[#31] Re: WinUEA stary amigowiec chce wrócić

@Ralpheeck, post #30

Mnie rozwala informacja, że nie pamięta czy miał 030 czy 040!!! to była w tamtych czasach totalnie ważna informacja. Zresztą większość co miała 040 to mieli Apollo czyli doświadczali problemów ze zwiechami i problemami z simami. Raczej pamięta się co się miało. Blizzardów 1240 było jak na lekarstwo.
Kolejna sprawa to ta pepsi z Markiem Pampuchem, z Bartkiem Pampuchem to może i pepsi ale Marek Pampuch ? tutaj piwo było podstawą - podstawą wszystkiego ;)

Ostatnia aktualizacja: 10.06.2024 19:07:53 przez KAN2000
2
[#32] Re: WinUEA stary amigowiec chce wrócić

@Ralpheeck, post #30

Mamy tu do czynienia z próbą słabego trollingu. Gościu napisał programik do raytracingu, a nie potrafi ustawić konfiguracji pod WinUAE
5
[#33] Re: WinUEA stary amigowiec chce wrócić

@Pinto, post #32

Selur, wiemy ze to ty.
2
[#34] Re: WinUEA stary amigowiec chce wrócić

@KAN2000, post #29

Samo uruchomienie tak jak piszesz nie jest skomplikowane i działa. Ale już jego obsługa dysków, wymiana danych między wirtualną Amigą a pc itd stwarzają mi pewne problemy.
A zlot był w jakieś szkole w warszawie i pamiętam gościa co miał czarną Amigę bez żadnych oznaczeń na klawiszach. Robiło wtedy wrażenie jak pisał coś tam na niej.
[#35] Re: WinUEA stary amigowiec chce wrócić

@Pinto, post #32

Czym zawodowo zajmujesz się obecnie? Rozumiem, że pracujesz na Amidzę i masz z nią styczność 24/7
[#36] Re: WinUEA stary amigowiec chce wrócić

@Splavinho, post #21

I o coś takiego mi chodziło. Bardzo dziękuję. Jeśli mogę się jakoś odwdzięczyć to daj znać. Mogę coś wydrukować w 3D (fdm lub żywica)
[#37] Re: WinUEA stary amigowiec chce wrócić

@cramer, post #36

No coś Ty, nie ma sprawy, powodzenia :) Jakby co - pytaj:)
[#38] Re: WinUEA stary amigowiec chce wrócić

@Splavinho, post #37

Tu jest wszystko co miałem... scala, deluxpaint, Cinema4d (na której teraz na PC pracuje zawodowo), AMOS i wiele softu do którego nie miałem dostępu 30 lat temu. OOO i jest Alladyn (jedyna moja legalna gra na Amigę, którą udało mi się kupić a nie skopiować od kogoś).
Sprawiłeś mi ogromną frajdę. Naprawdę bardzo dziękuję.
Powiem szczerze, ze po niektórych komentarzach już chciałem zrezygnować z powrotu do Amigi. Jakoś inaczej zapamiętałem Amigowców. Ale Ty i kilka jeszcze osób przywróciliście mi wiarę, że AMIGA to nie puste słowo.
[#39] Re: WinUEA stary amigowiec chce wrócić

@cramer, post #38

Cieszę się, że mogłem pomóc :) Dobrego amigowania!
1
[#40] Re: WinUEA stary amigowiec chce wrócić

@cramer, post #38

Trzeba było tak od razu pisać, że potrzebujesz gotowca, a nie wyskakiwać z tym że chcesz TAKĄ SAMĄ Amigę jak miałeś 30 lat temu ale tym razem na emulatorze.
[#41] Re: WinUEA stary amigowiec chce wrócić

@Norbert, post #40

Trzeba pomyśleć nad znakiem ostrzegawczym STOP CHAMIGOWIEC. Ręcznie, bo AI nie daje rady
[#42] Re: WinUEA stary amigowiec chce wrócić

@Norbert, post #40

Trzeba było tak od razu pisać, że potrzebujesz gotowca, a nie wyskakiwać z tym że chcesz TAKĄ SAMĄ Amigę jak miałeś 30 lat temu ale tym razem na emulatorze.

To chyba było dla wszystkich oczywiste, że chce/potrzebuje gotowca, gotową partycję.
A nawet jeśli nie wyraził tego wprost, to można było mu to podpowiedzieć i zaproponować.

Ale wyszło typowe amigowe (teraz to linuxowe) podejście, czyli maksymalne komplikowanie i utrudnianie życia sobie, i innym
Zamiast upraszczać tematy, to niektórzy widzieli już tutaj oczyma wyobraźni gościa, który po 30 latach powinien sam sobie od zera zainstalować system i wszystkie dodatki, przebijając się przez tysiące tutoriali i rozkmin...Tracąc na to tydzień albo i więcej.
Czyli: Pisz i pytaj o wszystkie szczegóły tej mordęgi , ja Ci pomogę - niech wszyscy wiedzą, jaki jestem guru od Amigi
4
[#43] Re: WinUEA stary amigowiec chce wrócić

@Norbert, post #40

Nie, nie potrzebowałem gotowca. Potrzebowałem informacji co i jak zainstalować, żeby to wyglądało fajnie (czyli lepiej niż goły WB 3.1 w 4 kolorach), jak przenosić dane z pc na wirtualne dyski emulatora, jak instalować programy na HDD Amigi itp. Robiłem to 30 lat temu z zamkniętymi oczami... ale powtarzam ponownie to było 30 LAT TEMU. I gdybym miał takie info to pewnie zadał bym jeszcze kilka pytań do czasu aż miałbym ponownie coś przypominającego moją Amigę. A że Splavinho dał mi gotowca w którym jest wszystko to tylko się cieszę i dziękuję mu za to, że mu się chciało. I świat odzyskał jednego amigowca.
Do Ciebie oczywiście nie mam pretensji, bo pewnie chciałeś pomóc tylko zawiodła komunikacja.
Pozdrawiam
[#44] Re: WinUEA stary amigowiec chce wrócić

@cramer, post #43

jak przenosić dane z pc na wirtualne dyski emulatora, jak instalować programy na HDD Amigi

Jest kilka metod przenoszenia danych z pc do emulatora.
Można konkretny katalog na windows przypisać jako dysk amigowy, Moża też udostępnić wszystkie dyski, partycje pecetowe i emulowana Amigi je widzieć
Można też przeniesc na okno emulatora dowolny plik czy archiwum , a winuae podmontuje automatycznie jako dyski.
Jeśli przeniesie się na okno winuae pojedynczy plik exe amigowy, to emulator stworzy wirtualna dyskietkę (będzie bootblock, startup-sequence i w/w plik ) i wystartuje Amigę.
Przydaje się do jednoplikowych dem
1
[#45] Re: WinUEA stary amigowiec chce wrócić

@Pinto, post #32

Mamy tu do czynienia z próbą słabego trollingu. Gościu napisał programik do raytracingu, a nie potrafi ustawić konfiguracji pod WinUAE

Dokładnie. Było to widać jak za drugim razem pojawiło się to "WinUEA"

No i jeszcze ten Frontier w Amosie.

Jak działa weryfikacja przy zakładaniu nowych kont? Bo to nie pierwsza tego rodzaju sytuacja. Przejście weryfikacji zależy od tego czy admin ma dobry nastrój?

Gdy miałem problem z dostępem do poczty i pechowo równocześnie zginęło mi hasło do ppa to nie przeszedłem weryfikacji jako nowy użytkownik. Bez żadnego uprzedniego bana, trolingu ani pyskówki. Po prostu grzecznie chciałem założyć nowe konto nie mogąc dostać się do aktualnego. Na szczęście później udało mi się ogarnąć dostęp posiadanego już konta.
4
[#46] Re: WinUEA stary amigowiec chce wrócić

@Norbert, post #44

Z tym przenoszeniem pliku exe to mnie zaskoczyłeś, nie znałem tego :)
[#47] Re: WinUEA stary amigowiec chce wrócić

@karolb, post #46

A że archiwa lha, lzx, ZIP itd, po przeniesieniu na okno winuae, zamienia na wirtualne partycje (rozpakowane archiwa) ?
[#48] Re: WinUEA stary amigowiec chce wrócić

@Norbert, post #47

Też nie, teraz przeglądanie aminetu będzie szybsze :)
[#49] Re: WinUEA stary amigowiec chce wrócić

@KAN2000, post #31

Tak, nie pamiętam czy to było 030 czy 040. To czyni ze mnie gorszego "amigowca" niż Ty? A co do "piłem pepsi z Markiem Pampuchem" to była taka metafora dla inteligentnych, chodziło, że byłem tam i z Nim rozmawiałem.
Nie znasz mnie a oceniasz, dziwne. Nie muszę Ci nic udowadniać ale jeśli to sprawi, ze poczujesz się lepiej to wygrzebałem fotki z tej imprezy

5
[#50] Re: WinUEA stary amigowiec chce wrócić

@cramer, post #49

cramer,
musisz zrozumieć, że trafiają się na forum różne trole, które robią sobie jaja.
Nie gniewaj się ale posty też pisałeś takim językiem jakbyś dawno polskiego nie używał stąd pewne podejrzenia.
Co do pepsi - może tej ironii akurat nie załapałem, byłem na kilku imprezach, gdzie był Marek Pampuch i rozmawiałem z nim nie raz i wiem, że pepsi nie pijał ;) ale ok - była to ironia z twojej strony.
Dziwię się natomiast, że nie pamiętasz jaką miałeś kartę/procesor i tu sorry - albo miałeś ich ileś tam i nie pamiętasz albo wyjątkowo byłeś osobą, która nie przywiązywała do tego wagi - aczkolwiek nie znam takich.
Jeżeli faktycznie jesteś prawdziwy to fajnie, że jesteś, jest nas coraz więcej - ale postaraj się też zrozumieć, że niektórzy podchodzą ostrożnie do takich postów jak twój z początku tematu.
3
[#51] Re: WinUEA stary amigowiec chce wrócić

@Norbert, post #44

Hmm, mi to nie działa, mam podmontowaną kartę CF z Amigi, uruchomiony Workbench przerzucam z pod Win10 na blat xvslibrary.lha pobrane z Aminet i nic. WinUAE ver 5.1.0 uruchomiony jako admin.
[#52] Re: WinUEA stary amigowiec chce wrócić

@cramer, post #49

A dlaczego chcesz emulować zamiast (tak jak ja) odkupić sobie Amigę?
[#53] Re: WinUEA stary amigowiec chce wrócić

@Blady, post #51

U mnie działa, WinUAE 3.6.0.

Przeciągam ikonkę z plikiem lha na okno WinUAE z odpalonym Workbenchem 3.0, pojawia się ikonka dyskietki o nazwie jak archiwum, dwuklik i wchodzę w rozpakowane archiwum.

----edit

Dokładnie ten plik ściągnąłem na pulpit i przeciągnąłem na okno WinUAE z WB (też mam Win10)

Ostatnia aktualizacja: 11.06.2024 20:37:19 przez karolb
[#54] Re: WinUEA stary amigowiec chce wrócić

@Blady, post #51

ok działa WinUAE nie może być uruchomiony w trybie administratora
[#55] Re: WinUEA stary amigowiec chce wrócić

@Norbert, post #44

A tak z innej beczki - miałem kiedyś DOpusa 5.x i miałem tak skonfigurowane, że np. po kliknięciu ikonki z modułem muzycznym, odpalał się player i go odtwarzał.

Jak się nazywa program pod WB3.0 co to umożliwia? Coś mi świta, ale nie pamiętam nazwy :)

----edit

DefIcons? Czy jest może więcej programów tego typu?

Ostatnia aktualizacja: 11.06.2024 20:46:48 przez karolb
[#56] Re: WinUEA stary amigowiec chce wrócić

@karolb, post #55

Albo jeszcze inaczej, mam ToolManagera i m.in. Hipcia na pasku, czy da się skonfigurować tak, żeby przeciągnięcie pliku .mod na ikonę Hip, odpaliło tego moda w nim?

Przeciągnięcie ikonki na Hip powoduje tylko odpalenie Hipcia z pustą playlistą, czyli działa drag'n'drop, ale czegoś brakuje w ustawieniach?

----edit

Mam!
Wystarczyło zmienić Exec Type z WB na CLI yippee

Ostatnia aktualizacja: 11.06.2024 21:18:28 przez karolb
[#57] Re: WinUEA stary amigowiec chce wrócić

@_DiskDoctor_, post #52

Bo jest taniej, lepiej i wygodniej?

Ostatnia aktualizacja: 11.06.2024 22:50:05 przez Pinto
[#58] Re: WinUEA stary amigowiec chce wrócić

@Pinto, post #57

Nie do końca się zgodzę.

Może oprócz “taniej” - ale od kiedy jest to cel???
[#59] Re: WinUEA stary amigowiec chce wrócić

@Pinto, post #57

O ile wie się co się robi, żeby emulacja była jak najbardziej wierna oryginałowi, a najważniejsze - żeby piksel na emulowanej Amidze był taki sam jak na prawdziwej, czyli 1x1.

Wtedy jak najbardziej tak.
[#60] Re: WinUEA stary amigowiec chce wrócić

@_DiskDoctor_, post #52

Tak jak napisałem w pierwszym poście... chwilowo nie stać mnie na zakup prawdziwej Amigi
2
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem