[#100]
Re: Takie tam przemyślenia:-)
@jubi,
post #83
Wracając do wątku "Takie tam przemyślenia"
Dziś korzystając z chwili wolnego czasu odpaliłem moją drugą A600 z 2MB chip (nie odpalana z parę miesięcy) Aby postawić na niej system z Magic Workbench i trochę się nią pobawić w instalacje gier z instalatorami hdd i..... stacja fdd, która wcześniej działała nie rusza

ale myślę spoko to się zdarza i mam zapasowe

następuje wymiana i dyskietka z Magic WB już się uruchamia teraz tylko trochę cierpliwości i jest git więc poszło parę instalek trochę testów i jest ok. Ami wraca na półkę przygotowana do zabawy w razie czego

Więc podpinam z powrotem moją A600 z 4MB Fast i 2MB Chip (1MB pod Klapką) i kartą CF wypełnioną po brzegi softem(też nie odpalana może z dwa tygodnie) i.........Ami nie widzi tego 1MB z pod klapki...... pewnie coś na stykach więc wyciągnąłem i przeczyściłem Alkoholem Izopropylowym złacza i nic dalej ami tej pamięci nie widzi

czynność powtórzyłem bez pozytywnego rezultatu więc z tej dodatkowej pamięci powyciągałem z podstawek wszystkie kości i przeczyściłem wszystkie nóżki, później potraktowałem ją delikatnie opalarką w razie wystąpienia zimnych lutów i wreszcie się udało Ami z powrotem widzi tą pamięć ale uwaga ......... ami nie widzi 4MB fastu

Na szczęście Fast Ram tylko się wypiął z procesora i po ponownym nałożeniu wszystko wróciło do normy

A więc do sedna........... Ja wiem, że dziś prawdziwy amigowiec to z lutownicą, kompletem śrubokrętów oraz ze sporą dawką cierpliwości się nie obejdzie to trzeba mieć naprawdę dużo szczęścia i umiejętności aby z tym sprzętem sobie radzić

a z perspektywy czasu chyba będzie coraz gorzej z tym sprzętem i czasem wręcz mam strach znowu coś uruchomić aby znowu coś się nie wywaliło tylko z powodu upływającego czasu

Choć radość z postawienia sprzętu na nogi była przednia i browar smakował jakoś lepiej to trzeba będzie się doszkolić w elektroserwisie aby na przyszłość sobie z tym wszystkim radzić

bo jak raz w serwisie komputerów w Opolu zapytałem o naprawę płyty A600 to uświadczyłem odpowiedzi typu " co amiga?" "nie to nie możliwe" "zresztą za samo sprawdzenie pobieramy 50zł" "a o co chodzi" itp......

Pozdrawiam