Ponownie postanowiłem podbić temat, ponieważ uznałem, że posiadane przez mnie informacje mogą się komuś kiedyś przydać.
Robiąc porządki w mojej kolekcji elektro gratów, natrafiłem na stację NEC FD1231H 2002.5, wersja wewnętrzna bez przedniego panelu. Wizualnie nie prezentowała się atrakcyjnie i nawet przez myśl przeszło mi aby się jej pozbyć razem z wieloma innymi gratami, ale gdybym to zrobił to nigdy bym sobie tego nie wybaczył.
Po podłączeniu do Greaseweazle i przeprowadzeniu kilku testów, okazało się, że stacja bezapelacyjnie bije na głowę swoich rywali od Samsunga i ALPS.
Na pierwszy ogień poszło 10 dyskietek HD z zaklejoną dziurką, które sformatowałem z poziomu AmigaOS. Czyli po zaznaczeniu ikonki DF0 na Workbenchu z RMB wybrałem opcję Formatuj. W okienku odznaczyłem utworzenie kosza na śmieci, oraz system plików zaznaczyłem FFS. Wszystkie dyskietki sformatowały się bez przeszkód. Jak pisałem wcześniej pod innymi stacjami nie mogłem poprawnie wykonać formatowania z poziomu WB.
Następnie na kolejne trzy dyskietki, za pomocą różnych programów postanowiłem nagrać obraz ADF z grą Trap Runner 2018, a dalej z powrotem z tych dyskietek utworzyć obraz ADF i porównać go z oryginałem w programie HxC Floppy Emulator.
ADFer i GoADF - zapis i odczyt z weryfikacją w 100% poprawny.
TSGUI - błąd zapisu już na początku, po zmianie dyskietki na inną błąd zapisu gdzieś w połowie. W celu weryfikacji czy dyskietki nie są uszkodzone ponowny zapis z użyciem ADFer - poprawny.
Analiza obrazów za pomocą HxCFE:

Oryginalny.

Zapisany i odczytany za pomocą ADFer.

Zapisany i odczytany za pomocą GoADF.
Bez problemu gra uruchomiła się z dyskietek zapisanych za pomocą ADFer i GoADF, nawet z tych dwóch, które z poziomu TSGUI były rzekomo uszkodzone.
Na zakończenie tylko dodam, że zasilanie stacji pobierane było od GW, a ten oczywiście czerpie z USB.