz mógł bez ograniczeń poruszać się w 3 wymiarach. Grywalnością nie ustępująca Doomowi.
[#33] Re: GRY KTÓRE ZMIENIŁY ŚWIAT(GIER)

@galu, post #30

galu napisał(a):

> Mało?

Mało. Bo IMHO połowę argumentów można do 90% gier automatowych z tamtych lat zastosować. Ale to tylko moje zdanie.

PacMan jest grą świetną. Pierwszy automat do jakiego wrzuciłem monetę w swoim życiu. Od kiedy posiadam komputer zbieram wszystkie klon PacMana jakie mi wpadną w ręce i planuję sobie oryginalny automat sprawić. Ale to sentyment mną kieruje a nie przełomowość tej gry. Ale jak już napisałem, to tylko moje zdanie. Widocznie przełomowość PacMana nie jest taka oczywista jak w przypadku innych wymienianych tytułów.

> Odnośnie twojej propozycji - MGS(1) uważam za doniosły tytuł i
> historycznie istotny ale nie zapominaj, że było to tylko
> przeniesienie w trójwymiar o kilkanaście lat starszego Metal
> Geara

Kto jak kto, ale ja o tym nie zapomniałem. Sęk w tym, że Metal Gear z MSX był przełomem mniejszym. Stworzył gatunek, w którym prawie nic poza MG2: Solid Snake się nie działo do czasu MGS i to po MGS skradanki jak grzyby na deszczu zaczęły wyrastać. Podwaliny owszem, ale przełom to dla mnie MGS.

> - z zachowaniem fabuły

Fabuły to tam za wiele się wcisnąć nie dało. Dopiero MGS pokazał co to fabuła w grze i dopowiadał dokładniej wątki z poprzednich części. I to on rzesze MGSbojów (takich jak ja) wyprodukował. Dopiero po nim sięgnąłem po pierwsze części.

> Chcąc np. nazwać MGS-a pierwszą "nowożytną" skradanką
> popełniłoby się nadużycie bo PSX-owy Tenchu ukazał się kilka
> miesięcy wcześniej.

I od razu na starcie był porównywany do nadchodzącego MGSa. gracze strasznie na kamerę narzekali (po części słusznie, ale tragicznie nie było) i monotonię. No ale to bajka na zupełnie inny topic.

Ostatnia modyfikacja: 01.08.2009 10:44:46
[#34] Re: GRY KTÓRE ZMIENIŁY ŚWIAT(GIER)

@snajper, post #32

snajper napisał(a):

> Descent - pierwsza gra FPP, w której gracz mógł bez ograniczeń
> poruszać się w 3 wymiarach.

Wcześniej były symulatory, tyle, że wektorowe.

[#35] Re: GRY KTÓRE ZMIENIŁY ŚWIAT(GIER)

@tomrollauer, post #1

IMHO do świata gier bardzo dużo wniosły, a na pewno zmieniły mój świat (i wypaczyły psyche :D ) pierwsze komputerowe gry RPG. Może nie tyle pierwsze , bo tym było bliżej do gier tekstowych, ale te już bardziej wypasione: Dungeon Master, serie Eye of Beholder, Ishar itp... Do dziś gram w CRPG (Obliviona przechodzę na piąty już sposób i kolejną postacią :D ).
No i myślę, że w nich można doszukiwać się prawdziwych korzeni gier First Person Perspective.

[#36] Re: GRY KTÓRE ZMIENIŁY ŚWIAT(GIER)

@frywolny_marian, post #35

frywolny_marian napisał(a):

> tekstowych, ale te już bardziej wypasione: Dungeon Master,
> serie Eye of Beholder,

Zwłaszcza, że jako jedne z pierwszych opierały się na systemie Advanced Dungeons & Dragons, który wykorzystywany był w komputerowych RPG przez dłuuuugie lata.

[#37] Re: GRY KTÓRE ZMIENIŁY ŚWIAT(GIER)

@tomrollauer, post #1

Pierwsza część Final Fantasy
[#38] Re: GRY KTÓRE ZMIENIŁY ŚWIAT(GIER)

@GumBoy, post #34

GumBoy napisał(a):

> Wcześniej były symulatory, tyle, że wektorowe.
>
>
ano były - i dlatego zaznaczyłem, że mowa o FPP. Osobiście to mnie do symulatorów nigdy nie ciągnęło (jedynym, przy którym sobie trochę posiedziałem, był X-Wing -jeśli go do tej grupy zaliczyć można).
[#39] Re: GRY KTÓRE ZMIENIŁY ŚWIAT(GIER)

@tomrollauer, post #1

Mój świat nigdy nie będzie taki sam po Falloutach 1 i 2. Ten nastrój, fabuła muzyka ... Ideał. Szkoda, że wspomnienia z grania nie wiążą się z amigą.
Na pewno zamieszał też nieźle Super Marian 64.
No i Rouge Squadron. I Castelvania.
[#40] Re: GRY KTÓRE ZMIENIŁY ŚWIAT(GIER)

@snajper, post #38

...a swoją drogą, to i X-Wing też w jakiś sposób zrewolucjonizował świat gier - zapoczątkowując serię o tematyce gwiezdnowojennej.
a skoro ktoś wspomniał Prince of Persia, to nie można pominąć jego niejako protoplasty, gry stworzonej przez tego samego człowieka - czyli Karateki :) (i cel gry zresztą był podobny - na końcu czekała jakaś księżniczka* do uratowania - pamiętam, że do niej trzeba było podejść spokojnie**,bo jak się podbiegło, to dawała kopa z półobrotu i game over:P)
* na imię jej Marika było ;)
** czy jakoś tak... możliwe, że mi się coś pokręciło, bo w wikipedii inaczej piszą.

Ostatnia modyfikacja: 01.08.2009 18:41:59
[#41] Re: GRY KTÓRE ZMIENIŁY ŚWIAT(GIER)

@snajper, post #38

snajper napisał(a):

> ano były - i dlatego zaznaczyłem, że mowa o FPP

Może się czepiam, ale w symulatorach był widok FPP z perspektywy pilota. W zasadzie niewiele inny niż w Descencie. Sceneria jedynie inna.

[#42] Re: GRY KTÓRE ZMIENIŁY ŚWIAT(GIER)

@GumBoy, post #41

Dune2 oraz Dune (zaryzykuje stwierdzenia ,że miała w sobie elementy RTS'a),

Pong -pierwsza masowa, że to tak nazwę gra,
Fallout -RPG ,który wyniósł RPG z mroku średniowiecza,
Wolfenstein 3d( pierwszy FPS),
Castle Wolfenstein z 1982,
Gauntlet,
Diablo 2.
[#43] Re: GRY KTÓRE ZMIENIŁY ŚWIAT(GIER)

@GumBoy, post #41

GumBoy napisał(a):

> Może się czepiam, ale w symulatorach był widok FPP z
> perspektywy pilota. W zasadzie niewiele inny niż w Descencie.
>
ano się czepiasz :P Bo widok może i jest z tej samej perspektywy, ale co z tego? Gra w FPP się opiera na zgoła odmiennych zasadach niż w symulatorach i to stanowi o zaklasyfikowaniu jej do takiego, a nie innego, gatunku. W symulatorach np. raczej nie uświadczysz porozrzucanych tu i ówdzie kluczy/broni/energii/jakichś powerupów etc.
[#44] Re: GRY KTÓRE ZMIENIŁY ŚWIAT(GIER)

@tomrollauer, post #1

Wprawdzie nie ukształtowały nowych gatunków gier, ale odznaczyły się nowatorskim, ciekawym pomysłem (podobnie jak wspomniane przez Minniata Lemmingi): Pushover, Spy vs Spy, The Incredible Machine. No i nie można zapominać o rodzimym Robbo.
I jeszcze wyróżniłbym przygodówki Delphine Software oparte na silniku Cinematique.
[#45] Re: GRY KTÓRE ZMIENIŁY ŚWIAT(GIER)

@snajper, post #44

A co powiecie na Impossible Mission? Chyba nie było kontynuacji tej genialnej gry..

Ostatnia modyfikacja: 02.08.2009 02:16:42
[#46] Re: GRY KTÓRE ZMIENIŁY ŚWIAT(GIER)

@tomrollauer, post #1

Tak prawdę mówiąc to w tamtych czasach to każda gra była przełomem.

Wolfenstein 3D był pierwszą grą tego typu ( w sumie nie pierwszą bo wcześniej był Catacomb, no ale to jest pierwsza gra która tak naprawdę zdobyła rozgłos i się sprzedawała :) ) , Doom był pierwszą 3D która miała wszędzie tekstury, i wielopoziomowe levele. Quake był pierwszą prawdziwą 3D, w której wszystko było już "trójwymiarowe" łącznie z postaciami.

Dune był pierwszą grą pseudo RTS, ale to Command&Conquer był pierwszym rasowym RTS-em, itd.

Wszystko wtedy robiło się po raz pierwszy, dzisiaj z wiadomych powodów jest to coraz trudniejsze, ale i dzisiaj zdarzają się perełki. Half-Life, seria Battlefield, czy ultra trudny Operation Flashpoint, a z drugiej strony Crysis ze swoją genialną grafiką i fizyką (zniszczyć można w zasadzie każde drzewo, domek, kubeczek, ptaszka itd. )

Jakie nas czekają przełomy , na pewno coraz bardziej realistyczna grafika i fizyka - PhysiX nVidii, bardziej rozbudowane światy i brak liniowej fabuły, tu kłaniają się natomiast sandboxy - dobrym przykładem są GTA IV, Stalker, Fallout 3 itd. można robić w zasadzie wszystko, a główną fabułą całkowicie pominąć.

Czego ja sobie życzę w grach , wiadomo coraz to lepszej grafiki i fabuły, ale także poprawy fizyki no i najważniejsze AI przeciwników, bo ta czasami stoi na tragicznym poziomie :) Jak to będzie wyglądać, zobaczymy za kilka lat ;)

[#47] Re: GRY KTÓRE ZMIENIŁY ŚWIAT(GIER)

@Olo, post #46

Half-Life został wydany w 1998r. Operation Flashpoint w 2001r. który taki ultra trudny znowu nie jest. To mają być te perełki z dzisiaj? ;).

[#48] Re: GRY KTÓRE ZMIENIŁY ŚWIAT(GIER)

@Korni, post #47

Mówiąc o dzisiejszych perełkach to dla mnie #1 jest najnowszy Call of Juares. Gier z akcją osadzoną na dzikim zachodzie jest jak na lekarstwo, a w tej klimat tamtych czasów oddany jest perfekcyjnie. Myślę, że to kamień milowy i znaczący wkład Polaków w skostniały świat dzisiejszej rozrywki. Dość miałem strzelania do nazistów, komunistów, terrorystów i kosmitów. Zatłuczenie czerwonoskórego to jest to :D

[#49] Re: GRY KTÓRE ZMIENIŁY ŚWIAT(GIER)

@tomrollauer, post #1

Do listy hitów FPP dopisać bezzwłocznie: Unreal Tournament. Wspaniała grafika, budująca atmosferę muzyka, grywalność na wysokim poziomie. Chyba pierwszy z założenia multiplayerowy FPP. I tak sobie teraz myślę, że UT miał wszystkie te cechy, które zaważyły na sukcesie Turricana - dynamika akcji w połączeniu z rozbudowanymi levelami - grając można było czuć "przestrzeń" wokół - i gdyby osadzić T3D w świecie UT, mogłaby wyjść bardzo ciekawa kombinacja...

A mówiąc o Wormsach należy również przypomnieć ich pierwowzory: Tanx dla Ami, dla PC Scorched Earth (zróżnicowana broń, zdaje się, że można było też grać w kilka osób)... Jak widać - w niepozornych gierkach drzemie czasami olbrzymi potencjał, który wystarczy umiejętnie wykorzystać...
[#50] Re: GRY KTÓRE ZMIENIŁY ŚWIAT(GIER)

@Korni, post #47

Half-Life został wydany w 1998r. Operation Flashpoint w 2001r. który taki ultra trudny znowu nie jest. To mają być te perełki z dzisiaj?

Nie mówie że na dziś, to były tylko przykłady. Generalnie, dla mnie perełkami są np. STALKER, dwie części, Fallout 3 za klimat, Crysis, za grafikę, bo klimatu ta gra nie ma ;)

Jak pisałem wcześniej, kiedyś praktycznie każda nowa gra wpływała na świat , teraz jest zdecydowanie trudniej. Jednak taki. np. Operation Flashpoint był w zasadzie symulatorem żołnierza co w tamtych czasach było dosyć nowatorskie, wtedy w każdej grze postać była chodzącym czołgiem zdolną przyjąć kilka bazook na klate i nic ;), a tu, jeden strzał i po zabawie.

Teraz w dzisiejszych czasach popularne są gry oparte o system tzw. sandbox, i takich gier chciałbym więcej, oczywiście opatrzone w świetną grafike, niesamowitą fabułę z genialną AI, i fizyką :D . To oczywiście pieśń przyszłości, więc musimy jeszcze troszkę poczekać i zobaczyć jak to będzie :D

[#51] Re: GRY KTÓRE ZMIENIŁY ŚWIAT(GIER)

@tomrollauer, post #1

Jako fan wyścigówek przejechałem w zasadzie większość rzeczy od Power Drift na c64 po GRiD na pc. Amigowy Lotus był pierwszą grą w której czuć było prędkość. Nie zapomnę tego uczucia kiedy pędziło się autem ze wzniesienia i zaraz wyskakiwał zakręt (pierwsza trasa w drugiej części). Druga rzecz to pinballe. Przy nich mogę wsiąknąć na długi czas. Jak wszystkim wiadomo najlepsze pinballe były na Amidze (Dreams, Fantasies, Illusion, SlamTilt). W pecetowe też trochę pogrywałem, ale coś mi w nich nie pasiło. Do dzisiaj nie potrafię powiedzieć co. Nie trzeba było chodzić do salonów gier i przepuszczać kasy na flipperach, wystarczyło odpalić Ami i jazda.

Jeżeli miałbym wymienić współczesne tytuły, to z całą pewnością byłaby to Mafia i Call of Duty (z naciskiem na Modern Warfare). Fabuła liniowa do bólu, ale dzięki temu udało się uzyskać efekt filmu. Wcielając się w Thomasa Angelo z Mafii czy Soapa McTavisha z MW, mam wrażenie że oglądam film. Działania które podejmuję w trakcie gry prowadzą do wielkiego finału. Super sprawą jest że po przejściu gra się wcale nie kończy. W Mafii mamy piekielnie miodny Freeride Extreme a w MW tryb zręcznościowy (przechodzenie gry na czas, punkty, życia).

W rzeczywistości gry które zmieniły rynek to chyba te "wiecznie żywe". Mimo tego że oprawa już nie dzisiejsza, ciągle się do nich wraca. Przechodząc np. Mafię n-ty raz ciągle świetnie się bawię. Instalując kolejny raz Modern Warfare czy nawet Return To Castle Wolfenstein wiem że będę miał "ubaw po pachy" - mimo tego że znam te tytuły niemalże na pamięć.

Na pewno każdy ma taki tytuł (bądź kilka) do których raz na jakiś czas wraca.

[#52] Re: GRY KTÓRE ZMIENIŁY ŚWIAT(GIER)

@Red_Bullet, post #51

Hehe z tymi pinballami to "letko" pojechałeś :) Ale może to moje subiektywne odczucie, bo ja jestem dziecko "wozów Drzymały" dumnie nazywanych salonami gier i pół życia w nich spędziłem. Żaden "wirtualny" pinball nie odda wkręty jaka jest przy prawdziwej maszynie. Nie pukniesz takiego pinballa z boku jak Ci bila siądzie albo nie przesuniesz lekko calej maszyny w bok żeby uchronić się przed "centralną jamą". Tak samo jak żaden emulator nie odda atmosfery jaka panowała w salonie gier kiedy na jednym żetonie docierałeś do końca gry i z każdym etapem czułeś na karku oddech coraz większego tłumu ludzi chcącego to zobaczyć :) Ależ mnie teraz wspomnienia dopadły ;) Caddilacs & Dinosaurs, Punisher, Final Fight, Vendetta, Double Dragon, Street Fighter, Mortal Kombat. O teraz to mógłbym wymieniać dziesiątkami, ale poza duża dawką radości te gry nie wiele wniosły do świata gier, chociaż niektóre z nich stały się legendami i nawet filmy na ich podstawie kręcono :)

Pozdrawiam rotfl

[#53] Re: GRY KTÓRE ZMIENIŁY ŚWIAT(GIER)

@tomrollauer, post #1

Need for Speed -pierwsza wyścigówka z tak realistycznym odwzorowaniem wyglądu i zachowania samochodów + zapierająca dech w piersiach grafika.
[#54] Re: GRY KTÓRE ZMIENIŁY ŚWIAT(GIER)

@tomrollauer, post #1

Ciąg dalszy... pogrzebiemy trochę w historii.
Turbo Esprit - na spektrusię :) prequel GTA?
The Great Escape - takoż. Poprzednik Escape from Colditz.
Flight Simulator - pierwszy symulator lotu, dzisiaj sygnowany przez Microsoft (osobiście zetknąłem się jeszcze z wersją na Atari 800XL).

...i jeszcze na dobranoc: Laser Squad - gatunek gry uprawiany później m.in. przez UFO Enemy Unknown itd.

Ostatnia modyfikacja: 04.08.2009 06:11:30
[#55] Re: GRY KTÓRE ZMIENIŁY ŚWIAT(GIER)

@snajper, post #54

Flight Simulator - pierwszy symulator lotu, dzisiaj sygnowany przez Microsoft (osobiście zetknąłem się jeszcze z wersją na Atari 800XL).

Na Atari XL/XE to było "Solo Flight". Bardzo lubiłem w to grać. :) Gry pt. "Flight Simulator" na małym Atari nie było.

[#56] Re: GRY KTÓRE ZMIENIŁY ŚWIAT(GIER)

@snajper, post #54

Road Race - pierwsza gra, w której zmieniało się biegi i tankowało brykę :D

[#57] Re: GRY KTÓRE ZMIENIŁY ŚWIAT(GIER)

@frywolny_marian, post #56

wczoraj rozpoczolem moja przygode z Monkey Island 1 .. z 1990 r i rzeczywiscie rewelacja mogla zmienic swoich potomkow :)

[#58] Re: GRY KTÓRE ZMIENIŁY ŚWIAT(GIER)

@MDW, post #55

> :) Gry pt. "Flight Simulator" na małym Atari nie było.
>

Była. Flight Simulator II firmy Sublogic.
http://www.mobygames.com/game/atari-8-bit/flight-simulator-ii

[#59] Re: GRY KTÓRE ZMIENIŁY ŚWIAT(GIER)

@lumiks, post #58

właśnie... (dla jasności: pierwsza wersja wyszła gdzieś w 1980).

Dark Forces - pierwszy FPP (no - FPS, żeby nie było nieporozumień... nie jestem oswojony z tą nową nomenklaturą ;)), w którym gracz mógł skakać i spoglądać w górę/w dół.
[#60] Re: GRY KTÓRE ZMIENIŁY ŚWIAT(GIER)

@Ciapo, post #52

U nas budy szybko zniknęły - cóż, wschód. Jednakże pinballe najznakomitsze były na Ami. Tam ten gatunek wzbił się na wyżyny. Na Fantasies urządzaliśmy turnieje. Co to się nie działo.

Przy okazji tytułów Amigowych nie wypada nie wspomnieć o Ruff 'n Tumble. Do dzisiaj nie mogę uwierzyć że ta gra jest na A500. Grafika znakomita, udźwiękowienie również. Hektolitry miodu. Lepszej platformówki chyba do tej pory jeszcze nie widziałem. Innym tytułem który mnie "zabił" był Zeewolf. Ktoś to pamięta? Strzelanina na wektorach - wyśmienita. Nie potrzeba było tekstur, cieni, HDRów, shaderów i całego tego szmelcu. Grafika umowna i symboliczna, a ile nocy przy tym zarwałem. Dla mnie te gra jest do dzisiaj wzorcem. Prosto, a skutecznie. W sumie to wymienię jeszcze Scorched Tanks. Ojciec Wormsów. Całe wakacje grałem z brackim w tą grę. Jako że nie był biegły w obsłudze Amigi to pokazałem mu co i jak (gra odpalała się z wb). Po 2 tygodniach sam już pisał startupy :)

Niby banał a jednak granie "óczy" :P Z drugiej strony tak sobie wymieniamy, ale każdy ma tytuły które w ten czy inny sposób zmieniły świat gier (czy to czyjś prywatny, czy świat gier w ogóle).

edit: zapomniałem dodać że nie zawsze gry rewolucyjne odnoszą sukces komercyjny. Przypomniałem sobie historię takiej gry jak Freedom Fighters. Zrobiona przez duńskie IO-Interactive. Strzelanka trzecioosobowa, niby wszystko to już było, ale rewolucyjne sterowanie drużyną zniszczyło wszystko co się wcześniej pokazało. Do dyspozycji były 3 komendy, atakuj, broń, za mną. Wskazywało się celownikiem miejsce i naciskało odpowiedni klawisz. Banalne. Działało jak złoto. Dowodzenie grupą 12 partyzantów to pestka. Dodać należy genialną muzykę Jespera Kyda. Pewny sukces, a mimo to u nas jakoś przeszła bez echa. Gdyby nie seria EA Classics to nawet bym o niej nie wiedział.

Ostatnia modyfikacja: 04.08.2009 23:32:02
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem