kategoria: A600
[#61] Re: Amiga 600 pytania.

@gy, post #60

Jeżeli ten temat jeszcze można kontynuować to mam problem więc zauważyłem ze od czasu do czasu podczas włączenia Amigi bez dyskietki pojawia mi się GURU kod to: error 8000 0003 task 000026d0
był jeszcze jakiś drugi ale tego nie spisałem.
Druga sprawa, dostałem od kolegi trochę dyskietek do przejrzenia i na jednej (może głupi żart może coś więcej?!) przede wszystkim włożyłem dyskietkę i pojawił się Workbench Screen tylko że z różowym tłem no i... normalne ładowanie i po chwili pojawiły się bluzgi których nie będę wymieniał grzeczne stwierdzenie tych napisów brzmi:
(BLUZGI I INNE ŚWIŃSTWA)
NIGDY NIE URUCHOMISZ TEGO PROGRAMU!
JEŚLI NAWET TO TAM JEST WIRUS!
PAMIĘTAJ ŻE LOS AMIGI JEST W TWOICH RĘKACH!

Amigę NATYCHMIAST WYŁĄCZYŁEM dyskietkę po wyjęciu zmasakrowałem by już nigdy nie ujrzała światła dziennego i moje pytanie jest następujące: czy jeżeli w momencie tego incydentu nie miałem zainstalowanego dysku twardego to czy istnieje jakaś szansa że coś się uszkodziło?
(Jeżeli w ogóle tam coś było bo mógł być to po prostu durny żart!).

Aha chciałbym jeszcze dodać że co do GURU to pojawiał mi się kiedyś dawniej jeszcze przed tym incydentem (lecz wcześniej to po prostu ignorowałem ).

Ostatnia aktualizacja: 25.01.2013 22:02:45 przez Amestyn

Ostatnia aktualizacja: 25.01.2013 22:03:03 przez Amestyn
[#62] Re: Amiga 600 pytania.

@Amestyn, post #61

Jaki masz kickstart, czy masz zainstalowane dodatkowe urządzenia jak np. rozszerzenie pamięci?
[#63] Re: Amiga 600 pytania.

@glichtanski, post #62

Amiga jest póki co goła kick to 2.0 wersja 37.300
[#64] Re: Amiga 600 pytania.

@Amestyn, post #63

Chciałem rozszyfrować błąd według TEGO ale za cholerę nie czaję o co tu chodzi??
[#65] Re: Amiga 600 pytania.

@glichtanski, post #64

Początek to mniej więcej to:
Lib checksum error
Ale to 000026d0 to już nie wiem.
A nie wymieniłem jeszcze tego że w ramce kod błędu jest na czerwono czyli ostateczny błąd!

Ostatnia aktualizacja: 25.01.2013 22:38:55 przez Amestyn
[#66] Re: Amiga 600 pytania.

@Amestyn, post #61

Może trzeba wymienić kondensatory, albo sprawdzić, czy kickstart dobrze łączy.
[#67] Re: Amiga 600 pytania.

@rafgc, post #66

Co do kondensatorów to nie będę ściemniać nie za wiele umiem przy nich zrobić, czy ocenić ich stan.
A co do kick'a to myślałem może nad wyjęciem go i przeczyszczenie styków alkoholem.

Generalnie sytuacja wygląda tak włączam zasilacz i
CIEMNOSZARY... JAŚNIEJSZY... BIAŁY... I...
Ekran powitalny z dyskietką ruchomą
Kilka prób włączania i wyłączania i dopiero po którymś razie
pojawia się GURU i 2 różne kody błędów. Left button i znowu ekran powitalny.

Ostatnia aktualizacja: 25.01.2013 23:08:42 przez Amestyn
[#68] Re: Amiga 600 pytania.

@Amestyn, post #67

Myślałem jeszcze nad użyciem jakiegoś antywirusa dla sprawdzenia ale czy jest możliwość zarażenia amigi bez dysku twardego?
[#69] Re: Amiga 600 pytania.

@Amestyn, post #68

Nie ma możliwości żeby to był wirus. Na Ami trochę wirusóþw powstało, ale ROM jest niezapisywalny, wirus nie miałby gdzie się "zagnieździć".
Przewiduję że jednak masz jakiś sprzętowy problem. Oczyść wszystko i zobacz czy nie masz wylanych/wypukłych kondensatorów. Wymiana jest bajecznie łatwa, bieguny tylko musisz zawsze poprawnie zapodać.ok, racja
[#70] Re: Amiga 600 pytania.

@Wojox, post #69

Wielkie naprawdę wielkie dzięki uspokoiłeś mnie OK już myślałem że po mojej ami
ale jednego nie rozumiem mimo tego że nie miałem dysku to zdarzyło się coś dziwnego więc kiedy wkładam niektóre dyskietki to Amiga ma fioletowy ekran i miga dioda power, Drugą sytuacją było to że kiedy włożyłem dyskietkę z workbenchem (która działała) teraz Amiga mi jej nie odczytuje
I o co w tym do cholery chodzi???
[#71] Re: Amiga 600 pytania.

@Amestyn, post #70

A powiedzcie mi bo coś nie mogę tego znaleźć:
czytałem trochę artykułów u nas i na innych forach ale odpowiedzi nie znalazłem więc tak mamy archiwum LHA na PC i chcemy je wrzucić do dysku Amigi jak to zrobić znalazłem odpowiedzi tylko na przygotowanie do używania LHA przez system i rozpakowywanie ale jak najpierw tam je wrzucić to już nie. :(

Ostatnia aktualizacja: 26.01.2013 22:30:35 przez Amestyn
[#72] Re: Amiga 600 pytania.

@Amestyn, post #67

Kilka prób włączania i wyłączania i dopiero po którymś razie

Wyłączasz amigę i od razu włączasz?
[#73] Re: Amiga 600 pytania.

@rafgc, post #72

tak, to źle?
[#74] Re: Amiga 600 pytania.

@Amestyn, post #70

Pomijając kwestie związane z kabelkiem stacji dyskietek, samej stacji dyskietek oraz dyskietek problemy z odczytem mogą też być spowodowane przez układy CIA A i B. Może "ktoś" kiedyś zrobił zwarcie na porcie szeregowym lub równoległym i układy się uszkodziły? Ja tak miałem w A500, połączyłem ją z PC w celu nagrywania dyskietek i każda dyskietka miała błąd. Na początku myślałem, że winne są dyskietki, które leżały nie używane przez kilka lat. Ale jak z około 100 dyskietek wyeliminowałem ponad połowę, stwierdziłem że coś jest nie tak. Na PC działały bez zarzutu, a na Amidzie wywalało błąd, i zawsze w tym samym sektorze. Najpierw podmieniłem stację dyskietek i nic. Wymieniłem kabelek, dalej nic. W końcu zamieniłem układy CIA miejscami, błąd przerzucił się na inny sektor, ale nadal każda dyskietka miała błąd w tym samym sektorze. W końcu wymieniłem CIA i wszystko zaczęło działać. Kurde, mini esej mi wyszedł
[#75] Re: Amiga 600 pytania.

@glichtanski, post #74

hmmm.... ale u mnie czyta te dyskietki tylko kiedy próbuje włożyć dyskietkę WB to albo nie daje oznak życia tzn wiecha i dioda power miga albo pojawia mi się ekran startowy.
Mam jeszcze dyskietkę z WB która wcześniej również działała następnego dnie chcę ją odpalić a tu niespodzianka dyskietkę owszem czyta ale obraz jest jakby "zgnieciony" i mruga. :(
kurcze co to się porobiło?
[#76] Re: Amiga 600 pytania.

@Amestyn, post #75

Możesz zrobić fotkę jak to wygląda i wysłać mailem? Może być złej jakości, tzn. z telefonu.

W odpowiedzi na #72

tak, to źle?

Tak to źle, możesz uszkodzić w ten sposób Amigę.
[#77] Re: Amiga 600 pytania.

@glichtanski, post #76

O ku..... poważnie? Dobrze że się dowiedziałem o tym tak szybko bo zrobiłem to tylko kilka razy.
Robiłem nieświadomie krzywdę mojej przyjaciółce.
[#78] Re: Amiga 600 pytania.

@Amestyn, post #73

Takie, takie wyłączanie/włączanie potrafi uszkodzić każdy sprzęt, mówi się, że powinno się odczekać przynajmniej 30s po wyłączeniu sprzętu (aby kondensatory się wyładowały), poczekaj przynajmniej kilka sekund (5-10s) zanim włączysz z powrotem.

Ostatnia aktualizacja: 27.01.2013 01:48:15 przez rafgc
[#79] Re: Amiga 600 pytania.

@rafgc, post #78

W Sam460ex jest nawet zabezpieczenie, które uniemożliwia zbyt szybkie ponowne uruchomienie ;).
[#80] Re: Amiga 600 pytania.

@Amestyn, post #71

A mógł by mi ktoś odpowiedzieć na #71 był bym wdzięczny :D
[#81] Re: Amiga 600 pytania.

@Amestyn, post #80

Okey Amiga rozebrana, brak wylanych/wypukłych kondensatorów wszystkie mają płaskie końcówki i nie widać nigdzie oznak wylania. Także z nimi wszytko dobrze OK
[#82] Re: Amiga 600 pytania.

@Amestyn, post #81

E ale tam są kondensatory które nie muszą puchnąć aby widać było że są uszkodzone
[#83] Re: Amiga 600 pytania.

@Dark_luke, post #82

To jak to można sprawdzić?
[#84] Re: Amiga 600 pytania.

@Amestyn, post #83

Myślę że najłatwiej wymienić.
[#85] Re: Amiga 600 pytania.

@Dark_luke, post #84

Aha. ;)
[#86] Re: Amiga 600 pytania.

@Amestyn, post #83

Możesz sprawdzić ich pojemność miernikiem jeżeli posiadasz odpowiedni. Powinieneś wymienić je na np. tantalowe, są droższe ale będziesz miał spokój na kilka ładnych latek :)
[#87] Re: Amiga 600 pytania.

@mikser, post #86

Ponawiam jeszcze raz moje pytanko:
Czy mógł by mi ktoś odpowiedzieć na #71 Potrzebuje tej wiedzy. ok, racja
[#88] Re: Amiga 600 pytania.

@Amestyn, post #87

Rozumiem że chcesz przerzucić plik z PC na Amigę ? Pełno na forum tematów przenoszenie danych.
CF -> Pcmcia . Dysk CF podłaczany do PC itd.
[#89] Re: Amiga 600 pytania.

@Dark_luke, post #88

No widzisz ja o tym wiem, znalazłem kilka artykułów ale nie znalazłem takiego ludzkiego wytłumaczenia Jak dodać LHA do amigowego dysku tak by z poziomu Amigi je znalazł i wypakował? na to pytanie nie mogę znaleźć odpowiedzi wszędzie piszą jak to wypakować itp. ale jak je najpierw tam dodać?
Żeby zbędnie nie zawracać niczyjej gitary jeżeli gdzieś było to napisane to bym bardzo prosił o link i gitara. OK
[#90] Re: Amiga 600 pytania.

@Amestyn, post #89

Directory opus bez problemu rozpakuje. A nie lepiej rozpakować na PC ? I dopiero przegrać ?
Program do rozpakowywania z linii poleceń lha wystarczy.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem