kategoria: WinUAE
[#61] Re: Greaseweasle V4 vs. DrawBridge

@TomcioPaluszek, post #60

To już chyba ostatni mój wpis w tym temacie.

Greaseweazle v4.1 to świetny kawałek sprzętu ... jeśli używasz dedykowanego softu. Nagrałem w ten sposób adf-y, które bez problemu są odczytywane na prawdziwej amidze przy czym używałem głównie dyskietek HD (zaklejenie dziurki to konieczność).

Jeśli chodzi o pracę w czasie rzeczywistym z emulatorami (sprawdziłem WinUAE i Amiberry) to pomijając prędkość, która jest kilkukrotnie mniejsza to jest to jedna wielka porażka.
Formatowanie dyskietek pokazuje nieustannie błędy. Ta sama dyskietka formatowana na Amidze - zero błędów (patrz screeny).
Próba nagrania ADF-a (np. za pomocą GoADF) niby się udaje, ale poźniejsze próby odczytu to losowe Read Error.
Próba nagrania nagrania pliku na czystą dyskietkę (sformatowaną na amidze) niby się udaje, ale w rzeczywistości ten plik jest uszkodzony. Oczywiście tu znowu wchodzi w grę losowość. Raz się uda a pięć razy nie.

Tak więc Greaseweazle jest bardzo przydatny jak na przykład kupujesz gołą Amigę i potrzebujesz sobie zrobić jakieś startowe dyskietki. Nie musisz się bujać z NullModemem.

Ja sobie wymyśliłem zgrabną emulowaną Amigę na RaspberryPi z działającą stacją dyskietek i to się nie udało.

Pozdrawiam

[#62] Re: Greaseweasle V4 vs. DrawBridge

@Ponki1986, post #1

Podłączę się pod mój stary temat, aby nie zaśmiecać bezsensownie forum...

Mam pytanie, chyba głównie skierowane do posiadaczy Greaseweazle V4. Czy u Was niesformatowane dyskietki DD i HD są wykrywane poprawnie w WinUAE, po przez wtyczkę FloppyBridge, w trybie pracy AUTO? Mam na myśli gęstość zapisu.

Pytam bo u mnie jakby ignorowana jest informacja z czujnika stacji dyskietek odnośnie włożonej dyskietki. Oczywiście dyskietki DD mają zaklejone okienko.

Sformatowane dyskietki wykrywane są prawidłowo. Mam najnowszą wersję wtyczki FloppyBridge oraz najnowszy firmware w GW.
[#63] Re: Greaseweasle V4 vs. DrawBridge

@Ponki1986, post #62

Nie. U mnie też to nie działa.
Dodatkowo biorąc nową dyskietkę HD z pudełka niezależnie czy zakleje otwór czy nie, pokazuje taką dyskietkę jako 1.76MB. Dopiero jak sformatuje taką dyskietkę na PC na 720kB to wtedy mogę sobie ją na WinUae sformatować na 880kB. W ogóle nie przypominam sobie, żeby pod WinUAE udało mi się zrobić dyskietkę 1.76MB.
[#64] Re: Greaseweasle V4 vs. DrawBridge

@TomcioPaluszek, post #63

Czyli to samo co u mnie... Generalnie problem można łatwo obejść, bo wystarczy stworzyć dodatkowe profile w ustawieniach wtyczki FloppyBridge. Ja mam trzy:

1 - Auto
2 - DD
3 - HD

Czyli analogicznie pierwszy tryb auto sprawia, że dyskietki są wykrywane automatycznie, ale muszą być najpierw sformatowane jako DD lub HD. Drugi wymusza aby wszystkie włożone dyskietki były widoczne zawsze jako DD, a trzeci to samo tylko jako HD. W żadnym z przypadków zaklejenie dziurki nic nie zmienia.

Z użyciem profilu HD bez problemu mogę pod AmigaOS sformatować dyskietkę o pojemności 1.76, natomiast po zamontowaniu PC0: korzystającego z CrossDOS-a, lub z poziomu PC-Taska mogę sformatować dyskietkę jako 1.44.

Ostatnio odkryłem również, że można przełączyć się w WinUAE z wirtualnej stacji dyskietek na GWV4 bez potrzeby wywoływania GUI(F12). W Shell należy wpisać :

uae-configuration floppy0type 8

Jeżeli ustawione jest więcej profili j.w. to należy jeszcze wydać polecenie:

uae-configuration floppy0subtype 1, 2 lub 3

Niestety jest jakiś błąd w WinUAE, ponieważ ponowne wpisanie polecenia lecz ze zmianą numeru na inny nie powoduje faktycznego przełączenia na inny profil mimo, iż po wywołaniu GUI tak by się mogło wydawać. Błąd weryfikuje polecenie:

uae-configuration floppy0subtypeid

które wyświetla nazwę faktycznie aktywnego profilu. Ręczna zmiana profilu w GUI działa poprawnie. Może kiedyś napiszę o tym do Toniego, na razie nie jest to aż tak istotne.
[#65] Re: Greaseweasle V4 vs. DrawBridge

@Ponki1986, post #64

U mnie DrawBridge Andurio mimo że mam auto w ustawieniach, to tylko DD. Zato pc 720, bez problemów.

Ostatnia aktualizacja: 23.07.2024 09:16:02 przez don_rafito
[#66] Re: Greaseweasle V4 vs. DrawBridge

@don_rafito, post #65

Sprawdziłem na stronie autora projektu FloppyBridge i najwyraźniej problem jest mu znany. Jeśli dyskietka jest wcześniej sformatowana pod Amigą lub PC jako DD/HD to zostanie rozpoznana prawidłowo. W innym przypadku autor specjalnie umieścił w ustawieniach opcje wymuszenia rozpoznawania dyskietek jako DD lub HD.
1
[#67] Re: Greaseweasle V4 vs. DrawBridge

@Ponki1986, post #66

Podbijam temat.

Ponieważ przypadkiem trafiłem na Greaseweazle V4.1, to mam pytanie, czy da się to kupić również w Polsce? Czy tylko na AmigaKit lub AMIGAstore - tu jest ciut drożej, ale już nie trzeba się bawić w płacenie cła.
[#68] Re: Greaseweasle V4 vs. DrawBridge

@gilban, post #67

Ja jak zamawiałem z UK, to zapłaciłem raptem 16 zł więc to chyba nie aż tak dużo.
1
[#69] Re: Greaseweasle V4 vs. DrawBridge

@gilban, post #67

zamawiaj z UK nie są to jakieś wielkie koszty w PL nie ma chyba dystrybutora
1
[#70] Re: Greaseweasle V4 vs. DrawBridge

@francdt, post #69

A czemu nie zamawiać w amigastore.eu?

Gorsi są? Czy jak? Szczególnie że i tu można zamówić taśmę do flopa oraz kabelek 4 pin po obu stronach lub tylko sam kabelek, bez taśmy.

Ostatnia aktualizacja: 07.09.2024 13:40:54 przez gilban
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem