[#61] Re: WinUEA stary amigowiec chce wrócić

@cramer, post #60

Moze stac Cie na "emulator Amigi" - The A500 mini? - dziala "prawie jak Amiga", ale bez problemow Amigi
The A500 emuluje Amige dosc fajnie; ma HDMI; mozna podlaczyc klawiature przez USB; dzialaja ADFy... generalnie bezproblematyczny sprzet dla ludzi co nie maja zbyt wiele czasu, a chca powrocic do nostalgii i grania w 30 letnie gry.

Ostatnia aktualizacja: 12.06.2024 14:31:24 przez PWS
3
[#62] Re: WinUEA stary amigowiec chce wrócić

@PWS, post #61

bez problemow Amigi

Jakich znowu problemów?
[#63] Re: WinUEA stary amigowiec chce wrócić

@PWS, post #61

Ty tak na serio ? Proponujesz jakieś g...o wypuszczone dla naiwniaków na bazie nostalgii do A500, a nawet to klawiatury nie ma działającej. Chiński śmieć najgorszego sortu. Wstydziłbyś się
[#64] Re: WinUEA stary amigowiec chce wrócić

@sopel, post #63

Nie wiem czy nie lepiej zainwestować RPi 400.
2
[#65] Re: WinUEA stary amigowiec chce wrócić

@sopel, post #63

Traci elektroda na kilometr...

TAK - ja tak na serio. Fajny sprzet, brak problemow wylanych kondensatorow; blak problemow z podlaczeniem do nowego TV; brak problemow z cenami sprzetu "z kosmosu"; brak problemow "niekompatybilnosci" nowych technologii za stara Amiga np. karty pamieci CF.
Generalnie z The A500 jest "milo i przyjemnie" - zostaje sam "fun".OK

Ostatnia aktualizacja: 12.06.2024 14:55:25 przez PWS
5
[#66] Re: WinUEA stary amigowiec chce wrócić

@_DiskDoctor_, post #62

Wiekszosc tego forum to rozwiazywanie problemow z Amiga, jej konfiguracjami i tym podobnych problemow.
3
[#67] Re: WinUEA stary amigowiec chce wrócić

@PWS, post #65

Fun by był jakby taka A500 wyglądała i działała jak C64 Maxi (analogicznie). A tak to już lepiej zainwestować w RPi, na to samo wyjdzie.
2
[#68] Re: WinUEA stary amigowiec chce wrócić

@QkiZ, post #67

Dokładnie, co więcej A500 ma taki sam procesor jak RPI 3, a za 400 PLN można kupić RPI 5 - wrzucić tam ten sam AGS, co ludzie wrzucają na A500 (tylko inna dystrybucja, wiadomo) i będzie śmigało znacznie lepiej :)
2
[#69] Re: WinUEA stary amigowiec chce wrócić

@sopel, post #63

Nikt raczej w 2024 r. nie będzie pisał esejów w Final Writerze, jeśli gość chce dłubać w amosie to zawsze może podpiąć sobie jakąś współczesną, nawet bezprzewodową klawiaturę. Zaletą a500 mini jest jej kompaktowość, czego nie można powiedzieć o prawdziwej pięćsetce, tudzież wersji maxi, jeśli takową kiedykolwiek wyjdzie... Można bardzo szybko podpiąć do TV i popykać sobie w klasyczne tytuły, czy obejrzeć demka, chociażby w hotelu. Za to formę ma bardzo atrakcyjną, pozorująca wrażenia korzystania z pięćsetki, czego nie można powiedzieć o malinach, misterach etc. Dziadersi nie zrozumieją ;)

Ostatnia aktualizacja: 12.06.2024 16:03:25 przez charliefrown
1
[#70] Re: WinUEA stary amigowiec chce wrócić

@charliefrown, post #69

Wersja mini to dla mnie to samo co Rpi w byle obudowie. Musi być wersja maxi z działającą klawiaturą. Inaczej nie ma żadnego klimatu.
3
[#71] Re: WinUEA stary amigowiec chce wrócić

@rbej1977, post #70

Może moderacja mogłaby wyedytować tytuł tego tematu? Bo strasznie razi
1
[#72] Re: WinUEA stary amigowiec chce wrócić

@Jacques, post #71

Co trzeci-czwarty wątek na PPA ma błąd - przyzwyczaiłem się.
[#73] Re: WinUEA stary amigowiec chce wrócić

@_DiskDoctor_, post #72

ale o co chodzi?
UEA = Unlimited Emulator of Amiga
2
[#74] Re: WinU-❗❗*AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA*❗❗❗-E

@Jacques, post #71

sam możesz wyedytować. Ale zrobię to dla Ciebie. OK
poza tym może go zmienić również autor wątku edytując pierwszy post.
1
[#75] Re: WinUEA stary amigowiec chce wrócić

@charliefrown, post #69

Za to formę ma bardzo atrakcyjną, pozorująca wrażenia korzystania z pięćsetki, czego nie można powiedzieć o malinach, misterach etc.

WAT? Przecież RPI będzie takich samych rozmiarów co A500mini. Do tego dolicz pad i zasilanie. Akurat ten argument jest inwalidą. Do tego na RPi możesz mieć inne emulatory, które se możesz pykać w hotelu.
A co do grania przenośnego to polecam bardziej telefon z Androidem plus gamepad w stylu Razer Kishi plus RetroArch. Znacznie wygodniejsze w hotelu (i gdziekolwiek).
[#76] Re: WinUEA stary amigowiec chce wrócić

@QkiZ, post #75

Do tego na RPi możesz mieć inne emulatory, które se możesz pykać w hotelu.

Zaskocze Cię.
Do A500mini tez jest kompilacja z innymi emulatorami niż Amiberry
2
[#77] Re: WinUEA stary amigowiec chce wrócić

@Norbert, post #76

Super, czyli się nie wiele różni od zwykłego RPi. Jeżeli cramer chciałby robić coś więcej niż granie w super froga to polecam mu RPi 400 z gotową dystrybucją z AmiBerry. A500mini nie ma żadnej przewagi nad RPi, po za obudową jeżeli dla kogoś to w ogóle ważne jest.
1
[#78] Re: WinU-❗❗*AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA*❗❗❗-E

@snajper, post #74

OK
1
[#79] Re: WinUEA stary amigowiec chce wrócić

@QkiZ, post #77

Wygląd to podstawa. Powodzenie tej minikonsolki o tym zaświadcza, no i ma kontroler, który przyciąga byłych użytkowników CD32.
2
[#80] Re: WinUEA stary amigowiec chce wrócić

@koczis, post #79

Najbardziej "bawi" mnie - pokrywa na konsole The A500 - nieodzowny gadzet na "Amige w epoce"
[#81] Re: WinUEA stary amigowiec chce wrócić

@PWS, post #80

Śmiejesz się, ale ja swoją Amigę również przykrywam "jak w epoce" pokrywą z "epoki". Rzadziej jej używam niż peceta, aby nie gromadził się kurz w klawiszach jest przykryta.
[#82] Re: WinUEA stary amigowiec chce wrócić

@rbej1977, post #70

Też czekam, a tu cisza.
[#83] Re: WinUEA stary amigowiec chce wrócić

@PWS, post #61

Tylko ja nie wracam do Amigi po to żeby grać tylko, żeby pisać sobie programy w AMOSIE.
A ta proponowana przez Ciebie "The 500 mini" ma AGA? "500" w nazwie wskazuje, że nie... więc sorry ale dziękuję
[#84] Re: WinUEA stary amigowiec chce wrócić

@cramer, post #83

The A500 Mini to emulator i potrafi emulować również kości AGA.
4
[#85] Re: WinUEA stary amigowiec chce wrócić

@cramer, post #83

A ten amos AGA, w którym chcesz pisać, to jest jakaś nowa wersja? Gdy się interesowałem tematem, to ówczesna wersja była mocno niestabilna i były problemy z kompilacją.

Co do emulatorów, to w amosie piszę pod winuae, ale theA500 sobie kupiłem i jest to rewelacyjna konsolka. Racja, że jest to po prostu emulator w ładnej obudowie, ale jeśli ktoś chce gotowca, to jest to świetna zabawka. Podłączyłem białą klawiaturę z naklejonym znaczkiem C=AMIGA i się wczuwam :) Poza tym ma myszkę imitującą trumienkę i pada. Pad jest ujowy, ale podpiąłem joya competition pro jest całość mi w zupełności wystarcza gdy chcę w gierki popykać.
2
[#86] Re: WinUEA stary amigowiec chce wrócić

@cramer, post #83

To masz tutaj cos jakby akurat dla Ciebie...
[#87] Re: WinUEA stary amigowiec chce wrócić

@cramer, post #83

Tylko ja nie wracam do Amigi po to żeby grać tylko, żeby pisać sobie programy w AMOSIE.

Brzmi jak faktycznie WinUAE, bo zapewni wygodę i wszystko co trzeba na PC pod ręką.
2
[#88] Re: WinUEA stary amigowiec chce wrócić

@QkiZ, post #75

"WAT? Przecież RPI będzie takich samych rozmiarów co A500mini"

ale Pi (nawet 400) nie ma tej pięknej obudowy, ani trumienki powodujących skojarzenia z prawdziwą Amigą. Do tego screen bootowania maliny przypomina, że mamy linuxa, co brutalnie uświadamia nas o emulacji. Pod względem "User eXperience" a500 mini to lepsze rozwiązanie.

Ostatnia aktualizacja: 13.06.2024 11:32:11 przez charliefrown
2
[#89] Re: WinUEA stary amigowiec chce wrócić

@charliefrown, post #88

ale Pi (nawet 400) nie ma tej pięknej obudowy, ani trumienki powodujących skojarzenia z prawdziwą Amigą.

Ładna obudowa rPI400 zintegrowana z działającą klawiaturą jak dla mnie może powodować większe skojarzenia z prawdziwą Amigą (i ogólnie komputerami domowymi z epoki) niż obudowa-breloczek z atrapą klawiatury Ale jest szansa na TheAcośtam Maxi, kto wie

Ostatnia aktualizacja: 13.06.2024 11:56:44 przez Jacques
1
[#90] Re: WinUEA stary amigowiec chce wrócić

@cramer, post #83

Jest jeszcze Pimiga 4.0 - gotowiec uruchamiany np. z pendrive. Masz skonfigurowany wybajerzony graficznie system plus AGS 2.5 - baza kilku tysięcy gier uruchamiana z launchera. Potrzebujesz tylko pendrive 128 GB.
Pimiga 4 intel
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem