kategoria: A500
[#61] Re: ACA500 68060 Amiga A500 ???

@Dorian3d, post #60

No masz...
A mogli przecież siedzieć w domu. I taniej, i nie ma ryzyka śmierci. Głupi chyba czy co. Prawda olo?
[#62] Re: ACA500 68060 Amiga A500 ???

@11111olo, post #57

Znam jednego człowieka co ma A4000 z jakimiś tam kartami o łącznej wartości 15 000 zł! To dla mnie marnotrawstwo pieniędzy ale że nie były moje to jedynie mnie to dziwi ;)

A ja się nie zdziwię, jeśli on za parę lat kilkukrotnie na tym zarobi. Sądząc po tym, co dzieje się na ani-rynku, Amigowy sprzęt to lepsza lokata kapitału, niż złoto. Szkoda, że Amber Gold nie poszedł w tę branżę. ;)

A tak w ogóle 15 tysięcy to skromna kwota jak na hobby. Tyle co za wypasiony rower, sprzęt narciarski (i to nie z najwyższej półki), albo za 2 tygodniową wycieczkę spoza standardu biur podróży. Są wielokrotnie droższe zabawki i zabawy.

Ostatnia aktualizacja: 19.12.2013 11:45:33 przez Daclaw
[#63] Re: ACA500 68060 Amiga A500 ???

@stachu100, post #61

Widzę to inaczej.
To że ludzie zdobywają szczyty robią po części bo się da ale po części także dla rozgłosu.

Kupowanie aca500 nie robi się dla rozgłosu (no chyba że Jensa).

To że 15k to nie dużo za konkretny rower itp. bo tyle kosztuje jest troszkę nietrafnym porównaniem.
Kupując "górski" rower za 1000 zł a taki z prawdziwego zdarzenia za 10-20k z wiadomych względów dla osoby która go używa (zwykle zawodowo) jest uzasadniona i zwykle nie jest wyrzucaniem pieniędzy w błoto.

Kupno A500, A1200 czy innej za parę stówek także jest uzasadnione. Inwestowanie w ten sprzęt z liczeniem na zysk za kilka(naście) lat jest tak samo uzasadnione jak trzymanie starego roweru wyprodukowanego w PRL czy innego sprzętu.
Ładowanie ogromnych pieniędzy (15k) w sprzęt który w podstawowej wersji kosztuje ułamek tej ceny, i jednocześnie nie podnosi walorów użytkowych aż tak aby był tego wart nie jest uzasadniony ekonomicznie. Pomijam snobów którzy twierdzą że każde pieniądze są warte wydania na amigi itp.

Sądzę jednak że elektronika nie wytrzyma próby czasu a rower tak ;)
[#64] Re: ACA500 68060 Amiga A500 ???

@11111olo, post #57

[Offtop mode on]
Co do malucha i Ferrari. Mój brat mieszka w Anglii. Jedzie sobie kiedyś przez jakieś miasteczko, patrzy na podjeździe stoi maluch, w typowym dla Ferrari kolorze z przyklejonym znaczkiem Ferrari. Pomyślał sobie jakiś młody Anglik, kupił sobie tani samochodzik, odpimpował go sobie, żeby troszkę się wyróżnić. Ale zatrzymał się patrzy dalej, a w garażu widać prawdziwe Ferrari (chyba 360, albo 430). No to musiał do mnie zadzwonić od razu, bo jakie było jego zdziwienie, że za granicą, dość że bawią się Fiatem 126p, to jeszcze ludzie których stać na Ferrari. A w Polsce, w tamtych czasach ktoś powiedział by, że wieśniak stuningował malacza A.K.A. Chebel albo tygrysek, bo nie stać go na zagraniczny samochód.
Wcześniej kiedyś też byłem w szoku, jak oglądam zagraniczny kanał w stylu TVN Turbo. Wyścigi na 1/4, 1/2 i na milę. Różne wypasione fury się ścigają, a tutaj patrzę do wyścigu staje malacz (na angielskich blachach) i Corvette. No i zgadnijcie kto wygrał... Malacz, z silnikiem ponad 5l. [offtop mode off]

Jaki sens tego, ano nasuwa się mi się kilka: zabawa, chęć odróżnienia się od tłumu, sentyment. ACA 500 to świetna zabawka, ACA do A1000, to jeszcze lepsza. Można się pobawić pełną buzią za 330plnsów, jak ktoś chce zaszaleć, to wyciąga 68060 i sprawdza co się da odpalić i ile wycisnąć z A500. Jest fan? No jest szeroki uśmiech Nie ma się co kłócić, trzeba się bawić. Retro komputery, choć z jednej strony wydaje się drogim hobby, w porównaniu z ładowaniem silnika 5.0l do malacza jest tanim jak barszcz. Cena paliwa, za przejazd 200km, będzie droższa niż ACA 500, o operacji swap takiego silnika do malacza nie wspomnę, bo to kosztuje fortunę i mnóstwo pracy.

Apropo rozgłosu, to człowiek od przygotowania biblioteki dostaje +1 do chwały i gość od filmiku na YT drugie +1 do chwały w naszym małym środowisku.

Ostatnia aktualizacja: 19.12.2013 11:59:52 przez flops
[#65] Re: ACA500 68060 Amiga A500 ???

@11111olo, post #57

ale to przecież nie od dziś wiadomo, że we wszystkich branżach cynicznie zarabia się na nostalgii.
Wykorzystanie słabego punktu w konsumencie tylko po to, żeby mu sprzedać:

- jakąś przejściówkę i kartę turbo (najlepiej 060!), która tak potrzebna jest A500 jak świni siodło,
- odgrzewany kotlet w postaci starej gry z nową oprawa graficzną,
- kolejną gazetkę pod sztandarem retrogamingu z subskrypcją 140$/rok,
- książkę o Sensible Software, której wydanie wymagało zebrania 30 000 $ na kickstarterze.
[#66] Re: ACA500 68060 Amiga A500 ???

@charliefrown, post #65

Z tym definitywnie nie mogę się zgodzić. Może oprócz książki, tutaj nigdzie nie ma dużych pieniędzy, a po takich wypowiedziach odechciewa się w ogóle cokolwiek robić dla środowiska.
Po co np. ktoś ma robić kartę, przygotowanie tego wszystkiego kosztuje kupę czasu, trzeba mieć umiejętności. Tacy ludzie którzy mają umiejętności, w branży zarabiają lub mogą zarobić sporo więcej, a nie czyhać na te 100-300 osób z których łącznie będą mieli $500 - $2000 czystego zysku.
To samo z programistami. Po co się uczyć programowania na Ami, trzeba na to poświęcić kupę czasu, później z rok na wyprodukowanie czegoś, albo kilka jak się pracuje jeszcze gdzieś? Dla 5000pln? Dobry programmers tyle dostanie za miesiąc pracy.
Takie rzeczy bardziej robi się dla chwały i żeby się kręciło.

Kurde, nowa karta za 330 pln, a tyle jest narzekających osób. Podziwiam Jensa i Elbox, że jeszcze chce im się coś robić.
[#67] Re: ACA500 68060 Amiga A500 ???

@11111olo, post #63

Kupno A500, A1200 czy innej za parę stówek także jest uzasadnione.

Obiektywnie nie jest, bo, idąc Twoim tokiem rozumowania, ten sprzęt nie ma żadnej wartości użytkowej, nie nadaje się do pracy i nie pozwala się wyróżnić. OBIEKTYWNIE powinien przeto kosztować nie więcej, niż AT 286/386 (czyli dokładnie nic, względnie dwa piwa). Skoro kosztuje więcej, to znaczy, że o cenie decydują inne względy.

Sądzę, że rozumowanie Twoje opiera się na założeniu, że kilka stówek to stosunkowo niewielka kwota, a kilkanaście tysięcy - wielka. Pamiętaj jednak, że to co dla jednego jest sufitem, dla drugiego może być podłogą.

Znam wiele osób, dla których jedyne sensowne inwestycje to samochód lub telewizor. Zaprawdę powiadam Ci, smutni są to ludzie.

Znam człowieka, dla którego jedynym motorem do podejmowania jakichkolwiek działań jest bajerowanie dup (lachonów). Podejmuje przeto różne hobby, które natychmiast porzuca, gdy wyczerpie możliwości podrywu w danym środowisku (czyli przetestuje wszystkie lachony). Zaprawdę powiadam Ci, smutny i sfrustrowany jest to człowiek.

Tym nie mniej, jak widać na powyższych przykładach, ludzie bardzo się jednak różnią w pojmowaniu rozmaitych wartości.
[#68] Re: ACA500 68060 Amiga A500 ???

@11111olo, post #57

Tyż uwożom, ze tyn guść cu mo A4000 i karty w niej za 15000 zł powinien se kupic za te piniondze zimnioków. I zakopcować na zime. Trudne casy idom, oj trudne.
A co!
[#69] Re: ACA500 68060 Amiga A500 ???

@wali7, post #68

Ja się tak zastanawiam jakie on tam ma karty ze całość jest tyle warta ?
Amiga 4000 to jakieś 1,5 tyś.
PPC z 060 i dedykowaną GFX pewnie z 5 tysięcy.
Jakie ma pozostałe karty że dobił do takiej sumy, zakładamy że te karty coś robią i każda jest inna a nie wstawił Picasso4 w każdy wolny slot zorro ?

Pozdrawiam
[#70] Re: ACA500 68060 Amiga A500 ???

@RadoslawF, post #69

Może ma bardzo zadbaną A4000D w stanie idealnym z płytą rev. D i kartonem, za taką nawet 3 000pln można dostać z pocałowaniem ręki. Później CSPPC w najwyżej konfiguracji by Stachu, to się mieści w widełkach od 5000 do 6000pln. Dalej ma G-Rex 4000D których w Polsce z tego co wiem są dwie szt. a na świecie mniej jak 50 działających, jak znajdziesz frajera to kupisz za 1200pln (tylko znajdż :-/), a tak to jak dasz ogłoszenie może ktoś się znajdzie, a cena oscyluje od 3000 do 5000pln bo to unikat i robi z A4000D z CSPPC maszynę nie do przebicia. Dalej Voodoo 3 3000 na SGRAM 100-300pln (bo nie łatwo takie cóś kupić), z cztery przejściówki SCSI->IDE po 300pln każda, jakaś karta typu Picasso IV dla OS 4.1 1200pln, dobra karta dźwiękowa do Ami 600plm, FastATA najnowsza 600pln i karta sieciowa od Jensa z 500pln. Ile wyszło?
Ja mam delikatnie inny konfig i tańszy, ale i tak nie oddałbym tego nawet za 20 kloców Zdobycie, złożenie i uruchomienie tego, zajęło mi około 3lata.

A i może ma tam jakieś wymyślne dyski i napędy za sporo gotówki, choć wątpię.

http://www.amibay.com/showthread.php?t=36264&highlight=amiga+4000d+csppc&page=3

A nie wspominam, jak ktoś chce A4000T. No to jeszcze musi sporo dorzucić. A niech zamarzy o A4000T z CMB w takim konfigu, braknie mu auta z salonu.

P.S.
Olo na pewno nie pisał o mnie.

Ostatnia aktualizacja: 19.12.2013 13:47:12 przez flops
[#71] Re: ACA500 68060 Amiga A500 ???

@flops, post #70

Panowie 15000 zł to ok. 3000£ czy to tak dużo?
[#72] Re: ACA500 68060 Amiga A500 ???

@sebbb, post #71

3000 funtów Angielskich
[#73] Re: ACA500 68060 Amiga A500 ???

@flops, post #70

15tys. to jest i może dużo kasy, ale jest to tylko kasa. Hobby to hobby niech nikt tego nie próbuje zmieniać bo i nic nie zmieni!
Jak w każdej dziedzinie są ludzie których hobby jest zbieranie znaczków, kopert, książek, monet, czy hodowla gołębi, itd.
Przed chwilą przeliczyłem sprzęt Amigowy który, jak dotąd udało mi się zgromadzić, jeżeli podliczyć to po kosztach średnich, czyli nie niskich oraz nie wygórowanych z kosmosu to wychodzi skromne 150.000zł.
Nie liczyłem w powyższym żadnych A500/+ czy też c64 i innych podobnych, jest tego za dużo.
Ja osobiście mam świra na punkcie Amigi i tyle, jest to moje hobby nie jedyne zresztą i tyle. To że kumple czasem sobie żartują i mówią: "sprzedaj to wszystko, zobacz ile będziesz miał kasy", "kupisz sobie lepsze auto" itd. Jest to moje hobby i tyle.
Cel mam taki, aby mieć każdy model Amigi, w każdym możliwym wariancie, nawet A500 + ACA500 + np. Blizzard PPC z Bvision :)
Jak ktoś tam wcześniej napisał: "Po co ?" odpowiadam: Sztuka dla sztuki, bo tak chcę i tak mi się podoba :)
[#74] Re: ACA500 68060 Amiga A500 ???

@superbonio, post #73

@superbonio,

Mniej więcej wiem (stopka) ile tego sprzętu masz i nie znam osobiście nikogo kto miałby go więcej.
I to nie byle jakiego - konfigi są mooooocno rozbudowane.
pokłonypokłonypokłonypokłonypokłonypokłony

Ja mam raptem jedną wypasiona A4000, jedną A500 i jednego ZX Spectrum (oraz nieco większe stadko dawców organów/pacjentów czekających na operację).
[#75] Re: ACA500 68060 Amiga A500 ???

@superbonio, post #73

No to szacun, ja w szytowej formie pewnie nie miałem nawet 1/3 tego sprzętu co Ty masz.
Na mnie najbardziej rodzice wyzywali i marudzili, że tyle pieniędzy wydaje, że lepiej bym sobie kupił lepszy samochód (nawet babcia), a ja wolałem pomykać starym Sejem w holenderskim gazie, ale wydać każdego PLN na Ami szeroki uśmiech
A byłem blisko, żeby mieć prawie każdy dostępny model Amigi, z rozszerzeń już zacząłem rezygnować powoli 2 lata temu, bo za dużo kasy to pochłaniało, a teraz i tak poddałem się z resztą. Życzę Ci powodzenia i skompletowania wszystkich przyjaciółek w 2014 r OK

Mi też teraz wystarczy jedna wypasiona przyjaciółka i może jeszcze jakieś małe zabaweczki, teraz wolny czas będę się starał wykorzystać też w okolicy Amigi, tylko troszkę inaczej.

Ostatnia aktualizacja: 19.12.2013 16:23:53 przez flops
[#76] Re: ACA500 68060 Amiga A500 ???

@11111olo, post #63

Szczyt mądrości: patrzeć na hobby/pasję przez pryzmat pragmatyzmu
Faktycznie nie ma co polemizować.
[#77] Re: ACA500 68060 Amiga A500 ???

@superbonio, post #73

superbonio może jakieś foty w graffiti umieścisz?
widzę że masz nieziemską kolekcjęOK
[#78] Re: ACA500 68060 Amiga A500 ???

@11111olo, post #63

Inwestowanie w ten sprzęt z liczeniem na zysk za kilka(naście) lat jest tak samo uzasadnione jak trzymanie starego roweru wyprodukowanego w PRL czy innego sprzętu.

link
[#79] Re: 68060 Amiga A500 13.12.13 ???

@recedent, post #14

tutaj też fajny config :D
http://www.ppa.pl/graffiti/obrazek/1771/a500t-060
[#80] Re: ACA500 68060 Amiga A500 ???

@Dorian3d, post #78

pomysł omg - zmieniam hobby, bo widzę, że dotąd błądziłem.

A podpięcie 060 do A500 to super sprawa, przełamanie kolejnej bariery czegoś co wydawało się niemożliwe.
[#81] Re: ACA500 68060 Amiga A500 ???

@Dorian3d, post #78

To mnie zwaliło z nóg!

Co do konfigu to zapytam gościa i będzie wiadomo czy to jest tyle warte czy po prostu przepłacił.
[#82] Re: ACA500 68060 Amiga A500 ???

@11111olo, post #63

Kupowanie aca500 nie robi się dla rozgłosu (no chyba że Jensa).

Tu Cię boli? Lepiej kupować Twoje kabelki RGB (bo wykupiłeś z nieukrywaną radością wszystkie dostępne wtyczki) albo przełączniki joystick/myszka? To by było bardziej uzasadnione?
Z mojej perspektywy to wygląda tak, że przyszedłeś na ppa, żeby zgrywać guru elektroniki (w większości spraw po prostu musisz zabrać zdecydowane krytycznie-lekceważące stanowisko) i napędzać sobie klientów na swoje niesamowite produkty. A przyszedłeś tu nie z zainteresowania Amigą (udowadniasz ciągle ile to wad i mankamentów ma Amiga), tylko dlatego że szukasz nowego rynku zbytu oraz dlatego że z poprzednich forów Cię przepędzono (bo działałeś wszystkim na nerwy) i straciłeś wszelką wiarygodność.
Tutaj dostałeś kredyt zaufania, który chyba jednak powoli się wyczerpuje, więc może pora zacząć szukać nowego środowiska. To jest moja interpretacja zdarzeń i jeśli się mylę to przepraszam, ale jakoś nie znajduję innego wytłumaczenia całej sytuacji.
[#83] Re: ACA500 68060 Amiga A500 ???

@wali7, post #68

Wali ładnie żeś to ujął, aż mi się kawał przypomnioł:
Jasu przyjechał z Anglii na urlop do ojców, ojciec mu rzecze :
- wyrzuć gnój,,
Jasiu - what ??
Ojciec - łot krów i od łot kunia tyż....
[#84] Re: ACA500 68060 Amiga A500 ???

@Voyox, post #83

Jeśli już się taki mały offtop zrobił to i ja się wypowiem.
Otóż może zapalonym amigowcem nie jestem, wystarczy mi A600 z rozszerzeniem 1MB Chip, za to jestem (za co zostanę prawdopodobnie "zjechany") starym PCtowcem oraz fanem 126p.
Jestem w wieku gdzie należałoby szukać sobie używanego auta i zacząć uczyć się na prawo jazdy.
Ludzie kupują jakieś Golfy, Astry itd. a ja powiedziałem że po prostu nie chcę nic innego niż wyremontowane 126p w stanie fabrycznym, bo po prostu kocham te auta i mam do nich sentyment tak jak do starej elektroniki.
Przez ostatnie lata tak naprawdę wydałem sporo, naprawdę sporo pieniędzy na PCta, ludzie których znam także przy PCtach siedzą więc z tym problemu nie było ale jednak np. rodzina patrzyła się krzywo
Teraz zamierzam kupić właśnie malucha, wyremontować i jeździć.
Samochód tani, części tanie jak barszcz a frajda z jazdy lepsza niż w jakimkolwiek innym samochodzie.
Podsumowując - hobby to hobby, w pełni to rozumiem i popieram.
Każdy na siebie zarabia i ma prawo wydawać pieniądze na to co lubi i co mu pasuje. Takie oto moje skromne zdanie

Ostatnia aktualizacja: 20.12.2013 07:10:48 przez miomol
[#85] Re: ACA500 68060 Amiga A500 ???

@seldon, post #82

Wszędzie w końcu robi się rzeźnia.

Moje kabelki kilka osób kupiło i są zadowoleni. Pominę dlaczego ;)

Przełączniki także.

Zauważ że nie wspominam o tym tylko sam to wywlekasz. Aca500 nijak ma się do kabla rgb czy przełącznika więc o co Ci chodzi?

Troszkę wiem o elektronice bo robiłem też różne rzeczy i po prostu cena do możliwości jest ciut za wysoka, choć do zaakceptowania.
Na minus jest brak podpięcia CD czy innego HDD i brak dedykowanej obudowy.

Amiga ma bardzo dużo wad. To konstrukcja zamknięta - niestety. Do porównania biorę PC z tego samego okresu czasu, który może był trochę droższy ale był w pełni konfigurowalny. Można było włożyć dowolną k. graficzną, muzyczną, kontroler dysku itd.

Amiga wszystko miała z góry ustalone i nawet w teoretycznie najlepszej A4000 dalej jest k. graficzna na płycie z której trzeba korzystać. No nie trzeba zawsze ale nie da się z niej w pełni zrezygnować.

Może to był gwóźdź do trumny commodore.
[#86] Re: ACA500 68060 Amiga A500 ???

@11111olo, post #85

To konstrukcja zamknięta - niestety. Do porównania biorę PC z tego samego okresu czasu, który może był trochę droższy ale był w pełni konfigurowalny. Można było włożyć dowolną k. graficzną, muzyczną, kontroler dysku itd.

Amiga wszystko miała z góry ustalone i nawet w teoretycznie najlepszej A4000 dalej jest k. graficzna na płycie z której trzeba korzystać. No nie trzeba zawsze ale nie da się z niej w pełni zrezygnować.

Olo, wypowiadaj się w tematach na których się znasz ok, racja
[#87] Re: ACA500 68060 Amiga A500 ???

@11111olo, post #85

Gwoździ do trumny Commodore to była cała garść :)
Zamknięta konstrukcja ma swoje zalety ale i wady. Dzisiejsze konsole to konstrukcje zamknięte, a mają się bardzo dobrze. Może gdyby Amiga pozostała w swoim stereotypie komputera do gier i tak była rozwijana to może by znalazła swoje miejsce obok konsol lub zamiast nich. Oczywiście to tylko luźne teoretyzowanie, bo czynników mających wpływ na losy Amigi był ogrom, ale faktem jest, że zamknięta konstrukcja komputera to nie był dobry pomysł.
PC wygrało :))
[#88] Re: ACA500 68060 Amiga A500 ???

@11111olo, post #85

No nie tak do końca. Konfigurowalność i prostota na PC przyszły razem z Plug&Play w Windowsie, wcześniej rzeźbienie w dosie (przerwania czy coś takiego) było dla przeciętnego kowalskiego czarną magią.

Amiga była pod tym względem super, bo po prostu działała, bez konieczności grzebania w konfiguracji. Podłączałeś pod TV lub monitor i cała filozofia. A to, że z czasem możliwości techniczne zostały w tyle, to osobna sprawa.

A co powiesz na Macintoshe? Czy to konstrukcja otwarta? Raczej nie, bo Apple chce mieć kontrolę nad swoim sprzętem (i systemem), a jakoś firma/marka ma się świetnie. Czyli coś innego miało wpływ na to, że Amiga zeszła z globalnego rynku.

Commodore wykończyło się same (po części przez pecety właśnie), choć materiał na sukces miało doskonały (A1000/A500/A2000). Ale ten pasożyt po prostu wysysał soki z najlepszych konstrukcji i dbał tylko o doraźną kasę. Pewnie coś jak pasożytnicze banki w USA, które dla mamony są w stanie rozwalić gospodarkę światową, a potem dać sobie milionowe odprawy i pójść pracować gdzie indziej. Taka mentalność.
[#89] Re: ACA500 68060 Amiga A500 ???

@superbonio, post #73

"Przed chwilą przeliczyłem sprzęt Amigowy który, jak dotąd udało mi się zgromadzić, jeżeli podliczyć to po kosztach średnich, czyli nie niskich oraz nie wygórowanych z kosmosu to wychodzi skromne 150.000zł."

To teraz mamy odpowiedź na pytanie, dlaczego Amiga osiąga takie kosmiczne ceny. Odnoszę wrażenie, że wystarczyłoby, żeby Kolega "uwolnił" część sprzętu na rynku a ceny powrócą do tych z przełomu wieków ;)

Mam nadzieję, że w przyszłości wyjdzie więcej kart fpga pokroju Vampire, co spowoduje, że dojdzie do prostej weryfikacji środowiska, kto jest handlarzem/ spekulantem cenowym, a kto "eskcentrycznym kolekcjonerem" dziesiatek kart turbo. W końcu prawdziwy kolekcjoner nie powinien płakać, że jego stary Apollo/Blizzard będzie wart tyle co miska ryżu Dla niego liczy się przecież wartość sentymentalna, a nie ta rzeczywista, materialna.

Ostatnia aktualizacja: 20.12.2013 09:53:28 przez charliefrown
[#90] Re: ACA500 68060 Amiga A500 ???

@11111olo, post #85

Amiga ma bardzo dużo wad. To konstrukcja zamknięta - niestety. Do porównania biorę PC z tego samego okresu czasu, który może był trochę droższy ale był w pełni konfigurowalny. Można było włożyć dowolną k. graficzną, muzyczną, kontroler dysku itd.

Brednie i głupoty rozgłaszasz. Widziałeś kiedykolwiek na oczy Amigi 2000, 3000 czy 4000 ? Słyszałeś o slotach zorro do Amig 1200 czy 500/500+ oraz o kartach graficznych, muzycznych, I/O czy kontrolerach HD do włożenia w sloty zorro ?
Jak już ktoś zauważył zabierasz głoś na temat sprzętu o którym bladego pojęcia nie masz.

Pozdrawiam
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem