[#31] Re: Minimig AGA 060

@Olo, post #29

Podejrzewam, że nawet Amigi nie mapomysł
[#32] Re: Minimig AGA 060

@wali7, post #26

Kolejną fazą jest faza ana...

A nie lepiej skorzystać z usługi ignorowania? BTW za epitety nie powinien dostać bana?
Troll nie karmiony zdycha samoistnie, szczególnie, że zaraz mu się skończą ferie i wróci do swojego gimnazjum.
W przeciwnym wypadku najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu (co już w zasadzie nastąpiło) a potem wykończy doświadczeniem ;)
.
[#33] Re: Minimig AGA 060

@Sir_Lucas, post #1

I po co komu Natami ?
[#34] Re: Minimig AGA 060

@KingJulian, post #33

Bo ma FDD? pomysł A ta kupa nie ma? pomysł
[#35] Re: Minimig AGA 060

@KingJulian, post #33

Opcja ignorowania jest świetna. Domyślam się kto pod spodem odpisał, ale cudownie jest tego nie widzieć.
[#36] Re: Minimig AGA 060

@KingJulian, post #35

Ta opcja jest dla słabych...
Więcej ćwiczenia samokontroli, a mniej sztucznych wspomagaczy ;)
[#37] Re: Minimig AGA 060

@Duracel, post #36

Każdy ma swój zapas cierpliwości. Jeden miłośnik żaby, dawno już wyczerpał swój limit
[#38] Re: Minimig AGA 060

@Duracel, post #36

Dokładnie OK Ja lubię sobie poczytać hejterów i ludzi którzy nie mają nic do powiedzenia i pchają tylko kijaszek w dup... eee, w mrowisko :)
[#39] Re: Minimig AGA 060

@rePeter, post #32

W zasadzie masz rację. Ale czyż nie jest cudownie dowiedzieć przy okazji, co stary dobry Freud miał do powiedzenia? ;)

PS. Z drugiej strony muszę przyznać że go sprowokowałem. Ale ostatnimi czasy niewiele rzeczy bardziej mnie irytuje niż bezmyślna krytyka jakiekolwiek pozytywnego działania. Takie typowe wśród "polskich wąsaczy". Można wiele mówić że amerykanie to kretyni (to w większości prawda), ale nigdy będąc w USA nie spotkałem się z tym charakterystycznym dla polaków obśmiewaniem wszystkiego co mądre, czy fajne, ale do czego sam nie doszedłem, bo może brakło mi umiejętności, a może tylko odrobiny pasji, pracy i cierpliwości. Wkurza mnie to jak mało co bo jestem polakiem, a myślę, że właśnie ta cecha podcina skrzydła wszystkim naszym zdolnym rodakom, i czyni życie tutaj dla nich nieznośnym.
Tak... było z grubej rury ;)
[#40] Re: Minimig AGA 060

@wali7, post #39

charakterystycznym dla polaków obśmiewaniem

Mało tego, ludzie którzy na amigowych zlotach byliby w stanie oddać nerkę koledze,
tutaj nie wahają się użyć wyrzutni obornika i puścić z dymem wszystkie mosty aby tylko dowieść swojej racji.

Co do Minimiga w jakiejkolwiek postaci, póki działają klasyki, chyba nie będzie tłumów chętnych, chyba, że udałoby się wypracować niską cenę.
.
[#41] Re: Minimig AGA 060

@wali7, post #39

Też mnie to wkurza, ale to często występuję w ogóle ze zjawiskiem plucia pod wiatr w pędzącym pociągu, czyli opluwania samego siebie. No chyba, że ktoś będąc Polakiem za Polaka się nie uważa, albo plując na wszystkich w koło, uważa się za samotną, polską wyspę mądrości i roztropności na morzu pozostałej polskiej głupoty.

To obśmiewanie i zniechęcanie to naturalnie jedna składowa całego problemu. Drugim jest totalne olewanie inicjatyw, zdolnych ludzi i świetnych projektów ze strony Państwa Polskiego. Rządzący sprawiają czasem wrażenie jakby ich to zupełnie nie interesowało, albo jakby wręcz był to dla nich problem a nie możliwość budowania pozycji i prestiżu Polski a przede wszystkim żyły złota zasilającej polski budżet, polską gospodarkę itd. Albo zatem są głupi, albo mają jakiś interes działać na niekorzyść polskiego interesu i polskiej racji stanu...

...polityka :)
[#42] Re: Minimig AGA 060

@Duracel, post #41

Rządzący mają bardziej palące problemy (wygranie kolejnych wyborów bo jak nie to ryjki od koryta im odetną) niż tracenie czas na inicjatywy amatorów które im (czyli rządzącym) do niczego nie służą.
I jest w tym sporo racji, po co tracić czas i energię na pomysł który może nie wypalić i przynieść wymierne straty skoro wystarczy powołać kolejna służbę od stawiania fotoradarów i nadać im w tej kwestii uprawnienia większe od policji ? Kasa spłynie na pewno i nie potrzeba do tego żadnych niesprawdzonych pomysłów.

Pozdrawiam
[#43] Re: Minimig AGA 060

@Duracel, post #41

Polska gospodarka jest sprowadzana do parteru, właśnie ten rok to potwierdzi. Likwiduje się co się da, zwalnia się gdzie się da a ludziom serwuje się papkę w postaci związków partnerskich. Od początku roku w moich okolicach pojawiła się nowa fala starych emigrantów z Polski(to ci którzy byli na wyspach, zarobili i wrócili do Polski pochwalić się "majątkiem", kasa się skończyła, nic nie wskórali, więc pozostało wrócić do UK myć gary). Przyjechali, porejestrowali się w agencjach pracy i dostają 1,2,3 dni tygodniowo pracy(wiem z pewnego źródła).
Nie jest to przyjemne dla nikogo z Polski, gdzie media mówią iż Polska to zielona wyspa na oceanie nieszczęścia.

Co do Minimiga/FPGArcade/Natami to świetna inicjatywa. WIem także iż nawet jak w Polsce nikt tego nie zakupi, jest jeszcze dużo zapaleńców na "zachodzie" którzy lubią stare zabawki i to kupią. Dywagacje Marcoliniego nie zniechęcą tych którym się to spodoba. W sieci CPC w Anglii panuje teraz moda na Rasbery Pi mimo iż to także nie ma mocy 4xCPU do filmów FullHD.
Jak wyjdzie NatAmi, to braknie zapasów w pierwszym dniu sprzedaży, gwarantuję to,,,OK

RadosławF myślę że zamiast fotoradarów stykłoby wybudować kilka lub więcej torów wyścigowych gdzie ludki za opłatą wypałałby adrenalinę. Tak jest w większości krajów. Kolega elektryk pokazał mi filmik jak się udziela na swoim Kawasaki na jednym z takich torów. Mówił że po kilku kółeczkach wraca do domu potulny i zmęczony jak owieczka. Oczywiście wraca przepisowo !!OK

Ostatnia aktualizacja: 29.01.2013 13:22:59 przez Wojox
[#44] Re: Minimig AGA 060

@Wojox, post #43

Natami wróżę lepszą sprzedaż, a z wiadomy względów, bo FDD można podłączyc a to dla każdego prawdziwego klasykowca to podstawapomysł
[#45] Re: Minimig AGA 060

@parallax, post #44

Hehe,,, skoro będzie złącze FDD to i to zadziała :
link

A tak pozatym nie ma żadnych newsów o NatAmi...??
[#46] Re: Minimig AGA 060

@RadoslawF, post #42

I jest w tym sporo racji, po co tracić czas i energię na pomysł który może nie wypalić i przynieść wymierne straty skoro wystarczy powołać kolejna służbę od stawiania fotoradarów i nadać im w tej kwestii uprawnienia większe od policji ? Kasa spłynie na pewno i nie potrzeba do tego żadnych niesprawdzonych pomysłów.

Naturalnie dostrzegam ten sarkazm w tym co piszesz, ale to nie są żadne "niesprawdzone pomysły", bo jeżeli jakiś wynalazek już działa i ma już naszkicowany biznesplan odnośnie zastosowania i rynku zbytu, to jest to czysty zysk i państwo musi jedynie zainwestować w ergonomię danego patentu, marketing, rozmowy z partnerami chcącymi wykorzystać dany patent w swoich branżach, urządzeniach itd.

Tak to działa na całym świecie i wystarczy sobie sprawdzić ile wynalazków kupuje rząd amerykański i jakie czerpie z nich zyski przy stosunkowo niedużych inwestycjach w dopracowanie i ukończenie projektu do stadium przemysłowego. Zatem znowu wniosek ten sam, albo u nas rządzą głupcy, albo nie jest w ich interesie silna Polska z prestiżową pozycją na tym polu i w ogóle.

A tak pozatym nie ma żadnych newsów o NatAmi...??

Też byłem już lekko spanikowany, ale odzyskałem spokój. Natami nie będzie, ale... będzie

Ostatnia aktualizacja: 29.01.2013 13:32:34 przez Duracel
[#47] Re: Minimig AGA 060

@Duracel, post #46

"Też byłem już lekko spanikowany, ale odzyskałem spokój. Natami nie będzie, ale... będzie"

Mógłbyś tą myśl jakoś rozwinąć?
[#48] Re: Minimig AGA 060

@Duracel, post #46

Istnienie "wynalazku" i biznes planu nie gwarantuje zysku. Przykładem "rewelacyjny" i "polski" wynalazek ograniczający spalanie jakim była słynna "turbinka Kowalskiego". Tego typy wynalazków są setki tysięcy jak nie miliony rocznie. Sprawdza się co setny a co tysięczny przynosi zyski dzięki którym warto o nim wspomnieć. A jeszcze jak porozmawiasz z jakąś księgową to ci wyjaśni że u nas liczą się tylko inwestycje które zwracają poniesione nakłady od reki. Fotoradary zwracają się w miesiąc góra dwa. Niczym legalnym takiej inwestycji nie przebijesz.

Pozdrawiam
[#49] Re: Minimig AGA 060

@amper, post #47

Będzie pod inną nazwą pomysł
[#50] Re: Minimig AGA 060

@RadoslawF, post #48

Ależ oczywiście, że się sprawdzają, jeżeli działają i mają taki biznesplan przygotowany.
Inna sprawa jeżeli ktoś zabiera się do tego jak nie powiem do czego... gdzie podejmowane są złe decyzje, czas mija i nagle okazuje się, że inni już nas dogonili i wprowadzają praktycznie ten sam patent już w gotowym produkcie (patrz niebieski laser w odtwarzaczach BD i konsolach PS3).

Po prostu do tego typu działań, logistyki i całego biznesu z ramienia państwa powinni być dobierani sprawdzeni w biznesie ludzie z wyobraźnią i odwagą, którzy potrafią przekuć to na sukces, a nie ludzie którzy nie mieli jakiego resortu zająć by dostać się do państwowego korytka.

Nie ma sensu rozwijać tematu. Wiadomo, że nasza władza czuje się bezkarna i ma grubą skórę widząc, że takie decyzje jak z fotoradarami czy innymi skokami na społeczną kasę nie mają wpływu na notowania w sondażach, ale w normalnie zarządzanych państwach czerpanie zysku i renomy z wynalazków tworzonych przez geniuszy jak i specjalne struktury państwowe złożone z naukowców i zajmujące się opracowywaniem tychże, to normalna praktyka będąca niczym kura znosząca złote jaja.

Nie ma złego PR, nie ma negatywnych reakcji społeczeństwa, a jest ścisła współpraca i obopólny zysk tak wizerunkowy, jak gospodarczy, finansowy, etc.

"Też byłem już lekko spanikowany, ale odzyskałem spokój. Natami nie będzie, ale... będzie"
Mógłbyś tą myśl jakoś rozwinąć?

No właśnie problem z tym, że nie bardzo mogę coś więcej powiedzieć, ale nie chce też tworzyć błędnego wrażenia, że jestem jakąś szarą eminencją z dostępem do tajemnej wiedzy zakazanej innym

Mogę jedynie powiedzieć, że niektórzy idą dobrą drogą dedukcji ;) Należy po prostu czekać (też bym nie chciał aby zbyt długo to trwało) a najlepiej po prostu szukać i pytać tam gdzie taka wiedza z pierwszej ręki może być dostępna. Mi po prostu bardzo zależało, bo napaliłem się na ten projekt jak szczerbaty na orzechy ponieważ biorąc pod uwagę obecne realia, to tylko w tym projekcie widzę szansę na autentycznie nową Amigę, która ma jeszcze do tego szansę na jakiś marketingowy sukces oczywiście w rozsądnej skali dzisiejszego rynku upchanego po brzegi gadżetami wszelkiej maści :)

Ostatnia aktualizacja: 29.01.2013 14:14:16 przez Duracel
[#51] Re: Minimig AGA 060

@wali7, post #39

Jak najłatwiej zostać nazwanym "gimbusem" i innymi miłymi określeniami? Wyrazić pogląd odmienny od linii part... forum
Moim zdaniem te wszystkie projekty nie mają żadnego sensu, dziś procesor 060 to już antyk nie mający żadnego praktycznego zastosowania nawet jeśli jest taktowany 150 Mhz, tak więc kopiowanie go w jakiejkolwiek formie jest sztuką dla sztuki.
I temu miał służyć pokazany wynik z WinUAE jak i porównanie z tanimi jak barszcz chińskimi tabletami.
Taka sprzętowo emulowana 68k 060 będzie bezużyteczna w codziennych zastosowaniach (nawet jeśli na kompie nikt już filmów nie ogląda to jednak ta forma przekazu jest wszechobecna w internecie, życzę szczęścia przy oglądaniu YouTube na 060), z kolei dla kolekcjonera staroci to nie jest Amiga tylko sprzętowa wersja UAE.
Niestety ale w tej chwili amigowcy są dojeni z każdej strony, każda firma chce zrobić skok na kasę wypuszczając coś od czego jeleniom się łezka w oku zakręci.
I tak, nie mam już Amigi a jedynie WinUAE, kupowanie sprzętu na opanowanym przez handlarzy Allegro jest czystym idiotyzmem, każdy zestaw od byłego amigowca w rozsądnej cenie jest kupowany na pniu i odsprzedawany na Allegro albo Ebayu z dużym przebiciem.
Na pewno nie kupię A4000 za cenę kilku tysięcy złotych skoro dokładnie to samo mogę sobie robić za darmo na już posiadanym sprzęcie. ok, racja
[#52] Re: Minimig AGA 060

@marcolini, post #51

Misiu (żeby Cię ładnie nazwać :)), czy amigowanie ma w tej chwili jakikolwiek sens? To przecież jest hobby i nie musi mieć sensu, tylko sprawiać radość. To tak samo jakbyś wpadł na forum "garbusowców" i zaczął byś im opowiadać o tym, że nawet chiński powypadkowy samochód jest szybszy od ich garbusa i mniej pali. Boziu, ogarnij się :)

Poza tym, raczej na Minimigu AGA 060 nikt nie chce robić kokosów - ktoś to wymyślił i chce sprzedać. Ta sama osoba za zupełną darmochę napisała porządne jądro do zwykłego Minimiga - dopiero ono zrobiło z niego fajny sprzęcik.
[#53] Re: Minimig AGA 060

@gorzyga, post #52

Dokładnie, gwarantuję, że Twórcy wiedzą, że nie zarobią, ale robią to bo kochają ten sprzęt i mają umiejętności, których brakuje ludziom wyrażającym taką opinię jak Marcolini. A ja sobie wrzucę Minimiga do obudowy mojej padniętej A4000D i będę się cieszył patrząc na nią i odpalając dema szeroki uśmiech
Z mojej strony szacun dla Twórców tego projektu, możecie liczyć na zakup z mojej strony OK

Ostatnia aktualizacja: 29.01.2013 15:09:59 przez flops
[#54] Re: Minimig AGA 060

@flops, post #53

+1
[#55] Re: Minimig AGA 060

@flops, post #53

Poszperałem trochę po stronce NatAmi projekt i jednak Marcolini się myli. Nie dość że oczekuja od swojego projektu wysokiej wydajności to zapewniają że sprosta DVD,Divx itp. Zapewniają iż moc systemu AmigaOS jest imponujaca i pozwoli na zastosowanie tego systemu do większosći zastosowań, w tym obsługę internetu.
Oto dowód poczytajcie po angielsku.:
link
Zaznaczono także iż nie będzie zamiennikiem dla Wintel platform i nie będzie zabójcą PS3. Więc Marcolini będzie zawiedziony. Ale używanie tego do 99 % zastosowań będzie wykonalne. Wielu ludzi pogodzi się z tym że nie będzie godzinami renderować projekty 3D...w tym wypadku zrobi to inny piecyk....OK
[#56] Re: Minimig AGA 060

@marcolini, post #51

Niestety ale w tej chwili amigowcy są dojeni z każdej strony, każda firma chce zrobić skok na kasę wypuszczając coś od czego jeleniom się łezka w oku zakręci.

Możesz uchylić rąbka tajemnicy jakie to firmy mają zamiar zarobić na nas na FPGA Arcade z Minimigiem?
[#57] Re: Minimig AGA 060

@gorzyga, post #52

To tak samo jakbyś wpadł na forum "garbusowców" i zaczął byś im opowiadać o tym, że nawet chiński powypadkowy samochód jest szybszy od ich garbusa i mniej pali. Boziu, ogarnij się usmiech

No ale to nie będzie "garbus" tylko jego podróba, nie rozumiesz różnicy ?
Sam wielokrotnie chciałem kupić klasyczną Amigę tylko odstraszały mnie sztucznie windowane ceny, ale te Miniśmigi to tylko podróbka klasyka o funkcjonalności dokładnie takiej jaką posiada UAE.
Kolekcjonowanie "klasyków" to jedno bo ich cena może nawet z czasem wzrosnąć, ale kupowanie podróbek "antyków" to już czyste frajerstwo bo "falsyfikat" zawsze będzie tylko namiastką dla ubogich.
[#58] Re: Minimig AGA 060

@marcolini, post #57

Ceny nie są sztucznie windowane. Im starsze tym droższe. To jest normalne zjawisko. Coś sławnego i starego staje się drogie. Z czasem osiagnie pułap osiągalny tylko dla bogaczy i jest to normalne zjawisko. Podobnie jest z motocyklami np. W Anglii restauruje się klasyki, niewierzysz zobacz na dwusuwowe motocykle serii Suzuki RGV 250/500 lub Yamahy RD 350/500:
Oto przykład :
link

Za 7000 funtów kupisz tu już supersamochód lub nówkę motorek a nie coś z 1987 roku...

Szkoda pisać, ale repliki też są modne i drogie w dzisiejszych czasach....ok, racja

NatAmi trochę klientów zgarnie, i chwała im za to OK wyszli oczekiwaniom rynku i życzę im więcej klientów niż ma Rasberry Pi...OK ja też się piszę !!

Ostatnia aktualizacja: 29.01.2013 15:34:09 przez Wojox
[#59] Re: Minimig AGA 060

@marcolini, post #57

Odstraszały Cię ceny? Frajerstwo? Falsyfikat? Więc nadal nie rozumiesz tego hobby i nie mam zamiaru Cię oświecać, bo to nie ma najmniejszego sensu :)
[#60] Re: Minimig AGA 060

@marcolini, post #57

Po tym co piszesz nie wyglądasz na takiego którego odstraszyła zawyżona cena, wyglądasz na takiego który chciałby coś dostać za darmo. A za darmo masz tylko podróby w postaci emulatorów programowych.
A z ostatniego twojego postu rozbawiło mnie stwierdzenie odnośnie klasyków "bo ich cena może nawet z czasem wzrosnąć". Dwa lata temu ludzie narzekali że 150zł za A1200 to zdzierstwo, sprawdź ile dziś kosztuje.

Pozdrawiam
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem