kategoria: A600
[#91] Re: Amiga 600 pytania.

@Dark_luke, post #90

Ja zawsze wypakowuję na PC za pomocą 7z i przerzucam przez winuae na dysk, tylko raz mi się zdarzyło, ze musiałem rozpakowywać na amidze z powodu niedozwolonych przez windows znaków w nazwie.
[#92] Re: Amiga 600 pytania.

@Dark_luke, post #90

Niektóre archiwa mogą nie zadziałać po rozpakowaniu na PC, patrz MUI 3.8, jak rozpakujesz na PC to po skopiowaniu na Ami i próbie instalacji wyskakuje błąd, że nie znaleziono pliku " ", czy jakoś tak. Po rozpakowaniu na Amidze instalacja działa. No ale zależy co kolega Amestyn chce pakować do archiwum.
Tu jest program unlha, ten akurat możesz zgrać na dyskietkę lub bezpośrednio na Amigę a następnie utworzyć folder o nazwie np. LHA i tam skopiować plik, następnie kliknąć na niego "Execute a file" naciskasz enter. Z rozpakowanych plików wybierz plik LHA i skopiuj go do katalogu C na dysku systemowym. Potem wybierasz dowolne spakowane archiwum LHA dopisujesz do pliku "AAA.lha" tekst "lha x AAA.lha DH0: " i plik zostanie rozpakowany na dysku DH0: Jeśli twój dysk systemowy nazywa się np. System2.1 to możesz zamiast DH0: wpisać System2.1:

Ostatnia aktualizacja: 27.01.2013 15:51:01 przez glichtanski
[#93] Re: Amiga 600 pytania.

@Dark_luke, post #90

No więc mam już gotowy system na CF i podpinam do kompa, no i załóżmy że mam lha na pulpicie w Windowsie i teraz jak to dodać by było to na CF? o to się rozchodzi pomysł

Ostatnia aktualizacja: 27.01.2013 16:21:44 przez Amestyn
[#94] Re: Amiga 600 pytania.

@Amestyn, post #93

1. wyjąć tę CF, podpiąć pod windowsa z UEA i przekopiować na CF
2. zapisać na rzadkiej dyskietce i odczytać na Amidze, jeśli masz CrosDOSa lub coś podobnego w systemie
3. przerzucić kabelkiem typu NULmodem pod warunkiem że masz coś na Amidze co go obsłuży
4. kupić przelotkę CF-PCMCIA i zainstalować wykorzystujące go oprogramowanie oraz dokupić jeszcze jedną kartę CF i na tym przenieść
5. prawdziwy macho podepnie do PCMCIA kartę sieciową i ściągnie LHA z aminetu bez udziału peceta.

Pozdrawiam
[#95] Re: Amiga 600 pytania.

@RadoslawF, post #94

No właśnie myślałem nad 5 ale na amige w ogóle jest jakaś przeglądarka? :o
Mam kartę PCMCIA sony ericsson z wejściem karty SIM nada się:

Ostatnia aktualizacja: 27.01.2013 17:23:44 przez Amestyn
[#96] Re: Amiga 600 pytania.

@Amestyn, post #95

Jest , nawet kilka, z tym że nie będą tak nowoczesne jak te które znasz z peceta. Jak do tego dodasz wolny procesor i mało pamięci to wyszukanie czegoś i ściągnięcie z Aminetu wydaje się szczytem możliwości na A600.
Sterowniki są tylko do wybranych kart na skrętkę i WiFi.

Pozdrawiam
[#97] Re: Amiga 600 pytania.

@RadoslawF, post #96

a takiej karty z wejściem SIM nie da się użyć?
[#98] Re: Amiga 600 pytania.

@Amestyn, post #1

A ja wpadłem na inny ciekawy pomysł. Podłączenie Fast Ata do Amigi 600. Gdyby zastosować przełącznik kickstartów, w który można by włożyć fast atę, a podstawkę pod gayle zamontować z "dosztukowanym" kablem. Ciekawe czy coś takiego zadziała?

To chyba odpowiem sobie sam. W Amidze 1200 jest AA-Gayle R5 a w A600 45-Gayle i to może nie zadziałać.

Ostatnia aktualizacja: 27.01.2013 20:31:35 przez glichtanski
[#99] Re: Amiga 600 pytania.

@glichtanski, post #98

To chyba odpowiem sobie sam. W Amidze 1200 jest AA-Gayle R5 a w A600 45-Gayle i to może nie zadziałać.

Myślę, że to nie jest największy problem w Twoim rozumowaniu. Nie zauważyłeś, że w A600 brakuje trochę sygnałów? FastATA wymaga 32-bitowej szyny danych do działania.
[#100] Re: Amiga 600 pytania.

@strim, post #99

Zauważyłem, przejrzałem schematy od A1200 i A600.
[#101] Re: Amiga 600 pytania.

@glichtanski, post #100

Do A600 to 4xeide możesz wsadzić, po tym jak doposażysz ją w 68020. A swoją drogą nie było kiedys informacji w MA, że miała być wersja 16-bit?
[#102] Re: Amiga 600 pytania.

@Ender, post #101

Witajcie ponownie.
Zabrałem się za robienie systemu na CF i tu zaraz po partycjonowaniu dysku wyskakuje mi:
Block zero write attempt but drive has one or more mounted PC partitions. Erase the drive or unmount all PC partitions first.
Pomóżcie mi bo już nie wiem co robić!
[#103] Re: Amiga 600 pytania.

@Amestyn, post #102

winuae nie pozwoli zrobić nic na karcie na której zostały stworzone partycje windowsa, trzeba wymazać całkowicie kartę, np programem diskpart
[#104] Re: Amiga 600 pytania.

@rafgc, post #103

Być może tu jest pies pogrzebany. pomysł
(Jeżeli ktoś już to poruszał to przepraszam),
Ale jakiś mały tutorial? :o

Ostatnia aktualizacja: 30.01.2013 21:09:51 przez Amestyn
[#105] Re: Amiga 600 pytania.

@Amestyn, post #104

Uruchamiasz diskpart z wiersza poleceń, potem wpisujesz list disk i patrzysz jaki numerek jest przyporządkowany twojej karcie, potem piszesz "select disk X", gdzie X jest numerem twojej karty, potem piszesz "clean all" i czekasz. Jak masz Win7/Vista, to musisz uruchomić wiersz poleceń jako administrator.
[#106] Re: Amiga 600 pytania.

@rafgc, post #105

Paniatna OK
[#107] Re: Amiga 600 pytania.

@Amestyn, post #106

Aha, zapomniałem zapytać a jak zrobię już system to jest możliwość odzyskania tej karty w późniejszym czasie tak aby znowu ją widział Windows?
[#108] Re: Amiga 600 pytania.

@Amestyn, post #107

OK. wyczyściłem. OK
Teraz powinno być w porządku?

Ostatnia aktualizacja: 31.01.2013 14:50:30 przez Amestyn
[#109] Re: Amiga 600 pytania.

@Amestyn, post #108

No co jest do cholery!
Dysk został poprawnie wyczyszczony robię wszystko tak jak w poradniku i kiedy program powinien poprosić o reset ten nic.
Jakie to jest denne!
[#110] Re: Amiga 600 pytania.

@Amestyn, post #109

Udało mi się rozwiązać ten problem tylko mam dwa dyski (tak jakby)
DH0:NDOS I DH1:NDOS to dobrze?
[#111] Re: Amiga 600 pytania.

@Amestyn, post #110

Po kilku podejściach metodą prób i błędów udało mi się dostosować dysk.
Teraz go formatuje :)
W razie innych problemów będę dalej was pytał. :P
OK sformatowany.
Tylko taka mała uwaga jeżeli na 4GB do partycji DH0 użyłem 1gb to będę mógł korzystać z tych 3 pozostałych?

Ostatnia aktualizacja: 31.01.2013 16:39:28 przez Amestyn
[#112] Re: Amiga 600 pytania.

@Amestyn, post #111

No nikt mi nie pomoże?
[#113] Re: Amiga 600 pytania.

@Amestyn, post #111

Tylko taka mała uwaga jeżeli na 4GB do partycji DH0 użyłem 1gb to będę mógł korzystać z tych 3 pozostałych?

Tak, z pozostałych 3 giga zrób sobie najlepiej 2 partycje!
[#114] Re: Amiga 600 pytania.

@BULI, post #113

Zrobiłem małą poprawkę pomysł DH0 ustawiłem na 200MB a pozostałe GB dałem 1 partycje DH1 1,5GB. i 1 partycje DH2 1,5GB.

Ostatnia aktualizacja: 31.01.2013 22:11:00 przez Amestyn
[#115] Re: Amiga 600 pytania.

@Amestyn, post #114

Pomocy pod koniec formatu jest initializing disk i... Not A valid DOS disk!
[#116] Re: Amiga 600 pytania.

@glichtanski, post #98

Dopiero teraz mogę odpowiedzieć, a więc przełącznik na 2 kickstarty od A1200 dla A500/600/2k mam więc to nie problem, układy U5 w obu amigach mają prawie identyczne wyprowadzenia, więc jak najdzie mnie natchnienie to sprawdzę co konkretnie leci do FastAty z gayle i to sprawdzę, od dłuższego czasu się nad tym zastanawiałem czy to zadziała.
[#117] Re: Amiga 600 pytania.

@Amestyn, post #115

Zauważyłem że małe 2 przykładowe partycje udało mi się zrobić jedna 200MB druga 500MB dziwne...
[#118] Re: Amiga 600 pytania.

@Amestyn, post #117

Dobrze wszystko ukończone!
Formatowanie i instalacja zakończona powodzeniem!
Mam 7 partycji :P Ale tak sobie życzy mój dysk. (I ja XD).
Bardzo wam dziękuje za waszą pomoc! OK
Teraz tylko test już w Amidze. :D
Temat do zamknięcia.
[#119] Re: Amiga 600 pytania.

@Amestyn, post #118

Hej, mam pytanie z innej beczki, skoro temat brzmieniem tyczy się A600.

Z tyłu mam wszystkie zaczepy, bocznych oczywiście nie ma, nie mam górnego ekranu w Ami, FDD jest oryginalna, blaszki od dolnego ekranu też nie haczą o nic, a jednak s prawej strony gdzie się schodzi górna część obudowy z dolną, mniej przylega niż po lewej stronie.
Na oko nic w środku tego raczej nie powoduje, ten typ tak ma? Szczelina "zejścia" jest po prostu szersza z prawej strony na wysokości diód, czyli i tak niżej niż ewentualny zatrzask boczny przy stacji.

Ten typ tak ma?
[#120] Re: Amiga 600 pytania.

@Jacques, post #119

Niestety tak. U minie z tej strony też nie przylega idealnie.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem