[#1]
Najgorsze i najlepsze konwersje...
w związku z poruszonym przez Asmana tematem w komentarzach
http://www.ppa.pl/newsy/komentarze.php?id=8440#87173
proponuję aby ludzie sami napisali jakie według nich są najlepsze i najgorsze konwersje gier z innych platform. Najlepiej jak się da z jakimś uzasadnieniem.
dałem już kilka przykładów dobrych konwersji, teraz czas na te mniej udane. Wymienię tylko 2, żebu rozpocząć temat.
Street Fighter II - może narażę się niektórym, ale według mnie ta konwersja jest niezbyt udana. Długi czas się zagrywałem w amigową wersję... dopóki nie zagrałem w wersję automatową. Gra pomimo iż "sztywna nie jest", to widać potraktowanie po macoszemu mechaniki gry. Postacie poruszają się i reagują trochę sztywno. Częściowo to wina drastycznego zmniejszenia liczby przycisków (na amigę 1 lub 2, na automaty 6), ale nie tylko. Np w amigowej wersji całkowicie wycięto podcięcia. Ogólnie gra nie jest zła, dopóki się jej nie porówna z oryginałem.
Super Street Fighter II Turbo - tą już całkiem zepsuli. Pomimo iż gra wygląda jak oryginał (paleta 256 kolorów na AGA), to powycinano klatki animacji. Dodatkowo mechanika jeszcze gorsza niż SF2, pomimo iż podcięcia są. Muzyka co prawda idzie z CD (polecam posłuchać), ale dźwięki znacznie gorsze niż nawet w SF2. Ogólnie konwersja miała duży potencjał, ale uwaliło ją nie skupienie się nad oddaniem grywalności.