kategoria: A600
[#1] Amiga 600 pytania.
Witam. Jestem nowym forumowiczem.
Posiadam Amige 600 (gołą) jestem jej 3 właścicielem i mam następujące pytania:
(Co do moich pytań to czytałem już kilka innych tematów na forum dlatego proszę o nie pisanie rzeczy typu: Ktoś już o to pytał poszukaj na forum. Pytam ponownie ponieważ moje wątpliwości nie zostały rozwiane :D ).
#1 Kupuje przejściówkę do dysku twardego z 2'5 na 3'5, posiadam dysk IBM 4 GB i następujące kwestie:
Jak to złożyć do kupy?
Jak dociągnąć zasilanie do dysku?
Jak go sformatować (w sensie jaki format plików itp.)
#2 Workbench pod A600 to 2.05 czy 2.1?
Czy potrzebuje wszystkich 4 (bodajże 5 nie pamiętam ile ich było) dyskietek by zainstalować system?
Chodzi mi o INSTALL,WORKBENCH,FONTS,LOCALE ITD.
Dalej chciałbym wiedzieć czym się to je czyli jak to zainstalować już na amisi.
#3 Czytałem o możliwości podpięcia CD-ROMu SLIM posiadam takowy od laptopa tylko nie wiem czy jest odpowiedni i teraz:
PYTANIE PODSTAWOWE:Co mogę robić na tym CD-ROMIE (w sensie jakie programy)?
Jak to podłączyć do kupy?
To chyba na tyle, wyczerpałem materiał.
Za wszelkie odpowiedzi z góry dziękuje i proszę o wyrozumiałość dla zielonego :o
[#2] Re: Amiga 600 pytania.

@Amestyn, post #1

Po pierwsze... UŻYJ WYSZUKIWARKI. Tematy te były poruszane wielokrotnie na forum.

#1 Kupuje przejściówkę do dysku twardego z 2'5 na 3'5

Mam nadzieję, że nie. To jest najgorsze rozwiązanie. Co prawda było popularne w latach świetności Amigi, ale tylko z uwagi na względnie niską cenę dysków 3,5". Dziś nie ma żadnego sensu. Kup dysk 2,5" lub przejściówkę na kartę CF i wspomnianą kartę.

Jak dociągnąć zasilanie do dysku?

Z zasilania stacji dysków. O ile Twój zasilacz wytrzyma podłączenie dysku 3,5". W przypadku dysków 2,5" lub kart CF ten manewr nie jest potrzebny...

Jak go sformatować (w sensie jaki format plików itp.)

Jeśli masz fabryczny Kickstart 2.0x to raczej tylko FFS wchodzi w grę. W ogóle to sprawdź jaki konkretnie masz Kick jeśli 37.299, to musisz wymienić na nowszy żeby móc bootować z dysku.

#2 Workbench pod A600 to 2.05 czy 2.1?

Oba "pasują" do Kickstartu 2.x.

Czy potrzebuje wszystkich

Potrzebujesz wszystkich.

czyli jak to zainstalować już na amisi

Jest kilka artykułów na ten temat na PPA, może z łaski swojej je przejżysz najpierw.

#3 Czytałem o możliwości podpięcia CD-ROMu SLIM

Jest, ale wymaga modyfikacji obudowy i ogólnie nie jest to wg. mnie rozwiązanie eleganckie. Poza tym, w czasach malejącej popularności nośników CD jest to rozwiązanie wątpliwe (lepiej zainwestować w sieciówkę lub kartę CF do przenoszenia danych).

Ostatnia aktualizacja: 16.01.2013 14:49:57 przez strim
[#3] Re: Amiga 600 pytania.

@strim, post #2

Dobra, dzięki za odpowiedź. Przejże z łaski mojej :P (po co te nerwy) inne tematy o instalacji.
to jeszcze dopytam:
czy pasują wszystkie CF-y CF 1, CF 2, CF 3?
ile GB maksimum?
i Najważniejsze jak mam z kompa pliki wrzucić na CF?
[#4] Re: Amiga 600 pytania.

@Amestyn, post #3

To również temat wielokrotnie poruszany na forum, użyj opcji "szukaj"
[#5] Re: Amiga 600 pytania.

@Amestyn, post #3

Na ClassicWB masz gotowy system (GAAE) pod Amigę 600 z wszystkimi wodotryskami. Jedynie podział dysku na partycje powinieneś robić z poziomu Amigi - następnie podłaczasz CF-kę przez czytnik na USB do PC, instalujesz WinUAE, podmontowujesz kartę i dalej działasz na pececie (format CF-ki, instalacja systemu z classicwb, kopiowanie danych itp.) po czym jak juz będziesz zadowolony z efektu przekładasz kartę do Amigi, włączasz i masz.

(Da się spartycjonować CF-kę z poziomu WinUAE wymaga to jednak kombinowania - opis jest w google)
[#6] Re: Amiga 600 pytania.

@Amestyn, post #3

Tu jest, jak stworzyć sobie dysk pod WinUAE - przejrzyj kanał tego gościa - opisuje różne podstawowe rzeczy.
[#7] Re: Amiga 600 pytania.

@conrdd, post #5

I o to własnie chodziło OK podziękował kolegom.
dopiero używam opcji szukaj na 2 karcie przeglądarki :o
(I idzie mi to coraz lepiej :D:D:D).

Ostatnia aktualizacja: 16.01.2013 15:07:39 przez Amestyn
[#8] Re: Amiga 600 pytania.

@Amestyn, post #7

Zamiast CF zamierzam kupić to co sądzicie:
http://allegro.pl/dysk-2-5-cala-ibm-5-gb-ideal-do-amigi-1200-600-i2938291117.html

Ostatnia aktualizacja: 16.01.2013 15:19:57 przez Amestyn
[#9] Re: Amiga 600 pytania.

@Amestyn, post #8

Za 39PLN to ja ci mogę sprzedać 4 takie dyski W tej cenie możesz spokojnie kupić 4GB CF i będzie:
- szybciej;
- ciszej;
- bezpieczniej;
- chłodniej;
- bez problemu z zasilaniem;

Innymi słowy - nie widzę sensu.
[#10] Re: Amiga 600 pytania.

@_arti, post #9

Wnioskując CF to chyba najlepsze rozwiązanie na allegro są faktycznie i to spora oferta ale może ktoś mógł by mi odsprzedać takową z nagranym systemem bo ja coś mogę pokaszanić i kupie adapter USB na 1 użycie
I jeszcze jedno tu mogę się mylić ale: Tą gotową CF podłączam do amigi z boku do tego wejścia? ale to czasem nie jest slot PCMCIA?

Ostatnia aktualizacja: 16.01.2013 15:33:12 przez Amestyn
[#11] Re: Amiga 600 pytania.

@Amestyn, post #8

Potrzebujesz dysku do 4gb, z resztą cena jest trochę zawyżona.
[#12] Re: Amiga 600 pytania.

@mikser, post #11

Oto kilka ofert jak myślicie która by była dla mnie najkorzystniejsza?
http://allegro.pl/kingston-karta-pamieci-cf-compactflash-4gb-fv23-i2881160606.html
http://allegro.pl/karta-pamieci-compact-flash-cf-512-mb-kingston-i2953422706.html
http://allegro.pl/najtaniej-karta-cf-2-gb-20mb-s-king-i2923207666.html
[#13] Re: Amiga 600 pytania.

@Amestyn, post #12

Ja mam tę pierwszą i działa znakomicie ale to nie jest reguła. Z kartami CF jest trochę loteria.
[#14] Re: Amiga 600 pytania.

@_arti, post #13

Zanim cokolwiek kupie to muszę spytać jak podłączyć do amigi tą CF? widziałem na allegro adapter do wejście PCMCIA i w amidze jest taki slot mam kartę PCMCIA i o dziwo ona nie pasuje do amigi czyżby taki adapter już był tam zainstalowany?
[#15] Re: Amiga 600 pytania.

@Amestyn, post #12

Tu masz kartę już z gotowym systemem, tylko musisz się dogadać, którą wersję. Tylko na podstawowej pamięci raczej nie będzie działać większość programów z WHDLoad.
http://allegro.pl/show_item.php?item=2937043536

A CF możesz podłączyć przez przelotkę PCMCIA ale lepiej w środku w miejsce HD, poprzez przelotkę CFHD.
[#16] Re: Amiga 600 pytania.

@rePeter, post #15

Dzięki Piękne OK
[#17] Re: Amiga 600 pytania.

@Amestyn, post #16

OK. kartę kupię sobie z 1 linku który podawałem, ale skąd wziąć taką przejściówkę na allegroszu nie mogę takowej znaleźć.
Oj, sorry poprawiam znalazłem która najlepsza:
http://allegro.pl/cf-do-amigi-600-1200-i2948133629.html
http://allegro.pl/gotowy-zestaw-do-compact-flash-cf-amiga-1200-600-i2930530893.html
http://allegro.pl/adapter-przejsciowka-ata-ide-cf-compact-flash-i2930615065.html

Ostatnia aktualizacja: 16.01.2013 16:18:38 przez Amestyn
[#18] Re: Amiga 600 pytania.

@Amestyn, post #17

Najlepszą przejściówką dla ciebie będzie chyba ta: link gdyż zajmuje mało miejsca i nie trzeba kombinować, po prostu wkładasz w nią kartę dalej adapter do Amigi i używasz.
[#19] Re: Amiga 600 pytania.

@superbonio, post #18

Superbonio a nie wiesz czy ta przejściówka obsługuje diodę HDD w Amidze? Niestety w większości tych przejściówek dioda nie działa.

Ostatnia aktualizacja: 16.01.2013 20:26:41 przez majkelc
[#20] Re: Amiga 600 pytania.

@majkelc, post #19

Pisałem w innym wątku że część trza przerobić jak znajdę linka to wstawię.
Mam do Eab
[#21] Re: Amiga 600 pytania.

@Dark_luke, post #20

mam tak przerobione i dioda jara się jak chytra baba z Radomia !
[#22] Re: Amiga 600 pytania.

@Dark_luke, post #20

Z tego co zrozumiałem to usunął oryginalny Led i połączył 2 miejsca kabelkiem tak?
P.S.
Chcę kupić te karte jestem zdecydowany tylko niech ktoś mi powie czy jest odpowiednia?
http://allegro.pl/compactflash-cf-karta-pamieci-sandisc-4gb-i2954655157.html

Ostatnia aktualizacja: 16.01.2013 21:10:32 przez Amestyn
[#23] Re: Amiga 600 pytania.

@Amestyn, post #22

A właśnie jeszcze mam takie ciekawe pytanie czy z podpiętym dyskiem mogę normalnie odpalić grę z dyskietki?
[#24] Re: Amiga 600 pytania.

@Amestyn, post #23

tak
[#25] Re: Amiga 600 pytania.

@Amestyn, post #22

Jutro rano sprawdzę czy dioda od HDD w ami działa z tą przejściówką bo nie pamiętam jak używałem tej prześciówki.
[#26] Re: Amiga 600 pytania.

@Amestyn, post #23

Oczywiście pomysł Włóż dyskietkę przed wystartowanie dysku twardego pomysł Włączasz kompa i od razu zapakuj dyskietkę OK A jak masz cokolwiek uruchomionego z dysku twardego, a chcesz wystartować z dyskietki, to zapakuj dyskietkę do stacji i walnij reseta pomysł
[#27] Re: Amiga 600 pytania.

@parallax, post #26

super dzięki OK
[#28] Re: Amiga 600 pytania.

@superbonio, post #25

To sprawdź bo sam bym chciał wiedzieć :P
[#29] Re: Amiga 600 pytania.

@Amestyn, post #28

Ja kupiłem adapter IDE-CF firmy Delock model 91624
Jest to adapter na śledziu,ale śledź jest odkręcony i adapter sprawnie hula w A600 z Rom 37.350. Diody HDD działają, dodatkowo sam adapter ma w sobie diody więc obudowa amigi fajnie świeci :) .
Wadą tego adaptera jest cena, ja kupiłem za 25 zł ale z tego co widziałem kosztują teraz nawet 40zł :( . Zaleta jest taka, że prawie każdy sklep komputerowy je ma :)
[#30] Re: Amiga 600 pytania.

@Olo, post #29

No ja chcę kupić taki za 19 zł dzisiaj go kupie bo karte już kupiłem i tylko pozostaje czekać jak mi poczta dostarczy :P
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem