[#1] WinUAE stary amigowiec chce wrócić
Witam,
Trochę jak w temacie. Zaczynałem ZX Spectrum+ i C64 ale potem była Amiga, najpierw 500 a następnie 1200 z z prockiem 040 (albo 030). Tylko, że to było prawie 30 lat temu. Chciałem wrócić do przyjaciółki i pobawić się znów AMOSem ale okazało się że niewiele pamiętam. Chwilowo nie stać mnie za zakup Amiga (swoją wiele lat temu podarowałem siostrzeńcowi i słuch o niej zaginął). Czy znalazła by się "pomocna dłoń", która pokazała mi co i jak zainstalować, skonfigurować itd żebym odzyskał swoją przyjaciółkę i mógł pobawić się Amosem AGA?
Za pomocą tutka z YT zainstalowałem winUEA ale nie wiem co dalej żeby było tak fajnie jak 30 lat temu na "mojej 1200". Pomożecie?

Ostatnia aktualizacja: 10.06.2024 10:55:35 przez cramer

Ostatnia aktualizacja: 10.06.2024 10:56:17 przez cramer

Ostatnia aktualizacja: 10.06.2024 15:37:43 przez cramer

Ostatnia aktualizacja: 12.06.2024 17:37:36 przez mailman

Ostatnia aktualizacja: 12.06.2024 22:47:45 przez cramer
[#2] Re: WinUEA stary amigowiec chce wrócić

@cramer, post #1

Za pomocą tutka z YT zainstalowałem winUEA ale nie wiem co dalej

To może być trudno, jeśli do samej instalacji (Dalej ... Dalej.. Dalej ) Winuae potrzebny był tutek z YT

Ostatnia aktualizacja: 10.06.2024 09:52:11 przez Norbert
1
[#3] Re: WinUEA stary amigowiec chce wrócić

@Norbert, post #2

Typowy amigowiec...
[#4] Re: WinUEA stary amigowiec chce wrócić

@Norbert, post #2

Może nieprecyzyjnie to napisałem... YT bardziej przydał się do konfiguracji winUEA. A prosiłem o pomoc w konfiguracji tej pecetowej Amigi.
A Ty pamiętasz co dokładnie i jak robiłeś 30 lat temu?

Ostatnia aktualizacja: 10.06.2024 10:53:25 przez cramer
[#5] Re: WinUEA stary amigowiec chce wrócić

@cramer, post #1

W książce A. Zalepy o Amosie, w pierwszych rozdziałach opisana jest konfiguracja Amosa pod WinUAE, ale nie w wersji AGA. Na pewno znajdziesz w sieci tego ebooka. Jeśli nie, odezwij się na priv.
[#6] Re: WinUEA stary amigowiec chce wrócić

@cramer, post #4

YT bardziej przydał się do konfiguracji winUEA. A prosiłem o pomoc w konfiguracji tej pecetowej Amigi

To skonfigurowałes winuae czy nie ?
Raz piszesz że YT pomógł, a w drugim zdaniu prosisz o pomoc w skonfigurowaniu.

Napisz jaką wiedzę na temat "obsługi" Amigi posiadasz po 30 latach, bo coś widzę że będzie ciężka przeprawa

Ostatnia aktualizacja: 10.06.2024 11:37:24 przez Norbert
1
[#7] Re: WinUEA stary amigowiec chce wrócić

@Norbert, post #6

Zapachniało Elektrodą :P
7
[#8] Re: WinUEA stary amigowiec chce wrócić

@bfgmatik, post #7

Raczej lenistwem..
2
[#9] Re: WinUEA stary amigowiec chce wrócić

@kaka, post #8

Nie nie, rozjeżdżanie nowych użytkowników albo zadających nieostrożne pytania było zawsze domeną elektrody.
3
[#10] Re: WinUEA stary amigowiec chce wrócić

@bfgmatik, post #7

Żeby pomóc, trzeba wiedzieć ile ta druga osoba wie, pamięta .
Samo rzucenie "pomocna dłoń" wiele nie pomaga.
Skąd mamy wiedzieć jak wyglądała jego a1200.

Mało informacji
3
[#11] Re: WinUEA stary amigowiec chce wrócić

@Norbert, post #10

A jakie to ma znaczenie jak "wyglądała" skoro w Winuae może sobie skonfigurować amigę w lepszej, szybszej konfiguracji? Powinien wrzucić link do tego filmiku z yt to byłoby wiadomo co tak naprawdę sobie skonfigurował (czyt. sam emulator czy może zainstalował już system amigi...) choć z drugiej strony... na yt jest mnóstwo takich filmików jak system postawić pod emulatorem.
[#12] Re: WinUEA stary amigowiec chce wrócić

@Madman, post #11

A jakie to ma znaczenie jak "wyglądała" skoro w Winuae może sobie skonfigurować amigę w lepszej, szybszej konfiguracji?

DLATEGO

Za pomocą tutka z YT zainstalowałem winUEA ale nie wiem co dalej żeby było tak fajnie jak 30 lat temu na "mojej 1200". Pomożecie?
[#13] Re: WinUEA stary amigowiec chce wrócić

@Norbert, post #10

Jak wyglądała moja 1200? Mniej więcej tak...
https://bigbookofamigahardware.com/bboah/media/display_photos/powertower_1_sm.jpg
[#14] Re: WinUEA stary amigowiec chce wrócić

@cramer, post #13

Czy jest instrukcja do WinUAE? W skrócie powinieneś "podłączyć" twardy dysk, CD-ROM, zainstalować Amiga OS i cieszyć się Amigą - zainstalować gry, oprogramowanie - grać i używać.

Jeżeli miałeś Amigę w wieży E/BOX, to powinieneś co nieco wiedzieć.

Ostatnia aktualizacja: 10.06.2024 13:25:54 przez Hexmage960
[#15] Re: WinUEA stary amigowiec chce wrócić

@Norbert, post #12

DLATEGO

Wiesz, ale on nie napisał "chcę mieć dokładnie ten sam konfig" bo określenie "tak fajnie jak 30 lat temu" nie jest równoznaczne temu pierwszemu zdaniu, tak samo patrząc na to zdjęcie które wkleił wyżej, pokazuje tylko "fajną" amigę
[#16] Re: WinUEA stary amigowiec chce wrócić

@Hexmage960, post #14

No co nieco wiedziałem... 30 lat temu. Mając 19 lat prowadziłem w mojej byłej szkole podstawowej zajęcia dla dzieciaków z programowania w Amosie. Dość dobrze posługiwałem się DeluxPaintem 4.5, w PageStream'ie wydawałem gazetkę, w AMOSIE pisałem programy np programik który przy pomocy obliczania wektorów skalarnych potrafił renderować obiekty 3D z raytracingiem, oczywiście z flat shadingiem (model oświetlenia Lamberta), napisaliśmy z kolegą również "własną" wersję gry Frontier: Elite II i pracowaliśmy nad wojenną strategią turową (ale zabrakło czasu i chęci). A z Markiem Pampuchem piłem pepsi z jednej butelki na zlocie amigowców w 1997 roku. Ale to było dawno, dawno temu w odległej galaktyce
[#17] Re: WinUEA stary amigowiec chce wrócić

@cramer, post #13

Źle to napisałem. (jak wyglądała)
Chodziło oto co ta Amiga miała w środku, jakie dodatki, żeby jak najbardziej odwzorować jej wyposażenie ( pamięć, karty turbo, karty gfx, karty PCI , Mediator ? itp )
[#18] Re: WinUEA stary amigowiec chce wrócić

@cramer, post #1

Skonfigurowanie emulatora Amigi pod PC nie jest az tak straszne (choc potrafi byc upierdliwe).

Jesli neprawde nic nie pamietasz, to mozesz zakupic pakiet Cloanto AmigaForever - tam masz juz wszystko pre-instalowane, legalne i gotowe do zabawy. Latwo tez te konfiguracje zmieniac pod siebie.
Z drugiej strony ktos napisze - "po co placic za cos, co jest za free?";no coz - wiedza zawsze "kosztowala" wiec zaplacenie dla Cloanto kilkudziesieciu (40) Eur jest calkowicie "fair".
[#19] Re: WinUEA stary amigowiec chce wrócić

@Norbert, post #17

W środku (z tego co pamiętam) była karta turbo z procesorem 030 albo 040 (nie pamiętam) i koprocesorem matematycznym, pamięci ile nie pamiętam,3 dyski HDD i napęd CD. Podłączona była pod monitor commodore 1084. Ale tu bardziej chodzi o soft. Bo jak uruchomiłem gołego workbencha na winUEA to się wystraszyłem... 320x200 w 4 kolorach
[#20] Re: WinUEA stary amigowiec chce wrócić

@cramer, post #19

Dysk że starej Amigi załatwił by sprawę.
Mógłbyś podpiac bezpośrednio do pc ( poprzez USB2IDE) pod Winuae, albo obraz tego dysku.
Procek i pamięć ustawiasz odpowiednio i gotowe.

Możesz skorzystać z gotowe pakietu, Amiga Forever , jak już zostało wspomniane.
Jak dobrze poszukasz na sieci to znajdziesz kilka podobnych pakietów z ładnym Workbenchem.
Najczesciej będzie to wyświetlane na karcie graficznej emulowanej Amigi, więc Amos na tym się nie wyświetli.
Pozostanie Ci tylko rozdzielczość w PAL emulowanej Amigi

Ostatnia aktualizacja: 10.06.2024 15:47:27 przez Norbert
[#21] Re: WinUEA stary amigowiec chce wrócić

@cramer, post #19

Jest dystrybucja AGS przeznaczona dla WinUAE - link

Generalnie wystarczy wypakować i uruchomić AGS launcher :) Wszystko jest skonfigurowane, uruchamia się WINUAE z pełnym systemem w formie launchera, po naciśnięciu ESC przechodzi w tryb Workbencha.
[wyróżniony] [#22] Re: WinUEA stary amigowiec chce wrócić

@Norbert, post #20

Napisz mi pm. Zuploaduje Ci wszystko co potrzeba.

Ostatnia aktualizacja: 10.06.2024 15:57:23 przez Ralpheeck
[#23] Re: WinUEA stary amigowiec chce wrócić

@Norbert, post #6

ale musisz koniecznie pomstować i psioczyć?
jak nie chcesz pomóc, to się nie odzywaj.
ja miałem pare dni temu prosić o pomoc, ale już mnie strach obszedł jak mam błagać gnura o cokolwiek.
7
[#24] Re: WinUEA stary amigowiec chce wrócić

@cramer, post #1

Nie zapominajmy że WinUAE do działania potrzebuje kickstarty.
[#25] Re: WinUEA stary amigowiec chce wrócić

@cramer, post #19

Na pewno miałeś Amigę
[#26] Re: WinUEA stary amigowiec chce wrócić

@habit, post #23

Ty chyba czegoś nie rozumiesz .
Żeby pomóc trzeba coś więcej wiedzieć co ta druga osoba potrafi.
Mam mu pokazac jak wybiera się pliki pdf, albo suwakiem przesuwa się ilość pamięci ? Albo gdzie kliknąć aby ustawić procek 030 ?

Habit pytaj się?
Jak pytanie będzie bez "otoczki" to odpowiedź nie będzie , tylko będą kolejne pytanie.
Nikt tu nie siedzi 24h.
[#27] Re: WinUEA stary amigowiec chce wrócić

@Norbert, post #20

Niestety nie mam dostępu do mojej "starej" Amigi. Gdybym miał to nie musiałbym nic emulować.
Czyli ten nowy Amos z obsługą AGA wyświetli się tylko na AGA i bawienie się pod winUEA w jakieś karty nie ma sensu?
[#28] Re: WinUEA stary amigowiec chce wrócić

@QkiZ, post #25

W pierwszym momencie nie zrozumiałem pytania szeroki uśmiech Tak, na pewno miałem Amigę, najpierw 500 potem 1200.
[#29] Re: WinUEA stary amigowiec chce wrócić

@cramer, post #28

Sorry ale... uruchomienie prostej A1200 na WinUAE nie jest skomplikowane, kilka suwaków, wskazanie romu i już. Zresztą AmigaForever jest za nieduże pieniążki i ma gotowe nastawy, które można sobie edytować.
Chyba, że to znowu jakaś podpucha jest.
A pamiętasz gdzie był ten zlot w 97 jak piłeś pepsi z Pampuchem?

Ostatnia aktualizacja: 10.06.2024 18:26:25 przez KAN2000
[#30] Re: WinUEA stary amigowiec chce wrócić

@KAN2000, post #29

30 lat temu. Mając 19 lat prowadziłem w mojej byłej szkole podstawowej zajęcia dla dzieciaków z programowania w Amosie. Dość dobrze posługiwałem się DeluxPaintem 4.5, w PageStream'ie wydawałem gazetkę, w AMOSIE pisałem programy np programik który przy pomocy obliczania wektorów skalarnych potrafił renderować obiekty 3D z raytracingiem, oczywiście z flat shadingiem (model oświetlenia Lamberta), napisaliśmy z kolegą również "własną" wersję gry Frontier: Elite II i pracowaliśmy nad wojenną strategią turową (ale zabrakło czasu i chęci). A z Markiem Pampuchem piłem pepsi z jednej butelki na zlocie amigowców w 1997 roku. Ale to było dawno, dawno temu w odległej galaktyce

4
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem