kategoria: A1200
[#1] Reanimacja starej Amigi czyli sto pytań do...
Witam wszystkich zagorzałych amigomaniaków. Ostatnio naszło mnie na odkurzenie starej amigi 1200, którą pamiętam z dzieciństwa (próba emulacji gier amigowych na pc zakończyła się rozczarowaniem). Szperam w sieci już kilka dni i dowiedziałem się kilku rzeczy. Kondensatory do wymiany i to na starcie, na szczęście znalazłem elektronika który zaoferował się tym zająć (sam nie mam o tym pojęcia), tylko pytanie ile mogą kosztować te małe pierdzielniki (chodzi mi tylko o koszt części), zakładając maksimum wymiany? Druga sprawa na allegro jakiś tydzień temu widziałem adapter myszki usb do amigowego seriala (koszt koło 40zł), wiem że żeby to działało myszka musi obsługiwać PS/2, tylko gdzie kupić coś takiego na necie (aukcje się pokończyły). No i kolejne pytanie, co to jest AmigaOS, znaczy domyślam się że jest to system operacyjny amigi, jednakowoż wspominając lata dziecięce, amiga 1200 która była u mnie w domu miała tylko workbench bodajrze 3.1 czy jakoś tak (komp był bez twardziela), czy potrzebuje coś jeszcze? A propos Workbencha, to nie wiem czy znajda się dyskietki z tym programem czy jest możliwość zdobycia tego na sieci? Natrafiłem tez na forum na artykuł o uzyciu karty CF jako jak rozumiem demontowanego twardziela do babci artykuł, jednak nie do końca go rozumiem, tzn gdzie mamy wgrać archiwa z aminetu? I chciałbym połączyć użycie karty CF z możliwością przenoszenia i rozpakowywania plików .adf z PC na amigę (czyli chciałbym nagrać plik adf/rozpakowana grę na cf i grac później w na amidze używając CF jako twardziela). Znalazłem artykuł (tez na ppa.pl) jak przerobić plik .adf na grę obsługiwana przez staruszkę ale opisane było wykorzystanie dyskietek a siła rzeczy nie mam dostępu do takowego napędu w PC ani do dyskietek. Amiga zostanie mi dostarczona w tym lub w przyszłym tyg, jednak chciałbym już być uzbrojony w potrzebna wiedze do jej reanimacji.

Na koniec dodam tylko że proszę tłumaczyć łopatologicznie (łopata przez łeb) gdyż amigę pamiętam jako dziecko i nie siedząc aktualnie w sprzęcie nie rozumiem wielu nazw i określeń. Proszę tez nie bić i nie kopać :P

EDIT: Pytanie a propos adaptera myszy nieaktualne gdyż znalazłem to cudeńko naeFUNZINe

Ostatnia aktualizacja: 24.05.2014 00:59:54 przez Szynsz
[#2] Re: Reanimacja starej Amigi czyli sto pytań do...

@Szynsz, post #1

1.Kondensatory to max 30zł
2.Na allegro jest interfejs na usb, z myszą optyczna działa znakomicie
3.Dysk twardy bardzo się przyda, bez względu czy to będzie dysk twardy czy karta CF.
4.Jeżeli myślisz o graniu, to jest kilka opcji:
a. dyskietki z grami (kolega Pong777 nagrywa)
b. zainstalowany Workbench i pakiet WHdload i oczywiście gry
c.emulator stacji dyskietek.
Odezwij się na priv to pomogę.
[#3] Re: Reanimacja starej Amigi czyli sto pytań do...

@dez3, post #2

Zainteresował mnie sposób z pakietem WHdload, poczytałem na necie ale nie uzyskałem ostatecznych informacji. Podobno WHdload pozwala na odczyt plików .adf z twardziela amigi, czy tak? I znalazłem tez wzmiankę, że karta CF podpięta pod PCMCIA to nie to samo co dysk twardy amigi, a jak chce wykorzystać CF jako twardziela to muszę zamontować interfejs IDE/CF wraz z kartą w bebechach amigi. Jednym słowem pogubiłem się, ale nie odpuszczę ;)

Ostatnia aktualizacja: 24.05.2014 01:44:15 przez Szynsz
[#4] Re: Reanimacja starej Amigi czyli sto pytań do...

@Szynsz, post #3

WHDLOAD to pakiet umożliwiający granie we wszystkie gry.
Do tego potrzeba troche MB pamięci FAST.

Same gry bez problemu pobierzesz z internetu - wpisz WHDLOADGAMES w GOOGLE.
[#5] Re: Reanimacja starej Amigi czyli sto pytań do...

@11111olo, post #4

Gry w postaci .adf to nie problem a skoro jak rozumiem każdy taki plik WHDload otworzy, to git. Powoli mi się to układa w całość proszę tylko o ewentualne sprostowanie.

1. Wymiana kondensatorów.
2. Kupno adaptera IDE (tylko pytanie 44 czy 40 pin) i wmontowanie do amigi wraz z karta CF, uprzednio sformatowaną. Od razu spytam czy ten sposób link Zadziała dla karty CF? Niestety nie mam dyskietek z OS
3. Po zainstalowaniu dysku w postaci pamięci flash, można zamontować cf z interfejsem PCMCIA gdzie archiwa z aminetu wgrywamy na flashowy dysk (tylko jak i gdzie, zwłaszcza że nie mam jak ich przenieść na amigę).
4. Instalacja WHDload i odpalanie gier. Tylko nie jestem pewny czy to pliki .adf są odpowiednie do WHDload.

Co do FAST RAM to co to takiego i czy nie wystarczy to co mateczka fabriczka włożyła w A1200?
[#6] Re: Reanimacja starej Amigi czyli sto pytań do...

@Szynsz, post #5

Whdload nie obsluguje adf. ma wlasny format obrazów dyskow. tak jak pisano powyzej, jak poszukasz w necie to znajdziesz gotowe paczki gier. Dodatkowo dla Whdload standardowe 2 mb ram to za mało. Zalecam rozszerzenie pamieci min 4 mb.
[#7] Re: Reanimacja starej Amigi czyli sto pytań do...

@Szynsz, post #5

Nie musisz mieć fizycznych nośników aby postawić system. Wystarczy PC i emulator.
Pisałem gdzie masz chyba wszystkie gry, dema itd.
Możesz kupić i taki i taki adapter ale 44pin wymaga usunięcie ekranu i uniemożliwia podpięcie drugiego dysku czy CD.
[#8] Re: Reanimacja starej Amigi czyli sto pytań do...

@11111olo, post #7

Najlepiej to podjedź ze sprzętem do kogoś z forum co mieszka w pobliżu.
[#9] Re: Reanimacja starej Amigi czyli sto pytań do...

@twardy, post #6

No właśnie znalazłem info na ten temat. Patrzyłem tez za grami i nie będzie z tym problemów. Pytanie zaś mam do tego rozszerzenia pamięci, to chodzi o coś takiego link

I chyba dez ma rację, dlatego spytam czy ktoś z użytkowników forum jest z łodzi i przyjmie niedoświadczonego padawana na ucznia? Aha FAST RAM raczej odpada ze względu na cenę (200 z hakiem na efunzine)

Ostatnia aktualizacja: 24.05.2014 16:07:30 przez Szynsz

Ostatnia aktualizacja: 24.05.2014 16:07:38 przez Szynsz
[#10] Re: Reanimacja starej Amigi czyli sto pytań do...

@Szynsz, post #9

Dobrze by było tak tanio dopalić Amigę , chodzi o coś takiego,
Coś nie mogę normalnie dodawać linków z telefonu wiec go normalnie wkleje.

www.efunzine.com/efnz.php?a=kat&id=22&sid=0213f565c810fd056a5abf7ae8f039e1

Ostatnia aktualizacja: 24.05.2014 16:16:05 przez zorkadar
[#11] Re: Reanimacja starej Amigi czyli sto pytań do...

@zorkadar, post #10

No to siłą rzeczy odpada, nie dlatego że szkoda mi wydać tyle kasy na babcię (choć to też) ale po prostu nie mam takich wolnych środków. A czy bez tego ruszy WHDload, z tego co czytałem na forum (nie pamiętam jaki temat) to 2mb powinno być na styk, bo podobno obsługa programu wymaga 1mb i zostaje tyle samo na gry. Nie da rady?

A jeszcze spytam czy jest możliwość instalowania gier z pliku .adf na twardziela (w moim przypadku CF), bez korzystania z WHDload?

Ostatnia aktualizacja: 24.05.2014 16:33:02 przez Szynsz
[#12] Re: Reanimacja starej Amigi czyli sto pytań do...

@Szynsz, post #11

Minimim 4mb, ale zalecene 8mb.Niestety Amiga to drogie hobby.

Ostatnia aktualizacja: 24.05.2014 16:20:51 przez zorkadar
[#13] Re: Reanimacja starej Amigi czyli sto pytań do...

@Szynsz, post #9

Bez fastu o sensownym używaniu whdload zapomnij. Dodatkowa pamięć znacznie przyspiesza też działanie Ami.

Można obserowować allegro pod kątem rozszerzenia pamięci, albo trochę przyinwestowac i kupic za 370 Aca 1220 : http://retroami.com.pl/product.php?id_product=15 .Przy okazji jest tam nieco szybszy procesor.
[#14] Re: Reanimacja starej Amigi czyli sto pytań do...

@Szynsz, post #11

Odkopałeś Amigę i już od razu w nią pakować trzycyfrowe liczby? Bez sensu, najpierw poużywaj golasa, jak Ci będzie mało to rozbudujesz. ;)

Pochodź po znajomych i ogołoć ich ze zbędnych dyskietek i na nie nagrywaj gry, te co się da to zainstalujesz sobie na dysku twardym (głównie te lepiej wykonane), te co się nie da czasem ruszają po przełożeniu plików na dysk i drobnej zabawie ze skojarzeniami folderów. Co do HDD to najprostsza droga do tego to 50zł na adapter sd/cf + taśma 44pin

Jeśli masz WB i port rs232 lub lpt w komputerze, to masz wszystko, co potrzebne do przesyłania danych pc<->Amiga. Najpierw sobie trochę pograj, jak Cię wciągnie to dobrze sobie postawisz system i go ładnie skonfigurujesz, potem zacznie Ci rosnąć apetyt (bo zabraknie RAMu na tapetę hyhy) i może gdzieś tanio jakiś RAM upolujesz. ;)

tu sobie poczytaj o przesyłaniu danych, potem znajdź takie wygodne cudo jak Amiga explorer, będzie wolno jak cholera, ale ubaw będziesz z tego miał. Osobiście polecam jak najszybciej kupić adapter na kartę, zwłaszcza SD bo wepniesz to w 95% obecnie produkowanych pecetów bez problemu i przerzucisz dane. Zrzucisz ADFy na kartę, potem na Amidze je sobie wypalisz za pomocą programiku adf2disk dostępnego na aminet.

Ostatnia aktualizacja: 24.05.2014 16:42:38 przez teh_KaiN
[#15] Re: Reanimacja starej Amigi czyli sto pytań do...

@Szynsz, post #11

No to siłą rzeczy odpada, nie dlatego że szkoda mi wydać tyle kasy na babcię (choć to też) ale po prostu nie mam takich wolnych środków...

Ewentualnie możesz się zainteresować rozszerzeniem 4MB na PCMCIA, które zostało zaprojektowane na tutejszym forum, lada dzień rozpocznie się zbieranie zamówień. Cena będzie wynosiła 200zł.

Patrz ten wątek.

Na PPA pojawi się stosowny news gdy będzie można już dokonywać zamówień.

Ostatnia aktualizacja: 24.05.2014 16:38:02 przez strim_
[#16] Re: Reanimacja starej Amigi czyli sto pytań do...

@Szynsz, post #11

Jeżeli brak finansów na rozszerzenie pamięci to za dużo na "golasie" nie zdziałasz, nie pozostaje nic innego jak zakupić dyskietki i podjechać do kogoś w okolicy co by nagrał Ci gry, czy co tam dusza zapragnie. W ostateczności możesz spróbować WinUAE, lepiej poćwiczyć wirtualnie niż uszkodzić Amigę w realu.
[#17] Re: Reanimacja starej Amigi czyli sto pytań do...

@teh_KaiN, post #14

Czekaj czekaj bo może właśnie dałeś mi rozwiązanie o które chodziło mi od samego początku. Jednak narodziły się kolejne pytania. Czy jeśli zamontuje dysk w postaci pamięci flash i dodam do tego adapter PCMCIA z jakąś karta pamięci (ciekawi mnie czy jest interfejs PCMCIA dla SD, niestety nie znalazłem takowego), który na mój chłopski rozum działa trochę jak pendrive, to będę wstanie zainstalować grę z formatu .adf (jak rozumiem wypalając grę wpierw na dyskietce) na twardym? Co do artykułu o przesyłaniu danych, to już zabieram się do lektury.
[#18] Re: Reanimacja starej Amigi czyli sto pytań do...

@Szynsz, post #17

Adf to obraz dyskietki który musisz albo nagrać na dyskietkę albo nagrać na wirtualną dyskietkę. Zainteresuj się na początku pakietem Classic Wb tam znajdziesz odpowiednie oprogramowanie do obsługi adf. do tego parę innych przydatnych rzeczy tak czy tak to potrzebujesz dysk/cf.

Czyli na początek potrzebujesz karty cf i tych kilka drobiazgów potrzebnych do montażu.

Ostatnia aktualizacja: 24.05.2014 17:29:00 przez amizet
[#19] Re: Reanimacja starej Amigi czyli sto pytań do...

@amizet, post #18

Dobra poczytałem trochę m. in. o przenoszeniu danych. I chyba już wszystko wiem, jednak chciałbym się upewnić czy mogę zrobić taki myk. Za pomocą pamięci flash podpiętej do PCMCIA (tak uparłem się na to, ale przypomina mi to w użytkowaniu pendrive) przenoszę plik .adf na amigę np na twardziela. Następnie wypalam plik .adf na dyskietce i tak powstała grę instaluje na twardzielu (o ile gra na to pozwala bo chyba nie wszystkie mają taka możliwość). I jeśli dobrze myślę wtedy do grania (a tylko to chce robić na amisi) wystarczy mi golec z twardzielem w postaci CF adapter PCMCIA i karta pamięci doń? Niestety przesyłanie po kablu odpada z dwóch powodów, po pierwsze nie mam odpowiednich złączy po drugie amiga będzie w drugim pokoju co PC. I pytanie na koniec a raczej dwa. Czy jest interfejs PCMCIA do kart SD? Jeśli tak to prosiłbym o link do jakowegoś sklepu, bo tak się składa że mam czytnik tejże karty. I drugie pytanie co to jest pakiet classic WB (rozumiem że WB to skrót od workbench)?
[#20] Re: Reanimacja starej Amigi czyli sto pytań do...

@Szynsz, post #19

wypalam plik .adf na dyskietce i tak powstała grę instaluje na twardzielu (o ile gra na to pozwala bo chyba nie wszystkie mają taka możliwość).

Akurat większość raczej nie ma takiej możliwości (tzw. gry niedosowe, startujące i działające wyłącznie z dyskietek). Dlatego powstał WHDLoad, który pozwala to obejść. Co więcej - WHDLoad jest jednocześnie tzw. degraderem, tzn. dzięki niemu uruchomisz na A1200 gry, które lubiły się na niej wykrzaczyć (bo np. pisane były w czasach A500). Z tego powodu bardziej niż adapter PCMCIA (w Twoim przypadku - użytku raczej jednorazowego - lepiej z marszu nagrać co tam chcesz na karcie CF i dać sobie spokój z przenoszeniem danych) polecam Ci rozszerzenie pamięci na tymże złączu, o którym pisze kolega strim.
[#21] Re: Reanimacja starej Amigi czyli sto pytań do...

@Szynsz, post #19

Classicwb zainteresuj się wersją Lite może na początku zacznij od Winuae.
[wyróżniony] [#22] Re: Reanimacja starej Amigi czyli sto pytań do...

@Szynsz, post #19

Rozumujesz dobrze, acz miej na względzie uwagę Recedenta. Tak czy inaczej, zaopatrzyć się w pudło dyskietek to nie duży problem i tak naprawdę do szczęścia nie potrzebujesz dysku twardego, bo 90% starych gier działa z flopa, z czego 25% pozwoli się zainstalować na hdd, dzięki czemu możesz uniknąć żąglerki dyskami. I tak to mniej więcej wygląda.

I nie, nie ma adaptera SD na PCMCIA zgodnego z Amigą. Ważna rzecz! Karty PCMCIA, jeśli mają działać z Amigą, muszą być 16-bitowe. Poczytaj o standardach PCMCIA i Cardbus. To drugie się nie nada. Inna sprawa, że Ami wprowadziła to gniazdo jeszcze przed ostatecznym uformowaniem się standardu (nie podam Ci źródła tej informacji, gdiześ zasłyszałem na forum) i część nowszych kart tego typu może najzwyczajniej w świecie być niekompatybilna.

Pakiec ClassicWB to powiedzmy dystrybucja workbencza, która za pomocą zawartych appów robi system bardziej użyteczny i jadalny.

Jeśli zamierzasz grać ortodoksyjnie, tzn. z dyskietek, to RAM Ci tylko po to żeby te fajniej zrobione gry miały większe pole do popisu i powłączały efekty. Tak naprawdę na golasie tytułów pójdzie naprawdę sporo. Najlepsza taktyka - pograj w rzeczy, które Cię interesują, jak często Cię będzie witać komunikat o braku pamięci do uruchomienia gry, to wiesz co masz zrobić ;)
[#23] Re: Reanimacja starej Amigi czyli sto pytań do...

@teh_KaiN, post #22

A tak z czystej ciekawości w takim razie co to jest? link

Ostatnia aktualizacja: 24.05.2014 18:43:24 przez Szynsz
[#24] Re: Reanimacja starej Amigi czyli sto pytań do...

@Szynsz, post #23

Pamięć typu SIMM o czasie dostępu 60/70 ns, co byś chciał z tym zrobić w gołej Amidze.
[#25] Re: Reanimacja starej Amigi czyli sto pytań do...

@Szynsz, post #23

Pamięć do kart turbo.
[#26] Re: Reanimacja starej Amigi czyli sto pytań do...

@zorkadar, post #25

No to kiszka
[#27] Re: Reanimacja starej Amigi czyli sto pytań do...

@Szynsz, post #23

Jest to pamięć simm którą możesz sobie włożyć do karty turbo do amigi. (o ile karta pozwala na rozbudowe pamięci poprzez taki simm).
W gołej amidze nie masz tego nawet gdzie założyć... potrzebujesz karty turbo.
[#28] Re: Reanimacja starej Amigi czyli sto pytań do...

@jogg, post #27

Dobra słuchajcie zapytam wprost, czy jest możliwość grania w gry na amisi bez dyskietek, a na przykład zmagazynowane na twardym lub innym nośniku w formie .adf??

Ostatnia aktualizacja: 24.05.2014 19:25:55 przez Szynsz

Ostatnia aktualizacja: 24.05.2014 19:26:13 przez Szynsz
[#29] Re: Reanimacja starej Amigi czyli sto pytań do...

@Szynsz, post #28

Jeśli chcesz grać bezpośrednio z obrazów dyskietek, to właściwym dla Ciebie urządzeniem jest HxC Floppy Emulator. Konwertujesz obrazy ADF na format HxC (trywialna operacja za pomocą dołączonego oprogramowania), wrzucasz obrazy na kartę SD, odpalsz Amigę, grasz.

Patrz tu i tu. I przede wszystkim tu na stronę producenta.

Ewentualnie tańszą (lecz i nieco mniej funkcjonalną) alternatywę w postaci emulatora Gotek oferuje 11111olo w tym wątku się nawet udzielający.

Ostatnia aktualizacja: 24.05.2014 19:35:14 przez strim_
[#30] Re: Reanimacja starej Amigi czyli sto pytań do...

@strim_, post #29

Widziałem już to, ale znalazłem tez wzmiankę na innym forum że jest wersja UAE na amige (jak rozumiem jest to emulator programowy) bo kupno emulatora który wrzuciłeś jest równe kosztami co fast ram, który umożliwiłby działanie WHDload. Tak wiec nic mi to nie daje. Jeśli oczekuje niemożliwego to trudno zostanę przy dyskietkach, ale zastanawia mnie właśnie czy jest emulator plików.adf softwarowy na amigę, który to pozwoli mi zgrać pliki .adf na dysk lub cf podłączonego do wałkowanego przeze mnie PCMCIA i odpalenie tychże plików z poziomu amigi. Bo do tej pory nie mam jasności.

A tak BTW to dzięki Panowie za cierpliwość i chęć udzielenia rady, nie chce tutaj uprawiać dupolizostwa, ale doceniam waszą chęć rozjaśnienia mroku niewiedzy ;)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem