[#64]
Re: Greaseweasle V4 vs. DrawBridge
@TomcioPaluszek,
post #63
Czyli to samo co u mnie... Generalnie problem można łatwo obejść, bo wystarczy stworzyć dodatkowe profile w ustawieniach wtyczki FloppyBridge. Ja mam trzy:
1 - Auto
2 - DD
3 - HD
Czyli analogicznie pierwszy tryb auto sprawia, że dyskietki są wykrywane automatycznie, ale muszą być najpierw sformatowane jako DD lub HD. Drugi wymusza aby wszystkie włożone dyskietki były widoczne zawsze jako DD, a trzeci to samo tylko jako HD. W żadnym z przypadków zaklejenie dziurki nic nie zmienia.
Z użyciem profilu HD bez problemu mogę pod AmigaOS sformatować dyskietkę o pojemności 1.76, natomiast po zamontowaniu PC0: korzystającego z CrossDOS-a, lub z poziomu PC-Taska mogę sformatować dyskietkę jako 1.44.
Ostatnio odkryłem również, że można przełączyć się w WinUAE z wirtualnej stacji dyskietek na GWV4 bez potrzeby wywoływania GUI(F12). W Shell należy wpisać :
uae-configuration floppy0type 8
Jeżeli ustawione jest więcej profili j.w. to należy jeszcze wydać polecenie:
uae-configuration floppy0subtype 1, 2 lub 3
Niestety jest jakiś błąd w WinUAE, ponieważ ponowne wpisanie polecenia lecz ze zmianą numeru na inny nie powoduje faktycznego przełączenia na inny profil mimo, iż po wywołaniu GUI tak by się mogło wydawać. Błąd weryfikuje polecenie:
uae-configuration floppy0subtypeid
które wyświetla nazwę faktycznie aktywnego profilu. Ręczna zmiana profilu w GUI działa poprawnie. Może kiedyś napiszę o tym do Toniego, na razie nie jest to aż tak istotne.