[#151] Re: The A500 Maxi od Retro Games

@KAN2000, post #150

Nic nie wyparowało. Zostało przeniesione tutaj.

PS. Następnym razem proponuję sprawdzić zamiast rzucać insynuacjami.

Ostatnia aktualizacja: 18.02.2025 15:59:20 przez mailman
2
[#152] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: The A500 Maxi od Retro Games
[#153] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: The A500 Maxi od Retro Games
[#154] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: The A500 Maxi od Retro Games
[#155] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: The A500 Maxi od Retro Games
[#156] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: The A500 Maxi od Retro Games
[#157] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: The A500 Maxi od Retro Games
[#158] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: The A500 Maxi od Retro Games
[#159] Re: The A500 Maxi od Retro Games

@streetleft, post #1

Coś dziwnie nie pojawiają się żadne informację ze strony retro games. Parę dni temu nawet wysłałem do nich maila w tej sprawie, niestety bez odpowiedzi. Kiedys zaraz po wydaniu a500mini odpisywali na maile gdy pytalem o przyssawki do dzojstika.
Mam nadzieję, że wydadzą wersje maxi, ale jakoś zaczynam mieć obawy.
1
[#160] Re: The A500 Maxi od Retro Games

@Biegu86, post #159

Może formy robi im ta sama firma co dla Joya

Jak robią A500 w pełnej skali to mogliby zrobić klawiature kompatybilną mechanicznie z klasykiem. Zawsze byliby potencjalni klienci co by chcieli ją sobie kiedyś założyć w Amidze. Sam interfejs mógłby być USB.
3
[#161] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: The A500 Maxi od Retro Games
[#162] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: The A500 Maxi od Retro Games
[#163] Re: The A500 Maxi od Retro Games

@snifferman, post #160

mogliby zrobić klawiature kompatybilną mechanicznie z klasykiem

W Comorodku Maxi klawiatura z tego, co czytam różniła się. Trzeba było
modować obudowę. Małe szanse.
[#164] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: The A500 Maxi od Retro Games
[#165] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: The A500 Maxi od Retro Games
[#166] Re: The A500 Maxi od Retro Games

@streetleft, post #1

Amigowcy tradycyjnie lubią toczyć pianę, ale Retro Games cicho siedzi i nie wiadomo kiedy wyjdzie A500Maxi i czy w ogóle wyjdzie. Proponuję się dalej wstrzymać od dalszych komentarzy w wątku, do czasu kiedy będzie pewną informacja od producenta.
Ale to jest takie klasyczne wręcz, ktoś coś zapowiedział, nawet na kasę zebrał a potem dluuuuugo nic. No i jest bicie piany. No tu raczej uzasadnione. Ale...., ktoś niczego nie zapowiedział i nic jeszcze nic konkretnego nie zapowiedział i nie brał żadnych preorderów i co? Też jest bicie piany. To takie nasze, klasyczne, takie słodkie.

Na marginesie, życzyłbym sobie żeby wyszła w obudowie od 500setki. Postawił bym sobie na tym 1.3 na HDD i ładnie by się prezentowała obok niekoszernej A1200 i C64Maxi.
5
[#167] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: The A500 Maxi od Retro Games
[#168] Re: The A500 Maxi od Retro Games

@don_rafito, post #166

A może pojawienie się A1200NG sprawiło, że projekt upadł? Za duża konkurencja.
1
[#169] Re: The A500 Maxi od Retro Games

@KM_Ender, post #168

Wydaję mi się że jednak a1200ng jest dla innej grupy odbiorców niż a500 maxi.
Pierwsza jest dla osób bardziej zaawansowanych, zaznajomionych z amigą dla których kwestia braku obudowy nie będzie problemem. Np dla użytkowników tego forum.
Taka a500 maxi tak jak i wersja mini celuję w grupę niedzielnych graczy, którym nie chcę się kombinować, tylko z sentymentu chcą pograć w gry z epoki mając coś co przypomina bardzo ich komputer z lat młodości.
Zatem wydaję mi się że oba projekty aż tak sobie nie konkurują, ja wciąż wolałbym a500 maxi.
3
[#170] Re: The A500 Maxi od Retro Games

@KM_Ender, post #168

Może jest w tym cześć prawdy, ale myślę jak poprzednik, przynajmniej mam taką nadzieję, że A1200NG ma swoją grupę docelową a A500Maxi swoją. A co do jeszcze raz A1200, kompletnie mi tu nie pasuje, tą nazwa. Kojarzy mi się z Taborem, albo z tysiąc dwusetką z jakimś nowym PPC (np. zrobionym w technologii emulacji sprzętowej, jak Vampire) i z OS4 CLassic na pokładzie. Pojechali z tą nazwą. I jakbym nie miał (nie)koszernej, to może. Ale w takim układzie interesuje mnie tylko A500Maxi i system 1.3 na pokładzie.

A co do całego zamieszkania wokół A500Mini/Maxi, to mogli zrobić konsolę w obudowie CD32, "The CD32" i miało by to ręce i nogi. Zresztą czarne pady na wzór tych z CD32 już wydali. A reszta gdzie? Tak nie do końca to poszło z tą małą obudową estetycznie. Jeśli się pojawi A500Maxi to jakoś to będzie miało ręce i nogi. A do mini mogli by puścić obudowy wzorowane na CD32, do samodzielnego montażu. Zaś kasa by wpadła bo myślę że część ludzi by się skusiła.

Ostatnia aktualizacja: 21.02.2025 01:50:41 przez don_rafito
1
[#171] Re: The A500 Maxi od Retro Games

@don_rafito, post #166

Ale...., ktoś niczego nie zapowiedział i nic jeszcze nic konkretnego nie zapowiedział i nie brał żadnych preorderów i co? Też jest bicie piany. To takie nasze, klasyczne, takie słodkie.

No właśnie ja nie rozumiem tego całego hype na tą amigę maxi bo zapowiedź czegoś do niczego to tak naprawdę nie zobowiązuje, ale widać ludzie się nakręcili bo ktoś od producenta powiedział (?), że taka amiga wyjdzie i już większość pisze "nie kupię czegoś tam bo czekam na amigę maxi". No to sobie poczekasz bo ja nie sądzę aby w tym roku taka amiga wyszła Nawet nie wiadomo jaka to ma być amiga, jaką specyfikację ma mieć, etc. ale głośno o niej jest tylko na forach a nie u producenta

Ostatnia aktualizacja: 21.02.2025 11:54:56 przez Madman
[#172] Re: The A500 Maxi od Retro Games

@Madman, post #171

Ja dodam tylko że jest cała kupa innych rozwiązań od A500 mini/maxi. Są tacy co sobie już sami Maxi zrobili. Jeśli Retro Games wypuści Maxi to jest jeszcze kwestia ceny a ta na pewno nie zamknie się w jednym tysiącu. Chyba że się mylę.
[#173] Re: The A500 Maxi od Retro Games

@djpiotrs, post #172

Dlaczego ma się w tysiaku nie zmieścić? Malina+obudowa+klawiatura+myszka i pad no i może dadzą zasilacz w co wątpię. Prawda jest taka, że była mowa o Maxi o ile sprzedaż Mini będzie zadowalający i chyba taki był i jest a inna sprawa to A1200NG. Swoją drogą tak czy inaczej producent musi zainwestować niemałą kasę w produkt i będzie chciał mieć realne szanse na upłynnienie tego towaru na rynku z zyskiem bo nikt nie będzie charytatywnie poświęcać czasu i pieniędzy, to jest biznes.
[#174] Re: The A500 Maxi od Retro Games

@KAN2000, post #173

A ta A1200NG to odpowiednik której Maliny?
[#175] Re: The A500 Maxi od Retro Games

@KM_Ender, post #174

A ta A1200NG to odpowiednik której Maliny?

Żadnej, więcej masz tutaj: https://www.ppa.pl/forum/komentarze/47490/a1200ng a za odbieganie od tematu zaraz nam OT zrobią i jeszcze bana strzelą.
[#176] Re: The A500 Maxi od Retro Games

@KAN2000, post #175

Muszę zobaczyć, jakie ARM siedzą, w jakich modelach i to będzie mniej więcej odpowiedź. OT? Mam obudowę do A500 przygotowaną jako wyjście awaryjne do Rpi. Pomyślałem, a może gdyby był to sensowny odpowiednik Rpi 4/5 to może warto rozważyć tę A1200NG jako wsad. Tyle, to nie OT.

A500 Maxi to rozwiązanie bez grzebania i każde takie ma sens, bo czasu na rzeźbę nie ma. Gdyby Mister był w ładnej obudowie naśladującej wygląd Amigi desktop (A4000/3000 itd.) to super. Gotowy produkt, nie mam czasu i za bardzo chęci (jak znajdę chwilę wolnego) dłubać przy obudowie (nie wiadomo jak długo).
[#177] Re: The A500 Maxi od Retro Games

@KAN2000, post #173

Zapomniałeś dodać jeszcze klawiaturę , a ta żeby nie zepsuła się po kilkunastu kliknięciach musi być solidna. Poza tym w Maxi miały być dwa porty usb więcej. To wszystko jest koszt. Ceny skaczą , z inflacją różnie , więc trzeba to zabezpieczyć wyższą marżą. 1200 - 1300 zł to optymistycznie niska cena.

Ok. Klawiaturę uwzględniłeś szeroki uśmiech

Ostatnia aktualizacja: 22.02.2025 19:31:47 przez djpiotrs

Ostatnia aktualizacja: 22.02.2025 19:32:48 przez djpiotrs
[#178] Re: The A500 Maxi od Retro Games

@djpiotrs, post #177

Jeżeli, o ile itd. pojawi się to obstawiam cenę 199 ojro. Jak będę to zobaczymy bo póki co jest cisza.
[#179] Re: The A500 Maxi od Retro Games

@djpiotrs, post #177

Jaki problem dać te 2 porty USB więcej? Zamieszczasz na płycie głównej chip do HUBa USB i już. W komputerach PC na płycie głównej też są HUBy. Klawiatura też była by w standardzie USB i tyle. Tylko ja wolał bym, żeby to był rozmiar A1200, a nie A500.

Ostatnia aktualizacja: 24.02.2025 13:01:48 przez gilban
1
[#180] Re: The A500 Maxi od Retro Games

@KAN2000, post #178

199 to max według mnie, zważywszy na to, jaką jednak retro jest niszą.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem