[#91] Re: Minimig AGA 060

@Duracel, post #88

ale jak to mogą nie być klony kiedy spełniają dokładnie definicję klona używaną np. kiedyś w przypadku PC lub podróbek Mac-ów: "nieoficjalne urządzenia pozwalające w mniejszym lub większym stopniu uruchamiać oprogramowanie klonowanego komputera"

gdyby C=USA wydała takie NatAmi pod nazwą np. Commodore Amiga 5000 to nie byłby to klon tylko oficjalny produkt pod normalną nazwą i byłby godnym następcą Amigi a tak jest to nieoficjalna podróba i nic więcej :(
[#92] Re: Minimig AGA 060

@XoR, post #91

gdyby C=USA wydała takie NatAmi pod nazwą np. Commodore Amiga 5000 to nie byłby to klon tylko oficjalny produkt pod normalną nazwą i byłby godnym następcą Amigi a tak jest to nieoficjalna podróba i nic więcej

to tylko naklejka :), jak CUSA wydala PCeta pod nazwa Amiga, toto nie jest nastepca Amigi tylko klon PCeta.
[#93] Re: Minimig AGA 060

@Dorian3d, post #90

Prawie Jak Koszulka Pumy:

majac na uwadze, ze ani Nike, Puma itd.. nie maja zadnej swojej fabryki szyjacej, noo chyba, ze widziales taka fabryke, bo ja nie, to mozna przyjac, ze to prawie to nie jest prawie tylko dokladnie to samo bez loga Puma czy nawet z logiem ;). To jest oczywiscie wersja dla osob myslacych.
[#94] Re: Minimig AGA 060

@XoR, post #91

Ok, ale nie nazwy i nie technologia tworzenia Natami są tak istotne na tyle, aby ważyło to na praktyce. A praktyka jest taka, że są to dla mnie Amigi ze względu na swoje konkretne, sprecyzowane przeznaczenie i programową kompatybilność. Nie jest to komputer przystosowany do bycia Amigą, a komputer ściśle stworzony do bycia nią. Reszta mnie nie interesuje, bo to pierdoły dla malkontentów i niezadowolnych dyskutantów szukających wszędzie problemu i wszystko podważających.

Tak przy okazji, klon jest dokładną kopią, a ja tu widzę nową technologię. Idąc tym tokiem rozumowania zatem A1200 jest klonem A600. Tak jedno jak i drugie jest taką abstrakcją, że nie warto sobie tym głowy zaprzątać i tworzyć kolejnego wątku ze sporem ideologicznym.

Ostatnia aktualizacja: 30.01.2013 10:09:58 przez Duracel
[#95] Re: Minimig AGA 060

@Duracel, post #94

są to dla mnie Amigi ze względu na swoje konkretne, sprecyzowane przeznaczenie i programową kompatybilność. Nie jest to komputer przystosowany do bycia Amigą, a komputer ściśle stworzony do bycia nią.

W przypadku FPGA Arcade to "jądro" (core) w postaci software decyduje, że FPGA Arcade będzie tym czym będzie. Może równie dobrze być Amigą jak i np. Atari czy Commodore64.

Wyjaśniłem czy jeszcze bardziej zamotałem? ;)
[#96] Re: Minimig AGA 060

@Dopuser, post #95

Popatrzcie, gdyby nie WinUAE i inne UAE, to ceny dzisiejszych kart turbo do Amig i samych Amig byłby jeszcze kilka razy wyższe. A po pojawieniu się Minimiga, dużo osób rzuciło by się na to cacko i nikt by nie narzekał.
Teraz nawet 68060 na 80MHz nie robi takiego wrażenia, bo jak ktoś ma szybki PC włączy JIT i nie czeka na blitter to dema śmigają o Jezu (tylko trzeba dodać, że jedno demo pójdzie na takich ustawieniach, a drugie nie)!
Troszkę żałuję że jest WinUAE, bo podcina skrzydła takim projektom. Czasem odpalam emulator żeby na szybko coś włączyć, ale dla mnie prawdziwy fun jest jak gram z dziewczyną w Settlersów na A1200 z 68030, albo oglądam Psychedlica, czy inne kultowe demko.
[#97] Re: Minimig AGA 060

@Dorian3d, post #90

OK
[#98] Re: Minimig AGA 060

@gx, post #80

problemy kolegi z płynnością wynikają nie z braku wydajności a z różnic odświeżania. Domyślnie większość monitorów ma 60Hz a na Amidze używano 50Hz i nie ma to prawa nie szarpać. Takie same problemy są na "chińskich scandoublerach" i bardziej zmyślnych nowoczesnych scandoublerach które mają opcje wyświetlania PALu na monitorach łykających tylko 60Hz

aby na WinUAE był płynny obraz należy zdefiniować tryb video mający dokładnie 50Hz lub jego wielokrotność i monitor musi to łykać bez wewnętrznej konwersji do 60Hz (a sporo monitorów taką konwersję ma i tak czy siak będzie szarpanie w takim wypadku)

najlepiej używać do UAE monitora CRT łykającego 100Hz i 120Hz. Do szybkich gier można też używać 50Hz i 60Hz bo dają ostrzejszy obraz w ruchu. Z tym że 60Hz jest znośne a 50Hz już niekoniecznie

można nawet (wersja dla hardcore'ów) podłączyć PC z VGA do monitora RGB i ustawić odpowiedni tryb graficzny 15KHz (PAL lub NTSC) czyli mówiąc inaczej podłączyć PC do np. monitora 1084, 1081 lub telewizora CRT :)

Kiedyś w ramach testu podłączałem tak do 1081 i emulatory wyglądały prawie identycznie jak oryginalne maszyny. Obraz z PC był co prawda minimalnie ostrzejszy i miał lepszy kontrast (lepsze wyjścia analogowe) ale to raczej nie była wada. W takim trybie odpadały problemy z gubionymi klatkami, rwaniem itp :) Miałem pada ze SNESa przerobionego na pada USB i grało się na takim emulatorze identycznie jak na prawdziwym sprzęcie, z tą może różnicą że można było save'ować i loadować gry klikając odpowiedni przycisk na pilocie

tak skonfigurowany emulator na CRT jest bliżej oryginału od najprawdziwszej Amigi (i każdego innego sprzętu) podłączonej do jakiegoś LCD imho :)

Ostatnia aktualizacja: 30.01.2013 11:06:40 przez XoR
[#99] Re: Minimig AGA 060

@Dopuser, post #95

Nie, no tutaj się zgadzam. Odnosiłem się głównie do Natami i Minimiga.
[#100] Re: Minimig AGA 060

@Duracel, post #94

Nie jest to komputer przystosowany do bycia Amigą, a komputer ściśle stworzony do bycia nią
prawda ok, racja
nie oznacza to jednak że to nie jest klon Śpioch
ba, wręcz jest to definicja klona: komputer stworzony do bycia czymś czym oficjalnie nie jest

Tak przy okazji, klon jest dokładną kopią, a ja tu widzę nową technologię.
jedne klony były dokładnymi kopiami a inne nie
jedyne co je łączyło to:
- brak oficjalnego błogosławieństwa
- kompatybilność programowa
klony często też rozszerzają oryginał np. każdy obecny PC to klon IBM PC XT/AT mimo że rozszerza je znacznie pod każdym względem. Programowa kompatybilność jest jednak zachowana więc są to klony.

Idąc tym tokiem rozumowania zatem A1200 jest klonem A600.
no nie bo oba komputery zrobiło C= i oba były oficjalnie Amigami więc A1200 jest poprostu nową wersją Amigi a nie żadnym klonem

Tak jedno jak i drugie jest taką abstrakcją, że nie warto sobie tym głowy zaprzątać i tworzyć kolejnego wątku ze sporem ideologicznym.
tu się w sumie zgadzam ok, racja
nie ma znaczenia czy to klon czy nie bo nie ma nowych oryginalnych produktów i od bardzo dawna nie było. NatAmi jak wyjdzie w takiej formie jaką zapowiadano będzie najbliżej do bycia nową Amigą co daje jej ten tytuł bo jest on wolny do wzięcia :D

Ostatnia aktualizacja: 30.01.2013 11:41:17 przez XoR
[#101] Re: Minimig AGA 060

@XoR, post #98

Kiedyś w ramach testu podłączałem tak do 1081 i emulatory wyglądały prawie identycznie jak oryginalne maszyny

Podłączyłeś jakąś specjalna przejściówką czy po prostu kabel RGB, tylko chyba nie każdy GPU jest w stanie pracować w 15 kHz?
[#102] Re: Minimig AGA 060

@XoR, post #100

nie oznacza to jednak że to nie jest klon Śpioch
ba, wręcz jest to definicja klona: komputer stworzony do bycia czymś czym oficjalnie nie jest

Drogi kolego, jest to Twoja definicja klona. Klon ma być dokładną kopią (patrz owieczka Dolly) :>
Pomidor i marchewka wedle oficjalnych dyrektyw UE są owocami, a małże i ślimaki oficjalnie są rybami... również wedle dyrektyw. Dla mnie pierwsze wciąż są warzywami, a pozostałe dokładnie tym czym są czyli ślimakami i małżami... i mam w głębokim poważaniu wersje oficjalne, bo kieruję się rozumem i logiką... co Tobie również bym polecał.
[#103] Re: Minimig AGA 060

@Duracel, post #102

nie mówimy o klonowaniu zwierząt tylko o klonach komputerowych które z Dolly nie mają nic wspólnego. Nazewnictwo "klon" wzięło się z komputerów zgodnych z IBM PC i nie były one identyczne z pierwowzorem często właśnie udoskonalając oryginalne konstrukcje, mimo to nazywano je klonami. Na tej samej zasadzie nazywam NatAmi klonem i nie widzę tutaj błędu rozumowania :)

Przykład: Powiedzmy jestem chińczykiem i robię tablet na którym działa iOS i nazywam go NatiPad (i na stronie piszę o nim "Advanced iPad Compatible" ), daję mu szybszy procesor, więcej pamięci, większy ekran itp. Teraz pytanie: to jest klon iPada czy pełnoprawny iPad i/lub jego następca?

NatAmi/Minimig to klony. Piraty można by rzec jeśli by Commodore dalej istniało lub jakaś firma mająca prawa do klasyków robiła podobne urządzenia...

W zasadzie to PC były klonami bo nie łamały licencji... więc Minimig, FPGArcade i NatAmi to pirackie urządzenia nielegalnie odpalające oprogramowanie Amigi Jedynie brak możliwości ugrania czegokolwiek na pozwach (np. przedawnione patenty) i szkodę jaką by spowodowało to dla ich image'u powstrzymuje firmy posiadające prawa Amigi przed pozwami cafe
[#104] Re: Minimig AGA 060

@BULI, post #101

trzeba zmontować sobie kabelek i ustawić odpowiedni tryb obrazu. Kiedyś było sporo takich kabelków na allegro i pewnie teraz też coś się znajdzie jak się dobrze poszuka.

w zasadzie wszystko jest opisane tu: http://www.idiots.org.uk/vga_rgb_scart/
bawiłem się tym dość dawno i nie wiem czy na nowych kartach grafiki tak łatwo pójdzie aczkolwiek z tego co widzę po ustawieniach dodawania rozdzielczości w kartach NV nie powinno być problemu :)

są też jakieś mody biosu dla kart Radeon 9200 które ułatwiają znacznie podłączenie komputera do telewizora w trybie RGB 15KHz używane w "home made arcade" które mają uruchomione MAME i udaja prawdziwe automaty :)

Ostatnia aktualizacja: 30.01.2013 14:42:30 przez XoR
[#105] Re: Minimig AGA 060

@XoR, post #103

Ale mnie nie interesuje twój system skojarzeń, które uważasz za jedynie prawidłowe, a ja uważam za błędne. Tym bardziej nie wiem skąd Ci się wzięło przekonanie, że nazewnictwo klon wzięło się z komputerów. Dla mnie klon to zjawisko wzięte z biologii czy też ściślej mówiąc z genetyki i tego się trzymam. Idąc twoim tokiem rozumowania, nikt dzisiaj nie powinien nazywać swojego domowego komputera PeCetem a klonem PeCeta IBM, bo przecież nic się nie zmieniło w tej kwestii.

Czy Commodore by istniało czy nie istniało nie ma to w praktyce żadnego znaczenia. Licencje również mnie nie interesują, choć miło by było gdyby Natami czy Minimig dostały oficjalne prawo do używania nazwy "Amiga". Byłoby to z pewnością zdecydowanie bardziej uzasadnione i logiczne niż np. nazywanie Amigą PeCetów w obudowie Macintosha.

Niemniej jednak wedle moich kryteriów istotne jest to co wymieniłem we wcześniejszych wpisach. Natami i Minimig to nie klony, to Amigi. Ty możesz wierzyć w oficjalne nazwy albo w wygodne dla siebie interpretacje, mało mnie to interesuje, dlatego ten wątek w powyższej dyskusji uważam za wyczerpany.
[#106] Re: Minimig AGA 060

@Duracel, post #105

Klon nie jest 100% kopią oryginału.
Nawet klon osławionej owieczki Dolly różnił się od wzorca np. długością życia ( nie jestem genetykiem ale jak pamiętam było to związane z jakimś białkiem na końcach chromosomów chyba ).
Jak ja pamiętam były klony Maca oraz klony PeCeta.
I różniły się od oryginałów.
I Draco to klon Amigi.

Tak swoją drogą to my się tu spieramy o procesory a siłą Amigi były układy specjalizowane.
I ten rozdział jest już zamknięty z chwilą utraty informacji o ich konstrukcji.

Pozdrawiam

Bogumił
[#107] Re: Minimig AGA 060

@XoR, post #103

O klonie, jako czymś co odpowiada oryginałowi, to można mówić chyba tylko w przypadku Minimiga, jeżeli już.
Natomiast tak Natami jak i FPGA Arcade idą dalej w swych konstrukcjach, np. SAGA. Mowa więc nie o klonach (w sensie kopia oryginału), ale raczej rozwinięciu idei klasyka czy jego następcach, myślę.
Howgh.
[#108] Re: Minimig AGA 060

@bogumil, post #106

Chodziło o telomery - powtarzające się sekwencje DNA, nic nie kodujące, na końcach chromosomów. Podczas podziałów mitotycznych (czyli takich zwykłych na co dzień w naszym ciele) białko replikujące DNA (polimeraza) nie jest w stanie zrobić kopii ostatnich nukleotydów (zdaje się, że z powodów geometrycznych), więc po każdym kolejnym podziale chromosomy są coraz krótsze. Póki to skracanie dzieje się w obrębie telomerów - nie ma nic złego, gdy wyjdzie poza, zaczyna się niszczenie ważnych genów. Przy tworzeniu komórek rozrodczych (podział zwany mejozą) następuje odtworzenie telomerów za pomocą białka - telomerazy. I skracanie telomerów w młodym organizmie może się zacząć od nowa. Wbrew pozorom nie jest to wcale złe (z tymi telomerami), to jeden z mechanizmów bezpieczeństwa przed wymknięciem się komórki i przejście w fazę nieograniczonych podziałów (nowotwór). W nowotworach telomeraza często jest aktywna (czyli zabezpieczenie zostało złamane).
U Dolly wzięto jądro komórkowe z jednej z komórek ciała dorosłej owcy, już po iluś tam podziałach. A więc telomery były krótsze niż u młodej owcy. Ona urodziła się ze "starymi" komórkami.
U człowieka jedna komórka "bez odmłodzenia" może podzielić się około 50 razy. Chociaż procesy starzenia to nie tylko skracanie telomerów, ale także (a może nawet przede wszystkim) stopniowa degradacja mitochondriów, jak również stopniowe "nawarstwianie się" mutacji, co (zgodnie z obowiązującą teorią) prowadzi do nowotworów.
Sorry za ten wykład. Ale w końcu jestem formalnie "nauczycielem akademickim"
[#109] Re: Minimig AGA 060

@wali7, post #108

Aż miło mądrej osoby posłuchać:D
Jak nauka odnosi się do klona?
Czy to oryginał czy jednak kopia?
Tak swoją drogą to nawet 100% kopia to nie oryginał:D

Pozdrawiam

Bogumił
[#110] Re: Minimig AGA 060

@bogumil, post #109

Co za różnica z tym całym klonem. Dla mnie NatAmi będzię NatywnąAmigą bo dla oprogramowania z tamtego komputera powstaje. Po naciśnięciu przycisku power uruchomi mi się Amiga udawana/emulowana sprzetowo/programowo/funowo. Więc nie bede na NatAmi robił soku, tylko uruchamiał soft z komputera Amiga. Na dodatek zrobię to wygodnie lub jeszcze wygodniej niż na np. oryginalnej A1200. Nie muszę kombinować, podłączę do dzisiejszego monitora itd.......OK
Nie musze kombinować z ustawieniami w UAE. Więc czekam na tego klona amigowego jakkolwiek nazwą to NatAmi.
Może wykupią prawa od Amiga Inc. i nazwą to Amiga 5000 a w wersji okrojonej Amiga 1400 i niektórym się jadaczki zamkną, bo będzie to prawdziwa Amiga....
[#111] Re: Minimig AGA 060

@XoR, post #100

no nie bo oba komputery zrobiło C= i oba były oficjalnie Amigami więc A1200 jest poprostu nową wersją Amigi a nie żadnym klonem

nie badzmy tacy koszerni :). Commodore zadnej nowej Amigi kompatybilnej z klasykiem nie wyprodukuje, takze jak chcemy miec nowy sprzet amigowy to skazani jestesmy na tworcze klony Amigi i dla wielu bedzie to po prostu Amiga, ale nie Commodore Amiga, analogicznie jak klon PC nie jest IBM PC ;).

Ostatnia aktualizacja: 30.01.2013 17:41:33 przez gx
[#112] Re: Minimig AGA 060

@Wojox, post #110

Minimig to taka współczesna CDTV/CD32 choć i tak okrojona.
Czy wszystkie programy pójdą?
Tylko część. Nie będzie tego co było siłą Amigi czyli telewizja mała i duża.
Trzymanie się na siłę tego co było to tak naprawdę zło.
I przez trzymanie się starych rozwiązań Amiga nie powróci do tego czym była.
Karty PPC były próbą połączenia starego z nowym.
I gdyby miały PPC z B/CyberVision jako osobny system jak dziś Morphos a stara Amiga mogła być wyświetlana w np. okienku z pobraniem obrazu jak Scandoubler to miało by to jeszcze sens.
Czy myślisz, że Minimig to będzie coś więcej niż konsola do gier?
Po przeczytaniu wszystkich postów dochodzę do wniosku, że na to chyba liczą konstruktorzy.
Czy to będzie duch Amigi z otwartą architekturą do łatwej rozbudowy jak myślał Jay?
Chyba nie.

Pozdrawiam

Bogumił

PS Lubię dowiadywać się nowych rzeczy jak odpowiedź wali7 mimo że trochę obok tematu
[#113] Re: Minimig AGA 060

@XoR, post #104

Ja bawiłem się w ten sposób WinUAE z sygnałem wyjściowym puszczonym na TV OUT (przez WINUAE- jest prawdziwy interlace, które normalnie jest wyłączone z poziomu windowsa) ale obraz na moim Philips 8833 był znacznie gorszy niż z AMi (rzeczywiście miał lepsze nasycenie i kontrast) ale bez porównania do oryginału. Bardzo możliwe, że to wina wyjścia S-VIDEO w karcie NV.
[#114] Re: Minimig AGA 060

@Andrzej Drozd, post #84

Podobno w samolotach nie wolno używać żadnych tego typu urządzeń? A poza tym, ja mam "krowiasty" joystick, konkretnie QuickShot Python, podłączony do blaszaka za pomocą przejściówki zrobionej z chamskiego pada na USB za 10 zeta. Działa pięknie, mało tego, da się tym grać w gry blaszakowe i to całkiem komfortowo!
[#115] Re: Minimig AGA 060

@OSH, post #114

Nie wolno tylko podczas startu i lądowania.
[#116] Re: Minimig AGA 060

@Wojox, post #110

Co za różnica z tym całym klonem.

No właśnie, co za różnica i po co niektórzy tak zadręczają siebie i innych tym określeniem.
Przyczyna jest prosta. Część środowiska ma zakorzenioną w swoim amigowaniu potrzebę cierpienia i chłostania przeciwników ideologicznych ze środowiska amigowego takim pejoratywnym rozumieniem "klon". To ma być takie złośliwe besztanie Natami i Minimiga, że nie dostaną "błogosławieństwa" od tej części Amigowców ponieważ w ich mniemaniu te sprzęty nie zasługują na miano "nowej Amigi".

Oni już zadecydowali, że nowej Amigi nie będzie, bo nie ma Commodore, które by temu podołało. A poza tym wedle nich tamta architektura jest tak przestarzała, że brzydzą się jej w kontekście sprzętu, który miałby w dzisiejszych czasach "zasłużyć" na miano "Nowej Amigi" czy co gorsza ją reprezentować dzisiaj i być jej przedstawicielem XXI wieku. Bajają ciągle o mitycznym, martyrologicznym powrocie Amigi w takim stylu, który zdetronizuje PeCeta i zastąpi jego miejsce ze wspaniałym nowym OS'em. Zatem w imię tej ideologii i takim tokiem rozumowania, paradoksalnie część z nich jest w stanie uznać za prawdziwe nowe Amigi sprzęt, który programowo nie ma żadnej kompatybilności z Amigami dawnego Commodore, który również jak Minimig czy Natami nie został przez Commodore wyprodukowany, a jedynie i aż przez firmę, która ma prawo do używania nazwy "Amiga". Nie zauważają również, że nie mają znaczenia proporcje w różnicach mocy między Natami a PC czy między X1000 a PC, bo tak jedna jak i druga konfrontacja nie pozostawia złudzeń co do pozycji PC. Zamiast zatem znaleźć i zająć się na rynku doskonałą luką którą jest wręcz przygotowana w rozsądnych granicach dla Natami, wolą żyć w nierealnych marzeniach o tym co zwojuje na rynku PeCetowym X1000.

Ten kompleks pcha ich do paradoksalnego wypierania się tego co jest Amigą i pchania się w coś co faktycznie jest jakimś klonem, który dodatkowo nie ma żadnej kompatybilności z Amigą. Jest to absurd nad absurdy, ponieważ pisałem już o dyrektywach, prawie i przepisach nakazujących traktowanie marchwi i pomidora jako owocu, małż i ślimaków jako ryb, oraz o prawnej możliwości (jeżeli znalazła by się taka potrzeba np. w UE) nazwaniu konia - żyrafą. Jeżeli ktoś kieruje się takimi kryteriami to na pewno zajdzie daleko Ja wolę kierować się logiką i percepcją, a te podpowiadają mi, że Minimig i Natami w odróżnieniu od WinUAE czy X1000 są nowymi Amigami, a nie żadnymi "klonami".

Ostatnia aktualizacja: 05.02.2013 08:55:02 przez Duracel
[#117] Re: Minimig AGA 060

@Dopuser, post #95

W przypadku FPGA Arcade to "jądro" (core) w postaci software decyduje, że FPGA Arcade będzie tym czym będzie. Może równie dobrze być Amigą jak i np. Atari czy Commodore64.

Wyjaśniłem czy jeszcze bardziej zamotałem?

Jak już bierzesz się za wyjaśnianie, to byś chociaż dowiedział się coś więcej o temacie.

Jaki SOFTWARE ???? Tysięce rejestrów i Look Up Table zastępujących bramki logiczne (bo akurat taką architekturę mają te FPGA - choć są też takie, gdzie po prostu łączy się "zwykłe" bramki) to software ?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem