[#1]
Amilator alias Boot 2 FS-UAE
Cześć wszystkim,
Chciałem wam przedstawić i opisać projekt nad którym pracuję i dlaczego nad nim pracuje.
Z amigą jestem związany od około 96-97 roku. Dokładnie nie pamiętam. Zacząłem od A600 którą ojciec przywiózł z RFN. Zakończyłem na A1200 z Apollo 1240/40 i 32 MB FAST w GIFT towerze. Od dłuższego czasu tj. od 2004 amiga przeleżała nie używana w szafie u rodziców w domu. Ostatnio chciałem się pobawić trochę na Amidze przypomnieć stare dobre czasy ale okazało się że amiga się nie uruchamia pewnie kiedyś pokuszę się o naprawę ale teraz nie mam na to czasu ani ochoty. Skoro zabawa w amigę na sprzęcie się nie udała pomyślałem o emulacji. Przyszedł mi do głowy pomysł żeby wykorzystać starego nie używanego laptopa jako stacje do emulacji. Poczytałem trochę o Amithlonie wydał mi się fajnym projektem pomijając kwestie licencyjne. Jednak prawdziwym problemem okazał się sprzęt mój 10 letni laptop jest za nowy, a że to laptop to nie mogę wsadzić do niego inne karty gfx za 10 zł z allegro.
Wtedy do głowy przyszedł mi pomysł źeby stworzyć mini dystrybucję live linuxa która ma na celu odpalenie uae żeby uzyskać efekt zbliźony do amithlona ale jednocześnie bardziej sexy bo będzie emulował też układy specjalizowane. Co prawda kosztem bezpośredniego dostępu do sprzętu. Ale przynajmniej nie będzie obarczony problemami licencyjnymi i będzie działał na kaźdym wspieranym przez linuxa sprzęcie. Po kilku dniach (w zasadzie wieczorach) stworzyłem działający prototyp/wersje alfa.
Plusy:
- wszystkie ficzersy jakie zapewnia fs-uae (w tym emulacja ppc)
- bootowanie z dysku usb lub zwykłego hdd sformatowanego na fat32
- możliwość zdefiniowania kilku konfiguracji i po restarcie zmiana emulowanego sprzętu
- konfiguracja poprzez plik tekstowy (docelowo planuje narzędzie do edycji z poziomu emulowanego systemu)
- darmowy
Minusy:
- nie robi prania
- nie przynosi piwa
Jeśli komuś tak jak mi nie przeszkadzają minusy (ja mam od tego Żonę, która mam nadzieje nigdy tego nie przeczyta

) i jest zainteresowany takim rozwiązaniem lub/i chce po testować dajcie znać wrzucę pliczki i instrukcje instalacji.
Żeby nie przedłużać wrzucam filmik prezentujący możliwości Amilatora:

Pozdrawiam
Ps. uprzedzając fakty komunikat dla Pana Drozda, tak jestem kolejną inkarnacją Kakusia, przejrzałeś mnie

.