@Koyot1222,
post #1182
Z zupełnie innej beczki, ale o pikselach. Niedawno znalazłem pewien "mem"?

Ludzie zastanawiali się dokąd prowadzi ewolucja grafiki pikselkowej, niektórzy wyrażali opinię że się raczej degeneruje. W pierwszej chwili, stwierdziłem, ok, no dobra, ale jak by to odnieść do innych dziedzin sztuki użytkowej.
Wydało mi się że np architektura była by dobrym przykładem.

Z moich szybkich obserwacji wynika że gałąź ta rozwijała się dużo dłużej, ale za to w pewnych okresach podobnie do pixelartu. Łatwo można zauważyć, że na przestrzeni lat dochodzi do wielu uproszczeń, na rzecz praktyczności i wyrazistości formy. Budowle spełniają te same funkcje (które z biegiem lat też ewoluują) ale przeznaczenie obiektów jest nie zmienne. Nie zmienia to faktu że powstają nowe budynki nawiązujące do klasycznej formy i funkcjonują bardzo dobrze z zabudową nowoczesną.
Wracając do pixelartu, "mem" który w pierwszej chwili wydał mi się śmieszny i trochę "obrazoburczy", chyba wcale nie jest przesadzony. Postępująca ewolucja zmusi twórców do uproszczeń, w kierunku szybkiego przekazu. Ale nie ma w tym nic złego bo produkcje w "tradycyjnym", klasycznym stylu wciąż będą miały rację bytu.
Co o tym sądzicie?
Może to temat na osobny jakiś rozbudowany artykuł?