[#151]
Re: ACA500 68060 Amiga A500 ???
@RadoslawF,
post #143
Uwaga dotycząca przechodzenia między kartami z 030 na 040, a potem 060. Dlaczego niby miałoby to być łatwiejsze w przypadku używania wyłącznie Blizzardów? Z powodu Blizkicka? Bo innych cech wspólnych nie widzę. Niezależnie od tego, czy na 040 lub 060 przechodzi się z ACA czy z Blizza, trzeba zadbać o odpowiednie wersje 68040.library, ew. powymieniać inny soft. np. biblioteki matematyczne. I tak trzeba w systemie to i owo pozmieniać.
Za Blizzem 030 przemawia renoma phase5 (niestety już nieistniejącej), wynikająca z tego solidność karty, możliwość zastosowania SCSI 50 pin (trudnych do zdobycia, zazwyczaj przechodzonych i głośnych, ale nisko obciążających CPU), minusy to mocno grzejący się CPU, konieczność szukania odpowiedniego modułu SIMM (przy chęci użycia większej ilości RAM).
ACA jest nowa i na gwarancji, mamy pewność, że nie spędziła ostatnich 5 lat np. w wilgotnej piwnicy, kości pamięci są wlutowane i pojemność jest spora, niezła wydajność (dzięki szybkiej pamięci). Niewątpliwym minusem brak podstawki pod FPU. Jeśli prawdą są problemy z Mediatorami, to spory minus, chociaż przy kupnie drogiego mostka PCI chyba warto jednak kupić od razu kilkukrotnie szybszą kartę z 68040 lub 68060. Ale skoro to problemy znane, to można od razu przy zakupie wybrać model który z Medkiem współpracuje.
Blizza IV miałem dobrych kilka lat w desktopie. Nie miałem z nim najmniejszych problemów. To naprawdę doskonała karta. Tydzień temu dotarła do mnie ACA500. To było miłe dostać pachnący nowością produkt, z instrukcją, w pudełku i z kartą gwarancyjną. Jak uznam że należy mi się kolejna nagroda (teraz wyczerpałem już wszystkie powody ;) ), to sprawię sobie do niej ACA z 020 lub 030.
Ja nie wiem po co ta dyskusja. Po co to bezmyślne hejtowanie. Produkty phase5 są świetne, karty Jensa są super, produkty Elboxu (to a propo dyskusji o obudowie do ACA500) sa niesamowite. Cieszmy się że w naszej części świata ktoś wciąż produkuje sprzęt dla hobbystów. Czasami nawet ceny nie zwalają z nóg. Każdy głosuje swoim portfelem. A jak nie robi tego to... niech zamilknie na wieki ;)