[#61] Re: Raspberry Pi 400 - nowa Amiga 400 ;)

@Nasedo, post #60

Hej,
Podłączę się pod wątek.
Chciałem podłączyć joysticka z Amigi w PI400.
Mam taki adapter:
https://naforum.zapodaj.net/dfc9b504faf4.jpg.html

i działa mi z WinUAE ale nie widać go pod PiMiga.
Ktoś ma i pomoże?
Dzięki
Pozdrawiam
Tomek
[#62] Re: Raspberry Pi 400 - nowa Amiga 400 ;)

@sobi1, post #61

A WinUae jak Ci pokazuje tzn jak widać go w Windows? Jeśli działa bez żadnych sterowników to jest plug&play powinien być widoczny jak wybierzesz go z listy w Amiberry
[#63] Re: Raspberry Pi 400 - nowa Amiga 400 ;)

@sobi1, post #61

Trywialne pytanie - masz go podłączonego jak startujesz pimige?
[#64] Re: Raspberry Pi 400 - nowa Amiga 400 ;)

@don_rafito, post #62

Hej,

W Winuae rozpoznaje jako Retrojoystick oba porty.
W Pimiga nie rozpoznaje podłączonego joya z adapterem pod każdym USB.
Tak, podłączam adapter z joyem przed startem PIMigi.
[#65] Re: Raspberry Pi 400 - nowa Amiga 400 ;)

@sobi1, post #64

Hej,

A może ktoś ma sprawdzony adapter na PImiga i da namiary?

Pozdrawiam Tomek
[#66] Re: Raspberry Pi 400 - nowa Amiga 400 ;)

@sobi1, post #65

Mi działa ten po przełączeniu w tryb The C64. Niestety w tej chwili wszystkie się wyprzedały, ale pewnie pojawi się nowa transza.
[#67] Re: Raspberry Pi 400 - nowa Amiga 400 ;)

@Nasedo, post #60

Po kilku godzinnych bojach z Raspberry Pi OS 32bit jestem mega pozytywnie zaskoczony pod kątem możiwości systemu jak i jakości emulacji. Niestety wpakowałem się w porównywanie wszystkich wersji Amiberry co jest z punktu obsługi samych gier niepotrzebne, ale jak weźmiemy pod uwagę scenę to jest uzasadnione. Alternatywa do emulacji w postaci FS-Uae też jest godna polecenia, a przede wszystkim estetyczny interface. Dalsze testy przede mną i tu myślę o Raspbianie 64bit dla porównania szybkości - to już takie chyba zboczenie bo to co już można robić jest super. Raspbian działa mega szybko, przeglądarka chodzi ok.,office, edytor Thonny do Pythona, Netflix przez przeglądarkę też powinien pójść na starym tv, ale co najważniejsze to to, że emulatory Amigi odpalają się na dotyk ;)
Też korci mnie odpalenie Freemigi oraz czekam jeszcze na linki do Amibiana1. 5ee bo na skrzynce e-mail jest cisza...

Ostatnia aktualizacja: 10.05.2022 11:08:16 przez WojoS
[#68] Re: Raspberry Pi 400 - nowa Amiga 400 ;)

@WojoS, post #67

Nigdy nie żałowałem tego, że zdecydowałem się na RPi 400, fajny sprzęt za rozsądną cenę.
Porównywanie wersji Amiberry mogło mieć sens - miało, przynajmniej dla mnie, dla przykładu w nowszych wersjach zdarzało się, że dźwięk rozjeżdzał się z akcją podczas grania - bywało to szczególnie zauważalne w Chaos Engine.
Pod kątem sceny, dem - jednak wygrywały (o ile mnie pamięć nie myli) nowsze wersje emulatora, gdzie oczywiście trzeba było sam emulator konfigurować aby było dobrze i naprawdę niewiele było dem, które sprawiałoby problemy - a obejrzałem ich pokaźną ilość.
Jakiś czas temu miałem możliwość korzystania z 64bitowego systemu (Manjaro) i 64bitowej wersji Amiberry (przy okazji testów AmiKit) - ale z racji na to, że osobiście nie przepadam za Manjaro - zrezygnowałem z tej opcji.
FS-UAE spróbowałem, gdzie interesowała mnie przede wszystkim emulacja karty dźwiękowej - na tym polu nie odniosłem sukcesy - nie wiem, czy to wina jest samego emulatora, czy zabrakło mi wiedzy.
Na chwilę obecną w Amiberry brakuje mi przede wszystkim AHI UAE - mimo upływu czasu niestety temat ten nie jest ruszony - a szkoda.
[#69] Re: Raspberry Pi 400 - nowa Amiga 400 ;)

@Grzegorz_P, post #66

Czesc,

Czy działają Ci oba porty?
To chyba ten sam co Twój?

A może takiego ktoś używa takiego adaptera?

pzdr Tomek
[#70] Re: Raspberry Pi 400 - nowa Amiga 400 ;)

@WojoS, post #67

Z freemigą ostrzegam, bo utknąłem przy jej robieniu na akceleracji wideo i coś na styku SDL i Mesa jest nieoptymalne i performance jest gorszy jak na RaspiOS. Po tygodniu walki poddałem się. Od tego czasu mam rozbudowaną platformę kilku emulatorów na RaspiOS na fajnym monitorze SVGA CRT i nie dotykam już tematu z braku czasu.
1
[#71] Re: Raspberry Pi 400 - nowa Amiga 400 ;)

@infboras, post #70

Ok. Dzięki za info. W takim razie pójdę tym samym tropem...
[#72] Re: Raspberry Pi 400 - nowa Amiga 400 ;)

@sobi1, post #69

Tak, to ten sam. Wygląda na to, że znów się pojawiły. Z tego co pamiętam, to powinny działać obydwa porty, ale dla pewności mogę zrobić test wieczorem i dać znać jak to wygląda.
[#73] Re: Raspberry Pi 400 - nowa Amiga 400 ;)

@sobi1, post #69

OK, sprawdziłem. U mnie z konfiguracją Pi400+PiMiga 2.0 działa i działają dwa porty. Aczkolwiek swój adapter kupiłem od RJ_Adaptery. Niby też RetroFun Twin i wyglądają bardzo podobnie. U siebie nie mam diody na obudowie. U mnie dioda jest umieszczona w środku obudowy w okolicy wtyku USB. Nie wiem czy te adaptery mają ten sam firmware. Mój można było przełączyć w tryb TheC64 i w tym właśnie trybie śmiga mi z PiMigą. Oczywiście trzeba wejść w ustawienia emulatora (F12), żeby przypisać porty joysticka.

Mam też inny adapter i on również działa z PiMigą. Też testowałem obydwa porty.
[#74] Re: Raspberry Pi 400 - nowa Amiga 400 ;)

@Grzegorz_P, post #73

Hej,

Super, dzięki za potwierdzenie.
Pytałem u RJ_Adaptery i ma je mieć za około dwa tygodnie.
[#75] Re: Raspberry Pi 400 - nowa Amiga 400 ;)

@marskow, post #1

Gdyby kogoś zainteresowało:

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem