kategoria: A500
[#91] Re: ACA500 68060 Amiga A500 ???

@lda, post #87

Dzisiejsze konsole to konstrukcje zamknięte, a mają się bardzo dobrze.

Powiem więcej - dziś wśród domowych pecetów dominują laptopy i ich pochodne, konstrukcje równie zamknięte jak "małe" amigi. Można tam ewentualnie dołożyć pamięć, ewentualnie wymienić dysk twardy i to wszystko. Jak widać - nie przeszkadza. Pod jednym warunkiem: musi być wybór i musi być podaż. Użytkownik musi mieć możliwość zakupu nowego lepszego modelu zawsze, gdy przyjdzie mu na to chęć. Amiga jako zamknięta konstrukcja jak najbardziej miała rację bytu, pod warunkiem, że nowe (a przynajmniej poddawane systematycznej kosmetyce) modele ukazywałyby się w cyklu 6 miesięcznym a nie 2 letnim.

Gwoździ do trumny Commodore to była cała garść :)

Ja uparcie twierdzę, że był jeden najważniejszy - Doom.
[#92] Re: ACA500 68060 Amiga A500 ???

@Daclaw, post #91

Doom to raczej gwóźdź do trumny Amigi w czasach gdy twierdzono że na "Amidze się nie da".
Commodore to długa i pokręcona historia
[#93] Re: ACA500 68060 Amiga A500 ???

@RadoslawF, post #69

W 2008ym kupiłem za 2 tyś funtów A4000T by Commodore. Wyposażona była CyberstormaPPC060/604/233Mhz, Picasso IV + Concierto i chyba X-Surfa. Później dokupiłem do niej CybervisionPPC (ale jej nie podłączyłem), Deneb USB, dołożyłem Delfinę i Fastline Z3 z 64MB. Czy to razem dałoby 15 tyś zł? Może...

A jeśli chodzi o Malucha (kierownica po prawej stronie) w UK, proszę bardzo:

Maluch i GT500

Dużo ich do UK nie sprzedano. Ten ze zdjęcia stoi jakiś kilometr od miejsca w którym mieszkam.
Ten Maluch z 1/4 mili swego czasu był częstym gościem w pismach moto w UK. Wywołał wtedy taką trochę modę na Maluchy.

Ostatnia aktualizacja: 20.12.2013 10:48:57 przez Deftronic/...
[#94] Re: ACA500 68060 Amiga A500 ???

@Deftronic/..., post #93

Obliczyłem to i wyszło 14999
więc nie załapałeś się, no niestety
[#95] Re: ACA500 68060 Amiga A500 ???

@Deftronic/..., post #93

[#96] Re: ACA500 68060 Amiga A500 ???

@Dorian3d, post #94

A tak serio, to nie ma znaczenia ile za nią dałeś. Ważne, że będziesz się z niej cieszył.
Kto inny da 500 zł za amige 600 i się tak samo będzie cieszyć jak ty z amigi 4000.
Wszystko zależy od indywidualnych potrzeb .
[#97] Re: ACA500 68060 Amiga A500 ???

@ITU, post #88

Amiga była pod tym względem super, bo po prostu działała, bez konieczności grzebania w konfiguracji. Podłączałeś pod TV lub monitor i cała filozofia.

Tu się zgadzam w 100%. Podłączałeś do TV, wkładałeś dyskietkę i potem dalej "wachlowałeś".
To potrafił każdy.
W takim uzyciu z komputera robiła się konsola. Pegasusy obsługiwało się tak samo. Wkładałeś cartridga, podłączałeś joye i do TV.

Co do PC i DOSu. Tu sprawa nie była taka kosmiczna jak opisujesz. Na pewno było lepiej bo KAŻDA gra dała się uruchomić z dysku bez cudowania z WHDLOAD czy innymi wynalazkami.
Nie do pominięcia jest też fakt że sama konfiguracja odbywała się tylko raz i polegała na odpowiednich wpisać w AUTOEXEC.BAT i CONFIG.SYS.
[#98] Re: ACA500 68060 Amiga A500 ???

@11111olo, post #97

Nie do pominięcia jest też fakt że sama konfiguracja odbywała się tylko raz i polegała na odpowiednich wpisać w AUTOEXEC.BAT i CONFIG.SYS.

Co sprytniejsi mieli ładne menu z odpowiednimi ustawieniami w plikach wsadowych dla np. max pamięci konwencjonalnej czy EMS :)
W którymś Bajtku czy Top Secrecie był art o tym i świetnie się sprawdzało
[#99] Re: ACA500 68060 Amiga A500 ???

@lda, post #98

No i popatrz. Wykształceni informatycy z Microsoftu zakładali, że plik nie musi mieć więcej niż 8 znaków i 3 znaki rozszerzenia. Jak i, że komputer nie musi mieć więcej niż 640 kB RAM. Po prostu duża cnota: oszczędność, wytyczanie sobie limitów oraz, wbrew pozorom, genialne prognozowanie - pewnie dlatego Microsoft zawojował rynek. I taki Microsoft wzbudza respekt.
[#100] Re: ACA500 68060 Amiga A500 ???

@11111olo, post #97

Pamiętam kłopoty z DOS jak zacząłem używać mychy i CDROM brakowało wtedy podstawowej pamięci
[#101] Re: ACA500 68060 Amiga A500 ???

@11111olo, post #97

No, nie. Ja to pamiętam inaczej. Kupiłeś kartę i zabawa się zaczyna. Wkładasz i nic nie działa. Patrzysz jeszcze raz pod budę i masz z 20 - 40 zworek. Wachlujesz nimi i powoli zaczyna coś działać. Dalej chcesz sobie uruchomić coś np. win 3.11/Win 95 i co, okazuje się ze jest konflikt IRQ szeroki uśmiech Albo pamięci karty i grzebiesz dalej.
Kupujesz sobie nowy dysk i co? I musisz odpalić BIOS i poustawiać ręcznie CHS szeroki uśmiech

W późniejszych latach '90 dopiero zaczęła się era plug & play i powoli zaczęło mieć ręce i nogi, bo i tak na początku nie było kolorowo.
[#102] Re: ACA500 68060 Amiga A500 ???

@flops, post #101

Jak kilku znajomych mieli win 3.11, potem 95 to miali masakre :) cały czas coś im się chrzaniło, a to z tym, a to z tam tym :) Najczęściej to z wystartowaniem windowsa a przecież nic nie kombinowali - nowe kompy :) Jednego przekonałem na Amigę, kupił i ma do tej pory :) Dopiero windows xp z którego piszę trzyma poziom, ale ile to lat za klasycznym OS Amigi! pomysł
[#103] Re: ACA500 68060 Amiga A500 ???

@flops, post #101

win 3.11/Win 95 /98 to nakładki na dos
G..... Warte

Ostatnia aktualizacja: 20.12.2013 13:52:05 przez Dorian3d
[#104] Re: ACA500 68060 Amiga A500 ???

@Dorian3d, post #103

Zwał jak zwałpomysł
[#105] Re: ACA500 68060 Amiga A500 ???

@parallax, post #102

Jeszcze pytanie, co oni za pecety mieli... Jeśli jakieś dziadostwo, składane z najtańszych części, to nie ma się czemu dziwić. Sam miałem w tych czasach problem z wątpliwą stabilnością mojej A4000, bo rozbudowywałem jej pamięć w czasach, gdy była diablo droga. w efekcie miałem SIMMy kupowane "po taniości", każdy z innej parafii.

Pecet, którego najlepiej wspominam, to HP Vectra - taki zgrabny slim z PIII. Używałem go właśnie z Win98 i nigdy żadnych problemów nie było. W porównaniu z nowymi, notorycznie zawracającymi d... wersjami Windows, to była bajka. :)
[#106] Re: ACA500 68060 Amiga A500 ???

@Daclaw, post #105

Nie pamiętam jakie to były sklepy, pewnie mówili, ale średnio mnie to interesowałoOK
[#107] Re: ACA500 68060 Amiga A500 ???

@sebbb, post #100

Brakowało bo nie przerzuciłeś sterowników do pamięci górnej.
Kiedyś dawno temu jak używałem jeszcze DOS to miałem 625kB pamięci podstawowej, czyli prawie całą. I to ze sterownikiem CD, myszki i czegoś tam jeszcze.
Także się da.
Co do zworek to faktycznie było ich trochę ale też była do nich dokumentacja. One występowały na kartach I/O oraz muzycznych (w takich ilościach).
Też nie przesadzajcie że to było jakieś bardzo zagmatwane bo w zasadzie przerwania oraz zasoby dla poszczególnych urządzeń były z góry ustalone.
Z dyskami i CHS oraz ich ręcznym dodawaniem też było niezbyt fajne ale to było na bardzo wczesnych płytach z procesorem 32bit.
[#108] Re: ACA500 68060 Amiga A500 ???

@flops, post #66

Wykorzystanie słabego punktu w konsumencie tylko po to, żeby mu sprzedać:
- jakąś przejściówkę i kartę turbo (najlepiej 060!), która tak potrzebna jest A500 jak świni siodło,
- odgrzewany kotlet w postaci starej gry z nową oprawa graficzną,
- kolejną gazetkę pod sztandarem retrogamingu z subskrypcją 140$/rok

Bardzo czesto zdrowy osad potrafi zachowac osoba, ktora stoi "obok" i ta wypowiedz doskonale to obrazuje.

Po co np. ktoś ma robić kartę, przygotowanie tego wszystkiego kosztuje kupę czasu, trzeba mieć umiejętności. Tacy ludzie którzy mają umiejętności, w branży zarabiają lub mogą zarobić sporo więcej, a nie czyhać na te 100-300 osób z których łącznie będą mieli $500 - $2000 czystego zysku.

Sensu produkcji nie ma z powodu niemal zerowej wartosci uzytkowej takiego przedmiotu. Wspolczesne karty turbo (w tym ACA500) nie wnosza zadnych rewolucyjnych funkcjonalnosci, ktorych nie byloby juz wczesniej na platformie amigowej. To, ze mozna cos wyprodukowac, wcale nie oznacza, ze powinno sie chciec.

Skladajac zestaw komputerowy do celu uzytkowego szafujesz modelami, by uzyskac satysfakcjonujaca wydajnosc, tutaj jest na odwrot - szafujesz rozszerzenia, by zmaksymalizowac wydajnosc pojedynczego modelu. Nie ma w tym zadnego problemu, dopoki jestes w pelni swiadom, ze (nierzadko slono) przeplacasz za cos, co juz istnieje, tyle ze dla innej Amigi.

Wniosek jest identyczny, co z naszej dyskusji nt. kosztow rozszerzania A4000 vs A1200, a uzyskiwanej funkcjonalnosci. Jednomyslnie zgodzilismy sie, ze o ile w te pierwsza mozesz wlozyc dowolna kwote, to performance wcale nie bedzie proporcjonalnie wiekszy w stosunku do zainwestowanej ceny.

W przypadku ACA500, jest obecnie podobnie - to revival martwej platformy zbudowany na pozywce sentymentu nabywcow. Biznes i interes.

(No, to mozecie jechac, trolle - prawda w oczy zawsze kole...)
[#109] Re: ACA500 68060 Amiga A500 ???

@F7sus4, post #108

Są tacy co za sentymenty są gotowi płacić więcej niż za cokolwiek innego, oraz tacy co uważają że to głupota. Jedni drugich nigdy nie przekonają do swoich racji, ale tylko głupsi z nich próbują to robić. :) Tolerancja to skłonność przyznawania że ludzie o innych poglądach są równie mądrzy jak ci co myślą jak my i że mają prawo żyć po swojemu. Tylko ludzie o ciasnych umysłach tego nie rozumieją i stale przygadują tym co są inni. :P

Ci co przepłacają za sentymenty potrafią liczyć nie gorzej od ciebie i wychodzi im że im się opłaca. I to jest prawda która cie kole w oczy bo nie umiesz tego pojąć. Nie twoją kasę wydają tylko swoją, a gdybyś im dorastał do pięt to ugryzł byś się w paluch zanim byś zasugerował że mają dysponować swoimi zasobami po twojemu. Ale rozumiem że szukasz leku na swoje kompleksy. Milcząca większość też to rozumie. ;)
[#110] Re: ACA500 68060 Amiga A500 ???

@F7sus4, post #108

A co dzisiaj "opłaca" się kupić nowy samochód? Ale po co przecież za pare lat ten rocznik kupisz za ułamek ceny to może nowy LCD TV głupota przecież trzy letni kosztuje pare stówek
Cena to nie to samo co wartość.
[#111] Re: ACA500 68060 Amiga A500 ???

@F7sus4, post #108

Sensu produkcji nie ma z powodu niemal zerowej wartosci uzytkowej takiego przedmiotu

Dla Ciebie. Dla kogoś innego może być to bardzo użyteczny przedmiot. Zależy co chcesz robić. Nie każdy chce od komputera tego, co jest obecnie modne i nie każdy potrzebuje go na co dzień. To propaganda (zwana obecnie marketingiem) stara się wmawiać ludziom, co powinni robić, a ludzie mają różne pomysły i potrzeby. Trzeba wspierać własną kreatywność biorąc pod uwagę swoje zainteresowania, a nie tylko działać odtwórczo i szybko okaże się, że znajdziesz 1000 zastosowań do "starych" przedmiotów z różnych dziedzin życia, o których wcześniej nawet nie pomyślałeś. Osobiście mam takie przypadki nawet w rodzinie. Ludzie mają różne pomysły na życie i wykorzystanie przedmiotów, które posiadają. Dziwię się, że tego nie rozumiesz.

szafujesz modelami

szafujesz rozszerzenia,

Wybacz, ale wyraźnie nie rozumiesz co znaczy "szafować".

nt. kosztow rozszerzania A4000 vs A1200,

Tu się zgodzę połowicznie, bo to tak samo jakbyś porównywał, że koszt laptopa, tzw. ultrabooka oraz komputera stacjonarnego o podobnych parametrach jest różny, a możliwości podobne. Teraz ceny już się zbliżają do siebie, ale jeszcze parę lat temu była wyraźna różnica. Tak samo odnosząc to do czasów produkcji Amigi masz A1200 i A4000 to komputery w trochę innej formie i za to płacisz - A1200 zamknięta jw małej obudowie ograniczona w rozbudowie, A4000 - duży model pomyślany do rozbudowy. Pomijam różnice techniczne mało znaczące dla przeciętnego użytkownika. Po prostu czasy się zmieniły, więc i formy wyrazu.

Ostatnia aktualizacja: 20.12.2013 18:34:56 przez Tom3k
[#112] Re: ACA500 68060 Amiga A500 ???

@Dorian3d, post #94

To nie ma znaczenia czy się załapałem czy nie. :)

Podałem orientacyjnie jak to wyglądało u mnie, skoro zastanawiacie się czy sprzęt może być tyle warty.

Fani czterech kółek w Polsce - FSM Syrena 105

Tak, widziałem w dniu premiery w UK. :)

A tak serio, to nie ma znaczenia ile za nią dałeś. Ważne, że będziesz się z niej cieszył.
Kto inny da 500 zł za amige 600 i się tak samo będzie cieszyć jak ty z amigi 4000.
Wszystko zależy od indywidualnych potrzeb .

Dokładnie. Kupując tą A4000T nie kierowałem się tym że to wersja Commodore - to był dodatkowy bonus - ale tym że ogólnie jest tower. Chciałem więcej slotów Zorro.Poza tym w komplecie było PPC i PicassoIV. Kupiłem ją dla siebie, nie na handel czy co tam, więc wisi mi co kto mysli na ten temat. Ciszę się, że udało mi się zrealizować jedno z marzeń. A to, że mogłem za to kupić super nowego złoma czy jakiś samochód? Mam samochody, złoma też spoko. I tak najwięcej kasy w życiu wydałem na piękny, działający zestaw NextStation TurboColor (odkupiony od devlopera tego systemu :) ).

Co do głównego tematu - fajnie, że 060ka pojawi się do A500. Byłoby jeszcze fajniej gdyby pojawiły się nowe, szybkie karty 060 pod AGA (chocby tylko pod A1200). Tam jednak jest do czego wykorzystać tę moc.

Ostatnia aktualizacja: 20.12.2013 18:55:37 przez Deftronic/...
[#113] Re: ACA500 68060 Amiga A500 ???

@ZbyniuR, post #109

Dobrze powiedziane. OKok, racja
[#114] Re: ACA500 68060 Amiga A500 ???

@Deftronic/..., post #113

Jedni kupują amigę z sentymentu bo to był ich pierwszy komputer. Dla nich satysfakcjonujace jest odpalenie jakiejś gry, np. super froga.
Inni tuningują przepłacając za coś co można mieć w dużo niższej cenie (A500+ACA500 VS A1200).
Rozumiem dołożenie 8MB Fasta do A500 czy kontroler dysku jednak podłączanie 060 jest po prostu bez sensu.

Wiem że były jakieś 030 do A500 jednak ich popularność a przy tym ilość na rynku jest znikoma.
Tu jest odpowiedź czemu tak jest. Po prostu użytkownicy 20 lat temu jak mieli przepłacać w doposażaniu A500 woleli mniej kupić A1200, która była od razu przygotowana pod karty turbo przez co ogólnie była tańsza i szybsza.
[#115] Re: ACA500 68060 Amiga A500 ???

@Deftronic/..., post #112

więc wisi mi co kto mysli na ten temat.

Ciszę się, że udało mi się zrealizować jedno z marzeń

No i o to chodzi to miałem na myśli .
[#116] Re: ACA500 68060 Amiga A500 ???

@F7sus4, post #108

W przypadku ACA500, jest obecnie podobnie - to revival martwej platformy zbudowany na pozywce sentymentu nabywcow. Biznes i interes.

Podobnie jak każde inne działanie kogokolwiek, kto kiedykolwiek produkował coś do Amigi lub same Amigi. Sądzisz, że np. Jay Miner to był Prometeusz, który zapragnął dać ludziom ogień? Jemu też chodziło o biznes i interes.

Zastanawiam się, o co bijecie tę pianę? Sytuacja jest taka, że każdy potencjalny nabywca ACA500 posiada kilka do kilkunastu sztuk A500 i A1200 oraz kilka różnych kart turbo. Dzięki temu rozszerzeniu od czasu do czasu będzie mógł zrobić sobie przerwę w przesuwaniu ikonek i, dla odmiany, popodłączać zamiennie karty turbo do różnych Amig. Ot i wszystko. A wy tu o sensie, celu, funkcjonalności a zaraz pewnie i o moralności... Bez urazy, ale puknijcie się.

Zasada nr 1: każde hobby z definicji jest bez sensu. Gdyby nie było, to byłoby pracą albo biznesem.
[#117] Re: ACA500 68060 Amiga A500 ???

@ZbyniuR, post #109

"Ci co przepłacają za sentymenty potrafią liczyć nie gorzej od ciebie i wychodzi im że im się opłaca. I to jest prawda która cie kole w oczy bo nie umiesz tego pojąć. Nie twoją kasę wydają tylko swoją, a gdybyś im dorastał do pięt to ugryzł byś się w paluch zanim byś zasugerował że mają dysponować swoimi zasobami po twojemu. Ale rozumiem że szukasz leku na swoje kompleksy. Milcząca większość też to rozumie."

i to jest całkowity brak symetrii, proporcjonalności w dyskusji. Kilka osób twierdzi, moim zdaniem słusznie, że ACA 500 to mydlenie oczu, bo uwzględniając kwestię opłacalności, nie trzeba mieć doktoratu z ekonomii, żeby stwierdzić, że lepiej kupić A1200 niż inwestować w ACA 500 plus ACA 1220 i dodatkową obudowę pobłogosławioną przez Jensa. Dozbrajanie A500 w nowszy sprzęt nie pozwoli zresztą na obejście wymogu kości AGA. Ty z kolei odwołujesz się do argumentów ad personam, sugerujesz jakieś kompleksy niższości etc. Nie przedstawiłeś jednak żadnego racjonalnego kontrargumentu. ("Dlaczego Aca500 ma sens? Dlatego, że. Sp......j")
[#118] Re: ACA500 68060 Amiga A500 ???

@charliefrown, post #89

Ale przecież od jakiegoś czasu wychodzi konkurencyjny nowy sprzęt i jakoś ceny nagle nie poleciały na twarz Weź np. takiego Blizzarda 1230 kontra ACA1232. Praktycznie w tej samej cenie masz nową kartę o tych samych możliwościach, przez co Blizzard powinien kosztować sporo mniej, a cały czas trzyma cenę. Dlaczego? Bo np. ktoś taki jak ja chce mieć tego Blizzarda z sentymentu (moi bracia mieli takiego w 1994 albo 1995 roku, ja o takim marzyłem i teraz mam).
To nie jest tradycyjny rynek, to jest rynek retro szeroki uśmiech

Jak Superbonio wystawiłby to wszystko w PL w jeden miesiąc, no to kilkunastu Amigowców by się ucieszyło, bo kupili by coś w bardzo dobrej cenie. Jak puści to w świat, to nikt nic nie odczuje.

W samym PL, jest kilkanaście osób, które mają w kolekcji po kilka fajnych Amig. Podobnej wielkości może będą jeszcze ze dwie, a może się mylę. I raczej żaden z nich nie pozbędzie się tego do końca swoich dni
[#119] Re: ACA500 68060 Amiga A500 ???

@charliefrown, post #117

Nikt nikomu nie mydli oczu. Każdy wie co bierze lub nie.
Z pragmatycznego punktu widzenia, czy życie ma sens? My nie jesteśmy pragmatykami (przynajmniej nie w dziedzinie Przyjaciółki) Lubimy bawić się w retro i większości nie przeszkadza wydać 330pln na ACA, czy 2000 na dopałkę do A1200. A jak Jens ma z tego pieniądz, to tylko się cieszyć, że może połączyć (tak podejrzewam) hobby i biznes. Ja tam się cieszę, jak znajomym się powodzi i dobrze zarabiają, ale za to w PL jest taka mentalność, że jak się powodzi, no to trzeba mu coś tam nawrzucać, albo coś... np. zrobić krwiopijcę itd.

No ale ok, każdy może mówić i myśleć co chce. Ja się odłączam od rozmowy. Miłego weekendu dla wszystkich.

Ostatnia aktualizacja: 20.12.2013 20:27:15 przez flops
[#120] Re: ACA500 68060 Amiga A500 ???

@flops, post #118

Karty ACA 12xx w porównaniu do Blizzardów są permanentnie upośledzone. Nie mają możliwości dołożenia kontrolerów SCSI, nie maja możliwości dołożenia kooprocesora, nie będą działać w zestawie ze slotami zorro plus karty w tych slotach oraz mają problemy z działaniem z niektórymi płytami Amig. W efekcie karty ACA polecane są "nowym" użytkownikom którzy potrzebują desktopa do WDHLoad i bardziej niż przyszła rozbudowa interesuje ich gwarancja która jest na sprzęt nowy.

Pozdrawiam
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem