kategoria: A600
[#31] Re: Amiga 600 pytania.

@superbonio, post #18

Niech ktoś mi jeszcze doradzi:
Cytuje:
Najlepszą przejściówką dla ciebie będzie chyba ta: link gdyż zajmuje mało miejsca i nie trzeba kombinować, po prostu wkładasz w nią kartę dalej adapter do Amigi i używasz.
Ale...
tu pisze że potrzebuje jeszcze jakiś kabli.
http://www.ppa.pl/forum/amiga/24827/amiga-600-jakie-romy-mozna-zapakowac-na-plyte#m326023

I co z tym zrobić? :(
Ta przejściówka którą kupiłem wygląda tak:

I gdzie ja mam te kable sobie tu podłączyć chyba w szafie.

Ostatnia aktualizacja: 18.01.2013 11:58:37 przez Amestyn
[#32] Re: Amiga 600 pytania.

@Amestyn, post #31

Ta przejściówka nie wymaga kabli, wpinasz do portu i działa. Sprawdź tylko czy stabilnie się trzyma, moja przyszła do mnie z jakimś paskudztwem w złączu i musiałem wydłubywać, poza tym to chyba najmniejsze i najmniej problemowe rozwiązanie.
[#33] Re: Amiga 600 pytania.

@Maver, post #32

Wiesz, tu był się spierał (może nie słusznie) ale...
czytałem że karty CF to najgorsze rozwiązanie bo te karty nie chcą działać,są błędy i w ogóle kupa.
Inni znowu piszą że to dyski są beznadziejne,drogie, hałaśliwe itp.
Już tak mam namącone w głowie że nie wiem co robić. :(
Kupiłem kartę CF:
http://allegro.pl/show_item.php?item=2954655157
Kupiłem Przelotkę:
http://allegro.pl/show_item.php?item=2923411815#tabsAnchor
i kupiłem czytnik CF do kompa na USB...
A teraz mam wątpliwości czy dobrze zrobiłem japie....
[#34] Re: Amiga 600 pytania.

@Amestyn, post #33

Dobrze zrobiłeś, będzie śmigać i hulać
[#35] Re: Amiga 600 pytania.

@Bass25, post #34

Mam taką nadzieje...
Dlatego się zmartwiłem bo piszą że...
Amiga nie widzi karty...
Nie chce się zainstalować system...
Wywala im jakieś błędy... Itd.
Znalazłem takich zarzutów masę.
A jeszcze mam takie pytanie bo już sobie przygotowałem obrazy... WB,locale,install itd.
I sobie testowałem pod Winuae i jak chciałem dodać NEW DRAWER to pisze że jest zabezpieczony przed zapisem jak tego się pozbyć? Przecierz ja nie mam dyskietki i sobie nie przełączę "Tego kwadracika"

Ostatnia aktualizacja: 18.01.2013 12:46:54 przez Amestyn
[#36] Re: Amiga 600 pytania.

@Amestyn, post #35

Nie wiem jak dla Ciebie ale dla mnie ta przejściówka nie jest aż taka dobra. Nie można z nią dodatkowo zastosować drugiego dysku ew. napędu. Potrzebowałbyś przejściówki 2,5 na 3,5", taśmy IDE i odpowiedniej przejściówki CF...choć zawsze można CF wyjąć i zamontować w UAE i tam przenosić dane.
[#37] Re: Amiga 600 pytania.

@Amestyn, post #35

W WinUAE podczas dodawani nowego napędu do listy obsługiwanych musisz zaznaczyć opcję read/write.
[#38] Re: Amiga 600 pytania.

@dominiqr, post #37

A jest faktycznie...
Dzięki OK
Mam jeszcze jedno ale...
Czy jeśli zrobię format i zainstaluje system z poziomu PC to pójdzie mi to na Amidze?

Ostatnia aktualizacja: 18.01.2013 13:25:31 przez Amestyn
[#39] Re: Amiga 600 pytania.

@Amestyn, post #38

I też czy w WB 2.1 jest ten program SAY bo ja nie mogę go znaleźć
a zabawa z nim była przednia... :P
[#40] Re: Amiga 600 pytania.

@Amestyn, post #39

nie ma
[#41] Re: Amiga 600 pytania.

@bacus10, post #40

uuuuuuuuuuuu
[#42] Re: Amiga 600 pytania.

@Amestyn, post #41

Oto kolejny zestaw pytań co do mojego sprzętu:
#1 Po włożeniu dyskietki do napędu na komputerze wyskakuje:
Przed użyciem dysku należy go sformatować.
ale... ja nie chce kasować moich danych domyślam się że może być to wina formatu plików więc jak się tam dostać?
#2 Nawet jeśli się zgodzę na formatowanie to wyskakuje:
System nie był w stanie ukończyć formatowania
I co z tym zrobić żeby odzyskać czystą dyskietkę?
#3 jak nagrać coś na dyskietce żeby działało to na amidze?
[#43] Re: Amiga 600 pytania.

@Amestyn, post #42

Żeby odczytać dyskietki z PC na Amidze potrzebujesz programu CrossDOS który jest standardowo dołączony do systemu (jak sie nie myle) WB3.0 wzwyż. W Amidze uda sie ja sformatowac tylko na 720kb, chyba ze masz gęsta stacje dyskietek w Amidze. Odczytanie dyskietki Amigowej na PC jest bardzo skomplikowane, a nawet jak masz program to co najwyżej możesz zrobić obraz tej dyskietki. Są dwie metody zgrywania dyskietek z Amigi na PC. Pierwszy to program Amiga Explorer do pobrania ze strony projektu Amiga Forever, oraz kabel szeregowy do spiecia Amigi z PC. Drugi sposób to program ze strony projektu WinUAE do zrobienia 2 drive trick(chwilowo zapomniałem nazwy) oraz 2 stacje dyskietek w PC.
To tak pobieznie.
[#44] Re: Amiga 600 pytania.

@glichtanski, post #43

stacje mam HD 880Kb
[#45] Re: Amiga 600 pytania.

@Amestyn, post #44

To jest stacja DD, standardowa. Możesz sformatować dyskietki na 720kb dla PC, ale po twoim wcześniejszym opisie wnioskuję, że PC nie obsługuje już tego formatu. Jaki masz system na blaszaku?
[#46] Re: Amiga 600 pytania.

@glichtanski, post #45

Windows XP Service Pack 3
[#47] Re: Amiga 600 pytania.

@Amestyn, post #46

Włóż dyskietkę do stacji w PC i wybierz formatuj. Tam gdzie jest pojemność dysku sprawdź czy możesz wybrać opcję 1,44MB lub 720kb. Jeśli nie ma opcji 720kb to nic nie zrobisz. Musisz użyć pierwszego wariantu z kablem szeregowym i programem AmigaExplorer.
[#48] Re: Amiga 600 pytania.

@glichtanski, post #47

oj, coś nie zaglądamy do FAQ ;)

http://www.ppa.pl/faq/amiga-pytania-poczatkujacych/371/jak-za-pomoca-pc-z-windows-xp-sformatowac-dyskietke-720kb

MS ma bardzo uduchowione podejście do tematu, to ze czegoś nie widać, nie znaczy, że tego nie ma.

Ostatnia aktualizacja: 18.01.2013 18:08:31 przez rafgc
[#49] Re: Amiga 600 pytania.

@rafgc, post #48

Ja nie muszę bo nie mam problemu z przenoszeniem danych, powinieneś odpisać na posta kolegi Amestyn. To on powinien tam zajrzeć.
[#50] Re: Amiga 600 pytania.

@glichtanski, post #49

To Ty napisałeś, że się nie da, więc upiekłem dwie pieczenie na jednym ogniu OK
[#51] Re: Amiga 600 pytania.

@Maver, post #32

Ponawiam moje pytanie. Działa Wam dioda HDD przy tej przejściówce?? http://allegro.pl/show_item.php?item=2923411815#tabsAnchor

Ostatnia aktualizacja: 18.01.2013 21:21:30 przez majkelc
[#52] Re: Amiga 600 pytania.

@majkelc, post #51

u mnie dziala w ami 1200 jak i w ami 500

Ostatnia aktualizacja: 18.01.2013 21:29:21 przez bacus10
[#53] Re: Amiga 600 pytania.

@majkelc, post #51

Ja mam 2szt. tych przejściówek i tak: jedna w wersji V.B1 jak w linku i tutaj dioda nie działa ale może tylko dlatego że ktoś coś kombinował na niej, natomiast drugą mam V.H0 i dioda działa.
[#54] Re: Amiga 600 pytania.

@superbonio, post #53

A takie pytanie odnośnie już samego systemu jak powiedzmy mam dysk install z grą to co daje go podczas włączonego systemu i instaluje tak jak w windowsie?
[#55] Re: Amiga 600 pytania.

@Amestyn, post #54

W ten sposób zainstalujesz tylko grę która ma własny instalator. Pozostałe gry dosowe również powinno się dać, tyle tylko że będziesz musiał zainstalować je ręcznie (bez obaw, to nie Windows, prosta sprawa - najczęściej tylko skopiowanie zawartości dyskietek i zrobienie przypisań poleceniem Assign). Gry niedosowe zainstalujesz tylko przy pomocy WHDLoad, ale przy Twojej ilości RAMu to wiele nie podziałasz z tym pakietem - polecam zakup rozszerzenia albo zrobienie PiggyBack modu - wszystko znajdziesz na forum.
[#56] Re: Amiga 600 pytania.

@superbonio, post #53

A moja przejściówka świeci cały czas ;)
i zależy to chyba od karty, bo poprzednia NN nie dawała takich efektów

może ktoś wie, czy może da się coś ustawić widocznymi zworkami?
.
[#57] Re: Amiga 600 pytania.

@strim, post #2

3 Czytałem o możliwości podpięcia CD-ROMu SLIM

Jest, ale wymaga modyfikacji obudowy i ogólnie nie jest to wg. mnie rozwiązanie eleganckie. Poza tym, w czasach malejącej popularności nośników CD jest to rozwiązanie wątpliwe (lepiej zainwestować w sieciówkę lub kartę CF do przenoszenia danych).

Kolega tu bzdury pisze, więc zobacz i powiedź czy to nieeleganckie :

link

Wprawdzie to A1200, ale w A600 jest tak samo. Ja mam A1200 z Slim Combo LG DVD/CD i jest parę zalet. Odczytasz wszystko co jest na nosnikach CD/DVD. Gry WHDLoad mam na 1 DVD (prawie wszystkie)

Nieprawdą jest że płyki całkowicie odchodzą do lamusa, to nie dyskietki a pojemność mają jeszcze sporą, nie wspominam o potrzebach Amigi (wielkość plików).

Tu masz A600 zmodowaną :
link

Ja mam podobnie zrobione, też czarny napęd. Przejściówkę z AMIGAKIT.

PS. Prędzej się spodziewam upadku sieci (jakiś mega rozbłsk lub polityka) więc zasoby na płytkach zawsze możesz mieć w pudełku.......:P

Ostatnia aktualizacja: 22.01.2013 23:51:23 przez Wojox
[#58] Re: Amiga 600 pytania.

@Wojox, post #57

Mam do was jeszcze takie pytanie:
Znalazłem na allegro "krem wybielający do obudów" i pytam się was czy to może naprawdę zadziałać czy to tylko "pic na wodę".
Oto link
[#59] Re: Amiga 600 pytania.

@Amestyn, post #58

Tu masz wszystko na temat:

wybielanie obudowy

A tutaj przykładową aukcję środka (za 1L):

utleniacz12%
[#60] Re: Amiga 600 pytania.

@Amestyn, post #58

Hłe, hłe, ależ ci amigowcy to chciwy narodek. Niezłą przebitkę ma na tym "kremie do czyszczenia obudów", Benedykt i jego (?) rewolucyjny Szalter się chowają.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem